![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Elbasan tavası
Elbasan tavası bir Rumeli yemeğidir. Kuzunun böbrek yatağı kısmından 1kg. et kasaba böldürülüp, çok yağlı kısımları temizlenir. Böbrek yatağının ortası kemiklidir. Çelik bir tencereye çok az zeytinyağ koyup, ısınmasını bekleriz.Yıkayıp, sularını iyice süzdürdüğüm etleri tencereye yerleştirip, iyice pembeleşinceye kadar çeviririm. Ayrı yerde kaynattığım sudan bir miktar( tencerenin yarısına kadar gelecek şekilde) ilave edip, tencerenin kapağını kapatıp, ocağın ayarını da kısıkta olmak üzere pişiririz. Etlerin pişmesine yakın da çok az tuz eklersek, etimiz hazırdır. Fırına girebilecek bir paylex'i ya da tepsiyi ilk önce katı yağ ile iyice yağlayıp, sonra da unlarız. Etleri aralarda boşluk kalacak şekilde tepsiye yerleştiririz. Ayrı bir derin kapta, 3 yumurtayı iyice çırpılır, 2 yemek kaşığıda un ilave edilip, yumurtalara iyice yedirilir. Etin suyundan bir bardak ayrılır ve bu karışıma eklenir. En son 1/2kg. yoğurt, tuz , k.biber ilavesiyle ,hazırladığımız bu sos tamamdır. Hazırladığımız bu yoğurtlu sosun hepsini, tepsideki etlerin üzerine ve yanlarına kaşıkla dökerek, fırına girecek duruma getiririz. Önceden 200 dercede ısıttığımız fırında, yoğrutlu sos iyice pembeleşip, hafif kızarınca Elbasan Tavamız hazırdır ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
|
|