agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Topraksız tarım çalışma grubu (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/6943.htm)

sedemm 15-04-2009 12:22

sayın kudret tezel. ben bu işe balkonumda hobi olarak yapmak istiyorum. Gerçekten çok detaylı bilgiler vermişşsiniz ama bu benim için oldukça karmaşık ve zaman alıcı gözükmekte. Bu EC hazır temin etme şansım yokmu? Bunun yanında bahsi geçen elemntleri bulmam da zor. Bu konuda beni yönlendiriseniz sevinirim.

Acarextt03 15-04-2009 12:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sedemm (Mesaj 400468)
sayın kudret tezel. ben bu işe balkonumda hobi olarak yapmak istiyorum. Gerçekten çok detaylı bilgiler vermişşsiniz ama bu benim için oldukça karmaşık ve zaman alıcı gözükmekte. Bu EC hazır temin etme şansım yokmu? Bunun yanında bahsi geçen elemntleri bulmam da zor. Bu konuda beni yönlendiriseniz sevinirim.

Bu konuda forumu araştırmaya devam edin... Bir süre sonra aradığınız herşeyin bu sayfalarda karışık şekilde yer aldığını göreceksiniz... Kolay gelsin...

m6demir 29-04-2009 12:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 186823)
Kullandığımız kimyasal malzemedeki elementlerin % lerini hesaplamak;
Bunun için malzemenin molekül ağırlığını bulmalıyız.

molekül ağırlığı=Bileşiği teşkil eden elementlerin atom ağırlıklarının toplamına eşittir

Bunun için elementlerin ağırlığını bilmeliyiz.

Kullanılan elementlerin ağırlıkları:
ADI SEMBOLÜ ATOM AĞIRLIĞI ADET TOPLAMI
Potasyum K 39,1 1 39,1
Hidrojen H 1,008 2 2,016
Fosfor P 30,975 1 30,975
Oksijen O 16,0 4 64,0

Mono Potasyum Fosfat'ın molekül ağırlığı= 136,091 atom gramdır.

Şimdi bu elementlerin bu formüldeki % lerini hesaplıyalım.

POTASYUM; 39,1/136,091=0,2873 =%28,73
HİDROJEN ; 2,016/136,091=0,0148 =%1,48
FOSFOR ;30,975/136,091=0,2276 =%22,76
OKSİJEN ;64,0/136,091 =0,4702 =%47,02

Bu hesaplama % 100 saf malzeme içindir.Ancak saf malzemeler her zaman çok pahalıdır.

Bizim kullanacağımız malzemeler teknik sınıf diye isimlendirilen malzemelerdir.Çok özel durum ambalaj üzerinde belirtilmedikçe böyle kabul etmek neticeyi fazlaca değiştirmez.

Hesaplamaların kolaylaşması için virgülden sonraki sayıları silebiliriz.
Örneğin potasyum %28 Fosfor %47 olarak kabul edilebilir.

potasyum=%28
fosfor=%23
oksijen %47
değilmi kudret kocam hocam?

Kudret Tezel 29-04-2009 16:04

Evet, 0, 2hane yani %1 hata kabul edilebilir bir hatadır. Neticeyi fazlaca değiştirmez.

sabri zeki 30-04-2009 22:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi m6demir (Mesaj 409926)
potasyum=%28
fosfor=%23
oksijen %47
değilmi kudret kocam hocam?

iyi akşamlar M6Demir buraya kadar anladik şimdide
bir formülü açarak besin hazırlarmısınız
formülde bu 1.0 +0.33 +1.48 +1.0+0.30+0.40
N- 120
P- 40
K -178
CA- 120
MG- 37
S- 48

Sarıcan 01-05-2009 09:15

Sn. Sabri Zeki,

Yazdığınız formül uygulanmış bir formül mü? rastgele mi yazdınız?

tabiat 01-05-2009 09:34

Bu benim marullara uyguladığım formül

Sarıcan 01-05-2009 09:55

Evet Sn. Tabiat daha önce çözmüşüz. Ben de S 49 çıkmış.

sabri zeki 01-05-2009 20:18

formül
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 411417)
Sn. Sabri Zeki,

Yazdığınız formül uygulanmış bir formül mü? rastgele mi yazdınız?

sevgili sarıcan kudret hocanın formülü ..

Sarıcan 01-05-2009 20:57

Sn. Sabri Zeki,

Bu formülü daha önce Sn. Tabiat' ın sayfasında çözmüşüz.

idris şenol 06-05-2011 17:48

çok güzel çalışma
emeği geçen başta sayın kudret tezel beye ve deyerli çalışanlara teşkkür ediyorum
fotometre çalışmalarınızı ısrarla bekliyoruz ,hertürlü yardıma hazırım..

ayhan_oz 20-09-2011 16:38

Arkadaşlar öncelikle hepinize merhaba diyorum.
Formdaki bilgi paylaşımlarınız için herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bir süredir yazılanları takip ediyorum. Topraksız tarım yapmak isteyen birsinin bu kadar bilgi arasından adım adım ne yapacağını belirlemesi ihtiyaç listesi çıkarması bir yol haritası hazırlaması gerçekten de zor gözüküyor **** bana öyle geldi. Topraksız tarım ile ilgili bir veri tabanı oluşturmak gerekiyor bence. Bilgi ve tecrübe de bir sistematik çerçevesinde paylaşılır ise daha anlaşılır, kullanılabilir ve faydalı olur düşüncesindeyim.

Zira Kudret bey birşeyler anlatırken sorulan sorular verilen cevaplar nedeniyle bazen konu dağılabiliyor.
Haddim olmayarak hoşgörünüze sığınarak ifade etmek istedim.

Paylaşımlarınızın devamını diliyorum.

Formda emeği geçen Kudret Tezel beye ve diğer form katılımcılarına teşekkür ederim.

bayzaka 19-11-2011 06:17

Öncelikle herkese selam saygılarımı sunmak istiyorum ben bu siteyi tesadüfen fotosentezle ilgili araştırma yaparken buldum ve tam 3 saat başından kalkamadım degerli arkadaşlar ben ledlerle fotosentez ve yeşillik dedigimiz bitkiler yani Maydanoz dereotu roka tere ve yeşil sogan için altlık malzeme olarak ne kullana bilirim.

Bana net bilgiler lazım izmir fuarında bir kompost satıcısı olur dedi aldım uyguladım hiçbir verim alamadım suni ortamda yani kapalı ortamda topraklı veya topraksız uygulama yapmak istiyorum bana bu konularda ve sıvı gübreler hakkında bilgiler verirseniz çok memnun olacağım verceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim saygılarımla

bayzaka 19-11-2011 11:13

ben aranıza yeni katıldım ama sanki uzun zamandan beri aranızdayım sanki kendimi çok sıcak bir ortamda buldum sanıyorum hele kudret bey gibi bir sınıf öğretmeni olması her konuya değerli bilği lerle katkı sağlaması çok ama çok güzel

Ben yeşillik üzerine çalışmak istiyorum ve ben kısa zamanda amatörlükten kutula bilirsem en kısa zamanda profosyenel olarak bu işi yapmak istiyorum

bayzaka 19-11-2011 11:16

ama benim amacım bu sistemi makinalaştırmak ve yurt dışına iklimi müsait olmayan ülkelere satmak hedefim bu inşallah başara bilirim

bayzaka 19-11-2011 11:19

Bu gün yeni bir deneye başladım 4 karışımlı bir toprak aldım ve ilk ekimimi yaptım roka tere maydanoz ve dereotu 19.11.2011 saat 1.15

bayzaka 19-11-2011 11:24

gelişmeleri sizlerle paylaşacağım sizlerinde değerli katkılarını bekliyorum herkese başarı ve mutluluk dileklerimle internet adresimden ulaşmak isteyenler bayzaka@hotmail.com dan ulaşabilirler hocamız kudret beylede bizzat tanışıp görüşmek istiyorum yeni kayıt olduğum için ulaşım adreslerini göremiyorum saylarımla herkese kolay gelsin

ihsanen 08-08-2012 00:10

bu işe yeni merak sarmış biri olarak, konuya katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.


