agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (https://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Ekşi Mayalı (Ekşi Hamurlu) Ekmek (https://www.agaclar.net/forum/ekmek/11569.htm)

Müjgan 05-05-2011 15:49

Nevsun'cum biz bekleriz, sen dene, yanıl ve şu ekmeklerin kraliçesini yap artık gölgelerin gücü adına !:p
Ben yoğrulmayanı hiç denemedim. Ekmek yoğrulurken insanın bedenindeki enerjinin de hamura aktığına inanırım ben. Sevginin de bittabiii... Yoğrulmadan, uzaktan uzağa da bu sevgiyi akıtmak mümkündür. Ama tercihim hep yoğurmaktan yana... :)

Müjgan 05-05-2011 15:57

Sırlı kaplar konusunda çok haklısınız. Ağır metaller kol geziyor olabilir.
Ama mayalanmış ekmeğin oluşan dış kabuğu ve üzerindeki un tabakası ile kapla ıslak teması olmuyor. Bu nedenle yağlı, sulu salçalı yemekler, asit içeren sıvılarla ağır metaller açığa çıkacağından, ekmek pişerken bu riskin az olduğunu düşünüyorum. Tabi risk risktir, hiç kulanılmasa daha iyi.

Eser İlhan 05-05-2011 16:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 798548)
Doğru bir uyarıda bulunmuşsunuz. Kullandığım kaplar tamamen sırsız ve doğal olduğu için yazdım zaten:) Ben de sizin gibi sırlı kaplardan yana değilim.

Hatta Esse'de gördüğüm dışı döküm ama içi sırlı olan tencereleri (ki oldukça kalitelilerdi) çok beğendiğim halde almaktan vazgeçmiştim.

Sevgili Nevsune, ben aksini söylemeye çalışıyordum, yani bulaşma sırsız olunca oluyor. Toprakta bulunan ağır metaller arada engel olmadığından ısı ve besinlerden kaynaklanan çeşitli kimyasal etkiler sonucu yiyeceğe bulaşıyor. Sır bir tür cam kaplama gibi, iyi yapıldığı takdirde toprakla yiyeceğin bağlantısını kesiyor ve bu bulaşmayı önlüyor.
Döküm tencerelerin içindeki ise -görmedim ama- muhtemelen sırdan farklı bir malzeme, Acaba emaye kaplama olabilir mi?

Müjgan 05-05-2011 16:03

Paşabahçeden aldığım, irice bir toprak sufle kabında pişirdiğim ekmek başarılı olmuştu. Hatta avanos'a yıllık ziyaretlerimden birini yaptığımda bunun kocaman olanından alayım diye de düşünmedim değil :)

Müjgan 05-05-2011 16:08

Alıntı:

Bir de bunu pişirmek için iyi bir kap istiyorum(senin dökümü alırım bir günlüğüne artık:p).
Benim dökümü sana 1 haftalığına vereyim, ne dersin? :) Ne zaman istersen söyle getireyim dükkana.:)

Müjgan 05-05-2011 16:18

Benim tercihim de ekşi mayadan yana, endüstriyel mayaları ancak acil ekmek ihtiyacında kullanmak daha makul. Tabii evde tadından hoşlananlar varsa...
Evet meslekdaşız Eser İlhan, ama siz sanırım akademisyensiniz. Meslekdaşımla ekmek sohbeti yapmak mesleki sohbetlerden daha keyifli... :)

Eser İlhan 05-05-2011 16:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 798583)
Şimdi sırlı mı kullanmayalın sırsız mı? Yine kafam karıştı benim. Ben de sırlı olanların zararlı olabileceğini düşünüyordum.

Döküm tencerelerin söylediğim Esse marka olanlarının içi emaye türü bir şey kaplıydı. Ben emayeden (iyisi de olsa) hiç hoşlanmadığım için hemen gözden çıkartmıştım. Müjgan'ın kullandığı ise tamamen döküm. Fiyat konusunda ise 3 misli bir fark sözkonusu.

Yukarda Müjgan Hanımın sözünü ettiği Paşabahçedeki sufle kapları veya o tarz kapların iyi olabileceğini düşünüyorum ben. Kendileri toprak, altını çevirince görebiliyoruz bunu, ama içi porselen gibi. Çok iyi sırlanmış,içi cam gibi olanlar da iyi ama ham toprak kaplar için biraz düşünmeli.
Emaye çizilmediği takdirde sağlıklı ama çizilme veya atma durumlarında tehlikeli.
Dökümler hakkında bir bilgim yok :)

Eser İlhan 05-05-2011 16:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 798586)
Meslekdaşımla ekmek sohbeti yapmak mesleki sohbetlerden daha keyifli... :)

Bence de, kesinlikle :p :p

nevsune 05-05-2011 16:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 798586)
Benim tercihim de ekşi mayadan yana, endüstriyel mayaları ancak acil ekmek ihtiyacında kullanmak daha makul. Tabii evde tadından hoşlananlar varsa...

Bence de ekşi mayanın üstünlüğü tartışılmaz bile. Yine de çok az bir miktar instant maya ilavesi kontrolu elde tutma açısından iyi oluyor. Yoksa ekşinin keyfini bekleyeceğim diye bütün günüm geçiyor.

Müjgan 05-05-2011 16:42

Ben methini duyunca, ve araştırdığım kadarıyla da mantıklı bulunca bir adet demirdöküm tencere aldım. Hecha marka. Ankara'da bir çok mağazada araştırdığım halde bulamayınca, internet yoluyla direkt hecha' yı arayıp istedim. Sağolsunlar agaclar.netten arıyorum deyince %15 lik bir indirim yapıyorlar.
Kurduğum mantık şuydu, normal olarak köylerde odun ateşi ile ısıtılan toprak fırınlarda, fırının zemini ve duvarları tuğla. Ve yüksek ısıya ulaşıp o ısıyı içerde tutabiliyor. Demirdöküm tencere önceden fırında 220-230 derece ısıtılıyor ve o ısıyı uzun süre muhafaza ediyor. Ekmek piştikten sonra fırından çıkardığımda tencere uzun süre ısısını koruyor ve çok geç soğuyor. Bu ısıyı muhafazası nedeniyle ve pişirilirken ilk 10-15 dakikada ağzı kapalı tutulduğu için oluşan buhar nedeniyle, hamur kabuk tutamadan iyice kabarıyor. İşte demirdöküm tencere sırrı bu :)

s.toprak 05-05-2011 17:21

Nohut mayası ekmeği ekşi mayadan çok daha lezzetli oluyordu zannediyorum.
Kizilay Alp billuriyede çıkarken görüp sorduğum tencerelerin demir döküm olduğunu söylediler. O gun bakamamistim, bir daha gidersem bakacagim.

Müjgan 05-05-2011 23:16

Ben uzun süre dolaştım bulmak için. Alp billuriye artık getirmiyormuş. Boyner de öyle. Ümitköy'deki mağazalarda da yok. Dedim ya, Ankara merkezde ulaşabileceğim noktalarda bulamadım ben. :)

Eser İlhan 06-05-2011 06:24

Bugüm 3. gün her iki ekşi mayamda da (nohutlu ve unlu) henüz gözle görülür hiçbr hareket yok :( Sadece kokuları değişti biraz. Pazartesiye kadar yokum. Mayaları anneme emaet edeceğim. Pazartesi hala bir hareket olmazsa sil baştan :( :(

nevsune 06-05-2011 07:50

Nohutlu maya sıcak ortam istiyor. Havaların biraz daha ısındığı zaman yapmak daha iyi olacak sanırım. Ben Temmuz-Ağustos sıcağında yaptığımda sabahtan akşama köpürüyordu.

Unlu ekşi mayanız için 3. gün zaten erken. Ancak 5-6. günlerde kendine gelmeye başlıyor. Döndüğünüzde bir sürprizle karşılaşabilirsiniz:)

s.toprak 07-05-2011 17:38

1 Eklenti(ler)
Ekşi mayalı da bugün ki durum bu.
180 derece az gelmiş. ya da pişme süresi biraz daha uzatılmalı imiş,
daha iyi pişmeli sanki.
Gelecek günlerde nohut mayası da yapılacak.

