![]() |
|
![]() |
#121 |
Ağaç Dostu
|
Bu bitkinin fidesini , sağolsun, Oğuzhan vermişti bana. Dut ağacının altında olduğundan dut sallanırken en uzun dalı kırılmıştı. Ben de kırılan daldan 3 tane çelik kestim ve gölge ve uzun süre nemli kalan bir yere diktim. Onlarda büyüme belirtisi yok , fakat yaşamaya devam ediyorlar. Dutun altında büyüyen kaz üzümünün yeni çıkan filizleri hayli uzadı. Fakat henüz çiçeklenme olmadı. Bitki yarı gölge bir yerde yetişiyor. 6 günde bir bahçe sulanırken sulanıyor fakat ben arada su vermeye çalışıyorum. Benim bu bitki hakkında merak ettiği bir kaç soru var. Sn. MeyveliTepe sizin cevap verebileceğinizi umuyorum. Bu forumdan okuyup anladığım kadarıyla benimki Physalis pervuane. Bu arada Physalis alkekengi lerden burada doğada gölge ve rutubetli yerlerde bol miktarda var. Geçen sene sonbaharda kökünden çıkarıp bahçeye fidelemiştim. Meyveleri kış boyu durdu hiç bozulmadan. Baharda çekirdeklerinden ektim fakat filizlendirmeyi becerememiştim. Hatta internette yeniliyor diye okuyup yemiştim bile. Tuhaf , mayhoş bir tadı vardı. Allahtan zehirlenmedim , çünkü burada okuduğuma göre zehirli türüymüş. Fakat görünüşleri çok güzel. Biberiyeden çelenk yapıp bu kafes şeklindeki meyveleri de aralarına takmış ve bunu kapıya asmıştım. Güzel bir kapı süsü olmuştu. Benim Physalis peruviana ( Cape gooseberry ) uzunlamasına büyüyor , toprağa dalları değmiyor. Bu forumda ,toprağa değdiği yerden köklenme oluyor diye yazılmış . Ben öyle bir şeye rastlamadım. O yüzden kafam karıştı aynı türden mi bahsediyoruz acaba. Bir de çiçeklerinin kırmızı olduğu yazılmış. Bu türün çiçeğini netten şu şekilde buldum. ![]() Sayın MeyveliTepe sizin Physalisin çiçekleri de bu şekilde mi açtı? P. peruviana'nın da dış kafesi kuruyup P. alkekengi gibi tül şeklini alıyor mu ? İnternette gördüğüm resimlerinde tüle benzemiyor ama ben yine de bu türü yetiştirenlere sorup emin olmak istiyorum. Bu bitki ne zaman çiçeklenir? Benimkinde henüz bir çiçeklenme belirtisi yok acaba bu sene çiçeklenip meyve verecek mi diye çok merak ediyorum . Bu bitkinin otu kışın kuruyacak mı? Yazın aynı yerden filizlenir mi , yoksa yeniden çekirdekten ekilmesi mi gerekiyor? Ayrıca bu meyve ile ilgili size bir web sitesi de vermek istiyorum. http://www.ekvatoral.com.tr Sevgilerimle... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Sn.Passion, Çiçeğe ve yaprak şekline bakarsak bizimkilerin aynı. "GoldenBerry" ismiyle almıştık tohumları. Çiçeklenme Haziran başında başlamıştı. Yaklaşık bir aydır da tek tük meyvesini alıyorduk. Bu günlerde epey olgunlaşan meyve var. Bir yandan da dal uzatıp yeni çiçekler vermeye devam ediyor. Bitkiyi biz de çok iyi tanımıyoruz. Bu yıl bizim için bir deney olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2007
|
Sn. Meyveli Tepe, Güvey feneri (physalis) Lampion Blume olarak bahcemizde yetistirdigimiz bitkinin son hali Güvey Fenerlerinde son asama icin bakiniz Ayrica sizin ciceginizde ayni buna benziyor ama neden (GoldenBerry) olarak satilmis bilemiyorum. Goldenberry olarak arastirdim. (Andenbeere / Kapstachelbeere / Goldenberry) Goldenberry Linkteki fotografa bakarsaniz ayni görülüyor. Simdi merak ettim bu ikisi de ayni meyve mi? Marketlerde fahis fiyata satilan bu meyveler, bizim bahcede o kadar cok ki, heba oluyor. Gercekten merak ettim. Biri beni aydinlatsin lütfen... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler Sn. MeyveliTepe. Ben de bugün size yazdıktan sonra gidip tekrar inceledim. Çelikten diktiğim physalis sanırım tomurcuk yapmış. Sn. Sonja, resimden gördüğüm kadarıyla Goldenberry dediğinizin latince ismi P. peruviana ve zaten Meyvelitepe'nin bahçesindekiyle aynı. O yenilebilen türü ve kafesi de kuruduğu zaman tül gibi olmuyor. Sizinki ise Phisalis alkekengi kafesi kuruyunca tül gibi olup içindeki meyveyi gösteren türü ve o türü yenilmiyor. Ben tüm araştırıp okuduklarımdan bu sonucu çıkardım. Yanlışım varsa düzeltin lütfen. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Sn.Sonja Varol, Tohumları aldığımız yerin linkini veriyorum. Tam olarak "Golden Berry Pineapple - Cape Gooseberry" denmiş. Meyvelerin ananas tadı ve kokusunu andırmasından herhalde. Sizinkilerin dış zarfları tül tül olmuş, meyveler de kırmızı gibi. Çok beklediklerinden mi acaba? Bizimkiler sarı, aynı linkini verdiğim resimdeki gibi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2007
