![]() |
Alıntı:
Buzdolabından çıkardığım mayayı, 2-3 kahve fincanı unla karıştırıp, su ilavesi ile bulamaça yakın kıvamda bir karışım elde ediyorum. Bunu mutfakta bir köşeye bırakıyorum. Genelde akşam başladığım bu işlem, ertesi gün öğle saatlerine kadar sürüyor. Aktifleşen maya, süngerimsi bir doku oluşturuyor. Bu mayadan bir dahaki sefere kullanmak üzere kararımca alıp, yine buzdolabına kaldırıyorum. Elde kalan maya ile -ki bu bir komposto kasesine yakın oluyor- hamuru bir kilo civarında bir un ile yoğuruyorum. Unun kalitesi, mayanın aktifliğindeki hafif gerilikler bile sonucu değiştiriyor. :) İşte bu değişkenler yüzünden her seferinde farklı ekmekler oluyor :) |
Teşekkürler. Bir de bu ölçüyle deneyeyim ;)
|
Sevgili s.toprak önce elinize sağlık. Artık bir fotoğraf isteriz ekmeklerinizden. Tatlı maya derken nohutlu mayadan sözediyoruz değil mi? Valla bu havada iyi cesaret, bravo:) Tepe kümbeti daha sıcaklarda olur belki.
Ben havaların biraz daha ısınmasını bekleyip, sizin o güzelim masal evinizi gözümün önüne getirerek damla sakızlı ve karanfilli nohut mayalı ekmeği yapacağım:) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Ben vaktimin darlığından gece yoğurup sabahı bekliyorum. Mayalanma süresi için oldukça bol zaman oluyor. :) Bazen de hafta sonuna denk gelirse, dediğin gibi 3-4 saatte aktifleşen mayayı kullanıp, yine 3-4 saat sonra fırına hazır hale getiriyorum. Mayalanmayı hızlandırmak için sıcak su kullandığım da oluyor :) |
1 Eklenti(ler)
Bir haftadır siteye girme fırsatı bulamadım.
Hep Almanya'dan gelecek değiller ya, Hollanda'dan oglum gelmisti cunku. Simdi ise cooooook yorgunum. Ekmeklerin fotograflarını cekememistim degil mi? Insallah yeniden deneriz:) Masal evinden söz ettiğim mesajıma, evin iki fotografindan yararlanarak yapmaya çalıştığım tablomun fotografını eklemeyi başaramadım. Ev cok eski tarihi bir Osmanlı evi idi. Tire'deki Bayraktar Aga Konagı. Yıkıldı, yıktılar. Hayır yapılaşma amaçlı değil, yeri de hâlâ sit. Talan amaçlı define aramaktan vandalca harap etmeye kadar her turlu hasar ve talan. Anlatması guc ve acı. Zaten olup biteni biz görmedik, karşı pencereden gören akrabalar da pek bir şey anlatmıyorlar... Evet Sevgili Nevsune tatlı maya derken nohut mayasını kast ediyorum. Tire'de ev ekmeği de derlerdi tatlı maya da. Bir de çarşı ekmeği olarak tatlı maya vardı evde yapılana benzemezdi. Ekşi maya hamurundan fırında bişi / pide gibi bir şey yaptım çok sevdiler. Hamura azicik tereyag sonra sıvı yag ekledim yaglı hamuru tepside elimle oval actım. Kıyma, sogan, domates biberi guzelce kofte yapar gibi karıştırdım, hamurlarrın içine iç koydum, uzerine kasar, iki tarafını yer yer birlestirerek kapadım uzerine susam corek otu serptim fırına verdim cok sevildi. Bu ara ekmek yapımına biraz ara veriyorum cunku yorgunum :) Bu gun Ankara toplantısı olacaktı, ancak ben ne yazık katılacak gucu bulamıyorum. Misafirimi dun yolcu ettim. Belki bir daha sefere diyecegim ama benim icin pek kolay değil.Siz gencler benim de orada oldugumu varsayın lutfen :) Sizlere sevgilerimi sunuyor, guzel bir bulusma diliyorum. Not: masal evinin resmini ekledim :) |
Sevgili s.toprak'ın o güzelim masal evinin geleneğini yaptım dün gece. Ne olur ne olmaz diyerek damla sakızını da tarçını da çok az kullandım. Pişerken çıkan koku ilk ipuçlarını vermişti. Hani parfümlerin tanıtılmasında "geriden gelen bilmemne tonu" şeklinde anlatımlar vardır ya, işte damla sakızı ve tarçının kokusu da aynen öyleydi. Baskın değil ama hissediliyor, benim damak tadım için tam olması gerektiğince.
Ekşi mayanın kimilerince pek sevilmeyen gerçekten ekşi bir koku ve tadı vardır ya işte onu tamamen yok edip hafifletmiş sanki. Ben çok beğendim. Alıntı:
Yaş ortalaması, gençliğin bir-iki yıl kadarcık:p üstündeydi:)) |
Ortalamayı oldukça yükselttiğimi zannediyorum :)
Yorgunluk yavaş yavaş geçmesini bekliyorum. Yakınlığınız beni sevindiriyor, mutlu ediyor. Coook tesekkur ediyorumsize Sevgili Nevsune |
Arkadaşlar,dün akşamdan beri ekmek yapmayı okuyorum.Bugün de ekşi mayayla ekmek yapmayı hatmediyorum.Hızımı alamadım hemen ekşi maya için cam kavanoza un ve suyu koydum.Anlayacağınız gaza gelmiş durumdayım.Her aşamada sizlerin deneyimlerinden yararlanacağım.Evde ekmek yapmayı yıllardır istiyordum ama nedense bir korkum,çekincem vardı.Sizlerin mesajlarını okuyunca cesaret geldi.Umarım başarılı olurum.Yılmak yok.
|
Hadi hayırlısı... Aramıza hoşgeldiniz :))
|
Teşekkür ederim sevgili Müjgan.Ekşi mayayı beklerken ,bekleyemediğim için hemen yoğurmadan ekmek yapmak için kolları sıvamıştım dün gece.Ekmek hamuru az önce fırına atıldı,hadi hayırlısı.Fotoğraflarını yoğurmadan ekmek yapımına aktaracağım.Yorumlarınızı beklerim,bana çok yardımcı olacaktır.
|
Ekşi mayam başarısızlıkla sonuçlandı.Sanırım bu işi çok kolaya aldım,yanılmışım.Ekşi değil kötü bir koku geldi,döktüm.Denemeye devam.yılmak yok.
|
2 Eklenti(ler)
ekmeksanati.com'dan bir arkadaşın yaptığı ekşi mayalı yavaşlatılmış ekmek çok güzel görünüyordu. Daha önce ekmek makinesinde instant mayayla denemiştim, elde de denemeye karar verdim.. Mayalanmanın yavaşlatılması doku üzerinde iyi etki yapıyor. Ekşi mayam çok keskinleşmiş artık, bu yüzden ekşiliği fazla belirgindi. Bir de herzaman üstü açık pişirirdim, bu kez tencerenin kapağını kapatayım dedim ama istediğim her zamanki yumuşaklık oluşmadı. Bir dahakine yeni yaptığım mayayla ve kapaksız pişireceğim. Ağırlıklı olarak organik tam buğday unu kullanarak bir riske girmiştim, yine de dokusu itibariyle oldukça iyi bir sonuç aldığımı söyleyebilirim.
Eklenti 224520 Eklenti 224521 İlk yoğurmayı gece yaptıktan sonra buzdolabına bıraktığım hamuru sabah 5 sıralarında dışarı çıkarttım. 2-2.5 saat kadar sonra kabarma gerçekleşince 2. yoğurmayı yaptım, sonrası bildiğimiz usul. Denemekte yarar var. |
3 Eklenti(ler)
Sevgili Nevsune, uzun zamandır bu başlığa bakmamışım, ekmeğin çok güzel görünüyor, eline sağlık.
