agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)

Beğeni Düzeni78Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-07-2007, 00:11   #31
doğa

flower's Avatar

Giriş Tarihi: 07-06-2007
Benjamin gerçekten çok nazik bir bitki. Bence biraz huysuz. Bundan kastım şu; yerini çok zor beğeniyor.Beğendiğinde herşey yolunda.Yok beğenmediyse vay halinize ,acayip yaprak döküyor o zaman.Neyse ki bendekiler yerini beğendi artık. Fakat bu ara birden, bazı yapraklarda aynı anda sararma ve dökülmeler oldu. Bayağıdır yoktu çünkü çok şaşırdım. Sebebi ne olabilir diye düşündüm, bulamadım.Suları düzenli veriliyor. Işığı gayet iyi ve nemini de sağlıyorum. Bugün tüm sararıpta düşmemiş yapraklarını temizledim ve bir güzel duş aldırdım. Umarım hoşuna gitmiştir.
Bir ara taze yapraklarda dökülme sorunu yaşadım ama geldi geçti. Sebebini henüz anlamış değilim.(acaba hergün su püskürtmemden mi oldu diye düşündüm ve ara verdim.Durdu sanki ,belki de tesadüftü,tam bilemiyorum) Bu sene toprağını **** saksılarını hiç değiştirmedim acaba sebep bu olabilir mi? Bakımı ile ilgili başka neye dikkat etmeliyim?

Teşekkürler

flower Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2007, 00:17   #32
doğa

flower's Avatar

Sanırım sararıp yaprak dökmesinin sebebi belli oldu.Bu ara fazla sulamışım anlaşılan

Peki ya diğer sorun niye?

Eski 26-07-2007, 14:04   #33
Yeni Üye

arifkaptan's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2007
Dikine büyümeyen benjamin

Komşumun benjaminin hemen yanından çıkan yavrusunu rica edip almıştım.Yaklaşık 3 yıl oluyor.Gelişmesinden şikayetçi değilim ancak bir türlü dikine büyümüyor.Yanına ilk diktiğim gün koyduğum çıtanın da faydası olmadı.Ne yapmamı tavsiye edersiniz?Şimdiden teşekkür ederim...

arifkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2007, 09:30   #34
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Sanırım bu bir alt tür veya bir mutand. bende de iki normal bir bikolor olanından var iken bir büroda gördüğüm bu türden de özelikle almıştım. üzerinden 10 yıl geçti diğerlerim tavana yaklaşırken bu tür yanlara yayılıyor. o zmandan değişik görüntüsü ile dikkatimi çekmişti.
Ancak biliyoruz ki örneğin bikolor birden normal yapraklı bir dal oluşturabiliyor. hali ile çeliğin alındığı yer de bu yapısını koruması açısından önemli.
Bitki sağlıklı ise sorun yok ancak yazdığınız gibi yukarıya gelişimleri çok yavaş.

Tüm bu benjaminlerin içinde benim favorim Ficus benjamina alii olanı. salonlarda sorunsuzca bambu ya benzer yaprakları ve görünümleri ile ayrı bir hava katıyor
saygılar

Mesut Temiz beğendi.
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2007, 12:58   #35
Yeni Üye

arifkaptan's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2007
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

arifkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2007, 13:35   #36
doğa

flower's Avatar

Benjaminlerimin, çok su verdiğim için yapraklarını döktüğünden size daha önce bahsetmiştim.Yaklaşık 10 gündür su vermedim ki kendisini toparlasın.Elbette sürekli toprağının nemini de kontrol ederek vermedim.Ama yapraklarını hızla sarartıp dökmeye devam etti.
Acaba yaprak dökme dönemine mi girdi diye düşünüyorum.Yaz boyu hiç dökmemişti de
Sonra tekrar suladım ve biraz sıvı besin takviyesi yaptım.Yaprak dökümündeki hız durdu fakat bitmedi,tek tük dökülmeler var.Bu konuda fikri olan varsa ve beni bilgilendirirse çok sevinirim

Not:Hava ceryanı da dokunmuş olabilir mi sizce?

