Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel
Nekadar güzel değilmi arkadaşlar Sevgili arkadaşımız Envorun serada yetiştirdiği çilekler ve domatesler.Ellerinize sağlık gerçekten çok güzeller.Ama bir ata sözümüz var biliyorsunuz
(Ben güzele güzel demem. güzel benim olmayınca).E...hani bilgi, hani formül. Keşke bir iki formül versenizde arkadaşlarımızda yararlansa hep beraber bu işin profösyonelce nasıl yapıldığını öğrensek.Birde Envor kardeş seranın adresini versenizde nasibolur yolumuz düşerse yakından görsek aman negüzel olur.
Enver kardeşim konumuzun önemini,topraksız tarımın geleceği,bu konudaki eleman açığını,verim,seranızın alanı,dikili kök sayısı,toplam hasat,su ihtiyacı,gübre ihtiyacı ,gibi konularda bizleri aydınlatırsanız,izleyenlerin amatörlükten biraz daha öte bilgilerimiz olur,
konuya bayağı katkıda bulunmuş olursunuz.Gerçekten çok güzel,kutlarım selamlar.
|
Arkadaşlar yorumlarınız için çok teşekkür ederim,yanlız bir düzeltme yapayım,sayın Kudret bey çilek demişsiniz fotoraf sizi yanıltmış olmalı,o resmini gördüğünüz meyveler Türkiyede ilk defa topraksız tarımda yetiştirilmiş olan Franbuaz meyveleridir.Fidanları geçtiğimiz haziran ayında hollandadan getirtmiş ve seraya ekmiştik,ilk ürünümüzüde ekim sonu,kasım,aralık ayında hasat etmiştik.Şimdi ise budamamızı yaptık ve mart sonu itibariyle tekrar hasata başlıyacağız inşallah.
Sayın Kudret bey;Formül verirmisiniz demişsiniz ama inanın bana bu işin sabit bir formülü yok,iklim,sıcaklık,nem kriterleri çok değiştiriyor.Kendi izlenimlerime göre diyebilirimki,%50 iklimlendirme,%30 kültürel işlem,%20 sulama programı.
Sizin sorularınızı kısaca kendimce cevaplıyayım,Topraksıztarım bence Türkiyenin geleceğidir,artık çiftçilerimizin bilinçlenmesi lazım,daha az gübre,daha az ilaç kullanımı,daha çok verim almak topraksız tarımın özelliği,artık topraksız tarım yapmak isteyenlerede müthiş cazip kredilerde veriliyor.
Topraksız tarımda yetişmiş personel bulma sıkıntısıda yaşanıyor,Türkiyede bu işin danışmanlığını yapan kişi sayısı bir elin parmakları kadar(tabi kendini danışman diye tanıtan ama hiç birşeyden anlamayanları saymıyorum)Birde yeni mezun mühendis arkadaşlarada tavsiyem bu sektöre yönelsinler,ziraat mühendisliğini tekrar eski pırıltılı günlerine topraksız tarım götürecek,ben buna inanıyorum.
Verim olarak şunu söyleyebiliriz topraklı tarımın iki katı kadar ürün alınabiliniyor,topraktaki kök hastalıklarını dezenfekte için kullanılan kiyasallarıda kullanmadığımız için hem daha ekonomik hem daha sağlıklı olduğuna inanıyorum.
Tarım yaptığımız alan 214 dönüm arazi içinde 55dönüm domates,10dönüm franbuaz,40dönümde yeni inşaat halinde seramız mevcut,diğer alanlarımızın sera yapmaya elverişli olmadığından dolayı hicaz narı,nektarin ve erik çeşitlerini yetiştirmeye çalışıyoruz,ayrıca tüm seralarımızda arı ile dölleme yapıyoruz vede eurepgap,İTU sertifikalarımız var.
Sanırım sorularınıza birazda olsa cevap vermişimdir,başka sorularınız olursa bilgim dahilinde cevaplamaya çalışırım,hepinize iyi çalışmalar diliyorum bitkiniz yeşil olsun...Saygılarımla...envor...