agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (https://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Ekşi Mayalı (Ekşi Hamurlu) Ekmek (https://www.agaclar.net/forum/ekmek/11569.htm)

s.toprak 19-07-2012 10:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hberbul (Mesaj 999901)
Şimdi yazdıklarınızı okuyunca benim beklentim daha mı fazla ekmek yaptımda olmadığını mı düşünüyorum dedim.
Geçen yaptığım ekmeğin fotoları ekledim olup olmadığına siz karar verin.

Sizin ekmeğiniz benim ekşi maya ekmeğimden çok daha güzel kabarmış.
Elinize sağlık, neden olmadığını düşündünüz ki? :)
Bir de hamuru katlandıktan sonra bekleseydi kimbilir daha ne kadar kabaracaktı.
Attığınız mayaların da sizin kolay beğenmemeniz nedeniyle atılmış
olduklarını zannediyorum.
Ekmeğiniz gayet güzel görünüyor, afiyet olsun.

gül- 19-07-2012 11:19

merhaba
s.toprak
düşüncelerinizde haklısınız. ben ilgili konu ekmek olduğu için burada yazdıklarım da sadece ekmekle ilgiliydi. bende isterdim ki keşke topraktan kendi üretimlerimizi kendimiz üretip, kontrol altına alabilsek de bu olumsuz düşünceleri ifade etmesek ne güzel olurdu. demek istediğim kısmen de olsa herkes kendi çabasıyla azda olsa her türlü üretimde bulunsada işte o bahsettiğiniz kontrolsüz dışa bağımlılığı azaltabilmekti. durumu vahim olarak ifade etmişsiniz ama sizin buradaki çabanızı görünce bende de umut var çabalamak lazım diye bir düşünce oluşuyor...sevgiler

s.toprak 19-07-2012 11:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gül- (Mesaj 999945)
merhaba
s.toprak
düşüncelerinizde haklısınız. ben ilgili konu ekmek olduğu için burada yazdıklarım da sadece ekmekle ilgiliydi. bende isterdim ki keşke topraktan kendi üretimlerimizi kendimiz üretip, kontrol altına alabilsek de bu olumsuz düşünceleri ifade etmesek ne güzel olurdu. demek istediğim kısmen de olsa herkes kendi çabasıyla azda olsa her türlü üretimde bulunsada işte o bahsettiğiniz kontrolsüz dışa bağımlılığı azaltabilmekti. durumu vahim olarak ifade etmişsiniz ama sizin buradaki çabanızı görünce bende de umut var çabalamak lazım diye bir düşünce oluşuyor...sevgiler

Merhaba,
Haklısınız, konumuz ekmek.
Neler yemekte olduğumuz aklımızdan çıkmadığından, evde maya
yapıp bununla ekmeğimizi yapma çabasına giriyoruz.
Bu defa ev yapımı ekşi maya ile iyi-kötü yenilebilir
bir ekmek yapabilmekten memnunum. Yoğurdumu da evde yapıyorum.
Raftan alacağım yiyeceklerin içindekileri okuyorum.
Elimizden gelen bu, hayırlısı bakalım.
Teşekkürler, selamlar

Kiraz 19-07-2012 12:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak (Mesaj 999928)
Sevgili Kiraz kutluyorum,
Lütfen, benim için bazlama yapmayı tarif edebilir misiniz?
Bunu bilmemem biraz ayıp ama ne yazık hiç yapmadım,
yapılırken de görmedim.

Bazlamayı ben de bilmiyorum, önce araştırmaya veya ekmek hamurlarından bir parça çalıp denemeye başlayacağım :)
http://www.agaclar.net/forum/ekmek/25412.htm

Bazen hazır mayadan mayaladığım ekmekten minik ekmekler yapıp, fırında pişiriyorum, bir de ekşi maya ile deneyeceğim. Hamurum yeniyken yapmıştım, çok kabarmamıştı, belki şimdi utandırmaz.

s.toprak 19-07-2012 13:45

Sevgili Kiraz,
Bu bazlamalar çok hoş görünüyorlar, ben de deneyebilirim.
Ekmek yerine taze taze bazlama yapmak daha elverişli
bile olabilir.
Teşekkür ediyorum:)

Kiraz 19-07-2012 14:41

Bazlama çok yer kaplamaz, bir kerede yapıp, kabardıktan sonra buzluğa koymayı deneyeceğim, gerektiği adet kadar pişirilir. Ama önce sadece 1 adet denemek lazım :)

Uzun süredir yeme şeklimi değiştiridim, hazırlar artık çekici gelmiyor, tatlıyı çok azalttım, tam buğday, arpa ve çavdar ununu tercih ediyorum, pilav pek pişirmiyorum, kısaca yediklerim gayet dengeli ama kiloları dengeleyemiyorum. Çok ekmek yemesem de yeni denemeler ve ekşi mayanın kokusu çok çekici oluyor. Üstelik zevk için yapıyorum yani yemekten çok güzel sonuç almak mutlu ediyor. Ama bazlama yapılır da yenmez mi :)

hberbul 31-07-2012 16:32

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hberbul (Mesaj 999501)
teşekkür ederim ama kalan mayayı attım ve tekrar "ekmek sanatı" sitesindeki tarife göre akşam tekrar maya yapmaya koyuldum.

1.Aşama

Malzemeler:
50 gr. (1/3 Cup)........................................ Tam buğday unu.
150 gr. (1 tam 1/5 Cup).............................. Ekmeklik buğday unu (650 randıman).
20 gr. (1 TBSP/Yemekkaşığı)........................ Süzme Bal.
1 adet .................................................. .. Yumurta beyazı (iri).
150 ml................................................ ..... Ilık damacana suyu


36 - 48 saat arası dinlenmeye bırakmak üzere doğrudan güneş ışığı olmayan sarsıntıdan korunaklı bir ortama koydum.Başarıncaya kadar DEVAM...


Bu kez ekşi maya üretmeyi başardım.Yukarıdaki tarifin devamı şöyle:
Eklenti 322570

2. Aşama:

Gerekli Malzemeler:
Yukarıda hazırlanan karışım.
30 gr. (1/5 Cup)...........................................Tam buğday unu.
280 gr. (2 tam 1/4 Cup)................................ Ekmeklik buğday unu (650 randıman).
150 ml................................................ ....... Ilık damacana suyu.

Malzemeler homojen bir hal alana kadar tahta spatula ile karıştırılır.
Eklenti 322571

Hazırlanan bu karışım fermantasyonun devamı için 24 saat daha bekletilmek üzere kendisi için oluşturduğumuz dinlenme ortamına alınır..

3.aşamaya geçmek için ikinci aşamada hazırlanan karışımın 200 gramını (yaklaşık 1/4'ünü) ayrılarak geriye kalan karışım (3/4 lük kısmı) daha sonra kullanılmak üzere derin dondurucuya yerleştirilir.

Karışımın 3/4 lük kısmının ayrılıp derin dondurucuya kaldırılmasındaki amaç eğer ekşi maya üretimimizde bir sıkıntı olursa direk bu aşamadan başlanılabilmesidir. Eğer karışım saklanmak istenmezse elde veya EYM’de yapılan ekmeklerde unların arasına 200’er gramlık parçalar halinde kullanılabilir.
Eklenti 322572

3. Aşama:

Gerekli Malzemeler:

200 gr. Karışım (Önceki karışımın 1/4'ü)
400 gr. (3 tam 1/5 Cup) Ekmeklik buğday unu (650 randıman).
200 ml. ılık damacana suyu.


Ve son aşama…
Eklenti 322573
4.Aşama:

12 saatlik dinlenme süresinin sonunda üzerinde iri kabarcıklar olan hamuru 2 gün boyunca dinlenmesi için fermantasyonun yavaşlaması buzdolabına kaldırılır.

Eklenti 322574

malina 31-07-2012 16:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hberbul (Mesaj 1004502)
Bu kez ekşi maya üretmeyi başardım.

Bir de bunları tamamen el-göz kararı yapın :)
Yine olduğunu göreceksiniz :)

s.toprak 31-07-2012 20:20

Ben de bu gün rahmetli Arman Kırım'ın tarifiyle el kararı, göz kararı tatlı maya (nohut mayası) ekmeği yaptım, makinede değil, elde ve fırında pişirdim. Ben de makineyi buzdolabının üzerine kaldırdım.
Döner bıçağının teflonu bir kaç yerinden ince ve az da olsa sıyrılmış, madeni görünüyor."Bir yıl kullanmadığınız eşyayı atın." derler ya, bir ara kapının önüne bırakabilirim zannediyorum.