Geçen günlerde mayama biraz çavdar unu katmıştım, ondan mı bilmiyorum, buzdolabına koyunca ikinci gününden itibaren suyu ayrılmaya başlıyor, sanırım çabuk aktifleşiyor. En son pide denememde de dışarıda çok bekletmediğim halde sönmüş bir hamur haline gelmiş ve fazla kabarmamıştı. Dün sabah mayamı buzdolabından çıkarıp, biraz su ve un ile karıştırdım, yarım saat sonra kabın plastik kapağı kabardı, bir kaç kere bu havayı aldım ve her seferinde tekrar kabardı, havaların sıcaklığı da bu işi hızlandırıyor. Maya bir kaç saat içinde köpük köpük olunca hamuru hazırlayıp içine yağlı kağıt serilmiş ve az un serpilmiş kasede, üzeri kapalı olarak buzdolabına koydum. Akşam eve geldiğimde buzdolabındaki hamur iki katına ulaşmıştı, dışarıda bıraksaymışım sönecekmiş. Fırın kabımı ısıtıp, içini unladım, yağlı kağıttaki hamuru olduğu gibi ters çevirerek sıcak tencereye geçirdim Eklenti 236940 Eklenti 236939 Eklenti 236941. İlk 10 dakika kapağını kapalı tutup sonra açtım. Kapak kapalı pişerken kabarma devam etti ve sonuç da memnun etti. Parlak, ince çıtır bir kabuk ve içi yumuşacık, buharı üzerideyken kesip yedik. |
1 Eklenti(ler)
Afyon Patatesli Köy Ekmeği bu ekmekte ekşi mayayla yapılır benim herzaman severk yediğim bir ekmektir :)
|
Buz dolabında uyumakta olan ekşi mayamı mutfak masasına çıkardım,kokusu temiz, renk değişimi yok. Bozulmamış mayayı, masada duran içme suyu ile yumuşattım, kısa sürede kabarcıklanma başladı.EYM kazanına yarım bardak- 1/2 cup, ekşi maya, 1/2 bardak light yogurttan yapılmıs koyuca ayran, 1 bardak su, ve işte; zeytinyağı, şeker ve tuz ekledim. Sıvıların üzerine 4 bardak un, biraz yuva açtığım una, silme bir küçük ölçek instant kuru maya ekledim.Tavsiyelerinize uyup, Sinbo da en uzun program olan (3.50 saat) Fransız ekmeği 2. programı çalıştırdım.Sadece Kalecik beyaz un kullandım, amacım Trabzon ekmeğine yakın bir tat elde etmekti. Tam olarak öyle olmasa da yine de sofralık ekmek oldu. Önceki ekmeklerim daha çok kahvaltıya yakışan ekmekler oluyorlardı. Bir daha sefere istediğim tad ve kıvamı yakalamak için sıvı miktarını birazcık azaltmayı düşünüyorum ki daha sıkı bir doku elde edeyim.
Minik borcamda kalan mayaya yeniden bir iki kaşık un ekleyip karıştırdım, üzerine birazcık un serptim, kapaktan önce kağıt havlu kapattım, yine buzdolabında bekliyor. |
Müjgan Hanım her denemenizde EM solüsyonu kullanmaya devam ettiniz mi ? Olumlu bir etkisini gördünüz mü ? Yazarsanız denememe ben de eklemek isterim.
|
Alıntı:
EM ürünü satan firma yetkilileri ile konuyu paylaştığımda her seferinde eklemenin hiç bir mahsuru olmadığını ifade etmişlerdi, ama ürünümün son kuıllanma tarihi geldiği için ekleme yapamadım :) |
Alıntı:
|
Bir küçük ölçeği tam doldurmadan instant maya ile yaptığım EM ekmeğime biraz light yogurtla yumuşatılmış torba yogurdu,
ekliyorum. Şeker yok, tuz yarım çay kaşığından fazlaca. Bir yemek kaşığı zeytin yagı, bir bardak su, dort bardak tam bugday unu.Sinbo 2. program (Fransız Ekmegi, 3.50 saat) istediğim tad koku ve kıvamda oluyor. Ilkbahar gelsin ekşi maya da yapacağız. tatlı maya= nohut mayası yapmak zor o çok nazlı bir maya. |
Ekşi maya ilkbaharda yapılır diye biliyordum.