Eser İlhan 09-05-2011 14:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 798961)
Bugüm 3. gün her iki ekşi mayamda da (nohutlu ve unlu) henüz gözle görülür hiçbr hareket yok :( Sadece kokuları değişti biraz. Pazartesiye kadar yokum. Mayaları anneme emaet edeceğim. Pazartesi hala bir hareket olmazsa sil baştan :( :(

Yokluğumda mayamın bana bir sürpriz yapmasını ve hafta sonu boyunca kabarmış olmasını dileyerek bu sabah eve geldim. Annemin anlattığım işlemleri sürdürmüş olmasına rağmen mayamı hafif ekşi yoğurt kokusunu salmaya devam ederek kavanozunda sakin sakin oturur buldum. Hatta o kadar sakin ki suyla un tabaka yaparak ayrılmışlar.:( :(
Biraz un ilave edip suluca bir hamur haline getirsem ve beklemeye devam etsem nasıl olur dersiniz. Ya da atıp yeniden mi başlayayım ??

nevsune 09-05-2011 17:19

Eser hanım, ben 2 deneme yaptım. İlkinde 6. günde hala mayalanma gerçekleşmemiş unla su ayrı dünyalardaymış görüntüsündeydi. Sonra ertesi sabah bir de baktım keyfi gelivermiş. Bir iki gün daha un ve su ilavesiyle devam etseniz, belki oluşmaya karar verir. Olmazsa düşündüğünüz gibi yenisini denersiniz.

nevsune 09-05-2011 17:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak (Mesaj 798610)
Kizilay Alp billuriyede çıkarken görüp sorduğum tencerelerin demir döküm olduğunu söylediler. O gun bakamamistim, bir daha gidersem bakacagim.

Beğendik Hecha getirmiş. Yalnız her boydan 1 tane vardı (artık 23 cm.lik yok:rolleyes:).

Belki Alp Billuriyeye de vermişlerdir.

Eser İlhan 09-05-2011 18:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 800874)
Eser hanım, ben 2 deneme yaptım. İlkinde 6. günde hala mayalanma gerçekleşmemiş unla su ayrı dünyalardaymış görüntüsündeydi. Sonra ertesi sabah bir de baktım keyfi gelivermiş. Bir iki gün daha un ve su ilavesiyle devam etseniz, belki oluşmaya karar verir. Olmazsa düşündüğünüz gibi yenisini denersiniz.

Tamam,teşekkürler. Öyle yapayım. Sonucu da yazarım..

Kiraz 10-05-2011 07:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 800797)
Yokluğumda mayamın bana bir sürpriz yapmasını ve hafta sonu boyunca kabarmış olmasını dileyerek bu sabah eve geldim. Annemin anlattığım işlemleri sürdürmüş olmasına rağmen mayamı hafif ekşi yoğurt kokusunu salmaya devam ederek kavanozunda sakin sakin oturur buldum. Hatta o kadar sakin ki suyla un tabaka yaparak ayrılmışlar.:( :(
Biraz un ilave edip suluca bir hamur haline getirsem ve beklemeye devam etsem nasıl olur dersiniz. Ya da atıp yeniden mi başlayayım ??

İlk günler ben de bu durumda döküp dökmeme durumunda kararsız kalmıştım. Bir yerden okudum, üzerinde sarı ya da yeşilimsi oluşumlar başlayınca dökmek gerekiyormuş. Yoksa un ve suyla tekrar beslenebiliyor.

s.toprak 10-05-2011 16:25

Ekşi maya
 
1 Eklenti(ler)
Ekşi mayam ve ekmeğimle geldiğimiz son nokta.
Bir haber, bu günlerde (7 Mayısta denedim) un ve içme suyu,
minik kapaklı cam kap üzerine bir küçük havlu,
karıştırma aşamasında hamurun elsatikiyeti farkediliyor.
Sabah karıştırsanız, aksama hava kabarcıkları (minik delikler) oluşuyor.
Bir kez daha besleyip bu akşam ya da en geç yarın sabah
buzdolabına alacağım. Gelecek aşama da nohut mayası olacak,
ancak o yeni bir deneme olmadığından buraya gelmesi gerekmeyebilir.

