agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Dikey düzenek hazırlama (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/15322.htm)

Sarıcan 27-05-2009 13:04

Suyun kokmaması lazım. Tanka gelen suyu havalandırmıyorsan yosun oluşmaya başlamıştır o kokar. Sistemeden eksilen suyu her ileve ettiğinde farkına varmadan pH' ı yükseltiyorsun ve asit damlatarak pH ayarı yapmıyorsan fidelerini saf su ile beslemiş gibi oluyorsun ve yaprakların onun için yanıyor olabilir.

15 günde bir suyu tamamen değiştiriyorsan bir problem yaşamaman lazım ama yinede pH ölçmeyide ihmal etme. Taban borularının içindeki suyuda akvaryum hava motoru ile havalandır. Hava motorundan çıkan havayı dörde ayırıp dört kısmıda havalandırırsan iyi olur.

Sarıcan 27-05-2009 13:07

İkinci mesaj gelmeden yazdım. Ben senin besin tankını unutmuşum. Orada havalandırma yapmıyormusun?

inch 27-05-2009 13:19

havalandırma yapmıyorum.aslında havalandırma için rekor filan da aldım.kulelerin tepesinden su akarken bir miktar havalanıyor.motorun by passından biraz havalanıyordu ama 3 vanayı birden açınca basıncı artırmak için by passı kapattım.forumda biraz aradım ama bulamadım.ph ı düşürmek için ne yapmam( hangi asitten ne kadar?) lazım? mesela elma sirkesi filan koysam olur mu? bir de y çatallara fideleri yerleştirmek, hele bir de sistem ağzına kadar hydroton ile dolu iken, gerçekten zor oluyor ve zaman alıyor.marulcukları o yüzden çok köklenmeden erkenden dikiyorum.dikilenler şimdilik iyi,hatta büyüyorlar.şöyle bir şey düşünüyorum.marulcuklar biraz daha büyüsün. onları içleri hydroton dolu pet bardaklara dikip, bardakları da y çatalların içine, en derine yerleştireceğim.belki böyle daha kolay olur.

Sarıcan 27-05-2009 13:29

Havalandırma yapman gerekir. Kulelere fazla basınçlı su vermene gerek yok. 15 dakika akıyor zaten. Kökler ıslansın yeter. By pass vanasını açarak ordan havalandırma yap hatta ilave olarak hava motoruda koy. Bu sistemde marul çok zor, Amerikayı yeniden keşfetmiş olursun. Yatay boru (Sn. Malbman gibi) veya katlı sistem yapman daha iyi olur. **** Sn. akınselcuk' un balkon demiri kenarına çilek için yaptığı yatay boruyu sen marul için düşünebilirsin. Hatta şimdi balkon duvarına yeni bir yatay boru katlı sistem yapıyor.

envor 27-05-2009 21:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 431563)
pH ayarı yapmıyorsan fidelerini saf su ile beslemiş gibi oluyorsun ve yaprakların onun için yanıyor olabilir.

İlginç bir yaklaşım :) Ama ondan değil ;)

inch 31-05-2009 11:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 431593)
Havalandırma yapman gerekir. Kulelere fazla basınçlı su vermene gerek yok. 15 dakika akıyor zaten. Kökler ıslansın yeter. By pass vanasını açarak ordan havalandırma yap hatta ilave olarak hava motoruda koy. Bu sistemde marul çok zor, Amerikayı yeniden keşfetmiş olursun. Yatay boru (Sn. Malbman gibi) veya katlı sistem yapman daha iyi olur. **** Sn. akınselcuk' un balkon demiri kenarına çilek için yaptığı yatay boruyu sen marul için düşünebilirsin. Hatta şimdi balkon duvarına yeni bir yatay boru katlı sistem yapıyor.

sistemi,akvaryum hava hortumu ile havalandırmaya başladım. 24 saat havalandırıyorum.2 gün oldu ve gerçekten de marul fideciklerim boy attılar.Acaba 24 saat sürekli mi havalandırayım, yoksa sisteme su verildiği zamanlarda yani 2 saatte bir 15 dakika havalandırsam yeterli olur mu?

