![]() |
Sevgili Atom Karınca, havuz PH sı ölçmek için cok ucuz aletler var diyorsunuz umarım PH kağıtları kadar değildir. Kağıtlar 15 ytl civarında. Dijital aletler yaklaşık bildiğim kadarıyla
70 80 ytl den başlıyor. |
Sayın parlak,
Gönderdiğim resimlerde ayrıntılar belli olmuyor, daha ayrıntılı resimler var onları yollayayım müsait bir zamanda. Damlama nozüllerinden akan besin eriyiği altta toplanıyor yarım saatte bir tekrar veriliyor. Alttaki tank azalınca EC ve pH kontrolu yapılıp takviye ediliyor. |
Sn Tezel. araştırdım kargo şirketleri sıvı malzeme sevkiyatı yapmıyorlarmış.. ama motokuriyeler yapabiliyor.. siz bana besin eriyi gönderebilir misiniz..miktar ve ücreti ne olur?
|
Sevgili Atom Karınca,
"Bana besin eriyiği yollabilirmisiniz Miktarı ve fiyatı ne olur?" diyorsunuz. Makro besin elementlerini hem daha önce bahsettiğimiz sisteme uysun, hem de tartı problemi ortadan kalksın diye 100'er gramlık paketler halinde, Mikro besin elementlerini ve pH ayarlayıcıları da 8 ad. 150 cc lik şişelerde düşünüyorum. Bunu biraz daha amatörce olsun dersek 3 ad. şişeye düşürebiliriz ve birde pH kağıdı ve küçük, orta, büyük 3 ad. pipet. Bunları bir set halinde gönderebiliriz. Ancak asıl sıkıntı arkadaşların konuya biraz uzak durmaları. Acaba deneyler, şekiller, fotoğraflar derken işi biraz fazlamı abarttık diyorum. Oysa bunlar ön bilgiler, asıl çalışmalarımız herkez hazırlığını tamamladıktan sonra başlıyacak. Sayın Atom Karınca, yukarıda bahsettiğim set, hazırlıyacağımız formülasyona bağlı olarak ki bu büyüteceğimiz bitkiye bağlı, en az 500 - 600 litre besin eriyiği hazırlıyacak kadar olacak. Fiyatına gelince bugün aldığım fiyatlarla 35 YTL. Kargo bedeli size ait olmak kaydı ile. Eğer bahsettiğim 2. yol yani 3 şişe (pH 2 şişe-İz element 1 şişe) olursa 30 YTL oluyor. |
Sayın tezel,topraksız kültür ile sebze yetiştirme'de kullancagımız malzemeleri izmir'de fiyatlarını ve nerde bulabilirim araştırayım, amatörce ugraşmak istiyorum.
Size sormak istedigim almamız gereken kimyasallar bunlarmı ileve edebileceginiz eksik kalan varmı. Borik asit, Bakır Sülfat,Demir Sülfat,Mangan Sülfat ,Çinko Sülfa,Amonyum Molibdat. işin en zor darafı ilk malzeme almak oluyor, onuda başarırsak, sizin katkılarınızla çalışmalarımız hız kazanır. Paylaşımınız için çok teşekkür ederim. |
Sayın Çihan As,
Amatörce işe başlıyabilmek için Mono potasyum fosfat,Potasyum Nitrar, Kalsiyum Nitrat, Magnezyum Sülfat yeterli diye biliriz. İz elementler içinde Borik asit, Demir sülfat,Bakır sülfat, Çinko Sülfat, Mangan Sülfat.Amonyum Molibdat veya Sodyum Molibdat.Eğer bu malzemeleri temin edebilirseniz birçok formülü gerçekleştire bilirsiniz.Şimdiden başarılar dilerim. |
Bursadaki arkadaşlar kimyasal maddelerin bir çoğunu Tahtakaledeki TEKNİK KİMYADAN temin edebilirler. Borikasit, magnesiumsülfat, demirsülfat, nitrikasit, EDTA, mangansülfat, kükürt ve diğerleri. Merck tipi kimyasalları alırsanız fiatlar çok pahalı. Sanayi tipi kimyasalları istemelisiniz. Topraksız tarımda kullanacağınız suyun içinde hiçbir yabancı madde bulunmamaslıdır. Yani saf su kullanılmalıdır. Veya suyunuzun içinde bulunan kimyasal maddeyi vereceğiniz miktardan düşmelisiniz. Tabii ki bu çok zor.
|
Topraksız tarım yapacak arkadaşlar. Sanırım buradaki besin elementlerini arayan arkadaşlar amötörce hobi amaçlı yapacak olanlar diye düşünüyorum.