|
Iki ayri meyve kanaatindeyim. Olgunlasmis meyvelerinin acilmamis haline buradan meyvesi de burada bakiniz. Sn. Meyveli Tepe ve Passion, Bilgilerinizi ve düsüncelerinizi benimle paylastiginiz icin tesekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#128 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-08-2008
|
Alıntı:
Sayın Passion, Sizin resmini koyduğunuz bitki yenebilen tür olan physalistir. Bu bitki ile maalesef bu ve bu bitkiden bahsdilen bir başka forumda hem ürkçe hem de İngilizce terminoloziden kaynaklanan karışıklık yaşanıyor. Bu bitkinin Türkçesi güvey feneri. Ancak türkiye'de doğal olarak yetişen yenmiyen türüdür. Aynı familyadan olan p. peruvianaya da bu isim verilmiştir. Bu isim güvey kandili ile karıştırılmaktadır. İngilizcede ise 2 ayrı isim vardır. Cape gooseberry ve daha çok kullanılan goldenberry. (Cape gooseberry isminden tercüme ile Türkçede kaz üzümü de denmektedir) Ancak gooseberry adında tamamen farklı bir bitki vardır. Bu bitki frenk üzümüne benziyor ve dalların toprağa değdiği yerde köklenebiliyor. Meyve dış kabuğu kırmızı olan veya tül gibi olanar eniyen türler. Hafta sonu goldenberry, gooseberry ve yenmeyen ür physalisin fotograflarını foruma koyarım. Diğer forumda da belirtiğim gibi meyve dış kabuğunu koparmadan yukarda toplayarak eritilmiş çikolataya batırıp yerseniz nefis oluyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Otugay, Cevabınız için teşekkür ederim. Fotoğraflarını eklemeniz çok iyi olur. Böylece artık karıştırmayız. Her fotoğrafın altına latince, ingilize ve türkçe isimlerini de yazarsanız çok daha iyi olur. Bu arada en dıştaki kurumuş kabuğunu mu çıkarmadan çikoltaya batırıyoruz. Benim kaz üzümünün tomurcukları çoğaldı. Hatta iki gün önce baktığımda çiçeğini göstermeye başlamıştı. İlginç olan çelikten diktiğim kaz üzümünde tomurcuklar var. Ana bitkide henüz bir şey yok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Ağaç Dostu
|
Fotografları yarın yükleyeceğim. Meyvenin kurumuş kabuklarını muz soyar gibi koparmadan sapa doğru dilim dilim soyarsanız hem çikolataya batırmak hem de yemek için tutacak yer oluyor. Görüntü olarak ta güzel oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Arkadaşlar, benim cape'ler de yaklaşık 50-60 cm boylandılar. Üzerlerinde çiçekler var , fakat açıp döküyorlar. Bir türlü meyveye dönüşemediler. Sebebi havaların çok sıcak olması mıdır acaba? Bir de bu bitkinin çiçeğinin döllenmesi hakkında bilgisi olan var mı? Örneğin dişi ve erkek organ aynı çiçekte mi yer alıyor yoksa farklı çiçeklerde mi? Bunu da dışarıdan meyve tutumu için müdahale etmek için soruyorum. Böyle çiçek açıp meyveye durmadan düşecekse işim zor olacak. En azından 1 tane meyvesini görebilseydim ![]() Düzenleyen Lonicera : 13-01-2011 saat 17:48 Neden: imla hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Ağaç Dostu
|
Çiçeklerde erkek ve dişi organlar bulunuyor. Döllenme esas olarak arılar ile olduğundan arı eksikliği sebep olabilir. Sıcakların da etkisi olabilir, geçen sene bende de bitkiler çok verimsizdi. Su eksikliği olacağını sanmıyorum çünkü hemen yaprakları sarkarak belli ediyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Ağaç Dostu
|
Sn otugay verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.Yarın ilk işim mevcut çiçekli dalları biraz sallamak olacak,belki domateste olduğu gibi tozlanmasını sağlayabilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Ağaç Dostu
|
Dün yükleteceğimi söylediğim resimler: physalis perruviana-goldenberry-cape gooseberry-güvey feneri physalis alkekengi-chinese lantern-güvey feneri ribes grossularia-gooseberry- türkçesini bilen varsa lütfen yazsın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Ağaç Dostu
|
Benim bildiğim -3,-4 derece soğuğa kadar dışarıda kalabiliyormuş. Daha fazla soğukta ölüyor tabi ki. Kışı sert geçmeyen yerde topraktan bir karış yukarıdan kesilip bir sonraki dönem için bırakılabiliyormuş. Büyük saksılarda yetiştirilecekse kışın ışıklı ve rüzgarsız bir yere taşımakta fayda var sanırım. Düzenleyen Lonicera : 13-01-2011 saat 17:48 Neden: ****** görünümünün düzeltilmesi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Ağaç Dostu