Sarıcan 31-05-2009 13:53

24 saat havalansın.

inch 07-06-2009 18:04

5 Eklenti(ler)
son durum.marulcuklar ve kavun-karpuz.

BY BAYDİLLİ 22-06-2009 16:14

MERHABA İLK DEFA YAZIYORUM HEPİNİZİ HEMEN HEMEN TANIDIM NE KADAR SAYFA VARSA HEMEN HEMEN HEPSİNE BAKTIM BU NASIL BİR HASTALIKTIR BU NASIL BİR AŞKLA BAGLANMAKTIR GECELERİ RÜYALARIMA GİRİYO ARTIK SN.ENVOR,SN.TEZEL VE BU SİTENİN TÜM SAKİNLERİ BEN BU TOPRAKSIZ TARIMLA AKLIMI OYNATMAK ÜZEREYİM NE OLUR BU NADİDE SEVGİYİ BANA DA ÖĞRETİN HEPİNİZE SAYGILAR MAİL ADRESİM:selcuk.baydilli@gmail.com yardımlarınızı bekliyorum iyi günler

Kudret Tezel 22-06-2009 17:06

Merhabalar sayın BY BAYDİLLİ,hoşgeldiniz aramıza. Hoşgeldinizde, durumunuz hiç iyi gözükmüyor.Geçmişolsun bayağı bulaşmış sizede. Hastalığın tanısı, gece uykuysuzluğu, çarşı pazar malzeme aramak,domatesten başka herşeyi bir kenara atmak,domatesten bahsetmiyene kızmak, bilgisayar başında uyumak,sabahlara kadar hesap kitap yapmak,
gecede 4-5 kere kalkıp domates büyüyormu diye bakmak.:D:D:D velhasıl
Tedavisi yok, tek yapacağınız şey, aklınızı oynatmadan biran önce işe başlamak.Öğrenmek konusunda herşey bu forum sayfalarında yazılı.Soracağınız her soruyu cevaplıyacak birçok arkadaşımız burada.Kolaygelsin geçmişolsun.:):)

Murat Altan 22-06-2009 22:46

peki ama neden o zaman
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi envor (Mesaj 431950)
İlginç bir yaklaşım :) Ama ondan değil ;)

sayin envor,

peki ama neden :o,

Ben de Mayıs ayının son günlerinde hastalığı kaptım, uykusuz gecelerden sonra topraksız tarım başlığındaki tüm alt başlıkları okudum. (bazılarını ikişer kez :o)

acemiliğimle en uygulanabilir sistemler olarak, sn akınselcuk'tan örnek aldığım yatay "u" şeklindeki akan su sistemini, 2 saksıda durgun su, ve damlama sulama sistemi kuracak malzeme/tecrübeyi toplayana kadar tartes'in akıllı saksı sistemi ile katı ortam kültürünü oluşturdum.

cep telefonu ile bir yandan resim çekiyorum, data kablosu sorununu çözer çözmez de kendi alt başlığımda sizlerle paylaşıp tavsiye ve uyarılarınızı almaya çalışacağım.

sistemleri kurarken bir yandan forum üzerinden fide temin etmeye giriştim. ama bunlar olurken de bekleyemeyip pazardan bir kaç salatalık fidesi aldım.

ben besin çözeltilerini alana kadar onlar balkonda tarumar oldular. ama besin çözetileri geldiğinde diğer sistemler kurulana kadar hemen hepsini bir kovada hazırladığım durgun su kültüründen oluşan yoğun bakım ünitesine aldım.

gün gün kök gelişimlerini izleyerek gazıma gaz kattım :D

bu arada yatay boruda akan su sistemi hazır oldu ve çilek fidelerim ulaştı.

çilek fideleri ilk geldiklerinde koyu renk kökler (torfiçindeydi tahmin ediyorum) ve çok küçük yeşil birer sapçık'tan oluşuyorlardı. akan su sisteminde bir haftay aşkın zamandır duruyorlar,

üçer dörder yaprak çıkarttılar, ama kökler hala çok koyu renk. forumda bir yerde virüslü olma ihtimalinden bahsedilmişti, bununla ilgili en kısa sürede fotoğraf ekleyerek tavsiyelerinizi soracağım.

kendi sayfamı açmayı bekleyemeden buraya yazmamın sebebine gelince:

yaprakların bir kısmında aynı yukarıdak fotograflardan örnekler var.

ec 2.4 - 2.5 seviyelerinde geziyor, ph 8'e çıkıyor, 3-4 gün içinde tekrar 6'ya düşürüyorum.

bununla ilgili bir teşhis koymama ve çözüm bulmama yardımcı olabilir misiniz lütfen? :rolleyes:

sevgi ve saygılarımla,

Murat Altan

1971 / 0 rh+
Balçova - İzmir

BY BAYDİLLİ 23-06-2009 17:35

Sayın kudret tezel tam üstüne bastınız ben bursada piliç eti bayiliği ile uğrasıyorum.herşey televizyonda dizayn grup un miracle ekolojik sera projesini gördüğüm an basladı çok merak ettim gittim istanbula dizayn grup un büyükçekmece kıraç taki merkez binasına orada ilker genç ile görüştüm hayatımda tanıdığın en hürmetli insanlardan birisiydi çok takdir ettim hakikaten mükemmel bir şey yapmışlar.velasıl kelam tarıma olan hevesim katlanarak arttı hemen ilk iş olarak deponun balkonuna (toprakı) domates ektim 20 kök gayet güzel büyüyolar :) ama beni tatmin etmiyor.illa topraksız olacak bu iş diyorum ama bir türlü yapamıyorum bir kaç kez denedim lütfen gülmeyin :) kuş gübresiyle suyu karıştırdım fideyi olduğu gibi içine attım olmadı.hasta insan neyle yaşar dedim serumla dedim serumla denedim olmadı en son bu siteyi buldum baktım kalsiyum falan yazıyo aklıma süt geldi hemen denedim sütün lor peyniri olacagı hiç aklıma gelmedi :)))))) anlayacagınız bu iş için neler yapabilirim nasıl yaparım ne almam gerekiyo sıfırdan bana yardımcı olursanız beni o kadar mutlu edersinizki hepinize saygı sevgi gönül dolusu muhabbetlerimle...

akya 24-06-2009 10:36

Bence tavukçuluk sektöründen yoğurt, peynir sektörüne yatay geçiş yapmalısın:D

Şaka bir yana zaman ayırıp bu forumda yazan her başlığı sıkılmadan bir ya da iki kere okursan yardıma ihtiyacın kalmaz. Ama ben forum başlıklarını hatmettim yine de kafamda şu soruların cevaplarını bulamadım dersen burada bir çok arkadaşımız sana yardımcı olacaktır...

BY BAYDİLLİ 24-06-2009 12:50

Sn.akya haklısınız ama birçok düzenek ve formüller var ilk olarak siz değerli forum üyelerinin tavsiyesi daha iyi olur diye düşünüyorum.mesela hava motorum ve hava tasım var.kafam karısıyor örnegin besin ergiğiğini nereden temin edebilirim(kendim yapmaya kalkarsam kimyasal bomba falan çıkar:))))))))oyuzden hazırı varsa onu tercih edeyim diyorum.sayın tezel ve sn. Envor bu konu hakkında bayağı tecrübeli görünüyor domates yetiştirmem için hangi düzenegi kullansam daha iyi olur bu gibi konularda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.saygılarımla...

Murat Altan 24-06-2009 22:55

limon tuzu da uygun mu?
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 428718)
Acilen pH ölç. Bende başlangıçta aynı problemi yaşadım ve 8-10 kök fide kaybettim. Eğer en dıştaki zayıf yapraklar kararıyor fakat fide sağlıklı ise kenarları kuruyan yaprakları kopar. Fakat büyük bir ihtimalle pH 7' yi aşmış olmalı. pH düşürmek için asit ayarladın mı? Sülfirik, Nitrik veya Borik asit. Hiç biri yoksa limon suyu.

Sayın sarıcan,

Ben başlangıçta limon suyu kullanıyordum, ama sonra tankı büyütünce tuzlu gelmeye başladı. Eşimin de muhalefetine hak vererek bulunması ve hazırlaması en kolay ve daha hesapı olan limon tuzunu sulandırarak kullanmaya başladım (çok yeni).

PH düşürme konusunda çok başarılı, ancak öngöremediğim başka bir sakıncası olur mu bilemiyorum.

Internetten araştırdığım kadarı ile neticede sitrik asit. Bana sorun olmazmış gibi geliyor, siz üstatlar ne dersiniz?

