View Single Post
Eski 27-07-2008, 13:40   #121
Passion
Ağaç Dostu

Passion's Avatar

Giriş Tarihi: 25-10-2007
Bu bitkinin fidesini , sağolsun, Oğuzhan vermişti bana. Dut ağacının altında olduğundan dut sallanırken en uzun dalı kırılmıştı. Ben de kırılan daldan 3 tane çelik kestim ve gölge ve uzun süre nemli kalan bir yere diktim. Onlarda büyüme belirtisi yok , fakat yaşamaya devam ediyorlar.

Dutun altında büyüyen kaz üzümünün yeni çıkan filizleri hayli uzadı. Fakat henüz çiçeklenme olmadı. Bitki yarı gölge bir yerde yetişiyor. 6 günde bir bahçe sulanırken sulanıyor fakat ben arada su vermeye çalışıyorum. Benim bu bitki hakkında merak ettiği bir kaç soru var. Sn. MeyveliTepe sizin cevap verebileceğinizi umuyorum.

Bu forumdan okuyup anladığım kadarıyla benimki Physalis pervuane. Bu arada Physalis alkekengi lerden burada doğada gölge ve rutubetli yerlerde bol miktarda var. Geçen sene sonbaharda kökünden çıkarıp bahçeye fidelemiştim. Meyveleri kış boyu durdu hiç bozulmadan. Baharda çekirdeklerinden ektim fakat filizlendirmeyi becerememiştim. Hatta internette yeniliyor diye okuyup yemiştim bile. Tuhaf , mayhoş bir tadı vardı. Allahtan zehirlenmedim , çünkü burada okuduğuma göre zehirli türüymüş. Fakat görünüşleri çok güzel. Biberiyeden çelenk yapıp bu kafes şeklindeki meyveleri de aralarına takmış ve bunu kapıya asmıştım. Güzel bir kapı süsü olmuştu.

Benim Physalis peruviana ( Cape gooseberry ) uzunlamasına büyüyor , toprağa dalları değmiyor. Bu forumda ,toprağa değdiği yerden köklenme oluyor diye yazılmış . Ben öyle bir şeye rastlamadım. O yüzden kafam karıştı aynı türden mi bahsediyoruz acaba.

Bir de çiçeklerinin kırmızı olduğu yazılmış. Bu türün çiçeğini netten şu şekilde buldum.
Name:  450px-Physalis_peruviana_flower.jpg
Views: 2776
Size:  34.0 KB

Sayın MeyveliTepe sizin Physalisin çiçekleri de bu şekilde mi açtı?

P. peruviana'nın da dış kafesi kuruyup P. alkekengi gibi tül şeklini alıyor mu ? İnternette gördüğüm resimlerinde tüle benzemiyor ama ben yine de bu türü yetiştirenlere sorup emin olmak istiyorum.

Bu bitki ne zaman çiçeklenir? Benimkinde henüz bir çiçeklenme belirtisi yok acaba bu sene çiçeklenip meyve verecek mi diye çok merak ediyorum .

Bu bitkinin otu kışın kuruyacak mı? Yazın aynı yerden filizlenir mi , yoksa yeniden çekirdekten ekilmesi mi gerekiyor?

Ayrıca bu meyve ile ilgili size bir web sitesi de vermek istiyorum. http://www.ekvatoral.com.tr

Sevgilerimle...

Passion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön