![]() |
Alıntı:
Elinize sağlık, neden olmadığını düşündünüz ki? :) Bir de hamuru katlandıktan sonra bekleseydi kimbilir daha ne kadar kabaracaktı. Attığınız mayaların da sizin kolay beğenmemeniz nedeniyle atılmış olduklarını zannediyorum. Ekmeğiniz gayet güzel görünüyor, afiyet olsun. |
merhaba
s.toprak düşüncelerinizde haklısınız. ben ilgili konu ekmek olduğu için burada yazdıklarım da sadece ekmekle ilgiliydi. bende isterdim ki keşke topraktan kendi üretimlerimizi kendimiz üretip, kontrol altına alabilsek de bu olumsuz düşünceleri ifade etmesek ne güzel olurdu. demek istediğim kısmen de olsa herkes kendi çabasıyla azda olsa her türlü üretimde bulunsada işte o bahsettiğiniz kontrolsüz dışa bağımlılığı azaltabilmekti. durumu vahim olarak ifade etmişsiniz ama sizin buradaki çabanızı görünce bende de umut var çabalamak lazım diye bir düşünce oluşuyor...sevgiler |
Alıntı:
Haklısınız, konumuz ekmek. Neler yemekte olduğumuz aklımızdan çıkmadığından, evde maya yapıp bununla ekmeğimizi yapma çabasına giriyoruz. Bu defa ev yapımı ekşi maya ile iyi-kötü yenilebilir bir ekmek yapabilmekten memnunum. Yoğurdumu da evde yapıyorum. Raftan alacağım yiyeceklerin içindekileri okuyorum. Elimizden gelen bu, hayırlısı bakalım. Teşekkürler, selamlar |
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/ekmek/25412.htm Bazen hazır mayadan mayaladığım ekmekten minik ekmekler yapıp, fırında pişiriyorum, bir de ekşi maya ile deneyeceğim. Hamurum yeniyken yapmıştım, çok kabarmamıştı, belki şimdi utandırmaz. |
Sevgili Kiraz,
Bu bazlamalar çok hoş görünüyorlar, ben de deneyebilirim. Ekmek yerine taze taze bazlama yapmak daha elverişli bile olabilir. Teşekkür ediyorum:) |
Bazlama çok yer kaplamaz, bir kerede yapıp, kabardıktan sonra buzluğa koymayı deneyeceğim, gerektiği adet kadar pişirilir. Ama önce sadece 1 adet denemek lazım :)
Uzun süredir yeme şeklimi değiştiridim, hazırlar artık çekici gelmiyor, tatlıyı çok azalttım, tam buğday, arpa ve çavdar ununu tercih ediyorum, pilav pek pişirmiyorum, kısaca yediklerim gayet dengeli ama kiloları dengeleyemiyorum. Çok ekmek yemesem de yeni denemeler ve ekşi mayanın kokusu çok çekici oluyor. Üstelik zevk için yapıyorum yani yemekten çok güzel sonuç almak mutlu ediyor. Ama bazlama yapılır da yenmez mi :) |
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Bu kez ekşi maya üretmeyi başardım.Yukarıdaki tarifin devamı şöyle: Eklenti 322570 2. Aşama: Gerekli Malzemeler: Yukarıda hazırlanan karışım. 30 gr. (1/5 Cup)...........................................Tam buğday unu. 280 gr. (2 tam 1/4 Cup)................................ Ekmeklik buğday unu (650 randıman). 150 ml................................................ ....... Ilık damacana suyu. Malzemeler homojen bir hal alana kadar tahta spatula ile karıştırılır. Eklenti 322571 Hazırlanan bu karışım fermantasyonun devamı için 24 saat daha bekletilmek üzere kendisi için oluşturduğumuz dinlenme ortamına alınır.. 3.aşamaya geçmek için ikinci aşamada hazırlanan karışımın 200 gramını (yaklaşık 1/4'ünü) ayrılarak geriye kalan karışım (3/4 lük kısmı) daha sonra kullanılmak üzere derin dondurucuya yerleştirilir. Karışımın 3/4 lük kısmının ayrılıp derin dondurucuya kaldırılmasındaki amaç eğer ekşi maya üretimimizde bir sıkıntı olursa direk bu aşamadan başlanılabilmesidir. Eğer karışım saklanmak istenmezse elde veya EYM’de yapılan ekmeklerde unların arasına 200’er gramlık parçalar halinde kullanılabilir. Eklenti 322572 3. Aşama: Gerekli Malzemeler: 200 gr. Karışım (Önceki karışımın 1/4'ü) 400 gr. (3 tam 1/5 Cup) Ekmeklik buğday unu (650 randıman). 200 ml. ılık damacana suyu. Ve son aşama… Eklenti 322573 4.Aşama: 12 saatlik dinlenme süresinin sonunda üzerinde iri kabarcıklar olan hamuru 2 gün boyunca dinlenmesi için fermantasyonun yavaşlaması buzdolabına kaldırılır. Eklenti 322574 |
Alıntı:
Yine olduğunu göreceksiniz :) |
Ben de bu gün rahmetli Arman Kırım'ın tarifiyle el kararı, göz kararı tatlı maya (nohut mayası) ekmeği yaptım, makinede değil, elde ve fırında pişirdim. Ben de makineyi buzdolabının üzerine kaldırdım.
Döner bıçağının teflonu bir kaç yerinden ince ve az da olsa sıyrılmış, madeni görünüyor."Bir yıl kullanmadığınız eşyayı atın." derler ya, bir ara kapının önüne bırakabilirim zannediyorum. |
Ben de bugün makineyi kaldırmayı düşünüyordum zaten teflon pişirme kabı kullanmayı istemiyorum. Hazır maya almayalı üç hafta oldu, ekşi maya ile devam ediyorum, makine üç haftadır tatilde :)
|
Alıntı:
Sırada bu mayayı hazır maya kullanmadan ekmek yapmak var. |
Hazır maya kullanmadım, bu sıcak havaya rağmen tatlı maya ekmek istediğimiz ölçüde kabarmıyor olsa da pek de fena sayılmaz.
210 derecede 35 dakika pişirdim, fırında birazcık daha uzun kalmalıydı belki. Altı üstü pişti, üstü kızardı da, içi biraz yumuşak kaldı... Kızartıyorum. Ekmek Yapma Makinemi, Sevgili Nevsune Hanım'ın annesini örnek alıp kaldırdım. Hepinizin elinize, dilinize sağlık, haydi gayret, Allah sağlık versin de hiç olmazsa ekmek ve yoğurdumuzu yapalım. Oktay Akbal, " Önce Ekmekler Bozuldu" dediği zaman ekmekler henüz bu kadar bozulmamıştı... |
Ekşi mayadan denemeler
Ekşi maya nazlanınca ekmeksiz kalmamak için :)
|
http://www.agaclar.net/forum/ekmek/29423.htm
Ayrı başlık olsa iyi olacak :) Bu sayfalarda, oraya taşınacak başka mesajlar kalmış olabilir, rastlarsanız haber verir misiniz? |
|
Bir de buraya bakın isterseniz. Teknikler bölümüne tıkladığınızda ekmek yapımı ile ilgili görüntülü bilgilere ulaşabiliyorsunuz.
Ben ekmek yapmanın ve hamur yoğurmanın püf noktalarını burada öğrendim. |
Merhaba,
Benim annem'de ekşi ekmek yapıyor,her yıl bir kere maya tazeler, ilk yağan bahar yağmurunun suyunu biriktirip dinlendirir ve sabah namazını kılıp, dinlendirdigi yağmur suyu ile hamur yoğurur, içine maya koymaz yedi çeşit un ekler, bütün yıl her yoğurduğu hamurdan bir avuç alıp üstüne zeytinyağı sürüp kullanır, o da anneannemden öğrenmiş.. Şimdi ablamda yapıyor aynı şekilde, bu arada bizim köyde yağmur suyundan tutulmayan,abdestsiz yoğurulmayan hamur ekmek olmaz,olsada bereketi olmaz..diye bir inanç var...doğrumu bilemem köydeki bütün kadınlar inanıyor..bi bildikleri vardır herhalde...:rolleyes: Ispartalı bir teyze nohut unu ile yapıyordu,yedim ama pek beğenmediğim için tarifini almadım... Anneciğimin ekşi ekmeğini kimsenin ekmeğine değişemem...:D |
Sevgili almanyalı, Yazınız beni gülümsetti:)
Anne eli gibi var mı? Ben de bu saatte anne eli ile yapılanlardan hazırladım. Benim annem de ekşili ekmeği güzel yapardı!! sevgilerimle... |
Merhaba,sevgili yeşilim,
Neden bilmem anne ekmeği,anne yemeği başka oluyor, insan hep annesinin yaptığı yemeğin tadını bulamıyor... ya da ben öyleyim..bilemiyorum. |
Merhaba,
