agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)

Beğeni Düzeni532Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-09-2019, 00:48   #1
Yeni Üye

carnyl's Avatar

Giriş Tarihi: 18-09-2010
variegated monstera /beyaz montesera

Merhaba arkadaslar,
Uzun zamandir aradigim variegated monstera icin artik son care buraya soruyorum.. evinde olupda cogaltabilecek kimse var midir?
Cok tesekkurler.

carnyl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2019, 17:37   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-10-2019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi carnyl Mesajı Göster
Merhaba arkadaslar,
Uzun zamandir aradigim variegated monstera icin artik son care buraya soruyorum.. evinde olupda cogaltabilecek kimse var midir?
Cok tesekkurler.

Evet ben de istiyorum. Avrupa Birliği ülkelerinde bitki değiş tokuşu yolu ile birbirine yollayan insanlar var çeşitli platformlarda ancak TR’ye gönderim yapmıyorlar. 😔

lepetitfish Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2019, 16:27   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-01-2019
yeni monsteram

ben de forumda güncel yazı görünce üye olayım dedim. çok uzun zamandır monstera bitkisi arıyordum. internetten almaya güvenemedim, görseldeki gibi gelmez diye. bgeçen hafta arkadaş ortamında konuşurken, bir arkadaşımın komşusu benim yazlıkta bir sürü var ben sana getireyim dedi. ve bu harika kızı getirdi daha bugün geldi evime ama endişelerim var. tecrübelerinizden yararlanayım istedim.
şimdi bu kızı biraz fazla sulamışlar bence altından hafif damlıyor, sıkıntı olur mu? bir de bu böyle kocaman yaprak şeklinde tutar mı? (ne olur tutsun) suda bekletti mi direkt mi toprağa dikti bilmiyorum, son ve en önemli sorum, getiren kadının bahçesinden alınıp köklendirilmiş, evde büyür mü, sürekli görmek istiyorum, balkona atmak istemiyorum. ölür demeyin nolur şu an aşk yaşıyorum kendisiyle.

Mesut Temiz beğendi.
kekimiyomu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2019, 19:53   #4
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kekimiyomu Mesajı Göster
ben de forumda güncel yazı görünce üye olayım dedim. çok uzun zamandır monstera bitkisi arıyordum. internetten almaya güvenemedim, görseldeki gibi gelmez diye. bgeçen hafta arkadaş ortamında konuşurken, bir arkadaşımın komşusu benim yazlıkta bir sürü var ben sana getireyim dedi. ve bu harika kızı getirdi daha bugün geldi evime ama endişelerim var. tecrübelerinizden yararlanayım istedim.
şimdi bu kızı biraz fazla sulamışlar bence altından hafif damlıyor, sıkıntı olur mu? bir de bu böyle kocaman yaprak şeklinde tutar mı? (ne olur tutsun) suda bekletti mi direkt mi toprağa dikti bilmiyorum, son ve en önemli sorum, getiren kadının bahçesinden alınıp köklendirilmiş, evde büyür mü, sürekli görmek istiyorum, balkona atmak istemiyorum. ölür demeyin nolur şu an aşk yaşıyorum kendisiyle.
Öncelikle hoşgeldiniz... Devetabanı yapraktan ve yaprak sapından köklenmez, mutlaka gövdenin bir kısmının olması gerekir... Size veren kişi köklendirmişse mutlaka gövdenin bir kısmı vardır şu anda bitkide... Bitkinin köklenmesi, gövdedeki hava köklerinin suda normal kökler geliştirmesiyle meydana geliyor...

Evde büyümesi konusuna gelirsek, tabii ki evde büyüyecektir.. Sizin bir şansınız da ikliminizin çok uygun oluşu.. Yani kışları pek riske girmeden ve büyümesi de fazla duraksamadan daha hızlı gelişebilecek bitkiniz.. Kışın 17-18 derecenin altına düşürmezseniz bitkiniz çok memnun olacaktır...

Monstera deliciosa doğrudan güneşi sevmez, aydınlık fakat güneşin doğrudan üzerine vurmadığı bir konuma koyarsanız iyi olur (pencereden bitkinin üzerine düşen bir iki saatlik direkt güneş ışığı da soruna yol açmaz, ama fazlası yaprakları yakar ve sarartır)...

Su konusuna gelecek olursak, bu bitki tropik yağmur ormanlarında yaşayan bir bitki, yani suyu seviyor, yapraklarına da (özellikle yeni köklenmiş bir bitkinin daha çabuk yerleşmesi ve gelişmesi için) sık sık fısfısla su püskürtmeniz çok yerinde olur... Bitki suyu sevse de saksının ve saksı toprağının geçirgen olması, yani fazla suyu kolayca saksı tabağına aktaracak nitelikte olması şart.. Yani su saksıda birikmemeli, toprak çamurlaşmamalı..

Bir de bitkinizi hava cereyanından korumanız gerekli.. Yani açık pencere ve kapıların arasında bir yerlerde, doğrudan hava akımına maruz kalmamalı...

Gübre vs. konuları şu aşamada erken.. Zaten o zamana kadar ilgili bölümleri okuyarak ve internetten gübreleme konusunda birçok bilgi edinebilirsiniz.. Şu an için aklıma gelenler bunlar.. Belki arkadaşlardan başka bilgiler sunmak isteyenler olabilir.. Umarım bitkiniz güzelce gelişir ve bol bol yavrular verir..

lusoari ve kekimiyomu beğendi.
Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2019, 20:54   #5
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz Mesajı Göster
Öncelikle hoşgeldiniz... Devetabanı yapraktan ve yaprak sapından köklenmez, mutlaka gövdenin bir kısmının olması gerekir... Size veren kişi köklendirmişse mutlaka gövdenin bir kısmı vardır şu anda bitkide... Bitkinin köklenmesi, gövdedeki hava köklerinin suda normal kökler geliştirmesiyle meydana geliyor...

Evde büyümesi konusuna gelirsek, tabii ki evde büyüyecektir.. Sizin bir şansınız da ikliminizin çok uygun oluşu.. Yani kışları pek riske girmeden ve büyümesi de fazla duraksamadan daha hızlı gelişebilecek bitkiniz.. Kışın 17-18 derecenin altına düşürmezseniz bitkiniz çok memnun olacaktır...

Monstera deliciosa doğrudan güneşi sevmez, aydınlık fakat güneşin doğrudan üzerine vurmadığı bir konuma koyarsanız iyi olur (pencereden bitkinin üzerine düşen bir iki saatlik direkt güneş ışığı da soruna yol açmaz, ama fazlası yaprakları yakar ve sarartır)...

Su konusuna gelecek olursak, bu bitki tropik yağmur ormanlarında yaşayan bir bitki, yani suyu seviyor, yapraklarına da (özellikle yeni köklenmiş bir bitkinin daha çabuk yerleşmesi ve gelişmesi için) sık sık fısfısla su püskürtmeniz çok yerinde olur... Bitki suyu sevse de saksının ve saksı toprağının geçirgen olması, yani fazla suyu kolayca saksı tabağına aktaracak nitelikte olması şart.. Yani su saksıda birikmemeli, toprak çamurlaşmamalı..

Bir de bitkinizi hava cereyanından korumanız gerekli.. Yani açık pencere ve kapıların arasında bir yerlerde, doğrudan hava akımına maruz kalmamalı...

Gübre vs. konuları şu aşamada erken.. Zaten o zamana kadar ilgili bölümleri okuyarak ve internetten gübreleme konusunda birçok bilgi edinebilirsiniz.. Şu an için aklıma gelenler bunlar.. Belki arkadaşlardan başka bilgiler sunmak isteyenler olabilir.. Umarım bitkiniz güzelce gelişir ve bol bol yavrular verir..
q

çok teşekkür ederim cevabınız için, ayrıca hoşbuldum.

gövdeden kesmemiş gibi, köklendirilmiş mi diye mecbur söktüm baltım. köklendirilmemiş sanırım. bir de normal bahçe toprağı idi saksıdaki çamur olmuştu. torfla doldurdum saksıyı. tekrar diktim ama alıp suya mı koysam, böyle tutmaz değil mi iki tane saçak var tel tel kök denemez bence.
[IMG][/IMG]

Mesut Temiz beğendi.
Eski 02-01-2019, 21:22   #6
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Alıntı:
q

çok teşekkür ederim cevabınız için, ayrıca hoşbuldum.

gövdeden kesmemiş gibi, köklendirilmiş mi diye mecbur söktüm baltım. köklendirilmemiş sanırım. bir de normal bahçe toprağı idi saksıdaki çamur olmuştu. torfla doldurdum saksıyı. tekrar diktim ama alıp suya mı koysam, böyle tutmaz değil mi iki tane saçak var tel tel kök denemez bence.
[IMG][/IMG]
Yaprak saplarının mutlaka gövdeye bağlanmış olması gerekiyor köklenmesi için... Gövde mevcut değilse köklenmeyecektir... Resimden tam seçemiyorum gövde olup olmadığını... Ben köklendirmek için suyu tercih ediyorum... Gövde yoksa, çelikleri aldığınız kişiden mümkünse 3-4 yapraklı bir çelik rica edip suda köklendirmenizi öneririm..
İki youtube linki paylaşıyorum, biri Türkçe, güzelce açıklanmış ve bakımla da ilgili güzel bilgiler veriliyor.. Diğeri İngilizce, görsel olarak daha iyi bir video... Çeliğin ne şekilde kesileceği ve köklenmenin nasıl olacağı çok net olarak görülüyor bu videoda...

https://youtu.be/iCCbdWazz4w

https://youtu.be/_5Q122y6EsA

Bol şans...

kekimiyomu beğendi.
Eski 02-01-2019, 21:43   #7
Yeni Üye

Alıntı:
Yaprak saplarının mutlaka gövdeye bağlanmış olması gerekiyor köklenmesi için... Gövde mevcut değilse köklenmeyecektir... Resimden tam seçemiyorum gövde olup olmadığını... Ben köklendirmek için suyu tercih ediyorum... Gövde yoksa, çelikleri aldığınız kişiden mümkünse 3-4 yapraklı bir çelik rica edip suda köklendirmenizi öneririm..
İki youtube linki paylaşıyorum, biri Türkçe, güzelce açıklanmış ve bakımla da ilgili güzel bilgiler veriliyor.. Diğeri İngilizce, görsel olarak daha iyi bir video... Çeliğin ne şekilde kesileceği ve köklenmenin nasıl olacağı çok net olarak görülüyor bu videoda...

https://youtu.be/iCCbdWazz4w

https://youtu.be/_5Q122y6EsA

Bol şans...
tekrar çok teşekkür ederim, birbirine bağlı iki yaprak ama gövdeden değil bence. suya koymaya karar verdim, kök göremediğim için. olmadı dediğiniz gibi çelik isteyeceğim artık.
videoları izleyeyim hemen. çok sağolun.

Mesut Temiz beğendi.
Eski 17-01-2019, 11:22   #8
Yeni Üye

15 gün önce suya koyduğum ikili yaprağın gövdeden olup olmadığından emin değildim. bugün iki küçük çıkıntı farkettim, bu kökleniyor demek değil mi?
https://i.hizliresim.com/grqzXQ.jpg

Mesut Temiz beğendi.
Eski 17-01-2019, 12:25   #9
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Alıntı:
15 gün önce suya koyduğum ikili yaprağın gövdeden olup olmadığından emin değildim. bugün iki küçük çıkıntı farkettim, bu kökleniyor demek değil mi?
https://i.hizliresim.com/grqzXQ.jpg
Evet, hayırlı olsun, devetabanınız kökleniyor... 👍 😃
Birkaç hafta suda tutmaya devam edin, beyaz kökler iyice gelişecektir.
Ardından toprak saksıya alırsınız...

kekimiyomu beğendi.
Eski 17-01-2019, 12:32   #10
Yeni Üye

Alıntı:
Evet, hayırlı olsun, devetabanınız kökleniyor... 👍 😃
Birkaç hafta suda tutmaya devam edin, beyaz kökler iyice gelişecektir.
Ardından toprak saksıya alırsınız...
teşekkür ederim, çok mutluyum, pek umudum yoktu ama şaşırttı beni. demek ki yeterince ilgi ve sevgi de işe yarayabiliyormuş

Mesut Temiz beğendi.
Eski 25-02-2019, 16:57   #11
Ağaç Dostu

lusoari's Avatar

Giriş Tarihi: 08-09-2012
Bu çok güzel bir haber, yerine alışmış ve sevmiş.
Arada sırada azot oranı yüksek besinle takviye etmeni tavsiye ederim yoksa beyaz kısımları klorofil barındırmadığı için kuruyup, kararıyor.
Tecrübe ile sabit.

lusoari Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2019, 12:42   #12
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Neredeyse albino

Name:  61D37E81-8F08-4217-A888-D869BAE04336.jpg
Views: 5084
Size:  52.7 KB

Sn. lusoari dikkate alacağım söylediğini

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2019, 01:57   #13
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-05-2019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Neredeyse albino

Eklenti 687992

merhaba bitkiyi nereden buldunuz bende almak istiyorum uzun zamandir ariyorum.

emregonul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2019, 05:05   #14
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Benim aldığım yerden sizin almanız çok zor.
1 hafta önce burada vardı
https://www.intratuin.nl/winkels/intratuin-amsterdam
Gözlerimle gördüm.

Eski 23-06-2019, 21:14   #15
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-06-2019
Alıntı:
Neredeyse albino

Eklenti 687992

merhaba nasılsınız uzun zamandan beri aradığım albino devetabanı bitkisi var gerçekten muhteşemler bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz home ofisim için bu bitkiyi düşünüyorum bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz simdiden teşekkürler

serhun1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2019, 12:10   #16
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Bu linkteki arkadaşın son yaprağı

http://www.agaclar.net/forum/1515900-post188.htm

Name:  B4E84F5D-018D-451F-A9D3-3E0CE5E14F11.jpg
Views: 4268
Size:  48.5 KB

Sanırım sarmaşık cinsi değil.

Eski 19-07-2019, 11:51   #17
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Bu biraz farklı uzadı.
Albino yapraklar için gübreleme yapıyorum, yoksa beyaz kısımlarını kurutuyor.

Name:  2301CD33-CB00-410B-B48B-F18774F3186D.jpg
Views: 4466
Size:  74.2 KB

İzmir’de mutlu çünkü geldi geleli 6 yaprak çıkardık

Eski 02-08-2019, 00:25   #18
Efruze
Guest

Merhaba albino mostera ariyorum uzun zamandir.bana satabileceginiz bir daliniz mevcut mu ya da alabilecegim bir yer var mi?istedigim yalnizca kendk koklendirecegim bir dal buyuk bitkiler cok pahali ��

Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2019, 00:05   #19
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-11-2019
Deve tabanı

