![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
|
Topraksız tarım için şematik anlatım
Evet SEvgili Arkadaşlar, Sisteminizi kurmaya yardımcı olması açısından sizlere birkaç şema hazırladım.Çok amatörce oldu ama kusura bakmayın. Önce şemaları inceleyin gereken açıklamaları, yapacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Sistem (1) ve sisrem (4)terasımızda uyguladığımız sistem. sistem (2) şu anda fasülye ve salatalık deneyinde kullandığımız sistem, sistem (3) şu anda miniseramızda çıkacak olan fidelerimizi büyütmek için kuracağımız sistem, birde hidrafor sistem varki resimlerini yolladığım onu sonraya bıraktım ,çünkü enteresan bir kullanım şeklini sunacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
|
Hidrafor Sistemi için bir çalışma
Alıntı:
Yeni katılan bir arkadaşınız olarak öncelikle foruma katkı sağlayan tüm arkadaşları sizin aracılığınızla saygıyla selamlıyorum. İsmim Mehmet SARICAN, 55 yaşında emekli makina mühendisiyim. Istanbul anadolu yakasında Küçükyalı da oturuyorum. İki hafta önce balkonda domates yetiştirme ile ilgili internette araştırma yaparken ağaçlar.net forumunu keşfettim ve yaptığınız çalışmaları iki haftadır soluksuz okuyorum. Terasınızda yaptığınız çalışmalara bayıldım, elinize sağlık. Gerçi benim sizin kadar büyük bir terasım yok ama kapalı iki adet balkonum var. Geçen yaz balkonda mevcut saksılardan birine, hiç bir ön araştırma yapmadan çok önceden Bauhaus' tan aldığım domates tohumlarını atmıştım. Çıkan fidelerin kokusu ve bilinçsizce sulamanın dışında hiç bir bakım yapmadan aldığım 3 adet ceviz büyüklüğündeki domateslerin enfes tadını alınca, mühendis olmanın verdiği merakla biraz daha bilinçli domates nasıl yetiştirilir diye araştırayım dedim. Sizin sistem 3 diye tanımladığınız sisteme benzer bir çalışma tasarladım, onu sizinle paylaşmak istiyorum ve yardımlarınızı bekliyorum. Özellikle sistemi kurarken sizden alacağım öneriler doğrultusunda gerekli tadilatları yapmak ve sistem için gerekli olan sıvı besini ilk kurarken sizden temin etmek konusunda anlayışınıza sığınıyorum. Plastik kasaların boyutları; 600x400x320 Besin deposu (Alt Depo), sifon yapılacak kök haznesi bölümü için 600x400x220 ve bu kasanın üstünü örten 600x400 plastik kapağı Kamasan Plastik firmasının ürünlerinden gri renkli sanayi kasalarından temin edebiliyorum. Fiyatları 21+19+9 YTL gibi oldukça ekonomik. Sistemde kullanacağım su altı pompasını Bauhaus' ta süs havuzu pompalarından iki model belirledim. Biri 350 litre/saat 40 YTL, diğeri 1600 litre/saat 76 YTL gibi. Bu konuda da sizin önerilerinize ihtiyacım olacak (Debi belirleme bakımından). Ayrıca sisteme hava vermek gerekirse çok ucuza hava pompasıda var. (Gerekirse onuda üst depoda her kök altına bir hava taşı gelecek şekilde kurabilirim diye düşünüyorum.) Sizden bir yardım isteğim de 400x600 kapak üzerinde verimli olarak kaç kök fide yerleştirebilirim ve fideleri bir kafes saksı içinde katı agregat içinde mi taşıtmalıyım? Yoksa kapak üzerine deleceğim deliklerde kulanacağım bir strafor veya sünger tapanın ortasını delerek kökleri direkt besin içine serbest mi daldırmalıyım? Tabi sizden bu öneri ve yardımları aldıktan sonra sistemi hayata geçirme aşamasında depoları doldurmak için gerekli sıvı besini temin etmek konusundaki yardımlarınızı bekliyorum. Saygılar. Düzenleyen Sarıcan : 16-12-2008 saat 15:54 Neden: Paragraf |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-11-2007
|
Sistem 2'de Kökler, devamlı besin eriyiğinin içinde mi oluyor? Çürüme olmaz mı? Sistem 3'de Besin eriyiği boşalıp tekrar doluyor. Zaman aralığı nedir? Kökler eriyik çekilince kurur mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Aramıza hoş geldiniz Sevgili Yeşilkedi, Evet sistem 2'de kökler devamlı besin eriyiğinin içindedir. Bu sisteme su kültürü denir, geçtiğimiz yaz bir sakız kabağı yetiştirdim fotoğrafı forumda var. Kökler canlı olduğu sürede çürümez, ama onu canlı tutan besin eriyiği ve havalandırmadır. Bu sistem birçok deneyde kullanılır. Forumu takip ederseniz sistemlerin avantaj ve dezavantajlarından bahsedeceğiz. Sistem 3'te dolma ve boşalma süreleri 15-15 dakika iyi netice veriyor ben denedim fakat 30 dakikalık durma süresi çok sıcak havalarda iyi olmuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-11-2007
|
Sn. Kudret Tezel; Madem besin eriğimizde gerekli bütün maddeler var o zaman niye 30-35 cm derinliğinde torf ve kum karışımıyla doldurulmuş bir saksıda eriği üstten döküp alttan süzüleni hergün toplayıp tekrar dökerek normal saksıda yetiştirme yapamıyoruz? Yani sistem 1 deki sirkülasyonu devamlı yapma yerine akşamdan akşama bir kere niye yapmıyoruz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-11-2007