Sevgive saygılarımla,

Murat Altan
1971 / 0 rh+

inch 01-07-2009 19:27

son durum.biraz da abartıp kavun-karpuz ektim.

inch 01-07-2009 19:28

5 Eklenti(ler)
fotoğraflar...

Kudret Tezel 01-07-2009 20:06

Sevgili inch, işi büyürmüşsün masallah.Çilek ,kavun ,karpuz şimdi ne var sırada.

inch 03-07-2009 16:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 455205)
Sevgili inch, işi büyürmüşsün masallah.Çilek ,kavun ,karpuz şimdi ne var sırada.

bunları yetiştirebilirsek yeterli olur.3 kavun,2karpuz diktim sisteme.4 tanesini direkt suyun içine daldırdım.birini ise en alttaki T borulardan birinin içine diktim.Hem kök gelişimi hemde yaprak gelişimi açısından T boru içerisindeki olan fide, diğerlerine kıyasla çok çok daha iyi durumda.öyle ki kökleri şimdiden sistemi sarmaya başladı.
sonuç 1-) durgun su kültürü,akan su(benimkine isim bulamadım.tepeden beslemeli-inorganik toprak destekli sistem) kültürüne üstün değil, hatta zayıf.
sonuç 2-) bu sistemle kavun da yetişebiliyormuş.( erken konuşuyorum )
sonuç 3-) balkondaki kavunu görenler bana deli diyebilir...

Delimus 03-07-2009 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi inch (Mesaj 456107)
sonuç 1-) durgun su kültürü,akan su(benimkine isim bulamadım.tepeden beslemeli-inorganik toprak destekli sistem) kültürüne üstün değil, hatta zayıf.
sonuç 2-) bu sistemle kavun da yetişebiliyormuş.( erken konuşuyorum )
sonuç 3-) balkondaki kavunu görenler bana deli diyebilir...

Kavun ağırlaştığında nasıl olucak havada ? Sorun çıkar gibime geliyor ?

inch 03-07-2009 17:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 456111)
Kavun ağırlaştığında nasıl olucak havada ? Sorun çıkar gibime geliyor ?

ya ilk meyveden vaz geçeceğim ya da ilk meyvenin altına destek (kutu filan) koyacağım.

BY BAYDİLLİ 03-07-2009 18:54

Bravo sayın inch.kısmet olursa bende bu pazar ilk domates çalışmama başlayacağım değerli kudret hocam sayesinde.sizin yapmış olduğunuz sistemi ilerki zamanda yapacağım.saygılar,sevgiler

inch 08-07-2009 10:48

5 Eklenti(ler)
yeni fotoğraflar.

inch 08-07-2009 10:49

1 Eklenti(ler)
marullarımda, yeşil-beyaz renkli böcekler var.ne yapmalıyım?

inch 29-08-2009 10:30

3 Eklenti(ler)
son durum.tek kök kavunun durumu.

akinselcuk 19-09-2009 12:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi inch (Mesaj 457946)
marullarımda, yeşil-beyaz renkli böcekler var.ne yapmalıyım?

Ben çileklerde ve biberlerde ne kadar ilaç kullanmadan sonuç alayım diye uğraştıysam da hep üremeye devam ettiler. Bu bakımdan en kesin çözüm bir kaç kez yapılacak ilaçlamadır.

Herhangi bir böcek ilacını camsil fısfısını suyla doldurup içine 1cm3 kadar ilaç karıştırın 2 ya da 3 kez 2 şer gün arayla ilaçlayın. Tertemiz oluyorlar. Ben sulfanex insektisit kullanmıştım.

ibrahim doğan 29-11-2010 17:12

sayın inch bende seninki gibi çilek kulesi yapıyorum sanırım fideleri küçük plastik bardaklara dikip sonra kulenin gözlerine yerleştirmen daha iyi olur ben öyle yapmayı düşünüyorum...bu konuda tecrübeli arkadaşlar fikilerini yazarlarsa memnun olurum...

islam_joker 22-07-2012 19:30

devamını bekliyoruz

ru_ku 31-01-2013 15:24

çalışmalarınız çok güzel görünüüyor emeğinize sağlık

ben bu işle yeni ilgilenmeye başladım bir iki şey sormak istiyorum mümkünse..

belki yazmışsınızdır ama göremedim.. fideleri nasıl sabitliyorsunuz borunun içi dolu mu ve besin takviyesi olarak neler yapıyorsunuz.. toprağa benzer şeyler görfüm resimde ve kırmızı çekirdeğe benzer şeyler onlar nelerdir acaba... teşekkürler

bilbara 15-04-2013 16:36

1 Eklenti(ler)
Merhaba

Ben de buna benzer bir dikey çilek yetiştirmeyi planlıyorum . Ancak sulamayı damla sulama şeklinde gündüzleri saat başı 15 dk. yapmayı planlıyorum. Yorumlarınızı bekliyorum.

Boru yüksekliği 150 cm alt hazne 32 lt olacak. sizce yeterli mi?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025