agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-12-2008, 01:00   #1
Ağaç Dostu
 
kahyanur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-08-2008
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 254
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi derin Mesajı Göster
Sn Nariçi ben de aynı fikre kapıldım ,biz şimdi durgun su kültüründe sağlıklı ürün elde edelim derken sağlıksız ürünler de elde edebiliriz ,bunun bir ölçsü veya açıklaması varmı,bitkide nitrat birikimini anlamanın bir yolu varmıdır renk,koku,tat vs. gibi teşekkürler.
Yapılan araştırmalarda doğal gübre ile yetiştirilen sebzelerde ki nitrat oranı serada yetiştirilenlerden daha az olduğu tespit edilmiş. Ama bu sağlığa zararlı olma ölçüsünde demek değil. Sonuçta insan vücudu nitratı sebze, meyva, et vs gıda maddelerinden ve içme suyundan alıyor. Günlük olarak alınan toplam miktar önemli. Günlük 219 mg nitratın 60 kg ağırlığındaki bir insan tarafından tolere edilebildiği varsayılıyor.
Bu noktada içme suyu büyük önem kazanıyor. İçtiğimiz sudaki nitrat oranının düşük olmasına dikkat etmeliyiz önlem olarak. Çünkü aldığımız besinlerdeki nitratı ölçebilme şansımız yok. Ölçsek bile kendi tarımımızı yapamadığımıza göre nitratsız besin bulma imkanımız yok.
Durgun su kültüründe özellikle nitrat birikmesi olurmu bitkide bu konuda bir şey söyleyemem. Ölçüm yapmak lazım. Ama basitçe şöyle ölçüm yapabiliriz.
Durgun su kültüründe yetişmiş bir sebzeyi önce tartıp, blendırdan geçirerek suyunu çıkarıp, bu suyu belirli bir hacme saf su ile tamamlayıp sayın Nariçi'nin kullandığı kit ile nitrat miktarını ölçebiliriz. Belirli hacme tamamlama sebebimiz eğer kitin ölçebileceğinden fazla nitrat var ise , bu hacimden 1 **** 10 cc alıp tekrar belirli hacme saf su ile seyreltmemiz gerekir.
Hesaplama:
Varsayımlar: Domateste nitrita baktık.
Bir adet domatesi tarttık 100 gr dı. bu domatesi blendırdan geçirdik. Çıkan suyu ve posasını ziyan etmeden bir şişeye aktardık ve hacmi 1 lt ye saf su ile tamamladık. Ve iyice şişeyi çalkaladık.
İlk ölçümde nitrat miktarı kitin ölçebileceği seviyeyi geçti. Ölçüm yapamadık. Şişeden 10 cc alıp başka bir şişe içinde saf su ile 1lt ye tamamladık. ve bu suda nitratı kit ile ölçebildik. Diyelimki 2,5 mg/lt çıktı.
Domatesteki nitrat= 2,5x100x1000/100=2500mg/kg domates olur.
Ve eğer böyle olursa bu domatesleri yemememiz gerekir

kahyanur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025