![]() |
Arkadaşlar EC değerinin yükselmesiveya düşmesi sadece sudaki gübre olarak kullandığımız tuz miktarının değişmesi değildir.
EC ,PH değeriyle birlikte değişir.Bakın size deney neticeleri veriyorum. EC si 2,98 ms /cm , ve PH ı 6,52 olan sudan 2 ayrı bardağa eşit miktarlarad alalım. Bardağım birtanesine sulandırılmış sülfirik asitten 4 damla damlatalım. PH 3,04 e düştü yani PH ı 6,52-3,04 = 3,48 sayı düşürdük ve ec 2,98 den 3,61 e yükseldi. Gelelim 2, bardağa onada 4 damla sulandırılmış Na OH eriyiği damlatalım , ölçelim. PH değeri 6,52 den 10,04 e Yükseldiğini yani 10,04-6,52 =3,88 sayı yükseldiğini görüyoruz ve buna karşılk EC değerinin 3,98 den 3,12 ye yükseldiğini göreceğiz. Netice : PH ın yükselmeside yani ortamın kalevileşmeside, PH ın düşmeside yani ortamın asitleşmeside EC değerini yükseltir. EC değerini ölceceğimiz ortamın önce PH ını kontrol etmek zorundayız . Sadece EC değerini ölçmek yetmez ama bizi büyük hatalar yapmaktan anormalliklerden korur. Eğer besin eriyiğimizinseviyesini temizsu ile tamamladığımız halde EC yüksekse PH yüksek veya alçak demektir ama PH ın hep düşme meyli vardır. |
Şimdi bizim aletlerle pratik ölçüm yaptığımızda ne çıkmalı ideal Ec değeri ve ph nin ne olması lazım. Kitleri biz hazırlamadığımız için meneraller bazında bir işlem yapamayız. O nedenle pratik çözüm lazım.!;):o
|
Benim domatesler yaprak uçlarından itibaren solup kuruyor. Aslında biz normal akdeniz sera şartları dışında kış ortasında yanlış yaptık. Biz kışlık yeşil sebzelerde deneme yapmamız gerekirdi.
|
Sayın Nariçi, elimizde hiç bir done yok malesef. Özellikle resim iyi bir done olurdu, mesela.
Sadece yaprakları solmuş domates bilgisi var elimizde. |
Yapılan ölçüm: JBL Ph test kağıdı ile
Ph: 6,4 daha düşük olabilir ama ölçü kağıdında skala yok. KH:6 derece GH:21 derece NO2:5 mg/l NO3:250 mg/l ve EC:2.3 Normal mi? |
Sayın nariçi, ölçmüş olduğunuz bu değerler yani PH 6,4 ve EC 2,3 gayet güzel değerler.
Sistemi bu değerlerde tutmaya çalışınız. |
İyi ama, yaprak uçları yavaş yavaş kurumaya devam ediyor! Sıra tepedeki yapraklarda onlar da kurumaya başladı. Fidan boyları 10 cm yi geçmeye başlamıştı.
|
Bitkinin maruz kaldığı bir hava akımı olabilir mi ? Mesela kalörifer önü gibi . . .
|
NO2 ve NO3 değerleri verdiğinize göre hazır besin kiti kullanmıyorsunuz. Bu durumda besin miktarlarını bir daha gözden geçirmek faydalı olabilir.
|
Merhaba Arkadaşlar,
Yazışmaları okurken dikkatimi çekti,pH kağıdı ve iletkenlik ölçerleri arkadaşlar zor bulunan materyallermiş gibi algılıyorlar. Haliyle kimya sektöründe olmadıkları anlaşılıyor.Hem pH hem de iletkenlik ölçen cihazlar artık çok daha ucuz ve bol miktarda bulunuyor.İsteyen arkadaşlara bu konuda yardımcı olabilirim.Artık ülkemizde bu cihazların üretimini yapan üstelik de kalitesini ispatlamış firmalar mevcut... |
Sayın Yitmez,
Burada herkes bildiğini paylaşıyor. Verebileceğiniz link, adres veya telefon varsa yazarsanız seviniriz. |
Nerede ?
|
Hiçbir hava akımı yok, nedenini anlayamadım.
Besinler hazır Kutret Bey'den aldım. Ph kağıdında çıktığı için yazıyorum. Ayrıntıya göre yoruma açık olsun diye. |
Sayın akinselçuk, bildiğim kadarıyla sayın nariçi' nin ph kağıdı Gh, Kh, No2 ve NO3 de ölçüyor. Bu oranları verebilmesi o yüzden. Yoksa besini kendisi hazırlamıyor.
|
Arkadaşlar,
Bahsettiğim pH ve EC ölçüm aletlerini www.enelsa.com adresinden görebilirsiniz.Bu firma Antalya da kurulmuş ve büyük oranda yerli üretime geçmiş.Ben kimya sektöründe 3 yıldır ürünlerini kullanıyorum.Teknik destek konusunda hiçbir sıkıntı yaşanmıyor. |
Teşekkür ederiz Nazif Bey.
|
1 Eklenti(ler)
Domatesler adam olmayacak bu işe normal sera iklimi oluşturamadığımız için biz en iyisi mevsimi gelince nisan ayında başlamalıyız.
Eklenti 61086 |
Sn. Nariçi,
Tahmin ederim siz kökleri çürütmüşsünüz, çünki perlitin pek hava geçirgenlik özelliği yok, keşke fideleri benim yaptığım gibi direk straforla sıkıştırıp kökleri su ile temas ettirseydin. Hiç baktın mı, kökler bardaktan dışarı çıkabilmiş mi? |
Çıkmadılar. Söylediğiniz doğru olabilir. Kalınlaşınca sıkmasın diye öyle yaptım, ama dokunulunca sıkışık değil gibi.
|
İki cherri domates yaşama mücadelesini kazandı. Boyları 1 metreye yaklaştı iki aydır suyunu değiştirmiyorum. Çiçeklenme henüz yok.
|
2 aydır değiştirmiyormusunuz??? Ne yaptınız sn nariçi...
|
Biraz banada fazla gibi geldi,sanırım cherylere kahvaltıda tuz ekmeye gerek kalmayacak, kendinden tuzlu olan bir tür olacak
|
Büyümede sorun olmayınca bende dokunmuyorum.
|
Ben çileklerde, marullarda ve hatta domateste EC ve PH alt üst olmadıkca su değiştirmedim. Su berraksa PH normalse sadece EC yi ilk değerine tamamladım. Bir sıkıntı olmadı. Bütün sistemlerde buharlaşma kaybı olması gerekenden fazlaydı. Bu yüzden genellikle her haftada bir ve bazı sistemlere 3 günde bir su ilavesi yaptım.
Kıştan bu yana çalışan sistemlerin hiç birinde çok garip bir PH veya EC değeri okumadım. Sadece su azalmasından kaynaklanan EC yükselmeleri, **** su ialaveleri ile EC düşmeleri yaşadım. yani benim bitkiler dalgalı bir EC değeri ile büyüdüler. Domateste budama yapmadığım için çok az meyve oluştu. Çileklerde böcekle çok uğraştığım için çicekleri sürekli paraladım. Fakat güneşin çıkmasıyla bir çoğu meyve bağladı. Akan suda çilekten iyi sonuçlar alamadım. Perlitteki çilekler daha verimliler. Marullar akansu durgun su falan umursamadan büyüdüler. Fakat çeşidimiz bildiğimiz marul çıkmadılar. marullar da motor dahi yok PVC içinde duran suda büyüdüler. |
Marullarımda haftada bir değişim yapıyorum.. Kesinlikle büyük farklar oluşuyor.. 1 mayısda toprağa diktiklerim ile sistem arasında en az 2 kat fark var... 55 kökden 20 tanesi süper büyüme, 20 tanesi hızlı büyüme, 15 tanesi ise beklemekte.. (neyi bekliyorlarsa.) ama en azından ölmediler...
