![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-11-2008
|
1 metrelik ağacı ve yatay boruda akansu çileğini salonda daha ışıklı bir yere taşıdım ama bu 2 metrelik ağacı başka yere taşıyamıyorum. Tepesine 500 watlık bir projektör lamba koysam yeterli gelirmi acaba ? 6 saat yaksam, günde 3 Kw elektrik harcar 13 gün sonra okula gideceğine göre toplam 40 kw elektrik faturamıza yansır. Vergileriyle 50 kuruş olsa 20 lira eder. Depoda kırık projektörlerim vardı. Yarın onlardan birini tepesine yakayım. Işık az evet. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Envor şimdi siz ne deseniz ben ciddiye alırım. Zaten dükkan mavi led dolu. Işık dediğin şöyle insanın içini ısıtacak. Güneş gibi. Ledler bana çok soğuk geliyor. Bunu kesin bitki de hissediyordur. : ) |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Şu istikbalin mavi ışıklı vitrin camı süslerini ilk gördüğümüzde çok hoşumuza gitmişti. Bizde gidip bir sürü led aldık ve bu süsün aynısından yaptık, dükkanımızın camına astık. Epeyde led arttı. Şimdi avadanlıkta hangi çekmeceyi açsam karşıma 5 - 10 tane led çıkıyor. Toplamda ne kadar vardır bilmem ama istersen hepsini toparlar yollarım. Tek tek led şeklindeler. Flerosan led denenlerden. Fakat led ışığı güzel görünsede cansızdır. Bitkiye güzel bir görüntü verebilir ama foton gücü düşük olacağından gelişmeye katkısı olmaz gibi geliyor. 1 cm den falan vurursa belki. Birde ledin ışık spektrumunun nereleri kapsadığından emin değiliz. Ancak akkor flamanlı (içinde bir telin kızardığı lambalar) lamba güneşi birebir taklit ediyor. Her dalga boyu var yani. Mesela eski teyplerdeki batarya doluluğunu gösteren basit bir ibreli göstergeyi evdeki güneş pili bulunan bir hesap makinesinin güneş pilini üzerinden söküp bu göstergeye bağlayıp pozometre gibi bir alet yaparak bunu test edebiliriz. Floresan lambada bile 20 cm nin büyük önemi vardır. Göz bunu algılamaz ama 40 watlık floresana 1 metre uzaktan tutulduğunda bu gösterge pek kıpırdamazken 10 cm daha yakına tutuldu diye maksimum göstermeye başlayabilir. Akkor flamanlı labbalar daha kararlıdır. Uzaklaşılan her cm de milim milim iner bu gösterge. Öyle bir 10 cm aralığında minimum veya maksimum yapmaz. Çilek ağacımı camın önüne yapıştırdım perdeyide açtım ama bulutlara bir şey yapamam tabi. Güneş yok kaç gündür. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Büyük ağaçtaki fidelerin durumu kötü ! Yapraklar kenar ve uçlarından kararmaya başladı. Bitkilerin osmotik basınçları düştü. Birer ikişer bellerini bükmaye başladılar. Kök boğazlarında çürüme başladı. 10 adet halojen projectör ve onları montajlayacak çeşitli malzemeler aldım. Akşam henüz fidesini dikmediğim sistemler dahil hepsine ışıklandırma yapacağım. Küçük ağaçtaki Nariçi nin gönderdiği fidelerle yataydaki fideleri henüz sorun yokken ışıklandırayım. İnşallah büyük ağaçtakilerde bu ışıklandırma ile kendilerini kurtarır. Hepsini EC değerleri 1,5 üzerinde. Suları havalanıyor. Ortam sıcaklığı 22 derece. Olmayan tek şey ışık. Günlerdir güneş hiç açmadı. Fotosentez çok yetersiz demekki. Büyük ağaçta başlangıçtan bugüne tek yaptığım değişiklik, sürekli çalışan besin motorunu gündüzleri saatte 15 dakikaya indirmiş ve gece tamamen kapatmış olmam. Ancak geceden sabaha perlitler kurumuyorlar. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Pencere önüne koyun. Dışarıya koysanız yine birşey olmaz. Çiçekler mevsiminde açar. Zaten benim gönderdiklerim fidedir, hemen çiçek beklemeyin. Üç dört yıllık ömrü var. İkinci yılda verim alınabilir. Soğukta öylece bekler havaların ısınmasıyla canlanırlar. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Işıklandırmayı tamamladım. Saate bağladım. Gün ışığıyla beraber 8 saat yanacak akşam sönecekler. Yarın akşam da EC ayarlaması yapacağım. Işıklandırma işi 4 saat sürdü. 10 halojen projectör, 2 adet 1 metrelik metrik 4mm yivli mil. 30 somun , 30 pul. 2 zaman saati, 10 metre 2x.5 TTR kablo ve 2 adet erkek fiş. Bir pakette plastik kelepçe. Projektörlerimiz paketinden çıkan 150 wat lambasıyla beraber aşağıdaki gibi... Ben mal aldığım bir elektrik toptancısından tanesini 9 liradan aldım. parakendeside 10 ile 15 lira arasında değişebilir. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Büyük ağacın ışıklandırmasının bitmiş hali bu şekilde. 2 projektör. 0,5 metre mil, 6 somun, 7 pul, 4 metre ttr kablo 7 plastik kelepçe, bir erkek fiş ve zaman saati bu sisteme harcandı. 30 somun 30 pul ve 3 adet 1 metre mil 7,5 lira. Bütün sistemlere yetecek. 2 projektör 18 lira, zaman saati 8 lira, 4 metre kablo 4 lira, fiş 2 lira, pul ve somunlarla toplam 35 lira masraf edilmiş oldu büyük ağaca ışıklandırma için. 8 saat 300 wat 2,4 Kw günlük yakar. Yani günlük 1,3 lira elektrik yakacak. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Bitkilerin durumu... Son resim 046 daki çiçekler halen iyi durumdalar ama sonra ne olacak bilemiyorum. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2007
|
Bende gerçek ağaç sandım. Heyecanlandım ![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
1 metrelik çilek ağacındaki durum şimdilik normal. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
1 metrelik çilek ağacına da aydınlatma yaptım. Yatay çilegin yanına koydum. Böylece ışıktan yatay sistem de yararlacak. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2007
|
Elinize, emeğinize sağlık uğraşmış yapmışsınız. Ben bunu çok acemice yapsam yani sadece pimaşa toprak doldurup fideleri eksem, kendim, sulasam, güneş ışığından faydalanmasını sağlasam çilek yetişmez mi? |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bizim kullandığımız su bitkinin bütün besin elementi isteğini içinde barındıran bir sudur. Toprak içinde yetişen çilek toprakta bulabildiği besin elementlerini bir süre sonra tüketir ve çöküşe geçer. Bu yüzden toprağa besin takviyesi yapmanız da gerekir. Sonuçta güneşli bir pencere önünde toprak içinde çilek yetiştirebilirsiniz. |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Günaydın Sn. Selçuk, Hepsi birbirinden güzel, ellerinize sağlık. Az yer kaplaması bakımından düşey borular diyorum ama yatay boruda da çok güzel görünüyorlar ve sistemi kurmak çok daha kolay. Balkonu veya terası müsait olanlara yatay boru diyorum, bizim gibi yeri kısıtlı olanlara da düşey boru. Yüksekliği tartışılır, akvaryum motoru ile 2 metre sıkıntı verebilir ama 1,5 metre uygundur diye düşünüyorum. Dolgu maddesi olarakta hydroton diyorum, fiyatı perlite göre biraz pahalı ama ben çok memnun kaldım. Birde fotoğraf makinenizde ya tarih özelliğini iptal edin **** tarih ayarlarını güncelleyin. Üç sene geriden geliyorsunuz. Gerçi kendinizi genç hissetmek için yaptığınızın farkındayım ama. ![]() ![]() Birden bende kendimi genç hissettim.Aydınlatma çok güzelde işin ekonomik tarafı kalmıyor bence. İlk yatırım maliyeti ne kadar yüksek olursa olsun ona karşı değilim. Çünki bir defa yapılıyor ama işletme masraflarının minimum yapılmaya çalışılması lazım. Ar-Ge' nin bir amacı da budur. Bizim çalıştıklarımızın her biri gerçek üretim için birer model, maliyetler en düşük nasıl gerçekleşir bunlarıda düşünüp araştırmak gerekir. Kolaylıklar diliyorum. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Sarıcan, Fidelerin ölmesi mi maliyet mi ? Kaç gündür güneş yok. Bu yüzden bu noktada maliyeti önemsememek zorunda kaldım. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Sarıcan, Bendeki fotoğraf makinası bir alem. Aldığım günden beri kendisiyle mücadele halindeyim. Bu makineyi üretmek için büyük bir olumsuz ArGe yapmış olmalılar. Tam aslında sevmediğiniz insanlara hediye olarak verilecek bir makine. Üstelik markası da Kodak. 2 çekimden sonra pil uyarı verip objektifini açmayı reddediyor. Her pil değişiminde de bütün menüyü hiç beklemeden sıfırlıyor. 10 resim çekiyorsunuz bazen beğenmediği 3 taneyi kaydetmiyor. Tarih özelliğini tamamen kapatsanızda o arzu ettiği bir tarihi yine de atıyor. Artık kendisiyle uğraşmaktan bıktığım için bana verdiği hizmeti mevcut haliyle kabullendim. : ) Tarihi kapatmayı tekrar deneyeceğim. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu arada tecrübeli arkadaşlar sizce bütün sorun ışıktanmıdır yoksa bende başka sıkıntılara delalet unsurlar gözlüyormusunuz. 2 metrelik çilek ağacındaki belini büken yaprak dalları için ve kenarında kararma meydana gelen yapraklar için. Perlitler hiç kuru kalmadı. EC de 1,9 civarı seyrediyor. Ana suyumuz temiz klor vs. madde yok. Belki biraz kireçlidir. Bir de hiç PH ölçümü yapmadım. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Benim çilekte henüz problem başlamadı ama domateslerde yaşadığım problemi ışık veya iklimle tanımlayamıyorum. Akşam biraz Sn. Envor' lada görüştüm, gelen 8 adet fideyi aynı gün ve koşullarda 2 adedini torfa, 1 adedini durgun su kültürü kavanoza ve 5 adedini de paralel saksılar içinde durgun su kültürüne yerleştirdim. Aynı balkonda, aynı iklim şartlarında ve aynı ışıkta yaşıyorlar. Ama sadece paralel saksılardaki domateslerde problem yaşıyorum. Bu yüzden sizin yaşadığınızın da ışık problemi olduğunu zannetmiyorum. Çilek daha arsız ve zor şartlara dayanan bir bitki olarak söyleniyor. Bence başka bir şeyler var. Bende çözümsüz gözlerinin içine bakıyorum ne zaman ölecekler diye. Besini komple değiştirdim, EC değerini yükselttim ama nafile. Fidelerin keyfi yok ve öyle devam ediyor. Sizin problemlerin aynısını Sn. Nariçi' de yaşıyor. Onun şartları sizden daha değişik. O da yapraklar kıvrılıyor ve uçları kuruyor diye yakınıyordu. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
En arsız bitkiyle başladık becerebilelim diye ama bir sorun var. Işık gerçekten yetersizdi. Ama gerisi tamam görünüyor. 1 metrelik ağaç ve yataydakiler ne yapacak bakalım. Ben bu büyük ağaçta çok oynama yaptım. Fideler dikili iken hortumları değiştirdim. İlk 4 gün normal su ile manuel sulama yaptım. Kovadaki delik yüzünden EC yi düşürecek şekilde bir kaç gün su ilavesi yaptım motor açıkta kalmasın diye. 15. güne kadar çok düşük EC li besinli suyu değiştirmedim. 20 gündür bulutlu bir havanın eve giren ışığı kadar aydınlıktalar. Yani aslında biraz mazeretleri var. 1 metrelik ağaç ve yataydakiler bu sorunları hiç yaşamadı. Bakalım ne olacak. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Knry07 fideleri diktikten 2,5 ay sonra çilek meyvesini görmüş. Biz bu işe Ocağın başında başlayıp fideleri 15 inde anca temin edip dikebildiğimize göre daha hiç bir zaman geçmemiş sayılır. Kaldı ki 1 metrelik ağaçla yatay boru daha sonra yapıldı. Sanki bana 20 gün oldu gibi gelmişti. Eğer meyve göreceksek Mart sonuna kadar beklemek lazım demek ki. Uygun şartlarda çok uzun değil mi ? Bütün şartları inceleyip analiz etsek besin sıcaklık havalanma ışıklanma bu iş 40 günde meyveye ulaşabilir belki. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu gün bütün gün çilekler ışıklandırma ile aydınlatıldı. Akşam geldiğimde bel bükme sürecinin devam ettiğini gördüm. Su motorunu eskiden olduğu gibi sürekli çalıştırmaya başladım. Fasılalı çalışmada prlit kurumaya fısat bulamasa da belki perlitten sürekli akan su işe yarıyordu. Bu arada ana konu başlığımız ne kadar sessiz, herkes işinde gücünde herhalde **** benim elim çok boş . . . : ) |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