|
Serada olabileceğini zannediyorum. Doğal ortamında tek senelik bitki değil hatta kışın yaprak dökmüyor. Dolayısı ile serada denerseniz budamak için acele etmeden bitkinin durumunu gözleyin. Budama ihtiyacı olacak kadar soğuk oluyorsa saksıyı sarıp toprağı hayvan gübresi ile örtmek faydalı olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Ağaç Dostu
|
Resimdeki çiçek tanıdık gelmedi. P. alkekengi çiçeği kenarları hafif içe girik beşgen görünümünde. Sizinki daha dilimli. Sayın Berduray, sizin istediğiniz tohum herhalde p. peruviana. Ekim ayında gönderebilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#139 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 09-11-2007
|
Alıntı:
(http://westerndesert.geolab.cz/img/flora/161.JPG) Physalis alkekengi çiçek; http://www.botanypictures.com/planti...pionplant).jpg |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#140 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
(http://www.tradewindsfruit.com/red_gooseberry.jpg) |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#141 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Ağaç Dostu
|
Ben serada hazırladığım fideleri mayıs ayında dışarı diktim ama aynı sorun bende de var. Meyveler hala yeşil. Dört sene önce tohumları yabancı bir siteden satın aldım ve sonraki 3 sene kendi topladığım tohumlardan ürettim. Her sene bitki ebadı ve meyve üretiminde gerileme var. Sanırım diğer bitkilerle döllenmeye oluyor. Özellikle akrabası domates ile olabilir. Sayın Sercan1969 sizin tohumlarınız menşeyini söylerseniz daha sağlıklı yorum yapabiliriz. Önümüzdeki sene kesin kanıya varabilmek için hem kendi topladığım hem de yeni alacağım tohumlardan üreteceğim. Bu şekilde aynı hava şartlarındaki farkı gözlemleyebileceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Ağaç Dostu
|
Bana sevgili İklimsiz'in gönderdiği ve mayıs ayında çimlenen güvey fenerlerimde hala hiçbir oluşum yok. (Ne bir çiçek ne de meyve) Yeşil birer dal olarak duruyorlar. Ben onları saksıda yetiştiriyorum. Acaba sorun orda mı? Bahçeye alsam nasıl olur? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Buket Aknar, Bu mevsimden sonra meyve alabileceğinizi zannetmiyorum. Saksıda bahara kadar muhafaza edin. Baharda dışarıya ekin. Kıbrıs için nisan herhalde uygundur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Ağaç Dostu
|
Benim anabitkiden çelik alarak diktiğim Physalis perruviana'nın bugün tek meyvesini yedim. Kokusu çok yoğun ve değişikti. Hoş bir aroması vardı. Tadı daha tam olarak olgunlaşmadığından mı bilmiyorum ama biraz ekşimsiydi. Şu anda hem çelikten tutanlarda hemde ana bitkide o kadar çok tomurcuk varki. Bir taraftan çiçek açmaya başladılar. Neden bu kadar geç kaldı bilmiyorum . Bu çiçekler bu vakitten sonra meyveye döner mi , izleyip göreceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Buket Aknar, Kıbrıs'ta problem olacağını zannetmiyorum. Sayın Tolgahann, Elimde tohum almak için ayırdığım bir meyva var ancak önceki yazımda da belirttiğim gibi bu tohumlardan pek ümidim yok. Sayın Passion'un yaşadığı problemi ben de yaşıyorum. Ben bunun 4 senedir kendi ürettiğim bitkilerden tohum almamdan kaynaklandığını zannediyorum. Physalis sanırım diğer bitkilerle döllenebiliyor. İlk sene meyveleri eşe dosta dağıttık kalanlardan reçel yaptık ama 4 sene içinde verim giderek düştü. Bu sene ancak tadımlık birkaç tane yiyebildik. Bitki üzerindeki olgunlaşmamış meyvelerin bu mevsimden sonra olgunlaşacağını da sanmıyorum. Sayın Passion, Sizin çelik aldığınız bitki bendekiler gibi toplanan tohumlardan üretilen bir bitkimi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#150 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bilgi verdiğiniz için çok teşekkür ederim sn. otugay. Korkarım güvey feneri tohumlarınızdan bir dahaki yıla daha az ürün alıcaksınız tohumlarınızı yenilemenizi öneririm.Tohumlar içinde teşekkür ederim eğer yetecek kadar tohum bulursam sizinlede paylaşırım. SAYGILAR... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|