![]() |
Sayın Sarıcan, Envorun bitkileri genetik olarakta epey sağlıklı daha bir canlılar.
Bana gönderdiği fideleri nasıl söylesem, sanki öldürmek mümküm değil. Buradan da fide buldum çok nazikler. Üf deseniz soluveriyorlar. Bendeki ilk fidesini domates ağacına dönüştürme yolunda ilerliyorum. Kökleri resimlerde gördüğümüz köklere benzedi. Şimdi güneşimiz gittikce artıyor. Biraz bakımla meyve bağlatmaya geçebiliriz. Kaldıki bu domates birbirinden zayıf eriyiklerle bu hale geldi. Hatta iki hafta besinsiz suda kaldı. Salı günü özellikle resimlerini çekmiştim ama yaptım ki bir yanlışlık bilgisayara yüklemeye oturduğumda resim mesim yoktu telefonda. Önümüzdeki Pazartesi Salı resimlerim tekrar. Bitki ince işcilik. Senkronizasyonu yakalamak gerek. Bizden bir şey istiyor biz vermiyoruz. Suya batırdık, güneşe koyduk diye olmuyor. Her yaptığım sistemde farklı bir şeyler keşfettim. Bir zaman sonra domateste uzman olacağız. Daha değiliz. |
*** ben ne zamandır takip ediyorum yazdıklarınızı benimde seram var evde 50m2 içine çilek diktim topraksız perlitle çokda güzel oldular ama ben eriyik yapmasını anlatırsanız **** gereklı karısımları nasıl yapıcağımı sölemısınız???
aldığım gübreler: potasyum nitrat potasyum sülfat mkp calsiyum nitrat calsiyum sülfat magnezyum sülfat combi aldım bunları nasıl karısım yapmam gerekiyor:çilek için şimdiden çok tşkr |
Sn. Alone35,
Foruma girişiniz benden daha önce, size akıl vermek gibi olmasın ama besin eriyiklerinin hazırlanması ile ilgili Kudret Bey' in açtığı özel bir başlık var. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6949 Hepimiz bu çalışmaları okuyarak başladık. Seranızın büyüklüğünü bilmiyorum ama keşke besin eriyiği hazırlama işine hemen girmeseydiniz. Ama gerekli kimyasalları kolayca temin edebiliyorsanız ve deney yapmaktan hoşlanıyorsanız güzel bir iş. Aldığınız bütün kimyasalların safiyet derecelerini gösteren bilgiler elinizde mevcut ise ve hazırlamak istediğiniz bir besin eriyiği formülünüz varsa yardımcı olabiliriz. Bu değerleri biliyorsanız zaten sizde hesaplayabilirsiniz. Konuyu biraz daha açar mısınız? |
*** herkese iyi pazarlar ve anneler günü kutlu olsun.tşkr Sarıcan ewt bu siteye girişim önce ama fazla giremiyorum ve topraksız tarım da ilk deneyimim daha önce hiç görmrmiştim sadece marul videoları gördum nette ordan heslenerek basladım çilek yaptım bir yakınımızın yardımıyla ama formüllerin açıklamasını yapmıyor karısımları yani onu burdan sizlerin yardımlarıyla öğreneceğim insallah bana bunları aldırdı tavsiye ettıler ama bunları nasıl karısım yapmam gerekıyor ustalarım???