Kiraz 31-07-2012 21:16

Ben de bugün makineyi kaldırmayı düşünüyordum zaten teflon pişirme kabı kullanmayı istemiyorum. Hazır maya almayalı üç hafta oldu, ekşi maya ile devam ediyorum, makine üç haftadır tatilde :)

hberbul 01-08-2012 09:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1004513)
Bir de bunları tamamen el-göz kararı yapın :)
Yine olduğunu göreceksiniz :)

Ölçü kullanarak öz güven ,sonra zaten el göz kararı kendiliğinden gelir.Yapabileceğimle ilgili olumlu enerji üretmeliyim ki mayaya yansısın;)
Sırada bu mayayı hazır maya kullanmadan ekmek yapmak var.

s.toprak 01-08-2012 13:04

Hazır maya kullanmadım, bu sıcak havaya rağmen tatlı maya ekmek istediğimiz ölçüde kabarmıyor olsa da pek de fena sayılmaz.
210 derecede 35 dakika pişirdim, fırında birazcık daha uzun kalmalıydı belki.
Altı üstü pişti, üstü kızardı da, içi biraz yumuşak kaldı... Kızartıyorum.
Ekmek Yapma Makinemi, Sevgili Nevsune Hanım'ın annesini örnek alıp kaldırdım.
Hepinizin elinize, dilinize sağlık, haydi gayret, Allah sağlık versin de hiç olmazsa ekmek ve yoğurdumuzu yapalım.
Oktay Akbal, " Önce Ekmekler Bozuldu" dediği zaman ekmekler henüz bu kadar bozulmamıştı...

Kiraz 18-10-2012 12:33

Ekşi mayadan denemeler
 
Ekşi maya nazlanınca ekmeksiz kalmamak için :)

malina 18-12-2012 14:15

http://www.agaclar.net/forum/ekmek/29423.htm

Ayrı başlık olsa iyi olacak :)

Bu sayfalarda, oraya taşınacak başka mesajlar kalmış olabilir, rastlarsanız haber verir misiniz?

denizakvaryumu 22-12-2012 19:05

Bereket on Vimeo

Sn.Meyvelitepe sayesinde haberim oldu...Teşekkürler

nevsune 22-12-2012 19:17

Bir de buraya bakın isterseniz. Teknikler bölümüne tıkladığınızda ekmek yapımı ile ilgili görüntülü bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

Ben ekmek yapmanın ve hamur yoğurmanın püf noktalarını burada öğrendim.

almanyalı 22-12-2012 21:00

Merhaba,
Benim annem'de ekşi ekmek yapıyor,her yıl bir kere maya tazeler,
ilk yağan bahar yağmurunun suyunu biriktirip dinlendirir ve sabah namazını kılıp,
dinlendirdigi yağmur suyu ile hamur yoğurur,
içine maya koymaz yedi çeşit un ekler,
bütün yıl her yoğurduğu hamurdan bir avuç alıp üstüne zeytinyağı sürüp kullanır,
o da anneannemden öğrenmiş..
Şimdi ablamda yapıyor aynı şekilde,
bu arada bizim köyde yağmur suyundan tutulmayan,abdestsiz yoğurulmayan hamur ekmek olmaz,olsada bereketi olmaz..diye bir inanç var...doğrumu bilemem köydeki bütün kadınlar inanıyor..bi bildikleri vardır herhalde...:rolleyes:

Ispartalı bir teyze nohut unu ile yapıyordu,yedim ama pek beğenmediğim için tarifini almadım...
Anneciğimin ekşi ekmeğini kimsenin ekmeğine değişemem...:D

yeşillim 23-12-2012 00:08

Sevgili almanyalı, Yazınız beni gülümsetti:)
Anne eli gibi var mı?
Ben de bu saatte anne eli ile yapılanlardan hazırladım.

Benim annem de ekşili ekmeği güzel yapardı!!

sevgilerimle...

almanyalı 23-12-2012 00:22

Merhaba,sevgili yeşilim,

Neden bilmem anne ekmeği,anne yemeği başka oluyor,
insan hep annesinin yaptığı yemeğin tadını bulamıyor...
ya da ben öyleyim..bilemiyorum.

TigerX 18-01-2013 17:47

Merhaba,

Uzun sayılabilecek bir zamandır ekşi mayalı ekmek denemeleri yapıyorum. Başarısız olduğuma inanınca bazen 1-2 yıl ara verdiğim de oldu.

Şimdilerde son 1 aydır yoğun bir şekilde denemeler yapıyorum. Maya elde etmekte bir sorun yok. Mayalarım genelde 3 katına kadar kabartabiliyor.

Benim sizlere sormak istediğim bir soru var. Herkesten kendince bir cevap vermesini rica ediyor, şimdiden çok teşekkür ediyorum...

Sorum şu:

"Ekmeğin tadına herkes güzel diyor" da, bu tad nasıl bunu kimse tarif etmiyor. İnternette de aradım ama maalesef detaylı bir tarif bulamadım. Benim ekmekler kabarma ve pişme açısından sorunsuz oluyorlar ama tek sorunum ekmeklerin tadı. Bana ekşi gibi geliyorlar. Belki de alışık olmadığım için tadı hoşuma gitmiyor. Bu nedenle de başarısız olduğum kanısına varıyorum. Sizlerden de bir tad tarifi alırsam ona göre yeniden bir değerlendirme yapacağım. Az önce yeni bir formül denedim ve kabarması için bekliyorum. Eğer bu defa da tadı ekşimsi olursa artık bu işten sanırım vazgeçeceğim. Çünkü ekşi ekmeği yiyemiyorum. Acaba bu tad normal mi? Herkesin de mi "ekşi mayalı ekmeği" böyle ekşimsi oluyor.

Teşekkürler...

pembegül 18-01-2013 20:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almanyalı (Mesaj 1073537)
Merhaba,
Benim annem'de ekşi ekmek yapıyor,her yıl bir kere maya tazeler,
ilk yağan bahar yağmurunun suyunu biriktirip dinlendirir ve sabah namazını kılıp,
dinlendirdigi yağmur suyu ile hamur yoğurur,
içine maya koymaz yedi çeşit un ekler,
bütün yıl her yoğurduğu hamurdan bir avuç alıp üstüne zeytinyağı sürüp kullanır,
o da anneannemden öğrenmiş..
Şimdi ablamda yapıyor aynı şekilde,
bu arada bizim köyde yağmur suyundan tutulmayan,abdestsiz yoğurulmayan hamur ekmek olmaz,olsada bereketi olmaz..diye bir inanç var...doğrumu bilemem köydeki bütün kadınlar inanıyor..bi bildikleri vardır herhalde...:rolleyes:

Ispartalı bir teyze nohut unu ile yapıyordu,yedim ama pek beğenmediğim için tarifini almadım...
Anneciğimin ekşi ekmeğini kimsenin ekmeğine değişemem...:D

Merhaba sevgili almanyalı annenizin tarifi çok güzel yalnız ben yedi çeşit unu saydım dörtte kaldım unların çeşitleri neler yazarsanız sevinirim..

Kiraz 19-01-2013 09:38

Hiç de gözümde büyüttüğüm gibi değilmiş, altı ayım doldu aralıksız ekşi mayalı ekmek yapmaya devam ediyorum, bu arada hazır maya ile hiç yapmadım. Haftada bir veya iki kerede yapmak yetiyor, ilk başlarda zamanı ayarlamak sorun oluyordu (mayalanma uzun sürüyor), şimdi alıştım süreyi önceden ayarlıyorum.

Daha önce bahsettiğim pizza ataşını aldım, iyi ki de almışım. Önceden içi pişsin diye dışını istediğimden fazla pişirmek zorunda kalıyordum, şimdi içi de dışı da çok iyi pişiyor, kabarması daha iyi, çok memnunum. Bir ara fotoğraf eklerim.

Müjgan 19-01-2013 09:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 1087830)
Daha önce bahsettiğim pizza ataşını aldım, iyi ki de almışım. Önceden içi pişsin diye dışını istediğimden fazla pişirmek zorunda kalıyordum, şimdi içi de dışı da çok iyi pişiyor, kabarması daha iyi, çok memnunum. Bir ara fotoğraf eklerim.

Sonunda şu pizza taşını bana da aldıracaksın sevgili Kiraz.
Üç yıldır ben de dışarıdan nadiren ekmek alıyorum. Haftada bir yaptığım ekşi mayalı ekmek bize bir hafta yetiyor. Özellikle Balıkesir'den getirttiğim tam buğday unu katkısı ile lezzeti ve besleyici özelliği mükemmel oluyor.

Lavaş bölümünde de pizza taşından söz etmiştin, ekmek için nasıl kullandığınızdan biraz söz eder misin?

TigerX 19-01-2013 09:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TigerX (Mesaj 1087564)
Merhaba,

Uzun sayılabilecek bir zamandır ekşi mayalı ekmek denemeleri yapıyorum. Başarısız olduğuma inanınca bazen 1-2 yıl ara verdiğim de oldu.

Şimdilerde son 1 aydır yoğun bir şekilde denemeler yapıyorum. Maya elde etmekte bir sorun yok. Mayalarım genelde 3 katına kadar kabartabiliyor.

Benim sizlere sormak istediğim bir soru var. Herkesten kendince bir cevap vermesini rica ediyor, şimdiden çok teşekkür ediyorum...

Sorum şu:

"Ekmeğin tadına herkes güzel diyor" da, bu tad nasıl bunu kimse tarif etmiyor. İnternette de aradım ama maalesef detaylı bir tarif bulamadım. Benim ekmekler kabarma ve pişme açısından sorunsuz oluyorlar ama tek sorunum ekmeklerin tadı. Bana ekşi gibi geliyorlar. Belki de alışık olmadığım için tadı hoşuma gitmiyor. Bu nedenle de başarısız olduğum kanısına varıyorum. Sizlerden de bir tad tarifi alırsam ona göre yeniden bir değerlendirme yapacağım. Az önce yeni bir formül denedim ve kabarması için bekliyorum. Eğer bu defa da tadı ekşimsi olursa artık bu işten sanırım vazgeçeceğim. Çünkü ekşi ekmeği yiyemiyorum. Acaba bu tad normal mi? Herkesin de mi "ekşi mayalı ekmeği" böyle ekşimsi oluyor.

Teşekkürler...

Rica etsem yaptığınız ekmeklerin tadını ve ekşilik durumunu biraz anlatabilir misiniz?

En önemlisi de ekşi mayalı ekmeğin olması gereken tadı nasıl?

Teşekkürler...

nevsune 19-01-2013 10:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TigerX (Mesaj 1087564)
Çünkü ekşi ekmeği yiyemiyorum. Acaba bu tad normal mi? Herkesin de mi "ekşi mayalı ekmeği" böyle ekşimsi oluyor.

Teşekkürler...

Herkesin farklı damak zevkleri oluyor.

Kimisi bu ekşi ekmek tadını çok beğenirken, ben de sizin gibi alışamayanlardanım. Başlarda, doğallığı yüzünden hoşuma gitmiş gibi olsa da sonraları tadı yadırgadığımı farkettim. Bu yüzden de tamamen doğal olduğunu bildiğim halde ekşi mayalı ekmek yapmayı bıraktım.

Bazı tatlara zaman içerisinde alışılıyor. Örneğin şekeri çok sevdiğim halde şekersiz çay içmeye, yemeği az tuzlu yemeye, sevmediğim bazı besinlere alışabildim. Ekşi mayalı ekmeğin o ekşimtrak tadına zamanla alışıp severek yiyebilir miydim, bilmiyorum.

Müjgan 19-01-2013 10:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TigerX (Mesaj 1087841)
Rica etsem yaptığınız ekmeklerin tadını ve ekşilik durumunu biraz anlatabilir misiniz?

En önemlisi de ekşi mayalı ekmeğin olması gereken tadı nasıl?

Teşekkürler...

Konu başlığı "ekşi mayalı ekmek"... adıyla müsemma bir lezzett... :)

Ben uzun süredir ekmek yaptığım için tarif etmeyi deneyeyim. Üç yıldır yaptığım ekmeklerin her seferinde farklı ekşilikte ve lezzette olduğunu da belirteyim.:)

Bir seferinde ekmek 9 saat mayalanma süresi geçirdi, tamamen benim hatamdı, unutup evin dışında başka işlere dalmıştım. Geldiğimde taşmak üzereydi, hemen pişirdim ama ekmek bayaca ekşiydi.

