View Single Post
Eski 27-12-2008, 20:48   #44
kahyanur
Ağaç Dostu
 
kahyanur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-08-2008
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 254

BİTKİ ve SULARDA NİTRAT BİRİKİMİ
3. İNSANDA NİTRAT
METABOLİZMASI ve ETKİ ŞEKLİ
Çeşitli vücuda alman nitrat, eğer ağız
ve midede herhangi bir parçalanmaya uğratılmazsa,
ince barsağa kadar gelir ve burada hangi besin mad-
deleriyle alındığına bağlı olarak değişik oranlarda
emilir. Katı gıdalardaki nitrat barsaklardan
oranında emilirken sıvı içiceklerde bu oran
100 mg/lt düzeyine kadar çıkmaktadır. Nitratın or-
ganizmadan atılımı nispetinde böbrekler üze-
rinden, tükrükle ve dışkıyla atıl-
maktadır. bulunan nitratın yaklaşık
ağız boşluğundan bakterilerce nitrit'e in-
dirgenmektedir. İçme sularında 50 mg/lt nitrat bu-
lunması durumunda nitrit miktarı 5.5 mg/lt
olarak saptanmıştır. Ortalama 250 g marul tüketimi
durumunda ise (300 mg Nitrat) tükrükte 400 mg'a
varan nitrit konsantrasyonları ölçülmüştür.
Normal olarak nitrat çok yüksek dozlarda tok-
sik bir etki meydana getirirken (LD50= 8-15 g), nit-
rit çok düşük dozlarda toksik olabilmektedir. WHO
ve verilerine göre günlük 219 mg Nitrat
60 kg ağırlığındaki bir insan için tolere edilebilir
olarak görülmektedir. Ancak bu değer yetişkin in-
sanlara göre daha hassas olan süt çocukları için ge-
çerli değildir. Yüksek dozda nitrat tüketiminin tiroid
bezini olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Esas
itibariyle nitrattan oluşan nitrit çok daha toksik olup
insan organizmasında mikrobiyal olaylar esnasında
meydana gelmektedir. Nitritin kana geçmesi du-
rumunda hemoglobin ile reaksiyona girerek
hemoglobin oluşmakta bu da oksijenin taşınmasını
engellemektedir. Özellikle süt çocuklarında he-
moglobinin methemoglobine dönüştüğünde
hayati tehlike meydana gelmektedir. Bu nedenle süt
çocuklarının hastalıklarında 10 mg dan
az nitrat içeren suların kullanılması önerilmektedir.


Yukarıdaki linkteki yazıdan alıntı. Önemli olduğunu düşündüm.


Düzenleyen kahyanur : 27-12-2008 saat 22:29 Neden: düzenleme
kahyanur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön