agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Enerji
(https)

Beğeni Düzeni110Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-09-2013, 13:49   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 Mesajı Göster
Sayın smnvrl ve sayın ykaya194 çok değerli bilgiler paylaşıyorsunuz. Teşekkür ederiz.

Örneğin ben kır evimde 6-8 kw gücünde bir güneş enerji sistemi kurmayı çoktandır düşünüyorum. Elektrik mevcut, iki indiriciye de yaklaşık 100 metre uzaklıktayız. Yönetmelikte yazılanlara göre çok uğraşacağım anlaşılıyor.

Ne dersiniz buna değer mi? Satamadığım takdirde bu yatırım bana pahalıya gelir.
Sayın OSMAN45,
Teşekkür ederim, paylaştığım bilgilerin izlenmesi beni mutlu etmektedir.

Düşündüğünüz kapasitede olmasa da 3-4 kw gücünde bir hibrit sistem (güneş+ rüzgar enerjisi) fiyatı: anahtar teslim 25.000 tl civarı

-13 adet her biri 240 watt solar panel = 2,8 kw
- 2 adet her biri 500 watt rüzgar türbini= 1 kw
- Diğer ekipmanlar + montaj

Tam kapasite ile çalıştığında saatte 3.8 kw enerji üretir.
Bu durumda kabaca şöyle hesap yapalım.

Bulunduğu bölgeye göre değişebilir.
Bulutlu ve rüzgarsız havalarda ve gece az üretim olduğunu varsayalım bu durumda % 60 kapasite ile üretim yapabiliriz.

365 x 24x 2,8 = 8760 x %60 = 14728 kw/yıl

Sayın smnvrl'nin verdiği rakamlara göre elektriği o.26 tl fiyattan satarsak

14728 x 0.26 = 3828 tl/yıl gelir getirir.

25000 / 3828 = 6.5 yılda yaptığımız yatırımı geri alırız. Biz buna işletme ve bakım giderlerini ilave edersek 8-10 yıla yükselebilir.

Kapasite kullanım yüzdesi artıkça daha kısa zamanda, düştükçe ise daha uzun zamanda yaptığınız yatırımı amorti eder.

Sanırım yardımcı oldum. Arkadaşlar hatalı hesaplama varsa lütfen düzeltiniz.

OSMAN45 ve smnvrl beğendi.
ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2013, 22:27   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-12-2009
Galeri: 4
[QUOTE=ykaya194;1201709]Sayın OSMAN45,
Düşündüğünüz kapasitede olmasa da 3-4 kw gücünde bir hibrit sistem (güneş+ rüzgar enerjisi) fiyatı: anahtar teslim 25.000 tl civarı

Sayın ykaya cevabı yazmakta geciktim. Kusura bakmayın. Zaman ayırıp benim sorumu hesaplayıp düzenlediğiniz için müteşekkirim.

Hesabınız sonucu çıkan miktar çok yüksek olmasa da geri dönüşüm yani yatırımı amorti süresi oldukça uzun.

Benim yazdıklarımda bazı eksikler ve yanılgılar olduğunu şimdi görebiliyorum. Öncelikle hedef satmaktan kar beklemek değil kullanılan elektriğin karşılığı paradan kurtulmak daha önemli imiş. Çünkü sayın adaşım Osman kardeşimin yazdığına göre gün itibarı ile kw saati 26 kuruştan satmaktansa 36 kuruştan kurtulmak daha karlı. Ayrıca vergi kanunlarına göre her parasal gelir vergiye tabidir. Bu durum amorti süresini oldukça uzatır.

Sürekli ikamet edilen bir ev olmadığını belirtmedim. Acaba bu durumda maksimum kullanım saatlerini düşünerek akü sayısını çoğaltarak rüzgar türbinlerinden vazgeçme olanağı varmıdır? 13 güneş paneli nekadar yer kaplar. 50 metre kare tam güneye bakan çatıya kaç panel konulabilir?

Bahçemin çok büyük olmadığını da yazmamıştım. Malum rüzgar türbinlerinin orta büyüklükte olanlarının dahi 100 desibel (ki elektrikli testere sesine eşit) ses oluşturdukları biliniyor. 350 metre ötesinde bile 30 desibellik ses duyulduğu söylenir. Yeni teknolojiler ile bu sorun çözülebilir mi?

Güneş panellerinin dolu yağışından etkilenmesi konusunda ne düşünülüyor?

Arkadaşlar olumsuz yönlerini yazmak ve düşünmekte haklılar. Dağıtım şirketleri ve yetkili mercilerin sorunları azaldıkça sanırım uygulanabilir. Hele güneş panellerinin verim grafikleri yeni teknolojilerle aynı hızla yükseltilirse mutlaka uygulanır diye düşünüyorum. En azından ben kurarım.

Her şey gönlünüzce olsun.