potasyum nitrat potasyum sülfat mkp calsiyum nitrat magnezyum sülfat combi 5 iz elementli bunlar nasıl eriyik yapıcam ve bu çilek içindi marul da da geçerli olurmu şimdiden çok tşkrler |
bu arada seranın ebatlarını yazmadım 5m en 10m boyu 125*2000 pimaş borudan yaptım 48 adet boru var her birinde 38 kök çilek var toplam 1824 adet yapıyor **** ben size fotoları çekeyım bir ara göndereyım sizlerin fikirlerini alayım
|
Anlaşıldı Sn. Alone,
O zaman size tavsiyem siz o kimyasalları ışık ve rutubetten uzak bir şekilde saklıyorsunuz. Miktarlar ne kadar bilemiyorum? Şimdilik besin imalatına ara verin ve besini forumdaki bütün arkadaşlar gibi sizde Sn. Kudret Tezel veya Sn. Envor arkadaşımızdan kullanıma hazır (karışımı yapılmış) olarak temin edin. Bu sezonu bu şekilde yaşadıktan sonra gübreler hakkında daha geniş bilgiler edinin. Gübrelerin ismini bilmekle hiç bir şey yapamazsınız. Örnek verirsek MKP dediğiniz gübre Monopotasyumfosfat denilen bir gübre. Siz bunun içinde Azot olmadığını bileceksiniz (0), Potasyum %kaç, Fosfat %kaç onuda bileceksiniz ki hesap yapabilin. Bu söylediklerim bütün gübreleriniz için geçerli. Bu değerleri söyleyemezseniz size kimse yardımcı olamaz. Bir önceki mesajda verdiğim linkte bu kimyasallar hakkında geniş bilgiler bulacaksınız ve nasıl hesap yapıldığınıda göreceksiniz. Bu arada İzmir li olmanız hasebiyle Sn. Malbman la görüşebilirseniz size yüzyüze daha kolay yardımcı olur diye düşünüyorum. Sormak istediğiniz bir şey olursa, bizimde yapabileceğimiz bir şey olursa seve seve yardımcı oluruz. Kolay gelsin. |
tşkr verdığınız bilgilerden dolayı ewt gübrelerı aldım üslerınde yazıyor oranları yok zaten eriyikleri yapıyor söledığım kişi ama benım istediğim onları öğrenmek yük olmak istemiyorum kimseye benim sera buyuk olduğu için yaz malum çok çabuk tüketiyo suyu o yüzden kendı basıma bişeyler yapmak istedım yinede çok tşkr merak ettiğim bişey olursa sormamda sakınca varmıdır
|
O zaman biraz ders çalışmak gerekiyor Sn. alone35. Çünki siz bir takım bilgileri özümsemeden dışardan birinin tarifi ile eriyik hazırlamanız çok zor. Ders çalışırken kafanızın takıldığı her şeyi sorabilirsiniz. Dilimizin döndüğünce, bilgimizin yettiğince hepimiz destek oluruz.
Yaptığınız sistemin resimlerini koyarsanız o konuda da yardımcı olmaya çalışırız. Hemde imkanlarınızı gözümüzde canlandırmamız daha kolay olur. Hemen aklıma gelmişken söyliyeyim, besin hazırlayabilmeniz için miligram (mg) hassasiyetinde tartım yapabileceğiniz bir hassas terazi ve mililitre (ml) bazında ölçüm yapabileceğiniz cam labaratuar malzemelerine ihtiyacınız olacak. Yani kendinize küçük bir labaratuar kurmanız gerekli. |
Serada ve Çilek ağacında son durum
5 Eklenti(ler)
Başaşağı domates beni şaşırtmaya devam ediyor. Küçük yoğurt kasesinde çiçeğe durdu. Ben bu çalışmayı deneme için yapmıştım, bu yüzden domates fidesinin cinsini ihmal etmiştim.
Elimde koltuk almalardan köklendirdiğim bir fideyi yapmıştım. ****** sırık domatesi başaşağı uzatmak mümkün olmadığı için fidecik baston gibi kıvrılarak tekrar yukarı döndü ve uzamaya devam ediyor. Askıda sırık domates modeli oldu. İyi güneş alan bir köşede olduğu için hemen tomurcuk ve çiçek yaptı. Yakında altı ay büyük kardeşlerini kıskandıracak kadar meyvesi olursa şaşırmayacağım. Eklenti 77579 Diğer domateslerimden saksıda olanlar çok güzel meyve yaptılar. Gerçi Envor' un salkımlarına yetişmemiz mümkün değil ama yine de idare eder. Boyları tavana değmek üzere. Durgun suda olan fide tavana çarptıktan sonra geri döndü. Çamaşır iplerine çardak yapacağım. Eklenti 77580 Eklenti 77581 Eklenti 77582 Balkondan da, evden de atılmazsak iyi. Öyle bir hastalığa tutulduk ki nerede fide görsek alıyoruz. Yer var mı? yok mu? düşünmeden. Semt pazarında üzerinde meyveleride oluşmuş çeri fideleri vardı. En küçüklerinden henüz meyve tutmamış bir tane alarak yoğurt kabından yaptığım durgun suya koydum. Zaten çiçekler vardı, besin eriyiğini görünce daha da neşelendi. Bir bebeğimiz daha oldu anlayacağınız. Eklenti 77583 |
Serada ve Çilek ağacında son duruma devam
2 Eklenti(ler)
Çilek ağacı aynen devam ediyor. Bol ve dev gibi yapraklar ve arada tek tük meyve. Balkonda en fazka su tüketimini onlar yapıyor.
|
Bu bitki nedir?
