![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-08-2008
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 254
|
Alıntı:
Bu noktada içme suyu büyük önem kazanıyor. İçtiğimiz sudaki nitrat oranının düşük olmasına dikkat etmeliyiz önlem olarak. Çünkü aldığımız besinlerdeki nitratı ölçebilme şansımız yok. Ölçsek bile kendi tarımımızı yapamadığımıza göre nitratsız besin bulma imkanımız yok. Durgun su kültüründe özellikle nitrat birikmesi olurmu bitkide bu konuda bir şey söyleyemem. Ölçüm yapmak lazım. Ama basitçe şöyle ölçüm yapabiliriz. Durgun su kültüründe yetişmiş bir sebzeyi önce tartıp, blendırdan geçirerek suyunu çıkarıp, bu suyu belirli bir hacme saf su ile tamamlayıp sayın Nariçi'nin kullandığı kit ile nitrat miktarını ölçebiliriz. Belirli hacme tamamlama sebebimiz eğer kitin ölçebileceğinden fazla nitrat var ise , bu hacimden 1 **** 10 cc alıp tekrar belirli hacme saf su ile seyreltmemiz gerekir. Hesaplama: Varsayımlar: Domateste nitrita baktık. Bir adet domatesi tarttık 100 gr dı. bu domatesi blendırdan geçirdik. Çıkan suyu ve posasını ziyan etmeden bir şişeye aktardık ve hacmi 1 lt ye saf su ile tamamladık. Ve iyice şişeyi çalkaladık. İlk ölçümde nitrat miktarı kitin ölçebileceği seviyeyi geçti. Ölçüm yapamadık. Şişeden 10 cc alıp başka bir şişe içinde saf su ile 1lt ye tamamladık. ve bu suda nitratı kit ile ölçebildik. Diyelimki 2,5 mg/lt çıktı. Domatesteki nitrat= 2,5x100x1000/100=2500mg/kg domates olur. Ve eğer böyle olursa bu domatesleri yemememiz gerekir ![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
|