Ama bir iki tam anlayamadığım hususlar oluştu kafamda. (konuda yazılmışsa atladıysam kusura bakmayın.)

1- 1000 lt lik bir depo oluşturduk, besin eriyimizi hazırlayıp 1000 lt ye göre döktük hazır. bir daha besin eriyimizden ne zaman dökeceğiz. 200 bitkimiz (domates) var. nasıl anlıyoruz ihtiyacı olduğunu bir hesabı var mı ?

2- bu 1000 lt suyumuz bir hafta sonra 900 lt düştü, sadece su takviyesi mi yapacaz yoksa 100 lt lik besin eriyiği de ilave edecekmiyiz.


teşekkürler...

nicea 08-08-2012 02:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ihsanen (Mesaj 1006877)
bu işe yeni merak sarmış biri olarak, konuya katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.


Ama bir iki tam anlayamadığım hususlar oluştu kafamda. (konuda yazılmışsa atladıysam kusura bakmayın.)

1- 1000 lt lik bir depo oluşturduk, besin eriyimizi hazırlayıp 1000 lt ye göre döktük hazır. bir daha besin eriyimizden ne zaman dökeceğiz. 200 bitkimiz (domates) var. nasıl anlıyoruz ihtiyacı olduğunu bir hesabı var mı ?

2- bu 1000 lt suyumuz bir hafta sonra 900 lt düştü, sadece su takviyesi mi yapacaz yoksa 100 lt lik besin eriyiği de ilave edecekmiyiz.


teşekkürler...

1 - günlük ec ölçümü yaparız , eğer ec istediğimiz değerin altındaysa besin ilave ederiz , yüksekse su ilave ederiz.bu aynı zamanda 2. sorunuzada cevaptır.

ihsanen 08-08-2012 14:17

yani 1000 lt suyumuzu hazırladığımız zaman ec değerini ölçüyoruz. bu değer bizim suyumuzun olması gereken değeri oluyor. eksilirse azalırsa ona göre hareket ediyoruz.

nicea 08-08-2012 15:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ihsanen (Mesaj 1007098)
yani 1000 lt suyumuzu hazırladığımız zaman ec değerini ölçüyoruz. bu değer bizim suyumuzun olması gereken değeri oluyor. eksilirse azalırsa ona göre hareket ediyoruz.

hayır.tam olarak öyle değil.suyunuz besin eklenmeden de yüksek ec olabilir.ya da tam tersi saf su olur , besin eklediğinizde ec niz düşük olabilir.her bitkinin ec değeri farklı.hatta farklı gelişim dönemlerinde bile farklı ec ister.bunların hepsini göz önünde bulundurmanız gerekli.

NRS 01-11-2012 21:25

Ankarada Kışın bu iş yapılır mı?
 
Merhabalar.

Aranıza yeni katıldım arkadaşlar. Adım Nurullah Yazılım uzmanıyım. Öncelikle farklı bir iş dalı olması açısından ve bitkileri sevdiğim için böyle bir işe girişmek istiyorum.
Bitkileri seviyorum derken sadece seviyorum bakımından dikiminden pek anlamam. 2 Senedir balkonumda 3-5 domates biber salatalık gibi sebzeleri saksıda beslemeye çalıştım fakat her defasından 1 tane bile hasat alamadım. Fakat bu sistem gerçekten çok daha kolay ve zevkli gibi geldi bana. Ben bu işi önce hobi sonrada öğrendikten sonra ticaretini yapmak istiyorum. Bu konuda hem hobi amaçlı yapan hemde ticari olarak yapan arkadaşların yardımlarını bekliyorum. Ankara da ikamet ettiğim için bu işten anlayan arkadaşlar ile yüz yüzede tanışmak isterim.