Bir başka seferinde maya bir buçuk saatte geldi ve gözenekleri oldukça iyi durumda, ekşiliği ise tam kıvamında bir ekmek oldu.
Deneye yanıla mükemmel tada ulaşılıyor, ama ekşi mayalı ekmeği sevmiyorsanız ki sonuçta buna karar verecek sizsiniz, yapacak bir şey yok... :)

Kiraz 19-01-2013 10:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 1087837)
Sonunda şu pizza taşını bana da aldıracaksın sevgili Kiraz.
Üç yıldır ben de dışarıdan nadiren ekmek alıyorum. Haftada bir yaptığım ekşi mayalı ekmek bize bir hafta yetiyor. Özellikle Balıkesir'den getirttiğim tam buğday unu katkısı ile lezzeti ve besleyici özelliği mükemmel oluyor.

Lavaş bölümünde de pizza taşından söz etmiştin, ekmek için nasıl kullandığınızdan biraz söz eder misin?

Ben de Balıkesir'den aldığım undan memnunum.

Pizza taşını fırın telinin üzerine koyup, fırını ısıtmaya başlıyorum. Taş ne kadar ısınırsa o kadar iyi (ama elektrik faturasını da unutmamak lazım-fırın ısınınca beş-on dakika daha taşı ısıtıyorum), sıcak taşı çıkarıp hamuru üzerine koyuyorum. 180 derecede yaklaşık 30 dakikada pişiyor.

İlk aldığımda hata yaptım, taş ısınmadan hamuru koydum ve yapıştı, sonraki pişirmelerde yapışanlar yandı ve taş üzerinde siyah lekeler kaldı, bir kaç kullanımda bunlar kötü koktu. Yanıkların ekmeğe yapışmaması için yağlı kağıt kullandım, sorun olmadı.

İkinci hatayı da mısır ekmeği pişirirken yaptım. Mısır ekmeğine normal ekmekten fazla yağ koyuyorum, ekmek pişerken, taş yağı emdi, bu da sonraki pişirmelerede kokuya neden oldu, yine ekmeğin yanık yağla temas etmemesi için yağlı kağıt kullandım.

Firmayı aradığımda," Hırdavatçılardan scotch alabilirsiniz.Bordo renkli 20x20 plaka halindedir.bulaşık süngerlerinin sert kısmına benzer.scotch bulamazsanız bulaşık süngerinin sert kısmını deneyin." yanıtını aldım, evdeki bulaşık süngeri ile denedim, bütün kalıntılar temizlendi.

Kısaca taşı iyice ısıtınca ve yağlı hamurda yağlı kağıt kullanınca sorun yok. Her hafta ekmek yapıyorsanız çok memnun kalacaksınız, ekmekler daha lezzetli oluyor.

Kiraz 19-01-2013 10:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 1087846)
Konu başlığı "ekşi mayalı ekmek"... adıyla müsemma bir lezzett... :)

Ben uzun süredir ekmek yaptığım için tarif etmeyi deneyeyim. Üç yıldır yaptığım ekmeklerin her seferinde farklı ekşilikte ve lezzette olduğunu da belirteyim.:)

Bir seferinde ekmek 9 saat mayalanma süresi geçirdi, tamamen benim hatamdı, unutup evin dışında başka işlere dalmıştım. Geldiğimde taşmak üzereydi, hemen pişirdim ama ekmek bayaca ekşiydi.

Bir başka seferinde maya bir buçuk saatte geldi ve gözenekleri oldukça iyi durumda, ekşiliği ise tam kıvamında bir ekmek oldu.
Deneye yanıla mükemmel tada ulaşılıyor, ama ekşi mayalı ekmeği sevmiyorsanız ki sonuçta buna karar verecek sizsiniz, yapacak bir şey yok... :)

Benim ilk ekmekler de çok iyi mayalanmadığından ve yoğun olduğundan ekşi tadı baskın oluyordu, bir de sizin örneğinizdeki gibi mayalanma süresi uzun olunca ekşi oluyor. Kızım hariç biz ekşiliğini çok seviyoruz.

Dansel 19-01-2013 10:50

Sn. Kiraz, tam buğday ununu Balıkesirden , nereden alıyorsunuz?

