View Single Post
Eski 02-10-2013, 08:30   #51
smnvrl
Ağaç Dostu

smnvrl's Avatar

Giriş Tarihi: 07-12-2011
Sn MeTePe,

Elektrik sarfiyatlarını düşürmek için kurulum yapan fabrikalar işletmeler gördüm ben, hiç yok demek yanlış olur.

Ayrıca rüzgar santrallerinin bakım maliyetlerin sabit ve az olduğu bilgisini edindim hep, Mesela Yıldız Teknik ünv. hocaların yaptığı araştırmada rüzgar santrallerinin yıllık işletme ve bakım maliyetinin , yatırım maliyetinin %2 si kadar olduğu belirtilmiş. Bu akademik kaynakta belirtilen %2 fazla mıdır? Analizde kaçırdığım bir nokta varsa beni bilgilendirirseniz sevinirim.

http://www.yildiz.edu.tr/~okincay/dersnotu/RuzgBol2.pdf

Alıntı:
Bildiğim kadarıyla Türkiye'de bu konuda çalışma yapan enstitüler var. Ancak, güneş hücrelerinin üretimi, mikrodevre üretmekten pek farklı değil. Bizde böyle bir teknoloji altyapısı olmadığı gibi, 50 yıl geriden geldiğimiz bu alana yatırım yapmamız da pek anlamlı değil.
Bu konuda biraz görüş ayrılığına sahibiz sanırım Siz hep ticari ve maliyet açısından bakıyorsunuz meseleye , bu yüzden ki halen ülkemde üretilen yerli bir otomobilimiz yok. Hobi gereği %100 elektrikli araba yapımı üzerine çalışıyorum. İnanın kullanmayı düşündüğüm değerlerde elektrik motorundan elektronik kontrol ünitesine kadar ülkemde bulunmadığı için yurt dışından sipariş vermem gerekiyor. Yurt dışında bir çok firma var ama ülkemde yok .Güneş hücreleri de ülkemde üretiliyor olsaydı , maliyetlerimi düşürür servis bakım aşamasında daha çok destekçim olurlardı eminim.

Alıntı:
İnanın Doğalgaz'a en az sizin kadar karşıyım. Toplam enerjimizin %65'i doğalgazdan elde ediliyor. Yani enerjimizin vanası başka ülkelerin elinde...
dediklerinize kesinlikle katılıyorum. Alternatif çözümlerle bunların değişmesi lazım yoksa ilerleyen süreçte işimiz zor.

Alıntı:
Yine de "tertemiz enerji" yaklaşımını doğru bulmuyorum.
Haklısınız, bunu da şöyle açıklamak lazım. Güneş panelinin veya rüzgar santralinin üretimi için fabrikalarda kullanılan malzemeler, kullanılan elektrik , ulaşımda kullanılan akaryakıt vs...Temiz enerji olarak sunulan sistemlerinde imalatında sonuçta doğaya zarar veriliyor. Bir ürünü düşünürken de evveliyatı ve ömrünü tamamladıktan sonraki geri dönüşümü de düşünülmeli.

Güneş panellerinin de yaygınlaştıkça, piller gibi toplanılıp bertarafının sağlanacağı görüşündeyim.

Saygılarımla.

smnvrl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön