![]() |
|
![]() |
#11 | |||||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-03-2012
|
Alıntı:
![]() Dünyada herhangi bir devlet katkısı olmaksızın, ticari amaçlı kurulmuş tek bir güneş veya rüzgar santrali mevcut değil. Özellikle güneş santrallerinin neredeyse tamamı prototip, test amaçlıdır. Amaç kar etmek değil, ARGE oluşturmaktır. Rüzgar santrallerinin ilk yatırım maliyeti sanıldığı kadar yüksek değil, ama uzun dönemde bakım maliyetleri yüksek, verimleri de düşük. Güneş santrallerinin ilk yatırım maliyetleri yüksek, verimi ise çok düşük. Belki solar cell teknolojisindeki gelişmeler ileride bu sorunu aşacaktır ama şimdilik bu böyle... Rüzgar santrallerinde üretim maliyeti nispeten tolere edilebilir düzeyde olduğu için, gelişmiş ülkeler karbon emisyonunu azaltmak için (ki zaten bunun sorumlusu da kendileri) yenilenebilir enerji üretimini, özellikle rüzgar santrallerini subvanse ediyorlar. Bakın Türkiye'de (ki rüzgar potansiyeli yüksek) devlet desteği alamayan hiç kimse bu işe girmiyor. Halbuki bir HES yatırımında kara geçmek için neredeyse 20 yıl işletmeniz lazım. Buna rağmen çok büyük paraları gözden çıkartan bir sürü yatırımcı var. Alıntı:
Know-how size ait olduktan sonra çok daha ucuza bunu üretecek firmalar bulabilirsiniz. Örneğin gidip Çin'de fabrika kurabilirsiniz. Artık Amerikalılar bile üretimin büyük kısmını Çin'de yapıyor. Alıntı:
![]() Alıntı:
![]() Alıntı:
Pilleri ise biriktiririp atık kutularına bırakıyorum. Ama genellikle şarj edilebilir pil kullandığım için bu sorunu çok yaşamıyorum. Sanıyorum buradan güneş panellerinin de geri dönüşümü olabileceğine varmak istiyorsunuz. Ancak, akülerde geri dönüşüm oranı %90'ın üstünde olmasına rağmen akülerin üretimi ve geridönüşümünün çevresel etkileri ortadan kalkmaz. Çünkü sadece kurşun, nikel gibi sınırlı miktarda elementi geri dönüştürürsünüz. Üretimde ve parçalama sırasında kullanılan kimyasallar oldukça çevre düşmanıdır. Yani elimden gelse ne pil kullanırım, ne de akü. Çevresel etkiler sadece geri elde ettiğiniz veya doğaya saçtığınız maddelerle sınırlı değil. Örneğin bazı aşırı uçta olan fikirler, güneş panellerinin evlere taşınması için yapılacak nakliye hizmetleri sırasında harcanacak yakıt vs.'ye dahi çevresel etki olarak bakıyor. Ben o kadar radikal değilim. ![]() Sonuç olarak; güneş, rüzgar, jeotermal, jeomanyetik veya diğer enerji yöntemlerini göz ardı edelim demesem de, toptancı bir anlayışla sadece bunlara yönelmenin götürüsünün, getirisinden fazla olabileceğinin farkında olarak hareket etmek gerektiği kanısındayım. |
|||||
![]() |
![]() ![]() |
|
|