agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Topraksız tarım çalışma grubu (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/6943.htm)

temel_m 23-02-2008 13:55

Topraksız tarım konusunun teoriği ile 3-4 yıldır ilgilenmekteyim. Buradaki konuyu ise yeni görüp üye oldum. 200 m2 lik bahçe alanına sera yaparak dikey veya yatay ortamda yeşillik(semizotu, marul, tere vb.), ve ortam sıcaklığına göre domates salatalık üretmek istiyorum. Bu miktar alan için gerekli besin miktarı ne olabilir konusuna yanıt arıyorum.

Selahattin Yılmaz 23-02-2008 22:30

Sayın temel_m, başlığı başından itibaren göreceksiniz ki aradığınız yer burasıdır. Ancak özellikle başından beri okuyun ve takip edin...

denizakvaryumu 27-02-2008 13:55

15 kişi olduk...

Acemiler sınıfında tüm sıralar doldu.(ilgi oldukça fazla)

Bahar da geldi, şimdi ders ve uygulama zamanı :)

Kudret Hocam ne dersiniz , derse başlayalım mı?

Kudret Tezel 27-02-2008 21:46

Evet sevgili denizakvaryumu,ders zilini çala bilirsiniz.DERS BAŞLIYOR.

Kudret Tezel 27-02-2008 22:55

Habibe arkadaşımız sormuş ,hemen cevaplıyayım,Gübrelerin raf ömrü olmaz vadeleri çok uzundur ,ancak bazıları rutubet çeker kesekleşe bilir.Rutubertten kesekleşmiş gübreleri de
kulana biliriz ama en iyisi, kullanmıyacak isek ağzı kapaklı kavanozlarda muhafaza etmektir.

İklimsiz 27-02-2008 23:34

Topraksız tarım denememde yetiştireceğim domates ve çileklerin tohumlarını ektim bile:p Domatesler iki minik yaprak verdi, çilekte henüz hareket yok.

Atomkkarınca 28-02-2008 10:00

Sn. Tezel
Sizden daha önce almış olduğum besin eriyiği bitmek üzere fidelerim de büyüyorlar yani artık yeni kaplarına almam lazım (ben torf+kum karışımında saksıda büyütmeyi düşünüyorum.. Çünkü fidelerimden birini sırf besin eriyiği içinde devamlı hava vererek büyütmek istedim niyetim aynı zamanda torf ortamındakilerle büyüme mukayesesi yapmaktı ama 2 gün içerisinde kotiledon yapraklarının uçları sararmaya başladı bende formül üzerinde oynama imkanım olmadığı için fideyi tekrar eski torf ortamına aldım..ve düzeldi..yani torf+kum düşüncem bu nedenle gelişti..malzeme alma veya gönderme nasıl olacak? yoksa yine benim size gelmem gerekecek mi? Selamlar

tomurcuk2 15-03-2008 10:32

Kudret bey bu kimyasalların temini konusunda bana yardımcı olabilirmisiniz?

malina 19-03-2008 12:15

Hazır gübre kitleri kullanım kılavuzu

Kudret Beyden aldığımız malzemeler hakkındaki yazışmaları, yukarıdaki bölümde yapalım.

dogalürün 03-04-2008 02:28

kudret bey listeye benide dahil ediniz

Tuba 02-05-2008 12:11

Çalışma gurubunda herkes EC ölçer edindi mi? Ankara'daki arkadaşlar nereden temin ettiklerini ve fiyatlarını paylaşabilirler mi?

malbman 02-05-2008 12:16

İzmir' de EC ölçer nereden temin edebilirim bilgisi olan var mı acaba?

envor 02-05-2008 18:35

Tartes satıyordu,Dr.tarsada satıyor...Web sitelerinden alabilirsiniz herhalde...

malbman 03-05-2008 10:13

Çok teşekkür ederim. Tartes' te varmış.

ben_meric 04-08-2008 00:03

Kudret bey selam,

Ben zirai danışmanlar için bir bilgisayar sistemi hazırlamıştım. Oldukça kompleks bir sistem oldu. Danışmanlara, ihracatcılara gübre, ilaç, bitki üreten **** ithal eden firmalara yönelik. Özellikle N-P-K hesaplaması otomatik gübre makineleri ile uyumlu çalışıyor. Fakat burada kafama takılan bir soru var. Gerçi ben ziraat müh. falan değilim bu konulardan hiç anlamam fakat şöyle bir durum var. Bana verilen formüllerde hedef e.c, hedef N, hedef P, hedef K degerleri giriliyor ve bu degerleri karşılayabilecek gübre seçimleri yapılıyor. Eger seçim yapılan bileşikler uyum sağlıyorsa doğru sağlamıyorsa yanlış işlem oluyor. Sormak istediğim e.c hesaplanıp yani ekim yapılmadan önce toprak ve su analizlerine göre e.c hesaplanabilirmi? ve yeni bir hedef e.c belirlenebilir mi?