Ancak, "Trabzon ekmeği, Karadeniz ekmeği adı ile aldığımız ekmekler ekşi maya ekmeği olduğuna göre üreticiler ekşi mayayı sadece Mart- Mayıs aylarında üretiyor olamazlar ya" düşüncesi de aklımdan geçmez değildi. Geçen Hafta Milliyet'te Özgür Şef Ekşi maya tarifi verince ilkbaharı beklemekten vazgeçiverdim. Özgür Şef 100 gr una 30 gr su vermiş. Bu oranı daha az un ve suya uyguladım, hızlandırıcı olarak birkac instant maya tozu tanesi serpiştirdim. Ozgur Sef 4 kez üçer gün bekletiyordu, üç günde bir un ve su ekliyor. Benim ekşi, maya her gün kabarıyor. her sabah azar azar un ve maya ekleyip yoğuyorum. Biraz daha çoğalsın, ekmek denemelerine başlayacağım. Bakalım artık, teflonda bazlama gibi mi olur, fırında küçük ekmek mi yoksa EMY makinası hamuruna katılan ekşi maya çeşnisi mi bakacağız işte. Ekmek tükendikçe EYM de yaptığıma göre belki önce sonuncu şıkkı hemen yakında uygularım. |
cafefernando son 8-9 gündür ekşi mayalı ekmek yapımı macerasını anlatıyor
denemeye karar verenler için farklı bir kaynak olabilir benim henüz sabrım yok :) |
Mayam eskiyince daha güzel, sorunsuz, nazsız olmaya başladı. İlk haftalar onca özene rağmen binbir nazla ekmek olmaya çalışan hamurum, şimdi nazlanmadan kabarıyor.
Bu sıralar pek vaktim olmuyor, sık yapamıyorum ama yapınca da hemen bitiyor. Hatta arayı açıp, buzdolabındaki hamuru haftada bir beslemeyi ihmal edince üzeri bozulmaya başladı. Üst kısmınını iyice temizleyip attım, alttaki iyi kısımdan iki kaşık kadar yeni bir kaba koydum ve her gün beslemeye devam ettim. O iki kaşık maya bile ne güçlüymüş, ilk haftaların yavaşlığına dönmeden mayam çabucak çoğaldı. Cafe Fernando tarifindeki gibi %50 tam buğday unu kullanmayı henüz denemedim, şimdilik cesaretim yok :) |
Alıntı:
İstanbul'da olanlar için HALKEKMEK'in 1 kg.lık paketlerde Safranbolu'da Su Değirmeninde öğütülmüş doğal ve katkısız tam buğday unu ( 1.5 Tl) ile yine 1. kg.lık paketteki katkısız Organik Buğday Unu ( 2.5 Tl) emsallerine göre hem çok ucuz hemde en sağlıklı unlardır.. Diğer unlardan çok daha sağlıklı unlar bunlar..hiçbir katkı maddesi içermemesi tercih sebebimiz bizim..İçinde koruyucu madde olan hiçbir unu almıyoruz biz. Bu unlarla birlikte yine Doğalsan'ın katkısız çavdar ununu dörtte bir karıştırırsanız harika esmer ekmekler çıkıyor ortaya.. Biz bazen de yulaf ezmesi karıştırıyoruz.. Tavsiye ederim.. |
Sayın Pria, bilgi için teşekkür ederim. Ben de altı senedir hazır ekmek almıyorum, evde makine ile yapıyorum. Halkekmeğin ununu bulabilirsem tercih ediyordum ve çoğunlukla tam buğday unu, çavdar unu kullanıyorduum. Son olarak, bu sitede rastladığım "Doğal Un" Balıkesir-Suçıktı'da su değirmeninde çekilmiş, katkısız bilgisi verilen yerden bol miktarda tam buğday, çavdar, arpa ve yulaf unu aldım. Çabuk bozulacağı için buzdolabında saklıyorum, karışımımı beyaz unla karıştırarak yapıyorum. Unu çok çok lezzetli ama piyasada satılan tambuğday unları gibi beyaz un katmadan ekmek yapınca, içi pişse de pek kabarmıyor. Bu da acaba piyasada satılan tam buğday unlarında, bir miktar beyaz un mu bulunuyor sorusunu uyandırıyor.
