![]() |
|
![]() |
#121 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
|
Arkadaşlar EC değerinin yükselmesiveya düşmesi sadece sudaki gübre olarak kullandığımız tuz miktarının değişmesi değildir. EC ,PH değeriyle birlikte değişir.Bakın size deney neticeleri veriyorum. EC si 2,98 ms /cm , ve PH ı 6,52 olan sudan 2 ayrı bardağa eşit miktarlarad alalım. Bardağım birtanesine sulandırılmış sülfirik asitten 4 damla damlatalım. PH 3,04 e düştü yani PH ı 6,52-3,04 = 3,48 sayı düşürdük ve ec 2,98 den 3,61 e yükseldi. Gelelim 2, bardağa onada 4 damla sulandırılmış Na OH eriyiği damlatalım , ölçelim. PH değeri 6,52 den 10,04 e Yükseldiğini yani 10,04-6,52 =3,88 sayı yükseldiğini görüyoruz ve buna karşılk EC değerinin 3,98 den 3,12 ye yükseldiğini göreceğiz. Netice : PH ın yükselmeside yani ortamın kalevileşmeside, PH ın düşmeside yani ortamın asitleşmeside EC değerini yükseltir. EC değerini ölceceğimiz ortamın önce PH ını kontrol etmek zorundayız . Sadece EC değerini ölçmek yetmez ama bizi büyük hatalar yapmaktan anormalliklerden korur. Eğer besin eriyiğimizinseviyesini temizsu ile tamamladığımız halde EC yüksekse PH yüksek veya alçak demektir ama PH ın hep düşme meyli vardır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Ağaç Dostu
|
![]() Şimdi bizim aletlerle pratik ölçüm yaptığımızda ne çıkmalı ideal Ec değeri ve ph nin ne olması lazım. Kitleri biz hazırlamadığımız için meneraller bazında bir işlem yapamayız. O nedenle pratik çözüm lazım.! ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Ağaç Dostu
|
Benim domatesler yaprak uçlarından itibaren solup kuruyor. Aslında biz normal akdeniz sera şartları dışında kış ortasında yanlış yaptık. Biz kışlık yeşil sebzelerde deneme yapmamız gerekirdi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Ağaç Dostu
|
Sayın nariçi, ölçmüş olduğunuz bu değerler yani PH 6,4 ve EC 2,3 gayet güzel değerler. Sistemi bu değerlerde tutmaya çalışınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-11-2008
|
Bitkinin maruz kaldığı bir hava akımı olabilir mi ? Mesela kalörifer önü gibi . . . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Ağaç Dostu
|
NO2 ve NO3 değerleri verdiğinize göre hazır besin kiti kullanmıyorsunuz. Bu durumda besin miktarlarını bir daha gözden geçirmek faydalı olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-01-2009
|
Merhaba Arkadaşlar, Yazışmaları okurken dikkatimi çekti,pH kağıdı ve iletkenlik ölçerleri arkadaşlar zor bulunan materyallermiş gibi algılıyorlar. Haliyle kimya sektöründe olmadıkları anlaşılıyor.Hem pH hem de iletkenlik ölçen cihazlar artık çok daha ucuz ve bol miktarda bulunuyor.İsteyen arkadaşlara bu konuda yardımcı olabilirim.Artık ülkemizde bu cihazların üretimini yapan üstelik de kalitesini ispatlamış firmalar mevcut... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Ağaç Dostu
|
Nerede ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-01-2009
|
Arkadaşlar, Bahsettiğim pH ve EC ölçüm aletlerini www.enelsa.com adresinden görebilirsiniz.Bu firma Antalya da kurulmuş ve büyük oranda yerli üretime geçmiş.Ben kimya sektöründe 3 yıldır ürünlerini kullanıyorum.Teknik destek konusunda hiçbir sıkıntı yaşanmıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Nariçi, Tahmin ederim siz kökleri çürütmüşsünüz, çünki perlitin pek hava geçirgenlik özelliği yok, keşke fideleri benim yaptığım gibi direk straforla sıkıştırıp kökleri su ile temas ettirseydin. Hiç baktın mı, kökler bardaktan dışarı çıkabilmiş mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-03-2009
|
Biraz banada fazla gibi geldi,sanırım cherylere kahvaltıda tuz ekmeye gerek kalmayacak, kendinden tuzlu olan bir tür olacak |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Ağaç Dostu
|
Ben çileklerde, marullarda ve hatta domateste EC ve PH alt üst olmadıkca su değiştirmedim. Su berraksa PH normalse sadece EC yi ilk değerine tamamladım. Bir sıkıntı olmadı. Bütün sistemlerde buharlaşma kaybı olması gerekenden fazlaydı. Bu yüzden genellikle her haftada bir ve bazı sistemlere 3 günde bir su ilavesi yaptım. Kıştan bu yana çalışan sistemlerin hiç birinde çok garip bir PH veya EC değeri okumadım. Sadece su azalmasından kaynaklanan EC yükselmeleri, **** su ialaveleri ile EC düşmeleri yaşadım. yani benim bitkiler dalgalı bir EC değeri ile büyüdüler. Domateste budama yapmadığım için çok az meyve oluştu. Çileklerde böcekle çok uğraştığım için çicekleri sürekli paraladım. Fakat güneşin çıkmasıyla bir çoğu meyve bağladı. Akan suda çilekten iyi sonuçlar alamadım. Perlitteki çilekler daha verimliler. Marullar akansu durgun su falan umursamadan büyüdüler. Fakat çeşidimiz bildiğimiz marul çıkmadılar. marullar da motor dahi yok PVC içinde duran suda büyüdüler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Ağaç Dostu
|
Marullarımda haftada bir değişim yapıyorum.. Kesinlikle büyük farklar oluşuyor.. 1 mayısda toprağa diktiklerim ile sistem arasında en az 2 kat fark var... 55 kökden 20 tanesi süper büyüme, 20 tanesi hızlı büyüme, 15 tanesi ise beklemekte.. (neyi bekliyorlarsa.) ama en azından ölmediler... Maalesef başka bir problem oluşuyor... Hava sıcaklığı 25 - 30 derece olunca ürünlerimiz artık tohuma kaçıp süratle acılaşıyorlar... Artık domatese geçme vakti geldi... SN. AKIN SELÇUK ÇİLEKTE BÖCEK YORUMUZU OKUMUŞTUM... HEMEN ARAP SABUNU KEKİK YAPIP SIKTIM.. GERÇEKTENDE ÜZERLERİNDE GEREĞİNDEN FAZLA YABANCI KONUĞUMUZ VARMIŞ.. FAKAT BU KARIŞIMDA NACİZHANE GÜLLERİMDEKİ YAPRAK BİTLERİNE ETKİ EDEMEYİNCE DÜN İNDESİT İLAÇLARDAN SAF BİR TÜP ALDIM.. SATICI ISRARLA 1 LİTREYE SADECE 1 DAMLA YOKSA BİTKİN ÖLÜR DEDİ. AYNEN UYGULADIM... ALDIĞIM SONUÇ MÜKEMMEL. DÜN ÖĞLEDEN SONRA SAAT 15:00 DA UYGULADIM. AKŞAM SAAT 20:00 BÖCEK GÖRÜLME YOĞUNLUĞU: 0 AKŞAM 21:00 DEN SONRA BÜTÜN BAHÇEMİ , ÇİÇEKLERİMİ, HATTA SİSTEMİMİ BİLEHAFİF ŞEKİLDE İLAÇLADIM... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Ağaç Dostu
|
Bugünlerde suyu çok tüketmeye başladılar. Tepe sürgününü kopardım. koltuktan habire sürgün vermeye çalışıyor onları da koparıyorum. <<iki salkım domates oluşmaya başladı. Güneş görmediği için kızarması nasıl olacak bakacağız. Düzenleyen nariçi : 15-07-2009 saat 21:21 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Ağaç Dostu
|
Durgun suda domates
Işık bol ancak güneş yok denecek kadar az. Bu ilk deneme, tam deneme sera da yapılacak. Bunlarda bir sorun var ki! yapraklar kıvrılıp bükülüyor, yapraklarda klorofil kaybı( beyaz şeffaf lekeler) oluşuyor. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Ağaç Dostu
|
Durgun su ürünleri 7 ay sonunda yani 210 gün gibi bir rüreçte göneş görmeden ancak bol ışıkta bu kadarcık domates yetiştirebildiler. ![]() Diğer normal domates yanında hacimsel görünümü. ![]() Yanındaki loblu domates teneke saksıda üretilen pembe domates. O da diğer normal domates e göre daha küçük kaldı. ![]() ![]() Durgun su domates düzeneği sonuçlandırıldı. Yenisi ancak güneşli bir ortamda denenecek. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Ağaç Dostu
|
Sayın nariçi, çalışmalarınız ve gözlemleriniz güneş ışığının nekadar önemli olduğunu bir kez daha vurguluyor. paylaşımlarınız için teşekkürler . Çalışmalarınızda başarılar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Ağaçsever
|
arkadaşlar ben akar su kültüründe denemeler yapıyorum domates , salatalık ve çilek diktim benimde sistemimde domates çiçek açıyor fakat daha sonra çiçekleri kuruyor meyve ye dönmüyor neden olabilir acaba çileklerim de kurudu salatalıklarım fide olarak diktiklerim kurudu çekirdek olarak diktiğim 1 tanesi tuttu digerleri tutmadı çekirdeklerini çıkarıp sıktığımda yoğurt gibi birşey içinden çıktı.bu konuda bilgi verebilirmisin http://www.agaclar.net/galeri/files/32660-sdc11442.jpg |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|