| 
	
		
		
		
	          
BİTKİ ve SULARDA NİTRAT BİRİKİMİ  
3. İNSANDA NİTRAT  
METABOLİZMASI ve ETKİ ŞEKLİ  
Çeşitli vücuda alman nitrat, eğer ağız  
ve midede herhangi bir parçalanmaya uğratılmazsa,  
ince barsağa kadar gelir ve burada hangi besin mad- 
deleriyle alındığına bağlı olarak değişik oranlarda  
emilir. Katı gıdalardaki nitrat barsaklardan  
oranında emilirken sıvı içiceklerde bu oran  
100 mg/lt düzeyine kadar çıkmaktadır. Nitratın or- 
ganizmadan atılımı nispetinde böbrekler üze- 
rinden, tükrükle ve dışkıyla atıl- 
maktadır. bulunan nitratın yaklaşık  
ağız boşluğundan bakterilerce nitrit'e in- 
dirgenmektedir. İçme sularında 50 mg/lt nitrat bu- 
lunması durumunda nitrit miktarı 5.5 mg/lt 
olarak saptanmıştır. Ortalama 250 g marul tüketimi  
durumunda ise (300 mg Nitrat) tükrükte 400 mg'a 
varan nitrit konsantrasyonları ölçülmüştür.  
Normal olarak nitrat çok yüksek dozlarda tok- 
sik bir etki meydana getirirken (LD50= 8-15 g), nit- 
rit çok düşük dozlarda toksik olabilmektedir. WHO  
ve verilerine göre günlük 219 mg Nitrat  
60 kg ağırlığındaki bir insan için tolere edilebilir  
olarak görülmektedir. Ancak bu değer yetişkin in- 
sanlara göre daha hassas olan süt çocukları için ge- 
çerli değildir. Yüksek dozda nitrat tüketiminin tiroid  
bezini olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Esas  
itibariyle nitrattan oluşan nitrit çok daha toksik olup  
insan organizmasında mikrobiyal olaylar esnasında  
meydana gelmektedir. Nitritin kana geçmesi du- 
rumunda hemoglobin ile reaksiyona girerek  
hemoglobin oluşmakta bu da oksijenin taşınmasını  
engellemektedir. Özellikle süt çocuklarında he- 
moglobinin methemoglobine dönüştüğünde  
hayati tehlike meydana gelmektedir. Bu nedenle süt  
çocuklarının hastalıklarında 10 mg dan 
az nitrat içeren suların kullanılması önerilmektedir.  
 
Yukarıdaki linkteki yazıdan alıntı. Önemli olduğunu düşündüm.
  
		
		
		
                
		
		
		
		
			
				  
				
					
						Düzenleyen kahyanur : 27-12-2008 saat 23:29
					
					
						Neden: düzenleme
					
				
			
		
		
	 |