Kudret Tezel 04-09-2008 20:53

Sayın Meriç, siz sıvı gübrelermi hazırlıyorsunuz ? Firma tarafından verilen problem de hedef NPK değerleri ve EC mi isteniyor.Örnek olarak gerçek bir problem verebilirmisiniz ,çözmeye çalışalim. NPK hedefi ayrı bir olay ,EC hesaplamak ayrı bir olay.
Bir örnek verebilirseniz çok iyi olur.

jibuti 12-09-2008 15:50

Merhaba arkadaşlar,merhaba kudret bey ;
Sayın Kudret bey ve Sayın Envor beyin bilgi ve paylaşımlarından faydalanarak topraksız tarım hakkında oldukça bilgi sahibi oldum,bilgi sahibi oldum derken amatörlük sınırları içinde sayın denizakvaryumu(acemi sınıfındayım hala):D
Bu yıl yani 1-2 hafta içinde bantida domates fidelerim gelecek(umarım) ve ben de envor beyin kavanozda yaptığı gibi topraksız yetiştirmeye çalışacağım elbette kudret beyin besin eriyiklerini de kullanrak herşey hazır sadece fidelere kaldı iş fakat çok sabızsızlanıyor ve heyecanlanıyorum.Bu iş harika bir şey herkese teşekkürler
Veee Sayın denizakvaryumu size de sitemli özel bir teşekkürürm var sayenizde reb robin domates ile tanıştım hastası oldum ama yok yok hiçbiryerde bulamıyordum ta ki bugün forumları dolaşırken rastladım sanırım haftaya tohumlar gelecek ohhh çok şükür buldu sonunda çok teşekkürler sayın denizakvaryumu

nariçi 24-11-2008 17:56

Denizakvaryumu'nun 79 nolu mesajına katılıyorum.

nariçi 24-11-2008 18:00

Bitki ve duruma göre besin formülü

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 203033)
Sayın Denizakvaryumu;
Taaaa baştan beri,arkadaşlar işin ruhunu bilerek yapmak lazım,amatörce yapsak bile profösyonelce düşünmek lazım,bu işe gönül verirsek hepimiz birer topraksız tarım uzmanı olabiliriz diyen ben değilmiydim?.Bu işin kimyasal temellerini anlatan ben değilmiydim?
Bu soruların hepsinin yanıtı EVET. Amatörce çalışmayı tercih eden sizler oldunuz. bu davranışınız belkide iyi oldu. Teoriler, formüller, hesaplamalar ortada hiçbirşey yokken tabiiki ağır olacaktı zaten milletin ilgiside azalmıştı.Fakat ne güzel ki yeni bir heyacan, bir hareket görüyorum. Hele hele domatesleri biberleri toplayınca son bahara nasıl canlı gireceğimizi hisseder gibiyim.İşte o zaman bu işi temelden öğrenmek istiyenlerin sayısının hızla artacağına inanıyorum, ve o zoman dediğiniz çalışkanlar sınıfını kurarız. benden yana hiç bir problem yok.Ayrıca beni bu sınıfa öğretmen olarak atadığınız için de teşekkürler.
Bilgi paylaştıkça büyür.

Başlangıçta ki kimyasal bilgileri gayet iyi anladım. Ancak bitki çeşidi ve katkı suyu özelliğine göre miktarları ayarlayacak formülleri ..??? yoksa anlamamışmıyım.

eczadolabi 24-11-2008 22:31

Sevgili Nariçi ni de kaybettik :)

nariçi 24-11-2008 22:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eczadolabi (Mesaj 321601)
Sevgili Nariçi ni de kaybettik :)

Neden ?

Ben henüz yeni başlıyorum. Öğrendim tamam diyen aslında tam bilmiyordur. Umarım ben öğrenmeye gayret edeceğim. sayın eczadolabı-selamlar.

eczadolabi 25-11-2008 17:37

Bol şans Nariçi...

nariçi 28-11-2008 14:21

Sayın Kutret Bey besin eriyikleri geldi, Ambalaj da çok iyiydi.Teşekkür ederim.
Birinci pet şişeyi (2,5 lt.) hazılamada eriyik şişelerini sadece A torbasının hazırlanmasında kullanacağız, B torbalarının hazırlanmasında 50 cc.lik iz element sıvı kullanılmayacaktır. Doğru anlamışmıyım. selam.

kürşad 28-11-2008 15:37

Kudret bey yapmış olduğunuz besin eriyiklerinin içindeki miktarları domates ve çilek için ayrı ayrı ppm olarak verebilirmiziniz?
2. Dönem topraksız tarım dersimiz var okulda. Tertibatı yılbaşından sonra kurmayı düşünüyorum.

jibuti 28-11-2008 22:58

Sevgili nariçi aynen dediğiniz gibi doğru anlamışsınız.

nariçi 28-11-2008 23:03

Teşekkür ederim, jibuti, selam.

jibuti 28-11-2008 23:05

rica ederim sayın nariçi .A.selam.

Kudret Tezel 29-11-2008 14:55

Sayın nariçi sevgili jibuti sorunuzu cevaplamış sağolsun ,ancak birşey eklemek istiyorum. Lütfen tam anlaşılmadan ve doğru olduğunundan emin olmadan hazırlamayınız aksi taktirde yanlış bir karışım besin eriyiğinizi boza bilir.
2 adet 2,5 litrelik şişeleri yarısına kadar su ile doldurup birinde A torbasını, birinde B torbasını eriteceksiniz ve 50 cclik iz element şişesini A şişesine boşalttıktan sonra şişeleri su ile 2,5 litreye tamamlıyacaksınız hepsi bukadar.Kolaygelsin, iyi çalışmalar.

nariçi 29-11-2008 19:51

Teşekkür ederim sayın Tezel, çok iyi anladım, sıra düzenek kurmakta, malzemeler tamamlanınca iş tamam demektir ancak bizim ev sobalı hazır fide olsa kolay olacak çimlenme biraz zor, ya da baharı bekleyeceğiz gibi.

Kudret Tezel 29-11-2008 21:16

Sayın nariçi tohum ekmek fide yetiştirmek için sobalı ev mazeret değil . Tohumlarınızı bolkonunuzda kar altında dahi yapacağınız minik sıcak seralarda yetiştire bilirsiniz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025