agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Topraksız Ziraat-Sebzecilik Denemelerim (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/11618.htm)

nariçi 23-12-2008 20:52

Sayın ustalarımız, size bir soru? bardaklarda çimlendirip fide haline gelen bitkilerimizi hazır vaziyetini bozmadan ( bunuduğu toprak **** torf durumunu koruyarak) bardağıyla birlikte durgun su sisteminde ki yerlerine koysak mahsuru var mı? Diğer bir konu da şaşırtma için fideler asgari kaç cm boyunda olmalıdır?

nariçi 24-12-2008 09:24

Arkadaşlar, PH testini yenilemek için bu defa pet şişede 'hayat' suyu aldım.
Ölçüm sonucu:
ph : 6.8
KH :3 derece d.
GH :>7 derece d.
NO3 mgl :0
NO2 mgl :0
Çıktı sayın Kimyacılarımız ve Kutret Bey değerlendirirmisiniz.

kahyanur 24-12-2008 14:58

Sayın Nariçi;
Şişe suyunuzun değerleri gayet iyi çıkmış. Genel sertlik biraz fazla olmakla beraber. Normalde içme sularında 5-6 sertlikten fazlası pek istenmez, suyun tadında acılık yaratmıyorsa fazla önemli değil. Nitrit ve nitrat olmaması çok iyi. Çünkü bu maddelerin kanserojen olduğu söylenir. Benim yazabileceklerim bu kadar. Son olarak şişe suyunuzu afiyetle için derim.:D:D:D

malbman 24-12-2008 15:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 334612)
Sayın ustalarımız, size bir soru? bardaklarda çimlendirip fide haline gelen bitkilerimizi hazır vaziyetini bozmadan ( bunuduğu toprak **** torf durumunu koruyarak) bardağıyla birlikte durgun su sisteminde ki yerlerine koysak mahsuru var mı? Diğer bir konu da şaşırtma için fideler asgari kaç cm boyunda olmalıdır?

Her ne kadar kendimi usta olarak görmesem de, sorularınıza bildiğim kadarıyla cevap vereyim.

Öncelikle; bardakta yetiştirdiğiniz fideleri bardaklarıyla beraber sistemdeki yerlerine koyabilirsiniz. Tabii şunları sağlıyorsa: 1- Bardakların boyutları sistemde tutunmalarına uygunsa. 2- Bardaklara (besin sıvısının yetiştirme ortamına geçebilmesi için) delikler açarken bitki köklerine zarar vermiyorsanız. Zira kökler kısa bir sürede bulundukları ortamı tamamen kaplayabiliyor. 3- Bardakları deldiğiniz zaman içlerindeki yetiştirme ortamı (toprak ya da torf ya da diğerleri) sisteme dökülmüyor ve sistemi tıkamıyorsa.

Şaşırtma için ise fidelerin boyutundan çok, Selahattin hocanın dediği gibi, gövdeleri kurşun kalem kalınlığına geldiğinde şaşırtmak en iyisidir.
Sevgi ve saygılarımla

nariçi 24-12-2008 15:48

Kahyanur o zaman tehlike sinyali şehir içme suyunda var demektir. O daha önemli, bizde hiçbir tat taşımayan berrak ve buz gibi su diyerek içiyoruz.

Malbman bizim şaşertma işleri bahara kalır o zaman, bunlar cherry kalem gibi zor kalınlaşır herhalde.

malbman 24-12-2008 15:54

Cherry olması çok fazla bir şey değiştirmez sayın nariçi. Onun yalnızca meyvesi daha küçük. Yoksa gövdelerinde çok büyük farklar yok.

kahyanur 24-12-2008 16:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 335036)
Kahyanur o zaman tehlike sinyali şehir içme suyunda var demektir. O daha önemli, bizde hiçbir tat taşımayan berrak ve buz gibi su diyerek içiyoruz.

Malbman bizim şaşertma işleri bahara kalır o zaman, bunlar cherry kalem gibi zor kalınlaşır herhalde.