Herkese merhaba, yıllar önce takip etmeye başlamama rağmen ilk kez yorum yazıyorum. Ağaçlar.net benim için, merak ettiğim, ilgi duyduğum her bitki için ilk baktığım, başvurduğum, güvenilir bulduğum bir site oldu hep; emeği geçenler var olsunlar. Bu sefer yorum yapmamazlık edemedim, buna sebep beni yıllar öncesine götüren- deve tabanına duyduğum merak ve yöneliş oldu. 3-4 gün önce bir fidanlıktan Monstera Deliciosa aldım, okuduklarım ışığında -sanırım- sarmaşık türünden, henüz çok genç... Açıkçası geniş ve koyu yapraklı diğer türü aldığımı sanıyordum ta ki forumdaki akışı inceleyene kadar... Saksısı çok küçüktü değiştirdim, yaprak vermeye başlıyor sanırım, keyifli ve mutlu olacak diye umuyorum. Ama hayallerimi süsleyen diğer türü de mümkün olduğunda yetiştirmeyi arzu ederim. Forumda çelik paylaşıldığını okuyunca belki benim de bir şansım olur diye düşündüm İlgilenen olur mu diye yazmak istedim, teşekkür ederim, selamlar...

sakura çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2019, 00:06   #20
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakura çiçeği Mesajı Göster
Herkese merhaba, yıllar önce takip etmeye başlamama rağmen ilk kez yorum yazıyorum. Ağaçlar.net benim için, merak ettiğim, ilgi duyduğum her bitki için ilk baktığım, başvurduğum, güvenilir bulduğum bir site oldu hep; emeği geçenler var olsunlar. Bu sefer yorum yapmamazlık edemedim, buna sebep beni yıllar öncesine götüren- deve tabanına duyduğum merak ve yöneliş oldu. 3-4 gün önce bir fidanlıktan Monstera Deliciosa aldım, okuduklarım ışığında -sanırım- sarmaşık türünden, henüz çok genç... Açıkçası geniş ve koyu yapraklı diğer türü aldığımı sanıyordum ta ki forumdaki akışı inceleyene kadar... Saksısı çok küçüktü değiştirdim, yaprak vermeye başlıyor sanırım, keyifli ve mutlu olacak diye umuyorum. Ama hayallerimi süsleyen diğer türü de mümkün olduğunda yetiştirmeyi arzu ederim. Forumda çelik paylaşıldığını okuyunca belki benim de bir şansım olur diye düşündüm İlgilenen olur mu diye yazmak istedim, teşekkür ederim, selamlar...
Sayın sakura çiçeği, fidanlıklarda, çiçekçilerde satılanlar daha çok küçük yapraklı olan kültivar gözlemlediğim kadarıyla.. Gerçi "küçük yapraklı" dediğimiz kültivar olgun yaprakları da 30-35 santim çapa sahip ve oldukça gösterişli oluyorlar büyüdükçe..

"Dev kültivar"ın yaprakları gerçekten çok büyük... Bendeki 75-80 santimlik yapraklar veriyor ve şartlar tam uygun olursa 90-100 santim büyüklükte olabildiğini okumuştum yaprakların... Yani bence bunu da göz önünde bulundurmak uygun olur kültivarı seçerken... Çünkü gerçekten çok geniş bir alan kaplıyor büyüdükçe... Bir de her ne kadar küçük kültivara "sarmaşık devetabanı" dense de, dev çeşit de iyice köklendiğinde daha hızlı uzamaya başlıyor... Yani hem genişlik hem yükseklik olarak kaplayacağı alanı göz önünde bulundurmakta, baştan hesaplamakta yarar var bence...
Küçük yapraklı kültivarı evde idare etmek, yer ayarlamak nispeten daha kolay... Ben gerçi çok seviyorum ve yer kaplamasından da memnunum, ama sadece bu yönüne dikkat çekmek istedim...

Eski 21-10-2020, 19:00   #21
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-10-2020
albino monstera

Alıntı:
Neredeyse albino

Eklenti 687992

Merhaba, uzun zamandır albino monsteranın peşindeyim ama ne yazık ki bütçemi çok aşıyor.kendime ait monstream 2 metre büyüklüğünde.elinize sağlık umarım bol bol yaprak verir, çok güzelmiş.bir yabancı olarak bir yaprağınız için listeye koyabilir misiniz beni de iyi günler dilerim herkese, saygılar

olu_balikKk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2020, 21:17   #22
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi olu_balikKk Mesajı Göster
Merhaba, uzun zamandır albino monsteranın peşindeyim ama ne yazık ki bütçemi çok aşıyor.kendime ait monstream 2 metre büyüklüğünde.elinize sağlık umarım bol bol yaprak verir, çok güzelmiş.bir yabancı olarak bir yaprağınız için listeye koyabilir misiniz beni de iyi günler dilerim herkese, saygılar

Bir liste mi var ki?
Tek bitkim var, kimseler için onu doğrayip parçalayacak değilim.
Sağlıkla kalın.

Eski 24-11-2020, 11:32   #23
Yeni Üye

Gizem yalçın's Avatar

Giriş Tarihi: 24-11-2020
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi olu_balikKk Mesajı Göster
merhaba maalesef elimde istediğiniz tür yok ancak bir monsteram olmasını çok istiyorum. rica etsem monsteranızın bir parçasını paylaşır mısınız

Gizem yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2023, 07:02   #24
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-03-2023
Merhaba albino deve tabanı

Alıntı:
Neredeyse albino

Eklenti 687992

Merhaba bu çiçeğin yaprağında alabilirmiyiz sizden bursa veya cevresindeyseniz albinodan çok hoş duruyor eşime en güzel hediye olacaktır albino cicek çok enteresan

Taner16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2019, 12:07   #25
Yeni Üye

2 ocakta suda köklendirmeye başladığım monsteramın saksıya girmeden önceki son hali ektedir
bir de minik yaprak geliyor sanırım. toprak olarak torf kullandım, umarım sorun olmaz. bir de saksıya alınca, iki yaprak birbirinden çok uzakta kaldı, sallanıyordu toprakta, birbirine bağladım.
telefondan girdiğim için buraya uygun boyutta fotoğraf eklemekte zorlanıyorum o yüzden link şeklinde fotolar.

https://i.hizliresim.com/grDLN0.jpg
https://i.hizliresim.com/P1AERd.jpg

Eski 18-04-2019, 09:42   #26
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-07-2016
sevgili Mesut Temiz öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. O zaman bu kökleri tekrar dikmeme gerek yok.Maalesef sabırsızlığım yüzünden acele ettim .
Ben de saksıyı belli aralıklarla döndürüyordum ama yapraklar bir türlü düzelmeyince köklere bakmış oldum.
Yine de umudumu kaybetmiyorum umarım devetabanm yaşayacak . evet ben de uzun seneler aradım buraya taşınınca bir zaman sonra buldum .dilerim herkes kavuşur.

Morkoyun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2019, 21:02   #27
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-05-2019
Tohumdan çimlendirip büyütme gibi şansımız var mı? Etrafımda çelikleme yapabileceğim bir devetabanı bitkisi olan biri yok ve dışarda çok pahalı
Ankara içi bir yaprağını paylabilecek bir arkadaş var mı?

rooteddendro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2019, 00:38   #28
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rooteddendro Mesajı Göster
Tohumdan çimlendirip büyütme gibi şansımız var mı? Etrafımda çelikleme yapabileceğim bir devetabanı bitkisi olan biri yok ve dışarda çok pahalı
Ankara içi bir yaprağını paylabilecek bir arkadaş var mı?
Sayın rooteddendro, öncelikle monstera deliciosa maalesef yapraktan köklendirilebilen bir bitki değil... Köklendirme için, gövdeden en az birkaç boğumluk bir çelik kesilmesi gerekiyor..

Tohumdan da üretilmesi teorik olarak mümkün olsa da uygulanan bir yöntem değil, çünkü çelikle kolayca köklendirilebilen bir bitkinin aynısını tohumdan üretmek uzun yıllar alıyor. Ayrıca uygun tohum bulmak da çok zor olur, çünkü ev ortamında çiçek açıp meyve vermesi oldukça nadir bir durum... Meyve oluşsa bile, sağlıklı tam gelişmiş tohum üretmesi ihtimali düşük...

