agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Egzotik Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/)
-   -   Avokado (Persea americana) Yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/735.htm)

malina 28-08-2006 16:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ERHAN_
yaa tamam büyütmeyelim ya .konu kapanmıştır ! lütfen konuyu açmayalım. burada bilgi paylaşalım lütfen!

Bir hafta davranışlarınız üzerinde düşünün... Konunun geldiği yeri beğenmiyorsanız buna yol açacak biçimde davranmamanız gerekir... Yaa tamam büyütmeyelim ya demekle konu kapanmaz çünkü aynı yanlışlar devam eder.

Skala 31-08-2006 02:26

Avokado Bitkisinde Terleme.
 
Bitkilerin beslenmek için suya ihtiyaçları vardır. Bu suyu kökleri aracılığıyla emerler.
Emilen suyun içinde madensel cevherler bulunmaktadır. Buna rağmen köklerde emilen su besleyici cevher yönünden bitkinin istediği kadar zengin değildir.
Daha çok su emmek ister bunun için her an emmekte olduğu suyun büyük bir bölümünü dışarı atmak zorundadır. Köklerden dallara yapraklara kadar yükselen bu fazla su terleme adı verilen olay sırasında havaya doğru buharlaşıp gider.
Böylece bitiki suyun içindeki gerekli cevherleri kendine alıkoymuş olur bu cevherlerden daha fazla edinmek için yeniden su emmeye koyulur ve terleme olayları böylece sürüp gider.

Kaynak : Kendi Yorumum.

Skala 31-08-2006 05:23

Avokado Bitkisi Çimlenmesinde Yaşanan Sorunlar
 
Avokado tohumumuzu çimlendirme tekniginde iyice köklendikten sonra mutlaka biran önce saksıya dikmeliyiz.
Suda uzun süre köklenmiş bir vaziyette bırakmak tohumumuzun köklerinin çüremeye başlamasına davetiye çıkarmaktır.
Yaşanan diğer bir sorunsa avokado tohumumuzun kazık kökünün bardagın dibine temas ederek çürümesi sonucu gelişim sürecinin yavaşlaması bizlerin çimlendirme tekniklerinde umutsuzluğa kapılıp kötü sonuçlar almamıza neden olmaktadır.
Saksıya dikilmekte geç kalınan bitkimizin kökünün uç kısmındaki çürük bölümleri siterilize bir jilet yardımıyla kesmemiz ve kestigimiz kısmın üstünden bir iplik parçasıyla sıkı bir düğüm atmamız ve kesilen kısmın körelmesi için birazdaha suda kontrollü izleyip kökün çürük kısmının alındığı bölümün şişerek körelmesiyle acele saksıya dikerek bitkimizi yaşatma yolunda iyi sonuçlar almamızda bize faydalı olacaktır.
Saksı değişimlerinde kademeli değişim yapmaya özen göstermeliyiz. Ama unutulmaması gereken bitkinizi çıkardınız eski saksıdan yeni büyük bir saksıya dikerken fazla kökü topragıyla fazla darbelemeden dikim yapınız.

Kaynak : Deneyimlerim ve Uygulamalarım.

some_at 31-08-2006 16:19

Bu da benim avakado.sabırla filiz vermesini bekliyorum.
http://img430.imageshack.us/img430/1681/1000656fm2.jpg
http://img348.imageshack.us/img348/9988/1000657lb6.jpg

backyard 31-08-2006 17:47

ben avokadomu uzun süre beklettikten sonra filizlenmediğini görünce doğrudan toprağa ekmiştim