Uzun sayılabilecek bir zamandır ekşi mayalı ekmek denemeleri yapıyorum. Başarısız olduğuma inanınca bazen 1-2 yıl ara verdiğim de oldu. Şimdilerde son 1 aydır yoğun bir şekilde denemeler yapıyorum. Maya elde etmekte bir sorun yok. Mayalarım genelde 3 katına kadar kabartabiliyor. Benim sizlere sormak istediğim bir soru var. Herkesten kendince bir cevap vermesini rica ediyor, şimdiden çok teşekkür ediyorum... Sorum şu: "Ekmeğin tadına herkes güzel diyor" da, bu tad nasıl bunu kimse tarif etmiyor. İnternette de aradım ama maalesef detaylı bir tarif bulamadım. Benim ekmekler kabarma ve pişme açısından sorunsuz oluyorlar ama tek sorunum ekmeklerin tadı. Bana ekşi gibi geliyorlar. Belki de alışık olmadığım için tadı hoşuma gitmiyor. Bu nedenle de başarısız olduğum kanısına varıyorum. Sizlerden de bir tad tarifi alırsam ona göre yeniden bir değerlendirme yapacağım. Az önce yeni bir formül denedim ve kabarması için bekliyorum. Eğer bu defa da tadı ekşimsi olursa artık bu işten sanırım vazgeçeceğim. Çünkü ekşi ekmeği yiyemiyorum. Acaba bu tad normal mi? Herkesin de mi "ekşi mayalı ekmeği" böyle ekşimsi oluyor. Teşekkürler... |
Alıntı:
|
Hiç de gözümde büyüttüğüm gibi değilmiş, altı ayım doldu aralıksız ekşi mayalı ekmek yapmaya devam ediyorum, bu arada hazır maya ile hiç yapmadım. Haftada bir veya iki kerede yapmak yetiyor, ilk başlarda zamanı ayarlamak sorun oluyordu (mayalanma uzun sürüyor), şimdi alıştım süreyi önceden ayarlıyorum.
Daha önce bahsettiğim pizza ataşını aldım, iyi ki de almışım. Önceden içi pişsin diye dışını istediğimden fazla pişirmek zorunda kalıyordum, şimdi içi de dışı da çok iyi pişiyor, kabarması daha iyi, çok memnunum. Bir ara fotoğraf eklerim. |
Alıntı:
Üç yıldır ben de dışarıdan nadiren ekmek alıyorum. Haftada bir yaptığım ekşi mayalı ekmek bize bir hafta yetiyor. Özellikle Balıkesir'den getirttiğim tam buğday unu katkısı ile lezzeti ve besleyici özelliği mükemmel oluyor. Lavaş bölümünde de pizza taşından söz etmiştin, ekmek için nasıl kullandığınızdan biraz söz eder misin? |
Alıntı:
En önemlisi de ekşi mayalı ekmeğin olması gereken tadı nasıl? Teşekkürler... |
Alıntı:
Kimisi bu ekşi ekmek tadını çok beğenirken, ben de sizin gibi alışamayanlardanım. Başlarda, doğallığı yüzünden hoşuma gitmiş gibi olsa da sonraları tadı yadırgadığımı farkettim. Bu yüzden de tamamen doğal olduğunu bildiğim halde ekşi mayalı ekmek yapmayı bıraktım. Bazı tatlara zaman içerisinde alışılıyor. Örneğin şekeri çok sevdiğim halde şekersiz çay içmeye, yemeği az tuzlu yemeye, sevmediğim bazı besinlere alışabildim. Ekşi mayalı ekmeğin o ekşimtrak tadına zamanla alışıp severek yiyebilir miydim, bilmiyorum. |
Alıntı:
Ben uzun süredir ekmek yaptığım için tarif etmeyi deneyeyim. Üç yıldır yaptığım ekmeklerin her seferinde farklı ekşilikte ve lezzette olduğunu da belirteyim.:) Bir seferinde ekmek 9 saat mayalanma süresi geçirdi, tamamen benim hatamdı, unutup evin dışında başka işlere dalmıştım. Geldiğimde taşmak üzereydi, hemen pişirdim ama ekmek bayaca ekşiydi. Bir başka seferinde maya bir buçuk saatte geldi ve gözenekleri oldukça iyi durumda, ekşiliği ise tam kıvamında bir ekmek oldu. Deneye yanıla mükemmel tada ulaşılıyor, ama ekşi mayalı ekmeği sevmiyorsanız ki sonuçta buna karar verecek sizsiniz, yapacak bir şey yok... :) |
Alıntı:
Pizza taşını fırın telinin üzerine koyup, fırını ısıtmaya başlıyorum. Taş ne kadar ısınırsa o kadar iyi (ama elektrik faturasını da unutmamak lazım-fırın ısınınca beş-on dakika daha taşı ısıtıyorum), sıcak taşı çıkarıp hamuru üzerine koyuyorum. 180 derecede yaklaşık 30 dakikada pişiyor. İlk aldığımda hata yaptım, taş ısınmadan hamuru koydum ve yapıştı, sonraki pişirmelerde yapışanlar yandı ve taş üzerinde siyah lekeler kaldı, bir kaç kullanımda bunlar kötü koktu. Yanıkların ekmeğe yapışmaması için yağlı kağıt kullandım, sorun olmadı. İkinci hatayı da mısır ekmeği pişirirken yaptım. Mısır ekmeğine normal ekmekten fazla yağ koyuyorum, ekmek pişerken, taş yağı emdi, bu da sonraki pişirmelerede kokuya neden oldu, yine ekmeğin yanık yağla temas etmemesi için yağlı kağıt kullandım. Firmayı aradığımda," Hırdavatçılardan scotch alabilirsiniz.Bordo renkli 20x20 plaka halindedir.bulaşık süngerlerinin sert kısmına benzer.scotch bulamazsanız bulaşık süngerinin sert kısmını deneyin." yanıtını aldım, evdeki bulaşık süngeri ile denedim, bütün kalıntılar temizlendi. Kısaca taşı iyice ısıtınca ve yağlı hamurda yağlı kağıt kullanınca sorun yok. Her hafta ekmek yapıyorsanız çok memnun kalacaksınız, ekmekler daha lezzetli oluyor. |
Alıntı:
|
Sn. Kiraz, tam buğday ununu Balıkesirden , nereden alıyorsunuz?
|
Sn. Müjgan, siz de balıkesirden alıyor muşsunuz tam buğday ununu. Siz nereden alıyorsunuz? Ben de kaliteli, güvenilir un arıyorum.
|
Halil beyden alıyoruz sanırım ikimiz de... Kara değirmen, tam buğday unu...
Halil beye internetten aldığımız bilgilerle ulaştık. Üç yıldır un siparişi veriyoruz, arada eşinin ürettiği ekşi mayadan da rica ediyoruz, sağolsun gönderiyor. Telefonda ağaçlar.netten aradığınızı, indirim talep ettiğinizi de söylemeyi unutmayın :)) hakkımızda |
Akşam yaptığım ekmeğin fotoğrafları...
Cep telefonu ile akşam çektğim için çok net olmadılar. Fakat fikir vermesi açısından yeterli olacaklardır. En az 2 misli kabarmış durumdadır. Ağırlığı 900 gr civarındadır... Tadı hafif ekşimsi gibi. Fakat ilk yaptığım ekmeklere göre ekşiliği çok çok azaldı. Fakat yine de hiç ekşi olmasın istiyorum. Tad konusundaki görüşlerinizi bekliyorum... http://e1301.hizliresim.com/15/m/j34zl.jpg http://e1301.hizliresim.com/15/m/j3502.jpg http://e1301.hizliresim.com/15/m/j34x5.jpg |
Çok güzel görünüyor, içi de dışı da... Elinize sağlık, afiyetle yiyin :)
|
Ekmeğin içeriğini yazmayı unuttum. Çünkü; içerik değişince görünüm de değişiyor.
- 500 gr un kullanılmıştır. Bu unun 100 gr. 'ı tam buğday unu, 30 gr 'ı yulaf kepeği ve 30 gr 'ı da buğday ruşeym 'i. Geriye kalan 300 gr ise marketlerden bulabildiğim sıradan un. Bu karışımda kepek oranı yüksek olduğu için görüntü ve kabarma kanımca normal. Tam beyaz unla yapılınca daha kabarık ve gözenekli olabiliyor. Yeni un arayışlarım devam ediyor. Bulamazsam ben de balıkesir den getirtmeyi deneyeceğim... Teşekkürler... |
Sn. Müjgan, verdiğiniz bilgi için teşekkürler. Halil beye mesaj attım. Siz ekmek yaparken ekmeklik beyaz un olarak ne kullanıyorsunuz? Ben ekmeklere tahıl unları yanında beyaz un da katıyorum. Halil beyde yok görünüyor.
|
Halkekmek organik beyaz un veya Cityfarm organik beyaz un kullanıyorum. Halil Beyden arpa, çavdar, tambuğday ve yulaf unu almıştım. Yarı yarıya veya 1/3 oranında beyaz un ile karıştırıyorum. Beyaz ekmek kadar çok kabarmıyor ama çok lezzetli oluyor, özellikle dilimleri tost makinesinde ısıtıp sıcak yemenizi tavsiye ederim.
Ekşi mayalı ekmek kolay kolay bozulmuyor, beze sarılı mutfakta bir hafta kadar dayanıyor, sadece sertleşiyor, ısıtınca ise harika oluyor. Bir arkadaşım poşete koymuş, küflendiğini söylemişti. Halil Bey'in unlarını market unları ile kıyaslamayın, market unlarından kullanınca tamamını da tam buğday unu yapabilirisiniz ama Halil Bey'den aldıklarım daha yoğun, ekmeğin sertliği de daha fazla oluyor, tadı da daha çok hissediliyor, bu nedenle beyaz un ile karıştırıyorum ya da karıştırmadan yapmayı ben beceremedim :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Beyaz un olarak Söke, Katmer, Sinangil, şu aralar da Golda un kullanıyorum. Neredeyse piyasadaki unların hepsini deniyorum. İçine tam buğday unu koyunca nasılsa lezzeti artıyor. Pişerken kokusu öyle etkileyici ki, tok iken bile acıkılıyor.:p |
Görüşlerini yazan-yazamayan herkese teşekkürler....
Anlaşılan en iyi ihtimalle hafif ekşimsi tada razı olmak gerekecek... Değişik un denemelerimde değişik lezzetler söz konusu oluyor. Çoğu paket unda aradığım un lezzeti yok. Zaten daha hamuru yoğururken bile hamurda bir çiğlik oluyor. Mis gibi buram buram buğday yerine hamsı bir kuku hakim oluyor. Bu da nihayetinde ekmeğin tadında da kendisini belli ediyor. Hafta sonu değirmenden taze çekilmiş ve kepeği çok çok az alınmış yeni bir un aldım. Hamuru yoğururken ve pişirirken de eski çocukluğumuzdaki evde ekmek pişerken oluşan o muhteşem koku ve yerken ağzımızdaki o hafif tatlımsı o mükemmel lezzet olmasa bile şu ana kadar yaptığım en lezzetli ekmek oldu. Zaten ekmek yapacaksak tam buğday yapmadıktan sonra pek bir faydasının olmadığına inanıyorum. Beyaz unun vücuda nişastadan başka bir faydası yok... Organik olmayan paketli unların ambalajının üzerinde bazı firmalar dürüst davranıp ekledikleri katkı maddelerini de yazıyorlar. İşte biz sağlıklı olalım derken bu zehirleri de (doğal olmayan katkılar) vücudumuza almış oluyor. Kaş yapalım derken göz çıkarmış oluyoruz. En basitinden askorbik asit ekleyip hamurun daha iyi kabarmasını sağlıyorlar. Biz de zannediyoruz ki, "benim mayam ne de güzel kabarttı". Fakat işin aslı öyle değil elbette. Sağlıklı ve doğal ekmek yapmak istiyorsak, sağlıklı ve doğal, mümkünse taş değirmende çekilmiş ve kepeği alınmamış un kullanalım. Benim arayışlarım ve çabam bu yönde. Not: Susuz yetişen buğdayın ekmeği hafif tatlımsı oluyor, sulu yetişen buğdayınkisi ise daha gevşek ve tatsız birşey oluyor. Tecrübeyle sabittir. |
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:31. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025