![]() |
Çok sıcak olması da ec değerinin yükselmesine, dolayısıyla bitki köklerinin besini emmekte zorlanmasına neden olur.
Bir de, domateslerinizden fotoğraflarda bizden tarafta görünen iki tanesinin rengi sanki soluk gibi görünüyor. Gerçekten öyle mi, yoksa ışıktan mı öyle görünüyor? |
Renkler genel olarak açık, bardak altlarından henüz damarlar çıkmadı. Havalandırmayı devamlı mı yapsam acaba. Şimdi bazan devamlı yapıyorum bazanda 45 dak. duruyor, 15 dakika çalışıyor.
|
Havalandırmayı mümkün olduğunca sürekli yapmaya çalışın. Ne kadar bol oksijen, o kadar sağlıklı kök yapısı. Havalandırma yalnızca kök yapısının gelişmesine yardımcı olmaz, aynı zamanda kökler arasında kalan besin eriyiklerinin de karışmasını sağlar.
|
Havandırmayı şimdi normal, devamlı prize taktım. Üç dört gün böyle kalsın.
|
Durgun su domates deneyi:15 gün sonra su ölçüm değerleri:
EC: 1,5 KH:0 derece PH:6.4 GH:21 derece NO2:2 mg/l NO3:250 mg/l Bunun üstüne ec:2,5 olan besin ilavesi yapacağım. İtirazı olan var mı? |
Fidelerde kotiledondan sonra çıkan ilk yapraklar soldu ve kurudu. Bir fidenin de tepe sürgünü hala gözükürde yok. (İki yaprak açtı arkası gelmedi. Son yaprak fena değil.)
|
Sayın envor, 10-15 cm. boyunda ki cherry fidanı için 2.1 EC değeri normal mi? İlk normal yapraklar döküldü. hava açık ve güneşli, soğuk yok!
|
bence 1,5 ec yeterli şimdilik.
|
O zaman suyu yenilemeye gerek yok, üstüne normal su ilavesi yapayım.
|
Besin eriyiğini koyalı ne kadar oldu sayın nariçi? On günü geçtiyse değiştirin bence. Zira bu süre içinde tuzluluk artacak, bitkilerin besinleri alması zorlaşacaktır. Besin tankını boşalttıktan sonra yalnızca suyla doldurup zaman saatini devreden çıkararak, hiç durmadan, 5-6 saat boyunca temiz su verin bitkilere. Böylece köklerdeki tuzlanma temizlenecektir.
|
İçinde belli bir 'ec' değeri var ama.
Ben fidan bardaklarını alıp başka bir kova üstünde çeşme suyu koyarak arıtme yaptım. O halde yetersiz demekki. |
Belli ec değerinden ne kastettiğinizi bilmiyorum ama ec değeri bir süre sonra çok fazla belirleyici olmayabiliyor sayın nariçi. Zira sıcak-soğuk,rutubet gibi koşullar da ec değerini artırıp düşürebiliyor. Bu nedenle en garantilisi, besin eriyiğini (bir hafta ya da on gün gibi) belli aralıklarla değiştirmek ve bu arada sistemin tamamın yalnızca suyla yıkamak.
|
Uyarınız için teşekkürler. Bu akşam uygulayacağım.
|
Evell ki gün gece suyu değiştirdim. 5-6 saat temiz su koydum. tekrar değiştirip EC :2.0 olan besin suyu koydum ama alt yapraklarda solma ve kuruma devam ediyor.
|
Sayın nariçi bana sorarsanız ec yüksek geliyor. 1.6-1.7 gibi yapın isterseniz.
|
Teşekkür ederim, malbman. O zaman bir miktar sularından alıp, sade su ilavesi yapayım.
|
Kendimiz yazıp kendimiz okuyoruz! Bazan kahyanur bakardı, şimdi bir malbman kaldı. Neyse Allah kerim.
Benim az önce besin suyu hazırlığında dikkatimi çeken, Birer ölçek besin sıvısını 5 litrelik kavanoza karıştırdım. Su 2,5 litre eksikti. EC değerini ölçtüm. 1,5 çıktı. kavanozun suyunu tamamladım bu kez ölçünce EC 2,5 oldu bu durumda ters orantılı mı oluyor. Yani su oaranı çağalınca mı EC yükseliyor? Bilen söylesin. |
Bu konuda haklısınız nariçi, kendimiz yazıp kendimiz okuyoruz. İş hayatı koşuşturmacalar buraya sık girişi engelliyor gibi. Tabi çok geçerli mazereti olanlarda vardır mutlaka...