Kiraz 10-05-2011 23:13

Elinize sağlık, iştahla kabarmış.

Müjgan 11-05-2011 08:57

Evet, güzel görünüyor, ama bundan daha iyilerini yapacaksınız, buna eminim. İlk koyduğum ekmek fotoğrafları ile şimdiki yaptıklarım arasında dağlar kadar fark oluyor. Elimiz bu işe alışıyor :) Ellerinize sağlık.

s.toprak 11-05-2011 10:07

Kiraz Hanım, Müjgan Hanım, teşekkür ediyorum :)

nevsune 11-05-2011 10:39

Elinize sağlık. Yaptığımız her bir ekmek bir öncekine göre biraz daha iyi oluyor.

Ekmeğinizin elastikiyeti (Türkçesi aklıma gelmedi bir türlü:rolleyes:) nasıl? Benim okuduğum, üstten bastırınca geri yerine geliyorsa olmuş demekmiş. Deneyimlerimde de bunu gördüm.

s.toprak 15-05-2011 16:12

Nevsune Hanım,
Bu son ekmeğin elastikiyeti tam.
Bastırınca şekli geri geliyor :)
Tabii bu gecen hafta idi, bu hafta nohut mayasına geçiş yaptım.
Ekşi mayam buzdolabında.
Nohutları kırmıyorum, kırmadan dan da köpürüyorlar.
Bir iki kez bir iki kaşık un ekliyorum.
Üşümemesi gerektiğinden
altına koyduğum suyu aralıklarla iki kez filan yeniden ısıtıyorum.
Ekmeği , mini fırında 45-50 derecede mayalandırıyorum.
Pişirmeyi turbo fırında yapıyorum.
Nohut ekmeğini bir misli kabardıktan sonra biraz daha unla yeniden yogurup
pişirme kabına aldım, bir daha bir misli kabarması için bir- iki saat beklemek istemedim.
Fırında kabaracağını umit ettim. Kabardı ama son ekşi maya kadar kabarmadı.
Yine de oldu. Güzel de pişmiş.
Nohut ekmeği evde yapmaya çalıştığım ekşi maya ekmeğinden daha lezzetli.
Hazmı da daha kolay.
Gelecek hafta bir iki gün ara ile ikisini de yapacağımı ümit ediyorum.

Eser İlhan 16-05-2011 07:18

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 800874)
Eser hanım, ben 2 deneme yaptım. İlkinde 6. günde hala mayalanma gerçekleşmemiş unla su ayrı dünyalardaymış görüntüsündeydi. Sonra ertesi sabah bir de baktım keyfi gelivermiş. Bir iki gün daha un ve su ilavesiyle devam etseniz, belki oluşmaya karar verir. Olmazsa düşündüğünüz gibi yenisini denersiniz.

Sevgili Nevsune'nin önerdiği gibi mayamı atmayıp sabrettim ve sonunda köpürmeye başladı(ama söylendiğinden biraz daha uzun sürdü) ve cuma sabah ilk ekmeğimi pişirdim. İlk sefer için pek fena olmadı sanırım. Yalnız biraz daha fırında bıraksam sanırım daha iyi olacaktı. Ortası biraz tıkız ve ıslak kalmıştı. Ama yine de keyifle yedik. Hele kabuğu tam benim sevdiğim gibi kalın ve kıtır olmuştu. Bugün sabah ayırdığım mayayı yeniden ılık su ve biraz un ile mayalanmaya bıraktım. Bakalım ikinci denemem nasıl gidecek?
İşte ilk ekmeğimin resimleri :p

Eklenti 212682 Eklenti 212683

Kiraz 16-05-2011 09:57

Eser Hanım, ilk ekmek için çok güzel, elinize sağlık. Zamanla mayalanma süresi de kısalıyor, ekmeğin tıkızlığı da gidiyor.

nevsune 16-05-2011 13:13

Sevgili s.toprak, ellerinize sağlık.