Forumda baya gezdim 3-4 gündür sürekli eski yeni konuları inceliyor arkadaşların tecrübelerini bazen tebessümle bazende hayretle ve heyecan ile okuyorum. Fakat o kadar çok sorum var ki hepsini tek bir başlık ta açıp da karışmasını istemiyorum. O Yüzden her sorumu ayrı ayrı konularda açıp bilgi karmaşıklığını önlemek istiyorum.

Ankara da dikmende ikamet ediyorum bu işi kışın evde yapmak istiyorum. Bu mümkünmüdür? Yani 3-4 fidelik bir sistem için evde nasıl bir ortam oluşturmalıyım. Evde bu iş için ayırabileceğim bir odam yok. Diyelim ki domates ve salatalık ekmek istiyorum. Bunun için ortam sıcaklığı veya benzeri bir sistem için gerekli malzemeler nelerdir? yani ısıtıcı sıcak su v.s gibi.

Bu havada bu iş fantezinin ötesine geçmez mi dersiniz?

Teşekkür ederim.

MehmetFatih 18-11-2012 20:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 202781)
Sevgili arkadaşlar,biz konu daha açık seçik olsun,daha iyi anlaşılsın,ilgi dahada artsın derken bir hata yaptık zannediyorum.Sistem dedik, motor dedik,sera dedik,boru dedik,durgun su kültürü, akan su kültürü dedik milletin aklını karıştırdık.

Birçok kişi zanediyorum ki bu iş bizi aşar, zahmetli, uğraşı isteyen bir iş diye vaz geçti veya en azından ilgisi azaldı. Oysa biz bu işe başlarken balkonumuzda, terasımızda amatörce sebze yetiştirecegiz ağız tadıyla kendi yetiştirdiğimiz sebzeleri tadacağız diyerek başlamıştık.

Şimdiye kadar anlattıklarımızla amatörlükten biraz uzaklaştık işi yokuşa sürdük gibi geliyor.

Amacımız balkonumuzda terasımızda sebze yetiştirmek. Herkes ayni yolu izlerse hataları görmek kolaylaşır bilgileri paylaşmak kolaylaşır.Olay basit kimsenin kafası karışmasın.

Yukarıdaki mesajlarda torf+ kum karışımına karar vermiştik.artık buralara tekrar dönmeyelim.Zaten bu sene herkes için bir deneme yılı olacak ve seneye hatta sonbahara çok güzel bilgilerle deneyimlerle gireceğiz, o zaman herkes ne yapacağına çok daha kolay karar verecek.

Yapılacak iş;önce en yakın marketten bir torba torf alacağız, bu çiçekçilerde
de satılıyor. Sonra en yakın nalburdan bir torba da kum alıyoruz ikisini bir güzel karıştırıyoruz.

Bir kök bitki için yaklaşık 10 litrelik bir saksıya dolduruyoruz.

Ancak dikkat edeceğimiz şey saksının dibinin delik olmasi. Tıkanmaması için de deliğin üzerine bir plastik bulaşık teli koyunuz,(Eskiden alüminyumdan dı şimdi plastikleri var) Veya sineklik teli parçası.Hepsi bu, doldurun torfu saksıya Bolca sulayın bakın bakalım döktüğünüz su çabucak akıp gidiyor mu. Akıp gidiyorsa mesele yok.

Şimdi saksınızı balkonunuzun neresine koyacaksanız oraya taşıyın. Olay bitti hepsi bu kadar. Şu anda balkonunuzda bulunan saksılarınızdan hiç bir farkı yok. Tek fark saksılarda toprak değil, torf + kum var.

Fide zamanı gelince fidenizi dikeceksiniz her gün birkaç kere besin eriyiği ile sulayacaksınız. Ne kadar çok sularsanız o kadar iyi olur.Peki saksının altından akan su ne olacak? "yazık değil mi gübreli su ziyan oluyor" Diyorsanız saksınızın altına bir kap koyup akan suyu toplıyacaksınız tekrar vereceksiniz,

Böyle olunca hem besin eriyiğini ziyan etmiyeceksiniz, hem de balkonunuz ıslanmayacak.