Ankara ve İzmir sularındaki arsenik miktarının fazlalığı gündemde epey kalmıştı. Arsenik daha vahim olduğundan nitrit ve nitrata sıra gelmemişti sanırım. Arsenik öldürücü, nitrit kanser yapıp daha sonra öldürücü olabiliyor maalesef. İyon değiştirme prensibiyle çalışan su temizleme cihazları var. Belki çözüm olabilir.

nariçi 24-12-2008 16:16

Kulanmadığımız damacana dört ay sonra yine devreye girecek demektir. Teşekkür ederim sevgili kahyanur.

nariçi 24-12-2008 17:08

Benim çherry fidanların saksı bardaklarında ki torfların yüzeyi pamukçuklanarak küf-yosun türü görünümler oluşmakta, Bilen arkadaşlar, bunun nedeni ve sakıncası var mı?

nariçi 27-12-2008 17:46

Yeni marka damaca su için analiz sonuçları: (Besin eriyikleri için hangisi uygunsa o suyu kullanacağız.)
Ph: 6.8
KH:15 d.
GH:>4 d.
NO3: 25 mg/l
NO2:0 mg/l

sayın kahyanur ve sayın Kutret bey, bu durum nasıl?

kahyanur 27-12-2008 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 336655)
Yeni marka damaca su için analiz sonuçları: (Besin eriyikleri için hangisi uygunsa o suyu kullanacağız.)
Ph: 6.8
KH:15 d.
GH:>4 d.
NO3: 25 mg/l
NO2:0 mg/l

sayın kahyanur ve sayın Kutret bey, bu durum nasıl?

Sayın Nariçi;
PH: 6.8 çok iyi. neredeyse nötr bir su
KH:15 d orta sınırında bir karbonat sertliği. Daha yüksek olsa yüksek sertlik seviyesine gelecek. Ama genel sertlik düşük olduğu için bu sudaki karbonat sertliği suya sertlik vermeyen iyonlardan kaynaklanıyor. Yani sodyum ve potasyum karbonat ve bikarbonatlarından kaynaklanıyor olabilir. Sağlığa zararlı değil.
GH: 4'den büyük, 5'den küçük. Çok iyi bir değer içme suyu için. Yani düşük bir su sertliği.
NO3: 25 mg/lt işte bu fazla. Ama bitki besin çözeltisinde rahatlıkla kullanılır. Zaten besin çözeltisine NO3 ilave ediliyor.

nariçi 27-12-2008 20:12

Teşekkür ederim. NO3 değeri içmesuyu açısından sakınca yaratır mı, içebilirmiyiz ?

kahyanur 27-12-2008 20:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 336710)
Teşekkür ederim. NO3 değeri içmesuyu açısından sakınca yaratır mı, içebilirmiyiz ?

Şimdi tam ben de bu konuda bilgi verecektim. Bazı kaynaklar 100mg/lt ve daha fazla nitrat içeren suların bebek ölümlerine yol açtığını yazılmış. Ama bazı kaynaklar da da 20 mg/lt ve daha azı nitrat içeren suların sağlıklı olduğunu yazmış. Aşağıdaki linkte nitratın insan sağlığındaki etkileri ile ilgili çok güzel bir araştırma var. Bu araştırma da da 44mg/lt nitratlı içme suyunun insan sağlığına zarar vermediği yazılmış.
Sonuç olarak 25 mg/lt iyi bir değer sanırım.

http://www.ekolojidergisi.com.tr/resimler/14-5.pdf

kahyanur 27-12-2008 20:48


BİTKİ ve SULARDA NİTRAT BİRİKİMİ
3. İNSANDA NİTRAT
METABOLİZMASI ve ETKİ ŞEKLİ
Çeşitli vücuda alman nitrat, eğer ağız
ve midede herhangi bir parçalanmaya uğratılmazsa,
ince barsağa kadar gelir ve burada hangi besin mad-
deleriyle alındığına bağlı olarak değişik oranlarda
emilir. Katı gıdalardaki nitrat barsaklardan
oranında emilirken sıvı içiceklerde bu oran
100 mg/lt düzeyine kadar çıkmaktadır. Nitratın or-
ganizmadan atılımı nispetinde böbrekler üze-
rinden, tükrükle ve dışkıyla atıl-
maktadır. bulunan nitratın yaklaşık
ağız boşluğundan bakterilerce nitrit'e in-
dirgenmektedir. İçme sularında 50 mg/lt nitrat bu-
lunması durumunda nitrit miktarı 5.5 mg/lt
olarak saptanmıştır. Ortalama 250 g marul tüketimi
durumunda ise (300 mg Nitrat) tükrükte 400 mg'a
varan nitrit konsantrasyonları ölçülmüştür.
Normal olarak nitrat çok yüksek dozlarda tok-
sik bir etki meydana getirirken (LD50= 8-15 g), nit-
rit çok düşük dozlarda toksik olabilmektedir. WHO
ve verilerine göre günlük 219 mg Nitrat
60 kg ağırlığındaki bir insan için tolere edilebilir
olarak görülmektedir. Ancak bu değer yetişkin in-
sanlara göre daha hassas olan süt çocukları için ge-
çerli değildir. Yüksek dozda nitrat tüketiminin tiroid
bezini olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Esas
itibariyle nitrattan oluşan nitrit çok daha toksik olup
insan organizmasında mikrobiyal olaylar esnasında
meydana gelmektedir. Nitritin kana geçmesi du-
rumunda hemoglobin ile reaksiyona girerek
hemoglobin oluşmakta bu da oksijenin taşınmasını
engellemektedir. Özellikle süt çocuklarında he-
moglobinin methemoglobine dönüştüğünde
hayati tehlike meydana gelmektedir. Bu nedenle süt
çocuklarının hastalıklarında 10 mg dan
az nitrat içeren suların kullanılması önerilmektedir.


Yukarıdaki linkteki yazıdan alıntı. Önemli olduğunu düşündüm.

nariçi 27-12-2008 20:57

Teşekürler ben de üst iki sayfayı okudum şemaya baktım. Sitedeki bu açıklamalara göre durgun ortamdaki su kültürlerinde nitrat birikimi daha fazla oluyor gibi, öyle anladım.

derin 27-12-2008 23:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 336732)
Teşekürler ben de üst iki sayfayı okudum şemaya baktım. Sitedeki bu açıklamalara göre durgun ortamdaki su kültürlerinde nitrat birikimi daha fazla oluyor gibi, öyle anladım.

Sn Nariçi ben de aynı fikre kapıldım ,biz şimdi durgun su kültüründe sağlıklı ürün elde edelim derken sağlıksız ürünler de elde edebiliriz ,bunun bir ölçsü veya açıklaması varmı,bitkide nitrat birikimini anlamanın bir yolu varmıdır renk,koku,tat vs. gibi teşekkürler.

kahyanur 28-12-2008 00:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi derin (Mesaj 336801)
Sn Nariçi ben de aynı fikre kapıldım ,biz şimdi durgun su kültüründe sağlıklı ürün elde edelim derken sağlıksız ürünler de elde edebiliriz ,bunun bir ölçsü veya açıklaması varmı,bitkide nitrat birikimini anlamanın bir yolu varmıdır renk,koku,tat vs. gibi teşekkürler.

Yapılan araştırmalarda doğal gübre ile yetiştirilen sebzelerde ki nitrat oranı serada yetiştirilenlerden daha az olduğu tespit edilmiş. Ama bu sağlığa zararlı olma ölçüsünde demek değil. Sonuçta insan vücudu nitratı sebze, meyva, et vs gıda maddelerinden ve içme suyundan alıyor. Günlük olarak alınan toplam miktar önemli. Günlük 219 mg nitratın 60 kg ağırlığındaki bir insan tarafından tolere edilebildiği varsayılıyor.
Bu noktada içme suyu büyük önem kazanıyor. İçtiğimiz sudaki nitrat oranının düşük olmasına dikkat etmeliyiz önlem olarak. Çünkü aldığımız besinlerdeki nitratı ölçebilme şansımız yok. Ölçsek bile kendi tarımımızı yapamadığımıza göre nitratsız besin bulma imkanımız yok.
Durgun su kültüründe özellikle nitrat birikmesi olurmu bitkide bu konuda bir şey söyleyemem. Ölçüm yapmak lazım. Ama basitçe şöyle ölçüm yapabiliriz.
Durgun su kültüründe yetişmiş bir sebzeyi önce tartıp, blendırdan geçirerek suyunu çıkarıp, bu suyu belirli bir hacme saf su ile tamamlayıp sayın Nariçi'nin kullandığı kit ile nitrat miktarını ölçebiliriz. Belirli hacme tamamlama sebebimiz eğer kitin ölçebileceğinden fazla nitrat var ise , bu hacimden 1 **** 10 cc alıp tekrar belirli hacme saf su ile seyreltmemiz gerekir.
Hesaplama:
Varsayımlar: Domateste nitrita baktık.
Bir adet domatesi tarttık 100 gr dı. bu domatesi blendırdan geçirdik. Çıkan suyu ve posasını ziyan etmeden bir şişeye aktardık ve hacmi 1 lt ye saf su ile tamamladık. Ve iyice şişeyi çalkaladık.
İlk ölçümde nitrat miktarı kitin ölçebileceği seviyeyi geçti. Ölçüm yapamadık. Şişeden 10 cc alıp başka bir şişe içinde saf su ile 1lt ye tamamladık. ve bu suda nitratı kit ile ölçebildik. Diyelimki 2,5 mg/lt çıktı.
Domatesteki nitrat= 2,5x100x1000/100=2500mg/kg domates olur.
Ve eğer böyle olursa bu domatesleri yemememiz gerekir:D

nariçi 28-12-2008 13:25

Sayın üstatlar, şöyle bir düşüncem var; şu an cherry fideleri çimlendi büyüyorlar. Ben ilk düşüncemde bunları durgun su kültürü olarak deneyeyim dedim ama bildiğim kadar ile bunlar fazla büyümüyor. Bunun yerine pembe domates çimlendirip otürü denesem daha iyi olacak gibi, cherryleri katı toprak ortamında veya katı torf ile sunni beslenme yapsam iyi olur mu? Öneri ve düşüncelerinizi bekliyorum. :D:D:o

kahyanur 28-12-2008 14:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 336945)
Sayın üstatlar, şöyle bir düşüncem var; şu an cherry fideleri çimlendi büyüyorlar. Ben ilk düşüncemde bunları durgun su kültürü olarak deneyeyim dedim ama bildiğim kadar ile bunlar fazla büyümüyor. Bunun yerine pembe domates çimlendirip otürü denesem daha iyi olacak gibi, cherryleri katı toprak ortamında veya katı torf ile sunni beslenme yapsam iyi olur mu? Öneri ve düşüncelerinizi bekliyorum. :D:D:o

Sayın Nariçi;
Üstat vasfını üstlendiğimden değil ama benim fideciklerimin vahim durumundan dolayı yazmak istedim. 30 ekimde ilk domates tohumumu ekmiştim. İki ay oldu. Fideciklerim domates fidesi değil "maki" oldu. Pimapenli balkonda duruyorlar. Salon ve mutfak kapısını gece gündüz açık tutuyorum balkona ısı gitsin diye. Buna rağmen güneş ve ısı yeterli gelmediğinden gelişemiyorlar. Üstelik oğlum ve ben kalorüferleri çok iyi yanan bir evde dahi ısınamaz olduk:D Isıyı durmadan bitkiciklerimize, arada da onları havalandırmak için atmosfere transfer ediyoruz. Sonuç olarak mevsimsiz bitki ekilmemesi gerektiğini öğrenmiş oldum. Yeni sebze tohumlarımı mart ayı başında ekeceğim. Yeni tohum ekme yerine elinizdeki fideciklerinizi değerlendirin derim.

nariçi 31-12-2008 12:37

Kahyanur teşekkür ederim.

Arkadaşlar ve tabi sayın Kutret Bey besin suyunu hazırladım, EC metre kullanarak ölçüm yaptım. EC değeri : 0,9 çıktı bu sonuç nasıl değerlendirilmeli?

Besin hazırlığında ki kulanılan araçlardan-huniden az da olsa besin bulaşıkları diğer besin şişelerindeki besinlere zarar verir mi?

nariçi 31-12-2008 12:43

Tüpteki besin eriyiğini besin bidonuna boşaltıyorum. !:D:D:o

Besin hazırladığım suyun PH değeri 6,8

Kudret Tezel 31-12-2008 14:09

Sayın nariçi EC 0,9 PH 6,8 değerleri bana eriyiğin konsantrasyonunun biraz düşük olduğunu düşündürdü .Sizden rica etsem eriyiği nasıl hazırladığınızı açıkça bir anlatırmısınız .

nariçi 31-12-2008 14:59

A poşetini önce 1,5 litre suda erittim, sonra iz element sıvısını ilave ettim, karıştırıp 2,5 litrelik pet (kola) şişeye koydum. B poşetini de 1,5 litrelik suda eritip onuda 2,5 lirelik pet şişede 2,5 litreye tamamladım. sonra bundan aldığım birer ölçek koydum. (Şimdi hatırladım ikişer ölçek koymak gerekiyordu) afedersiniz.

Onu tamamlarım anlaşıldı :o

Zaman saatı ayarlanmıyor düz çalışıyor ! Nasıl ayarlıyacağız.? Göbek sayaç larının veya dişlerin dönmesi lazım değil mi?

malbman 31-12-2008 15:22

Sayın nariçi, göbek sayacı dediğiniz kısmın etrafında tırnaklar olması lazım. Bunların her biri belli bir süreyi temsil eder. Atıyorum 3 dk, 5 dk, 15 dk. gibi. Öncelikle bunu bilmeniz lazım. Daha sonra ise kaç saatte, ne kadar süreyle çalışmasını istiyorsanız ona göre bu dişleri ayarlayacaksınız. Tırnaklar kaç dakikalık?

nariçi 31-12-2008 15:36

Yukarıda ki formlarda ec metrenin yanında resmi var. Tırnaklar var o tamam, beyaz orta rakam skalasını nereye ayarlayacağız? Altta bir tırnak gözüküyor ona göre mi çevirmeliyiz.?

nariçi 31-12-2008 15:39

Besin eriyiğine bir er ölçek daha kitlerden koydum. EC ölçümü yaptım. 1,2 çıktı. Sayın Kuret hocam, bu nasıl?

malbman 31-12-2008 15:53

Orta skalayı bir yere ayarlamanıza gerek yok. Tırnakların kaç dakikalık olduğunu biliyorsanız kafi. Şöyle anlatayım: farz edelim ki her tırnak on beş dakikalık olsun. Yine, sizin iki saatte bir on beş dakika sulama yapacağınızı varsayalım.

Bu durumda sekiz tane tırnağı aşağıya indirip bir tanesini yukarıda bırakacaksınız. Böylece iki saat sonra cihazın sağ tarafında bulunan (siyah olmalı) bir tırnak aşağıya indirmediğiniz bölümün üzerine gelince, motorunuz on beş dakika boyunca su basacak. On beş dakikanın sonunda siyah tırnak boşluğa düşünce devreyi kesip sulamayı bitirecek.

nariçi 31-12-2008 16:20

Bu defa sekiz tırnağı aşağıya indirip, üst taraftan birini yarım olarak yukarıya kaldırdım, Bakalım ne zaman duracak.
Bunun saatı çalışmıyor herhalde?

malbman 31-12-2008 16:36

Sekiz tırnağı indirdiyseniz dokuzuncuya geldiğinde (on beş dakikalık ise iki saatin sonunda) duracaktır. Yalnız sağ taraftaki stoper tırnağın devrede olduğundan emin olun. Eğer boşta duruyorsa hiç durmadan çalışır.

nariçi 31-12-2008 16:43

Boşta duruyor ve orta sayaç dönmüyor!

Şimdi çevirip tırnak inmiş olan dişlerin önünde sondaki aekizinci diş yarı olarak yukar da çalışıyor bakalım ne olacak :(


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025