1 Eklenti(ler)
Daha öncede sormuştum, Mayer Limon ve çilek fidelerinin yanında yükselen misafir bitki her geçen gün diğerlerini rahatsız edecek seviyede yapraklarını büyütüyor. Tanımadığım için koparmak istemedim çünki yaban otuna benzemiyor. Tanıyanınız varsa beni aydınlatırsanız memnun olurum.
|
soldakiturunç
Alıntı:
|
Sn. Sabri Zeki,
Soldaki Mayer Limon. Onu Romantik Serseri' den almıştım. Diğeri sarmaşık türü bir şeye benziyor ama tanıyamadım. |
Sağda yükselen akşamsefasına çok benziyor. Çok baskındır.
|
******* akşamsefası olabilir.. çok benziyor...
|
sağdakiler photoshoplu bence
|
sn sarıcan tşkr ederım peki nerden temin edebılırım tartı ve cam pipetleri??? ne kadar fiyatı?bugun yaptı abi bana ama ne kadar koydu gramlarını gormedım şöle yazayım size 2 bidon yaptık a ve b ve c dıye ve iz elementler şişesi c de iz elenementler vardı cu-fe-mn-zn-mo-bor a ve b 20 litrelık bunlardan 100 litre suya 1 litre alıcam c dedende 100cc alıcam karısım böle ama ne kadar kaç gram koyarak yaptı bılmıyom bunun ne kadar olduğunu bılen varsa anlatırsanız çok sevınırım
|
Sn. alone35,
Şu işi biraz daha netleştirelim. Size bu besin eriyiğini hazırlayan tanıdığınız size bu konuyu öğretmeye taraftar değil mi? Siz mi utanıp öğretmesi için rica etmiyorsunuz? Eğer sizin yanınızda yapıyorsa kullandığı terazi ve diğer ölçme aletlerini görmüş olmanız lazım. Siz önce biraz kimya dersi çalışmak zorundasınız, bu dersler sonucunda nasıl bir tartı aletine ve ne tür cam eşyaya ihtiyacınız olacağını daha iyi anlayacaksınız. Eğer burda biz size şu kadar miktar bundan, şu kadar miktar şundan koy dersek ki sizin gübreleri görmeden uzaktan bunu dememiz çok zor. Siz yine balık tutmayı öğrenmemiş olursunuz. Siz birisi benim yerime balık tutsun diyorsunuz. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6949 Bu başlıkta yazan bütün sayfaları okuyup öğrenmeniz lazım. Size besin hazırlayan tanıdığınız bu işi danışman olarak profesyonel olarak yapıyor ve sizden ücret alıyorsa öğretmeyebilir ama size yardımcı olmak için yapıyorsa mutlaka öğretir diye düşünüyorum. Gerekli teçhizatıda İzmirde labaratuar malzemesi satan yerlerden rahatlıkla bulursunuz. Ders çalışmaya başlarsanız biz size teknik konuda daha çok yardımcı olabiliriz. Başarılar |
tşkr sn sarıcan ewt bu işi yapıyor tanıdığım kişi parayla sattığını bılmıyorum ama bana öğretmek istemedığını acık bellı.benim anladığım kadarıyla sadce bana su an için hassas tartı yeterlı çünkü bugun hiç cam pipetlerle ölcum falan yapmadı sadce 6 iz element birleşik ondan 2 litre suya 420gram koydum bunu erit dedi bana ben gittikten sonra öbürlerini yaptı ama ne kadar koydu
bilmiyorum onu sormustum.burda resımlerde gormustum a ve b şişesi yapıyorlardı bılen vardır diye sordum ama insallah öğrenıcem sizlerin sayesın de çok tşkrler |
Sevgili hemşehrim, besin eriyiklerini öğrenmek konusundaki çabaların ve özenin gerçekten takdire değer; ama lütfen aynı özeni güzel Türkçemize de göster. Alfabemizde "w" harfi yok. Ayrıca cümlelerimize büyük harfle başlıyoruz ve arada noktalama işaretleri kullanıyoruz.
Lütfen bu uyarımı yanlış anlama. Zira yukarıda yazdığın şekilde yazdığın zaman, bilgi verebilecek kişiler yazdıklarını okurken yoruluyor ve okumuyor. Dolayısıyla sen de bilgiye ulaşma şansını yitiriyorsun. Sevgilerimle |
Sn.Malbman tşkrler uyarılarınız için.
Sn.sarıcan çilek ağacınız çok güzel keyfi yerinde ama yanlış anlamayan neden çilek yapmıyor??? benimkilerde çilek çok ama yaprakları kırılıyor ve çok daha az neden alabilir acaba??? foto yine çekemedim kusura bakmayın en kısa zamanda göstericem bir sorum daha dinamoyu kaç saatte bir çalıştırıyorsunuz yani ne sıklıkta su veriyorusunuz??? |
Bir saat 45 dakika dinleniyor, 15 dakika çalışıyor. Gece çalışmıyor.
|
Alıntı:
Ayrıca bir tane soru işareti yeterli, üç taneye gerek yok. Sayın alone35; Forumda imla kurallarına uyulması hakkında çok hassasız, sizden de bu hassasiyeti bekliyoruz. FORUM KURALLARI |
Sn.envor
Chat oratamı el alışkanlığı olduğu için mazur görün hocam elimden geldiğince yapmamaya çalışacağım inşallah. Ben önceden 1 saat de bir 5 dakika çalıştırıyordum şimdi 3 saate cıkardı abi yeterli diye demekki benimkilerin yaprakları o yüzden renk attı yani düşüreyim mi ayarını Sn. sarıcan? Bir de yaz olduğu için baya bir sıcak oluyor seranın üstüne o yeşil filelerden koyayım mı güneşi kesmek için? |
Sn. Kudret tüzel daha önceki eriyik hazırlayışında bunları yazmışsınız.
Bunların hazır karıştırılmış olanlarını aldım ben marul için bundan ne kadar koymam gerekiyor 10litre suya Amış olduğum karışım bor-cu-fe-mn-zn-mo aynısı mı? Borik asit şişesinden 7 ml Bakır Sülfat şişesinden 1 ml Demir Sülfat şişesinden12 ml Mangan Sülfat şişesinden1,6 ml Çinko Sülfat şişesinden 4,5 ml Amonyum Molibdat şişesinden 0,2 ml |
Sn. alone35,
Kimya dersi çalışmanın yanında Dilbilgisi çalışmaya da devam. Almış olduğun izelement şişesinin üzerinde bir konsantrasyon bilgisi varmı? Hiç bir bilgi yazmadan başkalarından senin yerine bir şeyler yapmasını istiyorsun. İster çilek olsun ister başka bir bitki olsun, sulama süresi uzarsa yapraklar baygınlaşır. Sulama süresi uygunsa yapraklar diri durur. Çileğinizin yaprakları diri fakat renkleri değişiyorsa, besin eriyiğinizin EC ve pH değerlerini kontrol etmen gerekiyor. Ama EC metre veya pH ölçeriniz olup olmadığını bilmiyorum. Sulama süresini sıcak yaz günlerinde yaprakların durumuna bakarak daha kısa aralıklarla yapabilirsiniz. Gölgeleme için dilbilgisi kurallarına uyarak Sn. Envor' a sorabilirsin. Çünki sera konusunda tecrübeli olan o. Ama gölgeleme yapman gerekebilir. |
Sn. alone35 Gerçektende arkadaşların imla ve dilbigisi uyarılarına kulak ver.
Senin mesajlarını okumak bir yana anlamak bir yana... Lütfen bizlere de hak vererek kısıtlı zamanlarda ilgilenebildiğimiz bu güzel ortamı kolay anlaşılabilir halde bırakalım. Dedikleri gibi : Nasıl bulmak istiyorsan öyle bırak. Sen güzel güzel soru sor. Üstadlarda bil mukabil cevaplasınlar ki bizlerde bu bilgilerden faydalanalım. Anlayışınz için teşekkürler.... İnanın ki forumdaki en güzel başlık diyebilirim... Topraksız Kardeşlik deseler yeridir. |
Herkese teşekkürler uyarılarından doyayı Topraksız Kardeşlerim.
Elimden egeldiğince dikkat edicem. Sn.sarıcan evet yapraklarda biraz sararma ve renk değişimi oldu biraz su akışını çoğaltım 2 gündür ve etkisini göstermeye başladı düzeliyor. Sayın kudret tüzel seramın üstüne file ile örtmeme gerek varmıdır? Bir sorum daha Almış olduğum karışım bor-cu-fe-mn-zn-mo aynısı mı? Kaç gram koymam gerekiyor c şişesine eriyik yapıcam 2 litre suya? Borik asit şişesinden 7 ml Bakır Sülfat şişesinden 1 ml Demir Sülfat şişesinden12 ml Mangan Sülfat şişesinden1,6 ml Çinko Sülfat şişesinden 4,5 ml Amonyum Molibdat şişesinden 0,2 ml Gübrelerimde şöyle Potasyum Nitrat Potasyum Sülfat Mkp Calsiyum Nitrat Magnezyum Sülfat Bunlarıda a ve b yapıcam bunlardan hangisiyle karışım yapıcam ve ne kadar koymalıyım hocam 20 litre bidonlara yapıcam karışımları şimdiden çok teşekkürler |
Sanırım zamanla olacak bu iş...
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025