Haftada bir de sadece su, musluk suyuyla bolca sulayıp torfta tuz birikmesine mani olacaksınız.

İşte arkadaşlar yapacağımız iş bu.Bu benim için çok basit diyorsanız bir adım sonrası otamatik sulamadır. İşte yavaş yavaş profesyonelliğe doğru gidiyoruz. Bir süre sonra olaylar o kadar basitlaşecek ki.

Sevgili Kudret beyin alıntıda belirtilen mesajından sonra ilgi ile butun mesajları okudum ama şu ana kadar kimse kum+torf karısımı ile yetiştirdigi domates biber veya patlıcan (bilhassa çilekde yazmıştı Kudret bey!) bitkilerinin ne resimlerini görebildim ne de yetiştirip başarılı sonuç alanların yazılarını okuyabildim acaba diyorum konu amacının dışınamı cıktı?Temelden anlatıp herkesin öğrenmesi için Kudret beyin emeğine saygı duyuyorum lütfen yaptığınız çalışmaları başarısızda olsanız yazın ki fazla yazısı olmayıp sizleri genelde takip eden bizler faydalanabilelim..

ekizilaslan 19-12-2012 11:22

arkadaşlar sadece kokopitte domates yetişir mi. ben tohumları dun kokopite ektim. perlit de şipariş verdim. şaşırtmada da kokopit kullanıp son dikimde ikisinin karışımı yapsam nasıl olur.
Bu arada Kudret Aime teşekkürler. 3lü set geldi. şişe bulup hazırlayıp keratalar baş verince damla damla başlayacağım. teşekkürler

diabolos 06-03-2013 02:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 186827)
Bir numaralı etikete,
100 gram /litre Magnezyum Nitrat
9 Mg /ml Magnezyum
10 Mg/ml Azot

iki numaralı etikete,
100gram /litre Kalsiyum nitrat
16 mg /litre Kalsiyum
11 mg /ml Azot

Üç numaralı etikete.
100 gr/litre Potasyum Sülfat
44 mg /ml Potasyum
18 mg /ml Kükürt

Dört numaralı etikete,
100 gr/litre Mono potasyum Fosfat
28 mg /ml Potasyum
22 mg /ml Fosfor

Beş numaralı etikete,
10 gr /litre Demir Sülfat
2 mg /ml Demir

Altı numaralı etilete
10 gr /litre Mangan Sülfat
3,2 mg /ml mangan

Yedi numaralı etikete,
10 gr /litre Borik Asit
1,8 mg/ml bor
Sekiz numaralı etikete,
5 gr /litre Bakır Sülfat
1,25 mg /ml Bakır

Dokuz numaralı etikete,
5 gr /litre Çinko Sülfat
1,1 mg /ml Çinko

On numaralı etikete,
1 gr /litre Amonyum Molibdat
0,54 mg /ml Molibden

Kudret hocam bu ölçü birimlerinde bir hata yok mu 100 gram veya 100 litre magnezyum nitratın içinde 9 gram / litre magnezyum 10 gram /litre azot olması gerekmez mi? siz miligram -mililitre ölçü birimini kullanmışsınız keza diğer elementlerde aynı şekilde,100 gram / litrenin altındaki ölçü birimi miligram ve mililitremidir?

Kudret Tezel 06-03-2013 08:50

Sevgili diabolos bu şişeler stok eriyiklerdir. litresinde gram cinsinden olan element, 1 ml de yani litrenin 1/1000 inde mg olarak bulunur. Burada şişeden alacağımız miktarı hesaplarken kolaylık olsun diye 1 ml sindeki element ağırlıklarını yazmışız.Yani ayni sizin dediğiniz gibi mg/ml cinsinden.

diabolos 06-03-2013 11:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 1114433)
Sevgili diabolos bu şişeler stok eriyiklerdir. litresinde gram cinsinden olan element, 1 ml de yani litrenin 1/1000 inde mg olarak bulunur. Burada şişeden alacağımız miktarı hesaplarken kolaylık olsun diye 1 ml sindeki element ağırlıklarını yazmışız.Yani ayni sizin dediğiniz gibi mg/ml cinsinden.

Kudret Hocam doğru anlamışmıyım diye teyit etmek için soruyorum
100 gram Magnezyum Nitratın içinde 9 gram magnezyum 10 gram azot var
100 litre Magnezyum Nitratın içinde 9 litre magnezyum 10 litre azot var
aynı şekilde 100 miligram/mililitre magnezyum nitratın içinde 9 miligram/mililitre magnezyum 10 miligram/mililitre azot var.


Hoagland Besin Eriyiği Reçetesi mg/Litre
•Azot 210
•Fosfor 31
•Potasyum 234
•Magnezyum 48
•Kalsiyum 200
•Kükürt 64
•Demir 2,5
•Mangan 0,5
•Bor 0,5
•Bakır 0,02
•Çinko 0,05
•Molibden 0,01


bu besin eriyiği reçetesinin açılımını yaparsak 1 litre karışımın içinde 210 miligram azot 31 miligram fosfor 234 miligram potasyum...vs şeklindedir.Doğru anlamışmıyım?

diabolos 06-03-2013 12:52

100 gram/litre magnezyum nitrat ne demek?Bilen biri varsa beni aydınlatabilirmi?Sanırım Kudret Hocam çok soru sorduğum için bunaldı ve kaçtı:)
1 mililitre çözeltide 9 miligram magnezyum bulunması gerekir,aynı şekilde
1 mililitre çözeltide 10 miligram Azot ,bunları anladım ama üstteki 100 gram/litre ne manaya geliyor çözemedim bilen arkadaşımız varsa yanıt vermesini rica ediyorum?

5 ml lik pipetle 1 ölçek aldığımızda 5*9=45 mg ve 5*10=50 mg sonucuna ulaşıyoruz

Kudret Tezel 06-03-2013 14:17

Herşey tamam anlamışsınız, ancak 100 gr/ litre yide çözersek olacak bu iş diyorsunuz anlaşılan.

100 gr / litre örneğin Magnezyun nitrat demek demek, 100 gr Magnezyum nitratı 1 litre suda eritmek demektir. Tabii ki hemen hatırlatalım bu karışımın tamamı 1 litredir. Yani önce birmiktar suda eritilecek sonra 1 litreye tamamlanacaktır. burası çok önemlidir.

Şimdi buradan doğru orantı ile , aldığımız miktarın içindeki Mg ve No3 ı hesaplıyabiliriz.

Örnek: 50 ml eriyik aldığımızda , bu 50 ml içinde 100/1000*50 = 5 gr Magnezyum nitrat var demektir.

Mg nitratın %10 azot % 9 u Mg olduğuna göre kabaca, bu numunenin içinde 5*0,1 = 0,5 gr azot, 5* 0,09 =0,45 gr Mg , veya mg cinsinden 500 mg azot, 450 mg Mg var demektir.

Ancak şurayı düzeltelim, yukarıda yazdığınız 100 litrenin içinde 10 litre azot, 9 litre Mg deyimi yanlıştır.

100 gr mg nitratı 100 litrede eritir isel 100 litrede 10 gr azor 9 gr Mg var demektir.
Bu karışımın 10 litresinde 1 gr azot, 0,9 gr Mg var demektir.

vetman996 06-03-2013 15:22

Sayın Kudret Hocam Merhaba.
Formda yazılarınızı göremeyince meraklanmıştım. Biz öğrencilerinizi unuttunuz diye hayıflanıyor ve sizin eski yazılarınızı okuyarak derslerimizi tekrarlıyordum. Sera ısı-nem otomasyon düzeneği hangi aşamada merak ediyorum.
Hocam paylaşımlarınızın devamını diliyorum. Selamlar... Saygılar...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025