Nohutlu ekmeğin lezzetini siz daha çok seviyorsunuz. Ben yapalı epey oldu şimdi tadını pek hatırlayamadım. Ekşi mayanın verdiği çok hoş bir koku oluyor ekmekte, nohutluda da öyle buram buram koku oluyor mu? Haftaya bu soruların yanıtını sizen öğreneceğiz artık:)

nevsune 16-05-2011 13:20

Eser hanım Kiraz'ın dediği gibi ilk denemeniz için gerçekten iyi bir ekmek olmuş bu. Ellerinize sağlık. Günler geçtikçe ekşi mayanız sizi, siz onu daha çok seveceksiniz.

Kabuk konusunda çok haklısınız, ne kadar güzel yeniyor değil mi:) Yalnız ortası ıslak kaldıysa kabarma süresi yeterli gelmemiş olabilir. Ekşi maya fazla nazlı olduğundan kabarma süresini biraz daha uzatmak gerekiyor sanırım (yani son makine denemem bana bunu düşündürdü).

Yapa yapa doğruyu bulacağız:)

Eser İlhan 16-05-2011 13:52

Sevgili kiraz,sevgili nevsune, yüreklendirici sözleriniz için teşekkürler.Ayırdığım mayayı sabah saat 8.00 de tekrar ılılk su ve biraz un ilavesiyle suluca yoğurup mayalanmaya bıraktım. Bu iş çok zevkliymiş :p :p :p
Mayalanma sürelerini çok uzun tutuyorum ben. Koyup unutuyorum yani..
Hatta fazla mı uzatıyorum diye bile düşündüğüm oluyor. Ekmeğin son mayalanmasını akşam yapıp sabah kalkınca pişirmiştim örneğin...
Bakalım bu ikincisi nasıl olacak :confused:

Müjgan 16-05-2011 13:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 804554)
Sevgili Nevsune'nin önerdiği gibi mayamı atmayıp sabrettim ve sonunda köpürmeye başladı(ama söylendiğinden biraz daha uzun sürdü) ve cuma sabah ilk ekmeğimi pişirdim. İlk sefer için pek fena olmadı sanırım. Yalnız biraz daha fırında bıraksam sanırım daha iyi olacaktı. Ortası biraz tıkız ve ıslak kalmıştı. Ama yine de keyifle yedik. Hele kabuğu tam benim sevdiğim gibi kalın ve kıtır olmuştu. Bugün sabah ayırdığım mayayı yeniden ılık su ve biraz un ile mayalanmaya bıraktım. Bakalım ikinci denemem nasıl gidecek?
İşte ilk ekmeğimin resimleri :p

Harikasınız Eser İlhan. Artık bu işe siz de bulaştınız, aramıza hoşgeldiniz.:p
Bir tutku başladı mı pek kolay bitmiyor :))

s.toprak 16-05-2011 18:12

Sevgili Nevsune
Belki, tatlı maya= nohut mayası ekmeği ile büyüyen bir nesilden olduğum için onun kokusunu ve tadını daha cok seviyorumdur. Ekşi mayanın o, ekşimsi kokusunu çok sevmedim. Bu koku sanki sindirim sisteminde kalıcı da oluyor, belki nedeni benim ekşimaya ekmekte yeterli başarı sağlamamış olmamdır. Çünkü ekmekçilerden aldığımız ekşi maya ekmeği benim ekşi maya ekmeğime benzemiyor. Evde yapılan ekşimsi bir maya kokusu taşıyor,tadı ise tatlı maya ekmeğine yakın oluyor. Bu hafta tatlı maya ekmeğim pek kabarmadı ancak tadını ve kokusunu sevdim. Fazla kokulu sayılmaz, ancak kızartırken mis gibi ekmek kokuyor.
Bayramlarda koku için tatlı maya ekmeği ununa dövülmüş damla sakızı ve karanfil katılırdı. Bayram ekmeğinin üzeri de susam ve çörek otunun yanında, sıcak suda bekletilip
kabugu çıkartılmış beyaz iç bademle süslenirdi.
Hafta başında oğlum gelecek, cumartesi pazar hem ekşi, hem nohut mayalı ekmek yapmayı düşünüyorum,
hangisi daha guzel kokulu olacak o zaman fırsat bulduğumda tekrar yazarım.
Ondan sonra da belki ekşi maya ekmek yapmaktan vazgeçeceğim. Nohut mayasına devam edeceğim.
Not :Nohut mayalı ekmeğimin kabarmayışının nedeni ikinci kabarma süresini beklemememdir.