|
Sayın arkadaşlarım,hasta mahalline uzak olmak ve sadece fotoğraflara bakarak teşhis koymak ve kesinlikle bundandır demek zor.Ancak bazı deneyim ve gözlemlerimden çıkan sonuca göre arızalar bitki kökünün havasız kalmasından kaynaklanıyor gibi.Mesela sayın akın selcuğun sisteminde besin eriyiğini havalandıracak hiç bir önlem yok ve üstelik perlit gibi suyu çok tutam bir agregatta aşırı sulanarak köklerin havalanması engelleniyor. Bence çilek ağaçlarının mevsim ve sıcaklık göz önüne alınarak günde 15 dakika eriyiğin hertarafa yayılması için gerekli bir süre sulanması yeterli. Aksi taktirde köklere havalandırılmış su verilmelidir,yani besin tankına bir havataşı bağlamak etkili olacaktır kanısındayım. Sayın sarıcanın domates fidelerinin kahve rengi kökleride bunu gösteriyor. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Kudret Abi, Benim sorun yaşadığım paralel saksılarda bende havayı kapatmak istiyorum neredeyse. Hava kabarcıklarının fazlalığından zaman zaman fidenin yerinden oynadığını hissedebiliyorsunuz baktığınızda. Sadece kavanozdaki fide yaprakları sağlıklı görünüyor, tam tersine o fidenin havasını da az ayarlamışım. Dediğiniz gibi köklerin rengi o fidede biraz daha koyu ve kısa ama yapraklar sağlıklı. Paralel saksılarda ise kökler beyaz ve uzun, fakat yapraklar sağlıksız. Besin takviyesi yaptım olmadı, besini komple değiştirdim olmadı. Kavanozdaki besini henüz değiştirmedim de. Ama o hala sağlıklı. Gözümüzden kaçan başka bir şeyler var paralel saksılarda. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Kudret hocam benim bütün sistemlerimde hava motoru var ve sürekli çalışıyor. 2 metrelik ağaçta sorun var diğer 1 metrelik ağaçta ve yatay akansudaki çileklerde henüz sorun görünmüyor. Biraz önce 2 metrelik ağacın çürüyen bitkilerini sistemden temizledim. Dediğiniz gibi kökler ıslaktı fakat bu su havalanmış bir su. Bu fideleri veren seracı bazı kökler için bunlardan fazla umutlanmayın demişti, bu dedikleri kazıklaşmış odunsulaşmış kara görünen köklerdi. Sistemden çürüdüğü için çıkardığım köklerin hep bu tip köklerden olması dikkatimi çekti. Ancak başlangıçta bu kökler güzel yapraklı taze sürgünler vermişlerdi fakat bir süre sonra çiçeklenmeye başladıklarında sıkıntı başladı. 2 metrelik ağacın diğer fidelerinden hala belini bükmemiş gelişmeye devam edenleri de var. ancak devam edecekler mi bilemiyorum. Çıkardığım kökleri resimledim. Hepsi net olmamış ama net olanlar belki bir fikir verir. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu da henüz ölmemiş olan bir başka odunlaşmış kök. İlk diktiğimde de böyleydi. Dikkat edersek hiç taze canlı yumuşak bir kök kolu yok. fakat bu duruma rağmen baştan 4 - 5 taze canlı yeni yaprak dalı yapabildi. Çilek konusunda tecrübe sahibi olanlar belki de bu bitkinin ömrünün zaten sonunda olduğunu söyleyecekler. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Son çıkardığım kök. 4 - 5 yaprak oluşturmuştu sıra çiceğe gelince belini büküp öldü. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Pompayla bastığınız taze besin kökleri hiç yıkamadan ana borunun merkezinden depoya geri dönmüş herhalde. Köklere hiç oksijen gitmemiş gibi. Perlitte belkide damla sulama yapmak lazım. Belkide içtiğiniz sigaranın dumanından etkilenmiştir (Pasif içici). Ben 30 yıl içtim, sonunda ... ![]() ![]() Şimdi başladığım güne lanet ediyorum ama elden ne gelir. Lütfen sigarayı bırakınız. Resimlerini gördüğüm küçük için bırakınız. Kendiniz için bırakınız. Bu gün iyi bir şey yapınız. |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|