Teşekkürler.

Eski 03-09-2007, 15:16   #37
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-09-2007
Benjaminim karınca istilasında

Merhaba,
Ben yeni üye oldum. Benim benjaminimin toprağına karıncalar yuva yapmışlar. Toprağını değiştireceğim ama zarar vermekten korkuyorum. Eğer bir bilginiz varsa ne yapmam gerektiğini söyler misiniz?
Teşşekkürler

gokce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2007, 11:21   #38
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-08-2007
Ficus Benjamin hakkında bilgi
http://www.kilbasan.4t.com/Sayfalar/Benjamin.htm

seyhan2666 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2007, 23:49   #39
Ağaç Dostu

zenfree's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2007
Galeri: 341
Bahçıvan önerileri

Bakım ve sulama
Yaz aylarında haftada bir, kışın ayda bir. Altını çizmemin nedeni fazla suya dikkat! Ne ki fazla sıcak evlerde bu daha sık olabilir. En önemlisi de tüm tropik ev içi bitkilerin altın kuralı olan; yapraklara su püskürtmek. Unutmayalım, kökenleri tropik ormanlara uzanıyor; nem onlar için toprağa verilen sudan daha önemli.
Yaz aylarında teras, balkon ya da bahçeye çıkartabilirsiniz (sabah güneşi, yarı gölge). Yağmur yağan ılık havalarda dışarıya çıkarabilirseniz bitkiniz size minnettar kalacaktır.

Her sene toprağını değiştirin. Evet galiba en can alıcı ve güç olan ve de en yapılmayan da bu! Çok büyük saksıları yerinden oynatmak çok güç. O zaman senede iki kez yere kalın bir naylon serin, toprak yüzeyinden en az 10-15 cm. çıkarın ve yeşil yapraklı bitkiler için özel toprak alıp, çıkardığınız yere yenisini ekleyin (sonbahar ve ilkbaharda).

Bu bitki ara ara yaprak döker ve yenileri gelir. (Tüm yaprağını dökmeyen bitkiler de yaprak döker ve yenileri gelir ama dallar tam anlamıyla çıplak kalmaz.)

Eğer, tüm yapraklarını döküp çıplak kalırsa:
-yer değiştirmiştir, düzelir,
-çok fazla sulanmıştır (Bu, yaprağın sararması ve sonra dökülmesiyle kendini belli eder), su kesilince düzelir,
-ışık az almıştır,
-aynı toprakta yıllarca kalmış olabilir.
Püf noktası: Ev hanımları, etrafı ıslattığı için bitkilerin yapraklarına su püskürtmekten sakınır. Ancak bitkiye su püskürttüğünüz sırada hemen arkasına bir gazete kâğıdı tutarsanız hiçbir yer ıslanmaz.
Bitkinin toprağına iyi gelir diye çay artığı ya da kahve telvesi çay poşetleri atmayın. İstemez. Arada bir (15 günde) nitelikli yeşil bitkiler besini verin (iyi markalara bakın, ucuz diye aldıklarınız bitkiyi yorar ve kısa sürede yapraklarının tümünü döker). Kullanma talimatı ve son kullanma tarihine dikkat edin. Ev çok sıcaksa kalorifer üstüne su kabı koymakta yarar var.
Dikkat: Yaprakları parlaklaştıran ürünleri ölçülü ve iyi bir markadan kullanın; yine bitkinin atalarını anımsayın, onlar bu ürünleri kullanılmıyordu.

Kaynak

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2007, 20:35   #40
Ağaç Dostu

İlknur's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2007
Galeri: 8
benimkinde de o sorun var

Merhaba benim iki benjaminim var biri yeşil diğeri alacalı,alacalı olanda sorun yaşıyorum yapraklarını döküyor ve dalları kurudu,ışık alan bir yerde duruyor,ama su isteği konusunda kararsız kaldım,evim oldukça nemli,fakat buna rağmen sulamayı sürdürüyorum,yapraklarına su püskürtmem gerekir mi?
Aaa unutmadan söyliyeyim şimdiki evime taşınalı iki ay kadar oluyor acaba yer değişikliği mi sebeptir?Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

İlknur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2007, 12:21   #41
Ekotopya

Giriş Tarihi: 02-11-2007
Bence forumları oku; çözümü bulacaksın. Benjaminler pek yer değişikliğini sevmez, çok güneşi de sevmez.

stipe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2008, 16:36   #42
Ağaç Dostu

ayhat's Avatar

Giriş Tarihi: 30-11-2007
size benjaminimi şikayet edeyim biraz,

istediği yeri keşfedene kadar evin heryerinde dolaştırdım, her gün beni yere döktüğü yapraklarla karşıladı, en çok ta daha yavruyken gelişemeyen yapraklarını attığında üzüldüm, yapraklarını ıslatmaya başladım 2 - 3 akşam da bir su püskürttüm, şimdi yine yaprak döküyor ama geçen akşam gördümki, ufacık bir hareketlenme var, çok nazlı gerçekten, ama güzel çiçek, nasıl naz yapmasın, bide getirmişiz bilmediği iklime alıştırmaya çalışıyoruz.

ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2008, 16:37   #43
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Galeri: 8
Sn ayhat,
Benjamin özellikle yer değiştirmeyi hiç sevmeyen bir çiçektir yalnız. Bunu da dikkatinizden kaçırmayın
Yaprak dökmesinin de en büyük sebebi genelde kış aylarında, kaloriferlerin yanmasıyla havanın sıcak ama kuru olması oluyor.

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2008, 10:02   #44
Ağaç Dostu

ayhat's Avatar

Giriş Tarihi: 30-11-2007
Sn Gilan,
Yapraklarini Döktükçe Ben çok üzülüyorum, Kalorifer Yok, Biraz Serin Geliyor Sanirim Bulunduğu Oda, şu Soğuklarida Bir Atlatsak Iyi Olacak Diye Tahmin Ediyorum.

ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2008, 00:03   #45
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-02-2008
benjamin zararlısı için herhangi bir ilaç ismi bilgisi yokmu burda

berra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2008, 09:55   #46
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2007
Galeri: 171
Zararlı böcekler için yapılabilecek ilaçlar var. Arama butonundan arattırırsanız istediğiniz bilgiye uşabilirsiniz.

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2008, 18:14   #47
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-11-2007
Kaynağını hatırlamıyorum ama İnternet'ten şöyle bir bilgi almıştım. Bitkiler yapraklarını ışığın geldiği yöne doğru çevirirler. Ama benjaminlerin böyle bir yeteneği yokmuş. Yani bitki, gelen ışığın yönü değiştiğinde, kendisini buna uyarlayamadığı için mecburen eski yapraklarını döküp, yeni ışık yönüne göre yeni yapraklar çıkartıyormuş. Doğru olup olmadığından emin değilim ama yer değiştirmeye yaprak dökerek tepki vermesi, bu şekilde açıklanabilir.

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2008, 08:58   #48
Ağaç Dostu

Süleyman Koçak's Avatar

Giriş Tarihi: 31-01-2008
Öldü mü?

Merhaba dostlar.
Geldiğinde bu halde olan benjaminimName:  alacabnjmn1.jpg
Views: 3821
Size:  30.6 KB, şimdi bakın ne haldeName:  bnjmin.jpg
Views: 3800
Size:  19.8 KB.
Bu bitki, bir saksıda iki kök idi. Arkadaşımla bölüştük. Onda kalan bendekinden biraz daha sağlıklıymış. En azında bütün yapraklarını dökmemiş.
Minik tomurcuklar görünüyor ama çok cansız.Acaba ölmüş müdür? Bu aşamada yapabileceğim bir şey var mı? Gübre takviyesi falan icab eder mi?
Selametle..

Süleyman Koçak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2008, 19:16   #49
Ağaçsever

safiris's Avatar

Giriş Tarihi: 16-03-2008
Galeri: 4
Fickus Boyumu Gecti

Selamlar,

Fickus´um boyumu gecti artik buduyorum. Agac oldu artik benim Fickus

Eklenen Resimler

tijeen beğendi.
safiris Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2008, 23:15   #50
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Galeri: 373
Saksıya göre sanki biraz fazla gelişmiş değil mi. Yerini seviyor olmalı, ben 2 tane ficus katiliyim..

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2008, 10:59   #51
Ağaç Dostu

Ne kadar güzel bence çok fazla budamayın.Çoğunun ki, büyümezken sizin ki, ağaç olmuş. Ne kadar şanslısınız.

Eski 24-04-2008, 10:45   #52
Ağaç Dostu

Süleyman Koçak's Avatar

Giriş Tarihi: 31-01-2008
Benjaminde alt yapraklarda renk değişikliği

Merhaba arkadaşlar.
Alaca Benjaminim'in alt yapraklarının beyaz olması gerektiğini düşündüğüm kısımlarında, kısmi olarak yeşile doğru bir renk kayması var. Bu durum normal mi? Önlem almak gerekli midir?
Selamlar..

Süleyman Koçak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2008, 11:32   #53
Ağaç Dostu

Evet önlem almalısınız. Yeşil dalları gövdeden ayırın. Yoksa rengi yeşile dönebilirmiş.

Eski 10-05-2008, 21:08   #54
Ağaç Dostu

erbek_'s Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2008
Galeri: 17
Merhaba olay9, genç yapraklar mı kesilmeli? Neden anlamadım....

erbek_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2008, 22:38   #55
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Kesilmesi gereken genç yapraklar değil Erbek. Alacalı benjaminlerde eğer düz yeşil yaprakları olan sürgünler varsa bunlar kesilerek uzaklaştırılmalıdır.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2008, 11:45   #56
Ağaç Dostu

Teşekkürler Mine hanım.Bahsettiğim yeşil olan dallardı...

Eski 12-05-2008, 08:33   #57
Ağaç Dostu

erbek_'s Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2008
Galeri: 17
Teşekkürler...Bunu bilmiyordum....

erbek_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2008, 16:09   #58
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-05-2008
Merhabalar, benjamina cicegimin toprak degistirme ihtiyaci oldugunu nasil anlarim ve ozel bir toprakmi gerekli? Bana bilgi verirseniz sevinirim tesekkurler.

arzupa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2008, 16:04   #59
Yeni Üye

daffodil_dr's Avatar

Giriş Tarihi: 03-05-2008
Benjamin'in müthiş bir özelliği şu ki:
Pestisit vb gibi zararlıları temizlediğinden özellikle meme kanseri riski (aile hikayesi) olanların odalarındaki koruyucu güzelliği oluyorlarmış..

Düzenleyen daffodil_dr : 08-06-2008 saat 19:05
daffodil_dr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2008, 12:57   #60
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 13-03-2008
Arkadaşlar iş yerimde bir köşeye atılmış benjamin buldum. Ancak yaprakların çoğu dökülmüş, sizce bu çiçeği kurtarabilir miyim?

Kuruyan dallarını kesmeyi düşünüyorum, kökünden mi kesmeliyim?

Bir de saksısı çok büyük acaba o yüzden zayıf kalmış olabilir mi? Saksısını değiştirsem mi?

Çiçekçik kurtulursa çok sevinicem, tecrübeli arkadaşların önerilerini bekliyorum.

Sevgiyle kalın...

Eklenen Resimler

chaenomeles Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025