Kiraz 16-05-2011 20:29

Oo daha neler duyuyorum ve denemek için sabırsızlanıyorum; damla sakızı, karanfil...

Sevgili Nevsune, harika olmuş, yapan ellere sağlık.

Ekşi mayalı ekmek, iyi kabarmadığı zaman kokusu çok kuvvetli oluyor ama zamanla iyice kabaran yumuşak ekmekler yapılmaya başlanınca koku da hafifliyor.

Her zaman, uzun süre mayalanmayı beklemek iyi sonuç vermiyor. İzleyebildiğim kadarıyla iyice aktifleşmiş mayayı kullanmak ve mayalanma tam kıvamındayken pişirmek gerekiyor. Köpeğim bir senedir bizimle, nasıl konuşmadan birbirimizi anlıyorsak, hamurla da öyle oluyor galiba:) Hamur hazır olduğunda bir güzelleşiyor, bir güzelleşiyor, dokunmadan bile "Beni pişir" der gibi duruyor. İlk zamanlar mayayı iyice aktifleşmeden kullanıyordum, hamurun mayalanması için yeteri kadar beklemiyordum. Son ekmeğimde havaların ılınması ve mayamın güzelleşmesi nedeniyle hamur daha kısa zamanda kabardı, biraz daha bekleseydim neredeyse vazgeçip sönecekti. Yavaş yavaş anlaşacağız işte.

s.toprak 16-05-2011 21:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 804701)
Ben nasılsa artık elde yapacağım diye ekmek makinesini ve ekşi mayamdan bir miktar anneme götürdüm. Ortaya bir ekmek çıktı dostlar, annemin deyimiyle "pamuk, pamuk":) Valla yıllardır makinede instant mayayla, haftalardır da elimde ekşi mayayla ekmek yapıyorum böyle bir yumuşak doku daha görmedim. Annem benim ekmeklerimi fazla esmer bulup pek hoşlanmaz ama bunun esmerliğine hiç sesi çıkmadı. Ben sabah kan vermem gerektiği için tadına bakamadıysam da, kahvaltıda annem bayıla bayıla yiyordu.

Fotoğraf makinesi yanımda olmadığı için telefonla çektim. Akşam saatlerinde makine ayarlarıyla uğraşamadığımdan böyle tuhaf bir renk çıktı.
Eklenti 212765

Makine, 2. kabarmayi bitirdiğinde bana pek istediğim gibi görünmedi, ben de makineyi kapatıp yaklaşık 1 saat daha hamuru makine içinde beklettim. Bu süre sonunda hamur gayet hoş görünüyordu. Pişirme modunda makineyi çalıştırdım. 1 saat sonunda ekmek çıktı. Benim makinemin üst kısmı tam kızartmama gibi bir sorun vardır. Aslında ekmeği çıkartmayıp bir 5-10 dakika kadar tekrar pişirmeye alabilirdim ama içinin dokusunu görünce pek de gerek olmadığına karar verdim.

Bu arada bir püf noktası yakaladım sanırım. Acaba ben elimde ekmek yaparken sabırsızlık yapıp 2. kabarma süresini gerektiğinden az sürede mi bitiriyorum ki? Elimde ilk yapacağım ekşi mayalı ekmekte hamurun kabarma süresini biraz daha uzun tutmayı düşünüyorum. Bakalım sonuç yine bu şekilde olacak mı?