Benim yazılanlardan anladığım tuz oranı düştükce yüksek EC değerleri okunuyor. Oysaki elektronik mantığına göre tuz oranı düştükce iletkenliğin azalıp daha düşük EC değerleri okumamız gerekiyor. Burada sanırım bir ters orantı var. Yani skala ters orantılı. İletkenlik düştükce skalada daha yüksek değerlere tekabül ediyor. Sonradan ilave : ( Yazılanlarda yanlışlıklar var. Tuz oranı düştükçe EC de düşüyor Sayın Nariçi. ) Saf suyun EC si kaç çıkıyor acaba ? EC metrem dün gelsede henüz deneme yapamadım. Çünkü dün Konya da bir kar soğuğu vardı ve kendimi üşüttüm. Hasta oldum yatıyorum. Çilekleri evin biraz daha ışıklı yerlerine taşıyıp elektrik fişlerini ayarladım. Hala topraklı duran yaprakları ıslak fırça ile temizledim. Sonra pilim bitti. EC metreyi ilk fırsatta deneyeceğim. Basit bir alet bekliyordum fakat camdaki serigrafi yazılar ve röleverden çıkmış metal ekipmanları ile epey profesyonel bir ürün olmuş Kudret beyin EC metresi. Saygılar sevgiler sayın Nariçi. Balkon ve bahcede topraksız tarımda yalnız olmamak çok güzel. |
Merhaba,
Sayın Nariçi, Sn. Envor'un besin kitini mi kullanıyorsun. Biliyorsun ilk besin değişiminde bende zorlanmıştım, sebeplerini ve çözümlerini benim sayfada yazmıştım. Besin kiti Kudret Bey' in eriyiğine göre daha konsantrasyonu yüksek bu yüzden suya ilavelerde ölçüm hataları EC değerine çok farklı yansıyor. Ben 3-4 saat uğraşmıştım sonunda Kudret Bey' in tavsiyesi ile 1,5 litrelik besin kitini 5 litrelik pet şişeye boşaltıp üstünü su ile tamamlayarak seyreltmiştim. Tahmin ederim aynı problemi yaşıyorsunuz. |
Sayın Selçuk, saf su derken Konya' nın şehir şebeke suyunu kastediyorsun herhalde. Yoksa saf su iletken değildir veya sıfıra çok yakındır. Suyun iletken olması için içinde tuz olması lazım. Istanbul şehir şebeke suyu 0,3-0,4 mS/cm çıkıyor. Benim sayfada bazı pet şişe sularınıda ölçerek yazmıştım. Onlar genellikle sıfıra yakın. 0,05 gibi ölçülebiliyor.
Geçmiş olsun dileklerimle. |
Hocam işte bende onu demeye çalışıyorum. Eğer tuz oranı azaldıkca EC değerleri yüksek okunuyorsa içinde hiç tuz kalmadığında nasıl yüksek bir değer çıkacak onu anlamadım.
Ben hep seyreldikce düşük EC okuyacağız sanıyordum. Saf sudan gerçek safsuyu kasteddim. Yani içinde hiç tuz bulunmayan tuzu, asidi, iyonu, sıfır olan su. |
Saf su iletken değildir Sn. Selçuk
|
Evet Sayın Sarıcan,
Hastayım sonra denerim dedim ama dayanamadım. Ölçtüm EC leri. Mantığa aykırı hiç bir şey yok. Bazen burada yazışırken fikir karışıklığı ortaya çıkabiliyor. Konya çesme suyu EC 0,5 Büyük çilek ağacı EC 1,5 10 litreye 100cc A ve 100cc B kondu 12 günü geçti. Delik kovada değişti eksilen besinli su 3 litre kadar çeşme suyu ile tamamlandı. Küçük çilek ağacı EC 1,9 10 litreye 100cc A ve 100cc B kondu. 5. gününde Demekki tuz ne kadar çok EC o kadar yüksek. Yüksek EC yüksek besin demek. Şimdi dönüp geçen gün demekki ben yanlış biliyormuşum diye düzelttiğim doğru ifadelerimi tekrar doğru yapayım. Fakat EC metre mükemmel olmuş. Şehir şebekesindeki 25 - 30 volta varan değişikliklerde çıkacak EC değerlerinde küçük oynamalar yapacaktır. Aykırı sonuçlar alındığında voltaj kontrolü de unutmamakta fayda var. Bu EC değerini o da değiştirecektir çünkü. Tam bir laboratuar aleti. Bu basitlikte bu mükemmelliği yakalamak herkesin harcı değil. Çok beğendim. |
Sayın sarıcan saf su iletken değil onu bilmekteyiz de tuz oranı azaldıkca EC düşük çıkar ifadesi ne demek onu anlayamadık.
Ec metreyi çıkarıp denedim. zaten multi meterlerde aynı doğrultuda sonuçlar veriyor. Tuz oranı azaldıkca EC değeri Kudret beyin EC metresindede diğer aletlerde de düşecek. Az besin düşük EC Çok besin Yüksek EC. Doğru bilgi bu. Yazıları tararsanız bu konuda bir kafa karışıklığı var Sayın Sarıcan. Elinde EC metre olduğu halde kafası karışmış olanlar da var. |
Sevgili arkadaşlarım merhaba envor arkadaşımıza ve akınselçuk arkadaşımıza geçmiş olsun. Envor arkadaşımızın serasının fırtınadan büyük hasar gördüğü yazılmış gerçekten çok üzüldüm bir anda onca emek boşagitmiş. çok yazık ama mala gelsin cana gelmesin ne diyelim. Sevgili jibutide ayni olayı yaşadı onunda serasını sel götürdü oda büyük bir üzüntü yaşadı .jibutinin nasıl heves ve merakla başladığını biliyorsunuz .Ama bunların önüne geçmek mani olabilmek çok kolay değil.Bütün Avrupa şiddetli fıtınayla boğuşuyor,ve ne yazıkki elden birşey gelmiyor.
Akınselçuk arkadaşımıza da geçmiş olsun konyanın kış soğuğundan etkilenmiş aman dikkat nezle grip salgın. Gelelim EC işine. Sayın nariçi ,su içindeki tuz miktarı ne kadar çoksa EC o kadar yüksektir. Eğer bizi yanıltan bir sonuç buluyorsak yaptığımız yanlışlığı bulmak için yapılanları gözden geçirmemiz lazım. Sayın sarıcan da buna benzer bir olay yaşadı ama sizin olayınız ondan farklı.Sayın sarıcanın problebi stok eriyikten alınan birim lerin birbirini tutmayışındandı sizin sorununuz ise bence 2,5 litrelik suya 1 ölçek A 1 ölçek B besin eriyiğini koyduktan sonra suyu iyi karıştırmamaktan kaynaklanıyor Stok eriyiklerden ilaveler yaptıktan sonra güzelce bir karıştırın tuzlar her tarafa eşit dağilsın ölçmeyi ondan sonra yapın. Olayın görsel deneyini 2,5 veya 5 litrelik bir bidon suya biraz mürekkep damlatarak yapabilirsiniz. Göreceksinizki suyu karıştırmadan renk heryerde aynı olmaz. Bunu stoklardan alırkende yapmakta ,yani stok şişelerini kullanmadan önce iyice bir çalkalamakta fayda vardır. |
Geçmiş olsun sayın Selçuk, Bizim sular çeşme suyu Ec değeri 0,3-0,5 düzeyinde.
Kusra bakma yağmurlu bir ahavdı farkında olmamışım yapraklarının topraklanmasından. Sayın Sarıcan, Benim kullandığım kitler Kutret Beyden aldığım. Onu kullanıyorum, |
Önemli değil canım bitkide toprak olur. Bende aceleyle dikince temizlememiştim.
EC deki mantık çözüldü sanırım. yüksek besin oranı yüksek EC Düşük besin oranı düşük ec. |
Teşekkür ederiz Kutret bey, seracı arkadaşlara da geçmiş olsun diyorum. Domates yapraklarının alttan itibaren uçlardan başayan solup kurumalar oluyor. Bu konuda bir bilginiz var mı acaba?
Ziraat Müh. arkadaşaların bilgisi vardır herhalde. Neyin eksikliği veya fazlalığından oluyor acaba? |
Daha düşündükçe bir çok yorum çıkacak ortaya. EC nin yükselmesi elbette konsantrasyonun artması ile yükseliyor ama yorumladıkça bir sürü şey çıkıyor. Bir litre suya katılan kimyasal miktarı artıkça EC değeri artar mı acaba? Biliyorsunuz birde Ph meselesi var. Sıvıya katılan kimyasalların birbirini nötrleştirmesi söz konusu. Bunlar EC değerini nasıl etkiliyor acaba?
Birde bizim saksılardaki suyun konsantrasyonu bitkinin aldığı elementlerin eksilmesi ile kimyasal miktarı değişirken, bir de buharlaşmadan kaynaklanan su miktarının azalması söz konusu, yani 1 litre yerine 0,8 litreye aynı kimyasalları katmış gibi düşünün. Hiç bitki koymasakta güneşli havada saksııda buharlaşmadan dolayı EC değeri yine yükselecektir. Bu yüzden bol bol deney yapmak lazım. Sadece EC değeride yetmiyor, bugün Envor' la görüşürken yaprak sararmasından bahsettim. Sıvının Ph' ı çok yükselmiştir, asidik ortam oluşmuştur oda yapar dedi. Henüz Ph metre alamadım. Birde Ph ölçümlerini yapıp ikisini birden değerlendirmek lazım. |
Ph kağıtları büyük akvaryumcular da bulunur. Birde bulaşık makinası için servisler de olabilir.
Burada piyasa da kimse bilmiyor bile. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025