Eski 27-05-2019, 22:55   #29
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-05-2019
Alıntı:
Sayın rooteddendro, öncelikle monstera deliciosa maalesef yapraktan köklendirilebilen bir bitki değil... Köklendirme için, gövdeden en az birkaç boğumluk bir çelik kesilmesi gerekiyor..

Tohumdan da üretilmesi teorik olarak mümkün olsa da uygulanan bir yöntem değil, çünkü çelikle kolayca köklendirilebilen bir bitkinin aynısını tohumdan üretmek uzun yıllar alıyor. Ayrıca uygun tohum bulmak da çok zor olur, çünkü ev ortamında çiçek açıp meyve vermesi oldukça nadir bir durum... Meyve oluşsa bile, sağlıklı tam gelişmiş tohum üretmesi ihtimali düşük...

Çok teşekkür ederim bilgi için peki burdan köklendirmek için satmayı düşünen var mıdır bir kaç boğum

rooteddendro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2019, 08:28   #30
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rooteddendro Mesajı Göster
Çok teşekkür ederim bilgi için peki burdan köklendirmek için satmayı düşünen var mıdır bir kaç boğum
Devetabanı uzayıp giden sarılgan bir bitki olduğu için, belli bir büyüklükten sonra budanması gerekiyor... Bunun sonucunda zaten çelik elde ediliyor... Devetabanıyla ilgili sorun şu ki, 1970'lerde ve 80'lerde evlerin salonlarında, ofislerde çok yaygın olan bu bitkinin sayısı çok azalmış durumda ve seralarda bile bulmak zor oluyor... Yapı marketlerde de hiç görmedim... Son yıllarda talep çok arttı. İnsanlar bu güzel bitkiye sahip olmak istiyorlar... Artan talebe bağlı olarak eminim şu anda hızla çoğaltan yetiştiriciler vardır, ancak çoğalması yıllar alacak gibi görünüyor... Ben Ankara'dayken yıllarca aramış ancak bulamamıştım... Sonunda, yıllarca aramama acıyıp bana köklü bir bitki gönderen buradan bir arkadaşımızdan temin edebildim... Ben 3 yılda bitkimin üst yarısını kesip köklendirdim, onu önceden söz verdiğim kardeşime verdim... Sonbaharda bir çelik daha alabileceğim gibi görünüyor, onu kendime yedek bitki olarak yetiştireceğim... Onun ardından ağaçlar.net'ten 4 arkadaşımıza sözüm var, onlara çelik köklendirip vereceğim... Yani en az 2 yıl sürer gibi görünüyor... Onun ardından hâlâ bulamamış olursanız size de bir çelik köklendirebilirim, ama o zamana kadar bulabileceğinizi umuyorum... İnternet satıcılarını deneyebilirsiniz...

Not: Devetabanının yetiştirilen iki çeşidi var... Biri 30-35 santim genişlikte yaprakları olan, göreceli olarak ince gövdeye sahip ve daha hızlı uzayan çeşit, diğeri 75-80 santim genişlikte koyu yeşil ve daha fazla delikli yaprakları olan, gövdesi çok daha kalın ve yavaş büyüyen çeşit... Bendeki ikinci iri türden olduğundan, 3-4 boğum uzaması ciddi bir zaman alıyor... Çoğaltmadaki zorluk da buradan kaynaklanıyor.. çok beklemek gerekiyor.. Örneğin bir pothos sarmaşığı gibi aylar içinde metrelerce uzayan bir tür olsa doğrayıp doğrayıp köklendirebileceğiz, ama buna uygun bir bitki değil maalesef...

Etiketler
hastalık, monstera deliciosa

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025