Elinize sağlık, çok güzel kabarmış, ekmek makinesi mi alsam acaba :)

s.toprak 16-05-2011 21:34

Damla sakızı ve karanfil ekmeğin kendi kokusunu biraz bastırır ama :)...

nevsune 17-05-2011 13:48

Hepinize teşekkür ederim. Bir de tadına bakabilseydim keşke, fark var mıydı meraktayım.

Sevgili Eser İlhan, Kiraz çok doğru bir konuya dokunmuş. Kabarma süresinin çok uzun tutulmasına gerek yok galiba. Kabarma için hamurun 2 katına çıkmasının yeterli, bunun için gerekli sürenin de oda sıcaklığına göre 1-1,5 saat (soğuklarda süre uzayabiliyor, sıcaklarda azalabiliyormuş) olduğunu ekmeksanati.com da okumuştum. Ben de hemen hemen bu süreyi kullanıyorum (kaloriferlerin yanmadığı ama evlerin serin olduğu bu günlerde alttan sıcak su torbası takviyesi iş görüyor) ama bir dahakinde 2. kabarma durumuna, saatle değil gördüğümle karar vereceğim. Olsun olsun bir yarım saat daha uzasa yeterli olur diye düşünüyorum.

Sevgili s.toprak, ben de damla sakızlıyı merak ettim, bir ara deneyeceğim. Böyle çilekli, karanfilli, damla sakızlı derken sonumuz hayır olsun:)

Müjgan, bak şimdi de Berghoff çıkarttın başımıza. Deme öyle şeyler. Hecha diye diye girdin kanıma:p Valla benim toprak kaplarım da pek güzel pişiriyordu (Eser hanım uyardıktan sonra bizim toprak kaplar şimdi hangi işe yarar planlama durumlarında). Ne ki sağlık önemli dedik, gitti paralar:)

Herkese sağlıklı ve lezzetli ekmek yapmalar:)

Müjgan 17-05-2011 13:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 805366)

Müjgan, bak şimdi de Berghoff çıkarttın başımıza. Deme öyle şeyler. Hecha diye diye girdin kanıma:p Valla benim toprak kaplarım da pek güzel pişiriyordu (Eser hanım uyardıktan sonra bizim toprak kaplar şimdi hangi işe yarar planlama durumlarında). Ne ki sağlık önemli dedik, gitti paralar:)

Herkese sağlıklı ve lezzetli ekmek yapmalar:)

İyi de güzelim, ben kek kalıbı olarak aldımdı Berghoff' u... Ekmek de pişiyor bahaneylen:dilli:
Senin toprak kapları, sen evinin iyi yerine konmak üzere saksı yap en iyisi. Hatta saksı da olmaz, olsa olsa hani hiç üstüne düşmediğin bonsai konusuna gir :))

s.toprak 17-05-2011 20:33

1 Eklenti(ler)
[Sevgili Nevsune,
Dün ekmeğim azalmıştı, bu gün tatlımaya yaptım yine.
Görünüşte öyle tepe yapmasa da üzeri çatladı, yarıldı kabarırken.
Iyi de pişmiş, akşam kızartmadan yedim. Tadında fark var, bu tatlı bir ekmek :)
Hani su için; "içimi, güzel." derler ya, bunun da yemesi daha güzel.
Bir kac parca damla sakızını havanda döveceksiniz o tozu, una katacaksınız,
karanfili de öyle. Bizimkiler biz çocukken ( milattan önce bir masal evinde çocuktum ben)
evet, çocukken, bayramlarda özel bayram ekmeği yaparlardı; bayram ekmeğinin özelliklerinden
birisi bu sakız ve karanfil kokusu, ikincisi de badem di :)
Ben size masal evinin resmini yükyelebilirsem gondereyim :)

Eser İlhan 17-05-2011 20:54

İkinci ekmeğimi de pişirdim ama ilki kadar başarılı olmadı :( Sormak istediğim birşey var: Mayayı buzdolabından alıp aktifleştirdikten sonra yeni ekmeği hazırlamak için her seferinde ne kadar un alıyorsunuz? Göz kararı mı yoksa ölçüsü var mı? Sanırım biraz az un ve fazla maya kullandım bu ikinci ekmekte.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025