Normal mayada problem değil de ekşi mayada tam buğday unu oranını arttırdığımda kabarma problemi yaşamıştım. Artık mayam güzelleşti, yavaş yavaş tam buğday ununu oranını arttıracağım ama %50 oranına şimdilik cesaret edemem. |
2 Eklenti(ler)
Mayam keyiflenince, ben de cesaretlendim, %40 oranında tambuğday unu kullandım.
Bu sefer, kıvamını da kolay tutturmak için, mayaya, ekmek hamuru kıvamına gelene kadar un koydum. Ekmek makinesine standart tariflerdeki gibi 1,5 bardak su (veya süt), 4 bardak un koyup, mayalı hamurumu, tuzunu ve şekerini içine attım. Böylece kıvamı tekrar ayarlamama gerek kalmadı. Hamur mayalama programı bitince yağlı kağıtla birlikte bir kase içinde, ağzı kapalı olarak buzdolabına koydum. Akşam oda ısısına geldikten sonra, fırında iyice ısıttığım döküm ızgaranın üzerinde pişirdim. Izgaranın olukları problem çıkarmadı, bu güne kadar yaptığım en iyi ekmek oldu. Eklenti 270023 Eklenti 270024 |
Alıntı:
|
Sn alperfect bu soruyu keşke 3-4 gün önce sormuş olsaydınız:) Bilgisayarımın ana kartı yanmış durumda. Şu anda oğlumun eski bilgisayarı ile idare ediyorum. Bütün dosyalarım kayıplara karıştı, tabii ki istediğiniz ekmek tarifi de birlikte. Oğlum bilgileri kurtarmaya çalışacak ama ne zaman olur veya olur mu bilmem.
Malum cep telefonu olsun, bilgisayarlar olsun hafızalarımızı tembelliğe sürüklüyor. Nasılsa kayıt altına alıyoruz diye fazla da uğraşmıyoruz galiba. E makine sonuçta bu, adamı böyle yarı yolda bırakıveriyor. Havalar soğuduktan sonra ekmek yapmayı bıraktığım için ölçüler de aklımdan uçup gitti. Size tarif konusunda yardımcı olamayabilirim, yanlış birşey söylemek istemem. Yalnız bir önerim var www.ekmeksanati.com sitesinden türlü çeşitli ekmek makinesi tariflerine ulaşabilirsiniz. Ben de oradan yararlanmıştım ancak deneme yanılma yöntemi ile kendi doğru ölçülerimi bulmuştum. Size bir de ekşi maya dışında bir öneride bulunmak isterim. Gerçi konu ekşi maya ama bir de ön maya denilen bir yöntem var (o da o sitedeki tariflerde geçer). Ben son zamanlarda ekmeğimi ön mayalı yapıyordum. İnanın evdeki koku fırın kokusunu bastırıyordu. Bir denemenizde yarar var. Hem bu maya ekşi maya gibi nazlı da değil:) |
Alıntı:
Sadece "kemale" ermesini beklemek lazım. İlk başlarda "Nazlı" adını koymadığım iyi olmuş, şimdi buzdolabında bile normalin 3 katına ulaşıyor maya miktarı. (buzdolabımda sorun yok:) Mayamın adı bugünden itibaren Kemal oldu.:D |
Güle güle iyi günlerde kullan canım. Ben de yeni pc'mden pek memnunum. Durduk yerde giren kazıklarımızın tadını çıkartalım bari:)
Ekşi maya bende de pek sorun olmamıştı gerçi ama belli bir sıcaklık istiyor. Canı isterse kabarıyor, istemezse kafana at kırsın tarzında taş ekmekler yapıyor. Siz artık bütünleşmişsiniz birbirinizin dilinden anlıyorsunuz zahir:) Aslında benim ekşi mayadan vazgeçmemdeki asıl neden kokusuyla ilgiliydi. Önceleri hoşuma gittiyse de ekşi mayanın o kendine özgü kokusuna pek alışamadığımı farkettim. Bir gün ön mayalı ekmeği deneyip iki ekmek arasında kıyas yaptım. Sonuç: ön mayalı ekmek tat, kokusu ve kalenderliğiyle 5-0 galip geldi:) |
Alıntı:
Başlarda çok nazlı ama yalan değil :) Gerçekten eskidikçe çok çalışkan oluyor. Geçen gün mutfak rafına, ağzını plastik kapakla kapatarak koymuştum, kapağı aralayıp minik zerrecikler fışkırmış. Üstelik bir kaşık eski mayadan çok çabuk maya çoğaltılabiliyor. Yani aceleci olanlar sıfırdan başlamak yerine hazır bir kaşık mayaya konabilirler ama mayasını tanımak onunla anlaşmak isteyenlere tavsiyem sıfırdan başlamak :) |
Son iki ekmeğim sooon derece başarılı oldu. Sevgili Kemal "bu hatun n'apıp edip, hamuru ekmek haline getiriyor ve apırsa da köpürse de yiyor... çok uğraştırmayayım da, adam gibi yesin bari.." deyip, insafa geldi. Aslında havalar da ısındı, yaz boyunca misler gibi ekmekler yapacağız gibi görünüyor :)
|
Ahhh ahhh, çok keyifli, artık huyunu suyunu öğrendiğim güzel bir mayam vardı birkaç gün öncesine kadar...
O gün çoğalttığım mayam yeterince kabarmadı zaman darlığından dolayı, hepsini katayım hamura yoğurayım ekmeğimi de, ilk mayalanmadan sonra ayırırım mayayı demiştim ... Tabi ne kadar unutkan olduğumu da unutmuşum! İlk mayalanmadan sonra yoğurdum tekrar ekmeği, bir güzel fırına. Anlayacağınız maya filan kalmadı artık ortada :( |
Alıntı:
|
Kabul etmek ne demek, düşünmeniz yeter...
Zahmet etmeyiniz siz, ben başlattım bile yeniden.. Sevgiler, selamlar :) |
Ben bir türlü yapamadım. 3 veya 4. gün üzeri köpük köpük farklı bir koku ve sarımsı bölgesel renk değişiklikleri oluyor ben de atıyorum. Bir süre daha bekleyip hıdırellez gecesi bir daha deneyeyim olmadı artık sağlık olsun
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Bozuk maya önce sararıyor, sonra yeşile dönüyor ve kararıyor. Anormallik hissederseniz, içine bulaştırmadan kalınca bir tabakayı üzerinden atıp hemen besleyebilirsiniz. Not: Bu maya, bir çocuk daha büyütmüş gibi yapıyor insanı :) |
Alıntı:
|
yeri burası mıdır bilmiyorum ama düzenli olarak uno %100 buğday ekmeği alıyorum bugün içindekiler kısmına baktım. Soya unu ve soya da bulunuyormuş. Kendilerine mail attım bakalım ne diyecekler ya da bir şey diyecekler mi?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:05. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025