Maalesef başka bir problem oluşuyor... Hava sıcaklığı 25 - 30 derece olunca ürünlerimiz artık tohuma kaçıp süratle acılaşıyorlar... Artık domatese geçme vakti geldi... SN. AKIN SELÇUK ÇİLEKTE BÖCEK YORUMUZU OKUMUŞTUM... HEMEN ARAP SABUNU KEKİK YAPIP SIKTIM.. GERÇEKTENDE ÜZERLERİNDE GEREĞİNDEN FAZLA YABANCI KONUĞUMUZ VARMIŞ.. FAKAT BU KARIŞIMDA NACİZHANE GÜLLERİMDEKİ YAPRAK BİTLERİNE ETKİ EDEMEYİNCE DÜN İNDESİT İLAÇLARDAN SAF BİR TÜP ALDIM.. SATICI ISRARLA 1 LİTREYE SADECE 1 DAMLA YOKSA BİTKİN ÖLÜR DEDİ. AYNEN UYGULADIM... ALDIĞIM SONUÇ MÜKEMMEL. DÜN ÖĞLEDEN SONRA SAAT 15:00 DA UYGULADIM. AKŞAM SAAT 20:00 BÖCEK GÖRÜLME YOĞUNLUĞU: 0 AKŞAM 21:00 DEN SONRA BÜTÜN BAHÇEMİ , ÇİÇEKLERİMİ, HATTA SİSTEMİMİ BİLEHAFİF ŞEKİLDE İLAÇLADIM... |
Bugünlerde suyu çok tüketmeye başladılar. Tepe sürgününü kopardım. koltuktan habire sürgün vermeye çalışıyor onları da koparıyorum. <<iki salkım domates oluşmaya başladı. Güneş görmediği için kızarması nasıl olacak bakacağız.
|
Durgun suda domates
2 Eklenti(ler)
Işık bol ancak güneş yok denecek kadar az. Bu ilk deneme, tam deneme sera da yapılacak.
Bunlarda bir sorun var ki! yapraklar kıvrılıp bükülüyor, yapraklarda klorofil kaybı( beyaz şeffaf lekeler) oluşuyor. Eklenti 93061 Eklenti 93062 |
4 Eklenti(ler)
Durgun su ürünleri 7 ay sonunda yani 210 gün gibi bir rüreçte göneş görmeden ancak bol ışıkta bu kadarcık domates yetiştirebildiler.
Eklenti 97249 Diğer normal domates yanında hacimsel görünümü. Eklenti 97250 Yanındaki loblu domates teneke saksıda üretilen pembe domates. O da diğer normal domates e göre daha küçük kaldı. Eklenti 97251 Eklenti 97252 Durgun su domates düzeneği sonuçlandırıldı. Yenisi ancak güneşli bir ortamda denenecek.;) |
Sayın nariçi, çalışmalarınız ve gözlemleriniz güneş ışığının nekadar önemli olduğunu bir kez daha vurguluyor. paylaşımlarınız için teşekkürler . Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
|
arkadaşlar ben akar su kültüründe denemeler yapıyorum domates , salatalık ve çilek diktim benimde sistemimde domates çiçek açıyor fakat daha sonra çiçekleri kuruyor meyve ye dönmüyor neden olabilir acaba çileklerim de kurudu salatalıklarım fide olarak diktiklerim kurudu çekirdek olarak diktiğim 1 tanesi tuttu digerleri tutmadı çekirdeklerini çıkarıp sıktığımda yoğurt gibi birşey içinden çıktı.bu konuda bilgi verebilirmisin
http://www.agaclar.net/galeri/files/32660-sdc11442.jpg |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025