Lilium ve smnvrl beğendi.
OSMAN45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2013, 00:02   #3
Ağaç Dostu

MeTePe's Avatar

Giriş Tarihi: 08-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster

-13 adet her biri 240 watt solar panel = 2,8 kw
- 2 adet her biri 500 watt rüzgar türbini= 1 kw
- Diğer ekipmanlar + montaj

Tam kapasite ile çalıştığında saatte 3.8 kw enerji üretir.
Bu durumda kabaca şöyle hesap yapalım.

Bulunduğu bölgeye göre değişebilir.
Bulutlu ve rüzgarsız havalarda ve gece az üretim olduğunu varsayalım bu durumda % 60 kapasite ile üretim yapabiliriz.

365 x 24x 2,8 = 8760 x %60 = 14728 kw/yıl

Sayın smnvrl'nin verdiği rakamlara göre elektriği o.26 tl fiyattan satarsak

14728 x 0.26 = 3828 tl/yıl gelir getirir.

25000 / 3828 = 6.5 yılda yaptığımız yatırımı geri alırız. Biz buna işletme ve bakım giderlerini ilave edersek 8-10 yıla yükselebilir.

Kapasite kullanım yüzdesi artıkça daha kısa zamanda, düştükçe ise daha uzun zamanda yaptığınız yatırımı amorti eder.
Sn. ykaya194
Verdiğiniz rakamlar üstünden gidince, üzgünüm ama yaptığınız hesap pek doğru değil.

Öncelikle siz solar panelleri 365 gün, 24 saat çalışacak şekilde hesaplamışsınız. Halbuki ülkemizde en güneşli bölgelerde bile bu ortalama 6 saat civarında. Eğer güneyde değilde, kuzey doğu gibi bir yerde yaşıyorsanız çok daha az.

Dolayısıyla, güneş panellerinden elde edeceğiniz enerji %100 verimle bile çalışsa ortalama
365 * 6 * 2,8= 6.100 kw civarında...

Rüzgar tübinleri yanılmıyorsam %15-25 verimle çalışıyor. Onunda
365*24*1*0,25 = 2190kw yıllık üretimi olduğunu düşünelim.

Toplamda 8300kw gibi bir şey oluyor.

Bunu sizin hesaptaki gibi 0,26TL den satarsak
=> 0,26*8300kw= 2150TL getirisi oluyor.

İlk yatırım maliyetimiz 25.000TL ise, bunun en iyi şartlarda 1 yıllık finans maliyeti %10 faizle 2,500TL.

İşin özeti; siz yaptığınız maliyetle değil 5-6 yılda sistemi amorti etmek, anapara faizini bile karşılayamıyorsunuz.

Bunun içinde bakım vs. maliyetleri hiç yok. Böyle bir sistemin kendini amorti etmesi mümkün değil. Basitçe şöyle düşünelim... Ayda 100TL elektrik faturası ödüyor olsaydınız, 25.000TL'ye 250 ay yani yaklaşık 20 yıllık elektrik paranızı çıkarmış olurdunuz. Üstelik bu parayı peşin değil, 20 yıl içinde ödeyecektiniz.

Böyle sistemler elektrik nakil hatlarının olmadığı veya güç ulaşılan yerlerde mantıklı olabilir. Ama zaten bu durumda elektriği de satamazsınız. Aksi halde, karlı veya kendini amorti edebilecek sistemler değil.

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2013, 09:29   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeTePe Mesajı Göster
Sn. ykaya194

Bunun içinde bakım vs. maliyetleri hiç yok. Böyle bir sistemin kendini amorti etmesi mümkün değil.

Böyle sistemler elektrik nakil hatlarının olmadığı veya güç ulaşılan yerlerde mantıklı olabilir. Ama zaten bu durumda elektriği de satamazsınız. Aksi halde, karlı veya kendini amorti edebilecek sistemler değil.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Sayın OSMAN45,

Sanırım yardımcı oldum. Arkadaşlar hatalı hesaplama varsa lütfen düzeltiniz.

Sayın MeTepe, evet doğrudur, Benim varsayım olarak kabulüm olan kapasite kullanım oranı 60%, bu orana göre yapılan hesaplamada bile ( bu oran bölgelere göre değişir ) ancak 8-10 yılda yapılan yatırımı amorti ediyor, çok kuzeylere gidersek (Doğu Karedeniz Bölgesi) yatırımın geri dönüşümü çok daha uzun yıllar alabilir, dolayısıyla bu yatırıma karar vermeden önce bölgenin güneş ve rüzgar durumunun analizi iyi yapılmalı.

Bireysel yatımların fizibilitesi ile kurumsal yatırımların fizibilitesi çok farklıdır zira büyük kapasiteli yatırımlar, güneş ve rüzgarın en verimli olduğu bölgelere yapılmaktadır, kw birim yatırım maliyeti ve işletme giderleri yukarıdaki hesaplamalarımıza göre çok daha düşüktür.

smnvrl beğendi.
ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025