|
Özür dilerim ben yazılarınızı takip ederken bir önceki metinde değişiklik yapıp bu sorumu cevaplamış olduğunuzu şimdi gördüm.. Yani cevabımı almış oldum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, sizlere tanıtmaya çalıştığım bu sistemlerden başka daha birçok sistem düşünülebilir ama şu ayrıntıya dikkatinizi çekmek isterim. Gayemiz nedir? Gayemiz öncelikle bitkinin kökünü kurutmamak, besinsiz ve oksijensiz bırakmamak. Memleketimizde malum elektrik kesintileri sözkonusu, sistem güzel güzel çalışırken bir bakıyorsunuz elektrik kesiliyor. Elektiklerin kesik olduğu sürede, hava ve su pompaları çalışamıyacağına göre, sıfır durumu dediğimiz bu durumda kökler eriyikte olmalıdır. Tabiiki herşeyin bir haddi var, bu süre çok çok uzun olmamak kaydıyla bu sistem emniyetlidir. Besin eriyiğinin yüzeyi nekadar genişse, havadan geçeçek oksijen okadar çok olacağımdan sistemim emniyetide o kadar çok olur. Sistem seçerken dikkat edilecek hususlardan biride yetiştireceğimiz bitkinin kök yapısıdır. Bazı bitkilerin kökleri seyrek dallardan oluşuyor, mesela geçen gün arkadaşımdan aldığım baklanın kökleri gibi. Böyle bir bitkiyi su kültüründe büyütmek kolay. Yukarıda verilen sistem 2 bu iş için uygun. Besin kabını havalandırırken oluşan sirkülasyon besin eriyiğinide kökün her tarafına taşır. Fakat büyüteceğimiz bitki bir sakız kabağı ise, kökü okadar sık o kadar girift ki suyun sirkülasyonu besin ve oksijeni kökün iç kısımlarına taşıyamaz ,işte ozaman kökün içinde olduğu kullanılmış, besini ve oksijeni alınmış suyun boşaltılarak taze eriyikle doldurulması tabiiki kökün iç kısımlarda ölmesine mani olacaktır. Bu durumda sistem 3'ü seçmekte fayda vardır. Sevgili arkadaşlar bu bilgileri bir yerlerden okuyup aktarmıyorum, yaptığım deneylerden edindiğim bilgileri ve mantığı sizlerle paylaşıyorum. Daha profösyönelce çalışmalar için bilgisayarlarda kullandığımız kesintisiz güç kaynaklarını kullanmak akla gelebilir. Açık ortamlarda su kültürünün bazı zorlukları olduğu gerçek, bitkilerin saksıya tutturulması problem olabilir şiddetli rüzgar olumsuzluklara sebep olabilir o zaman benimde tatbik ettiğim torf - kum karışımı tercih edilebilir. Bazı sistemleri evde amatörce tatbik etmek zor olabilir. Bazan bir bidonun bir kovanın delinmesi bir hortumun su sızdırmayacak şekilde oraya bağlanması problem olabilir. Onun için arkadaşlar lütfen yapabileceğimiz bir sistem ve bu sisteme uygun bitki seçelim. Enerjimizi besin eriyiklerini hazırlamaya beslediğimiz bitkiyi veya bitkileri gözlemlemeye harcıyalım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-11-2007
|
Sistem1 uygulanması en kolay ve en verimli sistem olarak gözüküyor bana göre,uygularsam sistem 1 i uygularım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2009
|
Alıntı:
sevgili kudret abimizin bu başlıktaki 31 no.lu mesajını defalarca inceledim yorumladım ve benzerini yaptım. bu bahsettiğim mesaj sadece amatörce balkonlarında sebze yetiştirenlerin değil ama aynı zamanda topraksız tarımın ülkemizdeki ilk yayınlarıdır, temelidir. Başlangıç noktanız sağlam, başarı ile daha ileriye götürmeniz dileğiyle. hele ki solar takviyeli olursa bir de Kudret beyin sera bekçisi ile birleştirirseniz çok çok artılı bir çalışma olur. Başarı dileklerimle |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-01-2013
|
Sayın TEZEL,vermiş olduğunuz Şema 1 de damlama nozullarının bağlı olduğu sulama borusunun sonu nereye gidiyor.Şema da görünmüyor.Sulama borusunun sonunda kör tapamı var.Yoksa geri dönüş drenaj borusunamı bağlanıyor?Kafam karıştı bu hususta.Sonu kör tapa oluyorsa su pompası zorlanırmı mukavemet göreceğinden..Ayrıca ben uzun saksılara 2(iki) adet fide dikeceğimden dolayı yukarıdan iki adet sulama borusu geçireceğim bunların bağlantısı ne şekilde olacak,iki boru birbirine paralel mi yoksa ayrı ayrı bağımsız olarak mı çalışacak?Acele cevap sömestere tatiline girmeden evdeki sistemi tamamlamak istiyorum.tatilde memlekete gideceğim gelince hemen tohumları fideleyip saksılara dikmek istiyorum.Burada havalar iyi gidiyor ayrıca balkonum kapalı olduğundan gece gündüz 19_23 derece arasında sıcaklık var.Şubat sonu gibi fidelerimi dikmeyi planlıyorum..Saygılar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-06-2015
|
Alıntı:
kudret bey sistem 2 de sürekli olarak mı çalışması gerekiyor hava pompasının ve bu sistemde domates biber patlıcan mümkün müdür |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|