Profosyonelce yapacaklar zaten bütün besin elementlerini nasıl bulacaklarını nerden temin edeceklerini zaten biliyorlardır. Şimdi sözüm şudurki bu karışımları hazırlanmış hazır satılıyor. Örnek verecek olursak; Dometes toprak'dan en fazla besin kaldıran sebzelerdendir. Dometes ihtiyaçlarını karşılayacak hazır besin'ler piyasada hem türk malı hem yabancı mevcut bir de oranlar olçülmüş tartılmış piyasaya sürülmüş. BUNLARI biz kendimiz hazırlayacak olursak oranları tutturamayabiliriz. Ağır metal karışımları bilahsa dikkat etmek lazım AZOT'da Piyasada 1-2 kg lık şişelerde sıvı halinde 25 kg lık granür halinde suda kolay çözünen gübreler var. İlk denemelerinizi bence onlarla yapın. Profosyonlece yapacak arkadaşlara fikir verebilecek durumda değilim ****** bunu da belirtmek isterim başarılar dilerim. |
Alıntı:
Kudret Tezel boşuna anlatmaya çalışıp duruyor yani? Öyle mi? :) |
Sayın malina kesinlikle boşuna anlatılmıyor. Yukarıde yazdklarımla sanırım yanlış anlaşılmayı çağrıştıracak cümle kurmuşum anlatmak istediğim bu başlık altında verilecek ortaklaşa sipariş
üzerine bu malzemelerin ayrı ayrı alınıp karıştırılması bir nevi gübre imalatına girilmsi maliyeti arttıracağı için sadaece balkon da topraksız tarım yapacaklara önerimdi. Sanırım maksatımı aşan cümle kurmuşum uyarınız için teşekkürler. |
Kimyasal maddelerin siparişinden önce Kudret Beyin şema ve resimlerini verdiği 4 sistemden birini seçmek gerekiyor.
Bu aşamada besin eriyiklerinden daha çok hangi sistemin daha efektif ve kullanışlı olduğu konusunda son noktanın konulmasında fayda var derim. |
Teşekkürler Denizakvaryumu, yapıcı, ve destekleyici mesajlarınıza.
Tabiiki işe başlamak için önce hangi sistemi kuracağımıza karar vermeliyiz.ve sistemi kurmaya başlamakta,en azından projelendirmekte fayda var. Bu işleri fide dikim zamanına bırakırsak sıkışırız. İKİ AYAĞIMIZ BİR PABUCA GİRMESİN. |
Alıntı:
Sonuçta biz bu meyvelerden yemeyi de hedefliyoruz. Teknik kalitede bir kimyasal kullanır isek zaten şebeke suyundaki tuzların onranı önemsenmiyecek bir duruma gelir. bu tuzlarla hazırlanmaya çalışılan bu gübre matrixi zaten kayacaktır. Nitrat oranı demir oranı gibi değerler hiç de hesaplayıp içine koyduğumuz, hatta istediğimiz oranlarda olmıyacaktır. Belki ben fazla hassas düşünüyorum. Ancak yine de teknik kalitede aldığım bir tuzu rekristalizasyonla saflaştırmadan kullanamazdım... Teknik kalite başka bir şey gıda safiyetinde kimyasal çok başka bir şey. bunlar derece derece analiz safiyetine kadar varabilir. Bir ek daha: örneğin osmocote marka teknik üretilen bir gübre (ki kontrollü salınımlı bir ürün) meyve ağaçlarında kullanımı önerilmemektedir. Aynen de bu yukarda sorgulamaya çalıştığım sebeplerden. Saygılar |
Arkadaşlar, bazı şeyleri abarttığınızı samimi olarak söylemek istiyorum.Lütfen dikkat ediniz
biz içine çeşitli kimyasal malzemeleri karıştırıp bir içecek imal etmek peşinde değiliz,karıştırdığımız gübreleri içmiyeceğiz,bunlarla bitki besliyeceğiz, veçok temiz ürünler elde edceğiz,en azından şimdiye kadar hayvan pislikleriyle beslenmiş bitkilerin verdiği ürünlerden daha temizini. |
Kudret Bey,
Çeşitli kimyasalları karıştırınca ortaya çıkan sıvının, hayvan pisliğinden temiz olduğunu söylemek de sorunu hafife almak olmuyor mu? |
Arkadaşlar karıştıracağınız kimyasalları oranları ayarlayabilirseniz sorun yok eksik kalırsa da fazla sorun yok.
Eğer fazla kaçırır dozu ayarlayamazsanız toksik etki yapar besin azot zehirlenmesi yapar. Ağır metallerin dozu kaçarsa hem bitki sağlığı bozulur hem insan sağlığına zararı dokunur. iyice araştırıp öğle yola çıkmak lazım Sayın Selahattin YILMAZ yazısını bir çoğunuz okumuştur belki ama tekrar gözden geçirmenizde yarar var sanırım http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6969 |
Topraksız tarımda besin eriyiği olarak kullanılan bütün kimyasal malzemerin tamamı gübre olarak isimlendirilir, hepsi gübre fabrikalarımızda üretilen,gerek çifçimizin kullandığı,gerek ihraç edilen ürünlerdir.Şİmdi kalkıpta bir gübre fabrikasına, biz sizin x gübrenizi kullanmak istiyoruz içinde sağlığa zararlı ağır metaller varmı acaba diye bir soru yöneltsek ne derler acaba merak ediyorum.Ayrıca ben olayı hafife almıyorum,olay hafifletilmeye çalışılıyor gibi,topraksız tarım ne benim buluşum,nede içinde benim buluşum olan bir malzeme var.
Ama topraksız tarımın avantajları içinde topraktan ve hayvan gübrelerinden geçen hastalık ve zararlılardan bahsediliyor. Ayrıca bu konu çok yeni bir konu değil ki,bütün dünya yapıyor. Arkadaşlar ,hiç bir malzeme yoktur ki % 100 saf olsun.Önemli olan kabul edilen standartlara uygunlugudur.Bahçenizde gübre olarak kullandığımız bütün kimyasal malzemeler topraksız tarım içinde geçerlidir,içiniz rahat olsun. Sayın praecox, osmocote marka bir gübreden bahsediyorsunuz,rica etsem bu konu hakkında daha detaylı bilgi verirmisiniz.Teşekkürler. |
Alıntı:
|
Sayın eyüp1,
Teknik kalite kimyasalar hakkında kendi bilginiz olabilir ancak bunu benim yazımı alıntılamadan yazın. Zira bu konuda tartışacak değilim ancak benim ne yazdığım ortada olabilir diyorum... Bunu yazarkende belli bir dayanağım bilgim deneyimlerim birikimlerim olarak yazıyorum. Boşa yazı değil bu. o yazıyı bence bir daha okuyun orda gıda safiyetinden bahsediliyor analiz safiyetinden bahsediliyor. (Konumuz dışı ama farmasotik safiyet de var bu işin içinde...) Siz teknik bir kimyasalın kullanım alanını bilmeden insan sağlığına zararsızdır diyemezsiniz. değişik kromatlarda nikelajda kullanılan tuzlar da ciyanürler de teknik kalitedir... demir tuzlarının teknik kalitede olanlarını cıva crom v.d. gibi ağır metal tuz kontaminasyonu hakkında neler biliyoruz... ben analiz raporunu görmeden teyidini almadan hiç bir şey diyemiyorum... konuya eğitimim gereği vakıf biri olmama rağmen... Saygılar |
Alıntı:
Alıntı:
Sütten ağzı yanan biri gibi tavrım da bundandır. Kimseye, şahsına özel değildir. Anlayışınız için teşekkürler. Saygılar |
Sayın Praecox
Benim yukarıdaki mesajımda belirtmek istediğim, topraksız tarımda kullanılacak kimyasallar konusunda üyelerimizi fiatlar konusunda sadece bilgilendirmekti. Hiçbir tarım işletmesi (topraksız tarım yapan) % 100 saflıkta bir MgSO4-KNO3-MAP-DAP vs.yi kullanamaz. Konuyu tartışmaya dökmek istemiyorum. Bugün gıda sanayinde en çok kullanılan tuz ve yemek sodası, her ikisi de % 100 saflıkta değildir ve her ikisinde de yabancı maddeler belli oranda vardır. Saygılar |
Konu başlığını değiştirdim :)
Ortaklaşa malzemeleri alımı üzerine yazışmalar Bir karara varınca Ortaklaşa malzeme alımı diye yeni bir başlık açarız. :) Belki de Topraksız tarım için hazır eriyiklerin kullanımları ve fiyatları hakkında bilgiler bölümünde biraz daha yazışmak gerekir. |
Kafaların netleşmesi için, insanlar bilgileri doğrultusunda konuya katkıda bulunur. Sorular sorulur, cevaplar verilir.
Bunu neden başaramıyoruz? Yazışmalara verilen bu ara için, aklıma başka neden gelmiyor... |
Hepinizin affına sığınarak diyorum ki, toprakla uğraşıp stres atacağınıza, topraksız tarım, kimyasal peşine düşerseniz böyle gerilirsiniz işte :) Aman şaka ha :))
|
Topraksız tarım hakkında gerek bu sitede, gerekse verilen linklerdeki bilgileri okudum. Balkonumda domates ve çilek denemek istiyorum. Malzeme toplu alımı hayat geçerse mutlaka katılmak isterim.
|
Torf-kum karışımı, karar verilmiştir:)
|
Cocopeat ve hindistancevizi torfu aynı şeyler mi? Değilse, hindistancevizi torfu da aynı işlevi görür mü?
|
|
|
Yukardaki linklerde iki değişik ürün olabilir buna dikkat edin.
Biri cocos chips veya flips diğeri cocos peat benim verdiğim linkteki un ufak edilmiş kum misali diğer ürün ise daha çok orkidelrde veya malçlama amaçlı kullanılan flipsler. Burda topraksız tarımda hangisi kullanmak istersiniz bilemem ancak her iki ürünü de bolca su ile yıkamakta fayda var zira aşırı bir tuzlanma söz konusu. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:14. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025