agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni623Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-02-2011, 14:43   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,245
Galeri: 88
Alıntı:
ayırdığım, un içinde beklettiğim mayayı kavanoza alıp, su ekledim. Azcık da kepekli un koydum dün gece. Sabah köpürme başlamıştı.
Bu hızla olmaması gerek, hergün ekmek mi yapacağız yani?

Mayanın 3-4 gün sonra işe harar hale geleceği bir formül bulmam gerek. Daha az hamur eklemek işe yarar mı denemek gerek. Öndeki sayfada mayayı uyutmak için buzdolabına koyma önerisi vardı...

Hassoman'ın tarifinde bir de yaş maya ekliyor, o yanlış olmalı. O kadar (yarım paket) yaş maya kullansam, neden ekşi maya hazırlıyorum ki?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2011, 14:55   #2
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Yaptığım ekmek bitmek üzere, 7 gün mayayı beklersek bu iş zorr..

Defne diyordu ki "ilk seferde ortamı yadırgayan maya bakterileri, daha sonraki üretmelerde daha başarılı olacaklar, suyu görünce üremeye başlayacaklar"...
"Ben de maya olsam, öyle davranırdım"dan yola çıkarak, mayayı üretmeye başladım. Denemeden öğrenemeyeceğiz sanırım. Cumartesi günü öğleden sonra hamuru yoğururken ayırdığım bir parça mayalık hamur, buzdolabında duruyordu. Onu dün dışarı çıkarıp, sulu ve unlu ortamda mıncıkladım elimle. Sabah evden çıkmadan baktığımda maya aktif görünüyordu, bu demek oluyor ki 7 gün beklemeyeceğiz

Kısacası buzdolabında tutarak, istenildiği kadar mayalanma süresini uzatabilirsin.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2011, 15:05   #3
Ağaç Dostu
 
yaşar kaptan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-11-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 105
Ekşi maya..nohut ekşitilerek yapılır derdi büyük annem..maya kullanmazdı hiç...Konu başlıgını okuyuncu çocukluguma gittim bir an..

yaşar kaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2011, 15:11   #4
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yaşar kaptan Mesajı Göster
Ekşi maya..nohut ekşitilerek yapılır derdi büyük annem..maya kullanmazdı hiç...Konu başlıgını okuyuncu çocukluguma gittim bir an..
Yaşar bey nohut mayası ayrı, onu yazın en sıcak günlerinde yapmak gerekiyor. Ekşimesi biraz güç ) Tadı da yapılışı da çok farklı. O mayada nohut kullanılıyor, bu bizim ekşi mayada sadece un ve su...

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2011, 15:06   #5
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Hassoman'ın tarifinde bir de yaş maya ekliyor, o yanlış olmalı. O kadar (yarım paket) yaş maya kullansam, neden ekşi maya hazırlıyorum ki?
Evet hassoman'ın tarifindeki yaş maya konuya uymuyor. Ekşi maya, sanayi tipi ürünler kullanmadan, direkt olarak un, su ve sabırla üretilen bir maya

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025