Dansel 19-01-2013 10:52

Sn. Müjgan, siz de balıkesirden alıyor muşsunuz tam buğday ununu. Siz nereden alıyorsunuz? Ben de kaliteli, güvenilir un arıyorum.

Müjgan 19-01-2013 11:04

Halil beyden alıyoruz sanırım ikimiz de... Kara değirmen, tam buğday unu...

Halil beye internetten aldığımız bilgilerle ulaştık. Üç yıldır un siparişi veriyoruz, arada eşinin ürettiği ekşi mayadan da rica ediyoruz, sağolsun gönderiyor.
Telefonda ağaçlar.netten aradığınızı, indirim talep ettiğinizi de söylemeyi unutmayın :))

hakkımızda

TigerX 19-01-2013 11:06

Akşam yaptığım ekmeğin fotoğrafları...

Cep telefonu ile akşam çektğim için çok net olmadılar. Fakat fikir vermesi açısından yeterli olacaklardır. En az 2 misli kabarmış durumdadır. Ağırlığı 900 gr civarındadır...

Tadı hafif ekşimsi gibi. Fakat ilk yaptığım ekmeklere göre ekşiliği çok çok azaldı. Fakat yine de hiç ekşi olmasın istiyorum. Tad konusundaki görüşlerinizi bekliyorum...

http://e1301.hizliresim.com/15/m/j34zl.jpg

http://e1301.hizliresim.com/15/m/j3502.jpg

http://e1301.hizliresim.com/15/m/j34x5.jpg

Müjgan 19-01-2013 11:11

Çok güzel görünüyor, içi de dışı da... Elinize sağlık, afiyetle yiyin :)

TigerX 19-01-2013 11:16

Ekmeğin içeriğini yazmayı unuttum. Çünkü; içerik değişince görünüm de değişiyor.

- 500 gr un kullanılmıştır. Bu unun 100 gr. 'ı tam buğday unu, 30 gr 'ı yulaf kepeği ve 30 gr 'ı da buğday ruşeym 'i. Geriye kalan 300 gr ise marketlerden bulabildiğim sıradan un.

Bu karışımda kepek oranı yüksek olduğu için görüntü ve kabarma kanımca normal. Tam beyaz unla yapılınca daha kabarık ve gözenekli olabiliyor.

Yeni un arayışlarım devam ediyor. Bulamazsam ben de balıkesir den getirtmeyi deneyeceğim...

Teşekkürler...

Dansel 19-01-2013 13:07

Sn. Müjgan, verdiğiniz bilgi için teşekkürler. Halil beye mesaj attım. Siz ekmek yaparken ekmeklik beyaz un olarak ne kullanıyorsunuz? Ben ekmeklere tahıl unları yanında beyaz un da katıyorum. Halil beyde yok görünüyor.

Kiraz 19-01-2013 13:54

Halkekmek organik beyaz un veya Cityfarm organik beyaz un kullanıyorum. Halil Beyden arpa, çavdar, tambuğday ve yulaf unu almıştım. Yarı yarıya veya 1/3 oranında beyaz un ile karıştırıyorum. Beyaz ekmek kadar çok kabarmıyor ama çok lezzetli oluyor, özellikle dilimleri tost makinesinde ısıtıp sıcak yemenizi tavsiye ederim.

Ekşi mayalı ekmek kolay kolay bozulmuyor, beze sarılı mutfakta bir hafta kadar dayanıyor, sadece sertleşiyor, ısıtınca ise harika oluyor. Bir arkadaşım poşete koymuş, küflendiğini söylemişti.

Halil Bey'in unlarını market unları ile kıyaslamayın, market unlarından kullanınca tamamını da tam buğday unu yapabilirisiniz ama Halil Bey'den aldıklarım daha yoğun, ekmeğin sertliği de daha fazla oluyor, tadı da daha çok hissediliyor, bu nedenle beyaz un ile karıştırıyorum ya da karıştırmadan yapmayı ben beceremedim :)

Kiraz 19-01-2013 13:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TigerX (Mesaj 1087872)
Akşam yaptığım ekmeğin fotoğrafları...

]

Elinize sağlık, çizgiyi de çok iyi tutturmuşsunuz.

Müjgan 19-01-2013 16:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dansel (Mesaj 1087907)
Sn. Müjgan, verdiğiniz bilgi için teşekkürler. Halil beye mesaj attım. Siz ekmek yaparken ekmeklik beyaz un olarak ne kullanıyorsunuz? Ben ekmeklere tahıl unları yanında beyaz un da katıyorum. Halil beyde yok görünüyor.

Marka belirtmek pek etik olmasa da, şurada biz bizeyiz :)))
Beyaz un olarak Söke, Katmer, Sinangil, şu aralar da Golda un kullanıyorum. Neredeyse piyasadaki unların hepsini deniyorum. İçine tam buğday unu koyunca nasılsa lezzeti artıyor. Pişerken kokusu öyle etkileyici ki, tok iken bile acıkılıyor.:p

TigerX 23-01-2013 09:03

Görüşlerini yazan-yazamayan herkese teşekkürler....

Anlaşılan en iyi ihtimalle hafif ekşimsi tada razı olmak gerekecek...

Değişik un denemelerimde değişik lezzetler söz konusu oluyor. Çoğu paket unda aradığım un lezzeti yok. Zaten daha hamuru yoğururken bile hamurda bir çiğlik oluyor. Mis gibi buram buram buğday yerine hamsı bir kuku hakim oluyor. Bu da nihayetinde ekmeğin tadında da kendisini belli ediyor.

Hafta sonu değirmenden taze çekilmiş ve kepeği çok çok az alınmış yeni bir un aldım. Hamuru yoğururken ve pişirirken de eski çocukluğumuzdaki evde ekmek pişerken oluşan o muhteşem koku ve yerken ağzımızdaki o hafif tatlımsı o mükemmel lezzet olmasa bile şu ana kadar yaptığım en lezzetli ekmek oldu.

Zaten ekmek yapacaksak tam buğday yapmadıktan sonra pek bir faydasının olmadığına inanıyorum. Beyaz unun vücuda nişastadan başka bir faydası yok...

Organik olmayan paketli unların ambalajının üzerinde bazı firmalar dürüst davranıp ekledikleri katkı maddelerini de yazıyorlar. İşte biz sağlıklı olalım derken bu zehirleri de (doğal olmayan katkılar) vücudumuza almış oluyor. Kaş yapalım derken göz çıkarmış oluyoruz. En basitinden askorbik asit ekleyip hamurun daha iyi kabarmasını sağlıyorlar. Biz de zannediyoruz ki, "benim mayam ne de güzel kabarttı". Fakat işin aslı öyle değil elbette.

Sağlıklı ve doğal ekmek yapmak istiyorsak, sağlıklı ve doğal, mümkünse taş değirmende çekilmiş ve kepeği alınmamış un kullanalım. Benim arayışlarım ve çabam bu yönde.

Not: Susuz yetişen buğdayın ekmeği hafif tatlımsı oluyor, sulu yetişen buğdayınkisi ise daha gevşek ve tatsız birşey oluyor. Tecrübeyle sabittir.

Müjgan 23-01-2013 10:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TigerX (Mesaj 1089725)
Zaten ekmek yapacaksak tam buğday yapmadıktan sonra pek bir faydasının olmadığına inanıyorum. Beyaz unun vücuda nişastadan başka bir faydası yok...

Tam buğday un kullanılarak yapılan ekmekler çok başarılı olmuyor ne yazık ki, yarı yarıya ya da üçte bir oranında başarılı olunuyor. Besin değerini ve tadını bir ölçüde de artırmaksa, o kadarı bile yetiyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TigerX (Mesaj 1089725)
En basitinden askorbik asit ekleyip hamurun daha iyi kabarmasını sağlıyorlar. Biz de zannediyoruz ki, "benim mayam ne de güzel kabarttı". Fakat işin aslı öyle değil elbette.

Toz ascorbic acide eklediğim ekmeklerimde ben nedense beklenen başarıyı elde edemedim, rengi hafif sarımsı olsa da kabarmasında bir değişiklik olmadı. Nedenini anlayamadım :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TigerX (Mesaj 1089725)
Sağlıklı ve doğal ekmek yapmak istiyorsak, sağlıklı ve doğal, mümkünse taş değirmende çekilmiş ve kepeği alınmamış un kullanalım. Benim arayışlarım ve çabam bu yönde.

Bu yüzden biz de Balıkesir'den Halil Ayar Bey'in kara değirmen buğday ununu alıyoruz :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025