şimdi oldukça sağlıklılar

aklınızda bulunsun diye yazdım

hatta yanlış görmüyorsam köklenmiş gibi
acaba ekseniz mi?
tabi uzmanlara da sormak lazım

arsakay 01-09-2006 08:04

Merhaba Some_at,

avokadonun rengi hiç hoş görünmüyor.
İlk tecrübelerimden birisinde bir çekirdeğim
benzer bir renk aldıktan sonra çürüdü ve koktu.
Diğer yandan Backyard'ın dediği gibi kök vermiş durumda.
Ana kökten ince kökler de çıkyor mu fotoğraftan anlaşılmıyor
ama bence de toprağa ekip oksijenli suyla sulaman
(Mine Pakkaner tarifini vermişti) daha doğru olabilir.
Hem anladığım kadarıyla uzun süreden beri bekliyorsun.
Seçimi sen yap :))

cengin 01-09-2006 11:39

Some at'in avokado çekirdeğinin üstündeki kabuk duruyor sanırım. Bu rengin nedeni kabuk olabilir mi?
İkinci avokadom da çimlenemedi, her iki çekirdekte de çürüme olmadı. Çekirdekler üzerinde kalan kabuk parçaları çürümüş görüntüsü verebiliyor.

arsakay 01-09-2006 11:50

Haklı olabilirsin Cengin.
Çürüme düşünmemin bir sebebi de çok fazla
çubukla delmiş olması. Çekirdek fazla yaralanmış.
Normalde 3 çubuk yeterli.

cengin 01-09-2006 12:24

Avokado insana sabırlı olmayı öğretiyor ve bazen de sabrın sonunun her zaman selamet olamayacağını:))

some_at 01-09-2006 13:55

evet çok fazla çubukla tutturdum lakin inanın sadece kabuğu deldirdim ...çekirdeğin içine girmedi şiş çöpler.ana kök haricinde 2 kök daha var onlar küçük.avakadonun üstündeki kabuk.Bugün saksıya koysam iyi olacak.tavsiyeleriniz ve yazılarınızı dikkatlice inceliyorum.çok saolun.

ERHAN_ 04-09-2006 17:18

selam . çekirdeklerin embriyosuna zarar gelirse bitki filizlenemez. çok dikkatli olmalısın. ılık ve nemli ortamlarda daha çabuk çimlenecekleri için tavsiye ederim.birde çekirdeklerin üzerindeki zarı çıkarman gerekiyor. hadi kolay gelsin:))

some_at 04-09-2006 17:22

Verdiğin bilgi için çok teşekkür ederim.Zarı çıkarmam gerektiğini bilmiyordum.Bu uyarını dikkate alacağım.

ERHAN_ 04-09-2006 17:25

çünkü bazı bitkilerin hücre çeperleri geçirgen olmuyor. o yüzden çıkarmanız gerekiyor. ama bazı bitkilerdede kabuk çıkartılmaz. ozmos olayı(difüsyon) nı etkileyebilir.

berayatalay 04-09-2006 18:42

Abi ben ömrümde ne gördüm ne yedim bu avagadoyu, burlarda bulunmaz heralde pahalı bişey???

arsakay 04-09-2006 19:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berayatalay
Abi ben ömrümde ne gördüm ne yedim bu avagadoyu, burlarda bulunmaz heralde pahalı bişey???

Çok değil ama taneyle alınıyor :)

ERHAN_ 05-09-2006 09:43

ya bende mango meyvesini bulamıyorum.acaba zamanı gelmedimi? birde; bu zamanlar avokadonun hasat zamanı:) marketlerde bulabilirsiniz_!;))

ERHAN_ 05-09-2006 17:01

bu arada benim avokadomun gelişimi durdu. ne yapmam gerekiyor?

onalpler 19-09-2006 20:43

Kışın ne yapmalı?
 
1 Eklenti(ler)
Bende yıllarca “kürdan” yöntemiyle avokado çekirdeğini filizlendirmeye çalıştım, forumdaki bilgilerden yoksun olarak ve tabii başarılı olamadım. Ancak bahçe yardımcım geçen Şubat ayında saksı içinde fidanı getirince inanamadım. Çöpte bulduğu çekirdeği doğrudan saksıya gömmüş… Forumda resimleri görünceye kadar bu bitkinin avokado olduğuna inanmıyordum, şimdi bahçedeki gözdelerden biri. Soğuklardan korumak için ne zaman içeri almalı? Birde ağaç hangi yaşa gelince meyve vermeye başlıyor?

Eklenti 3806

malina 19-09-2006 22:36

1 Eklenti(ler)
Eklenti 3810

Kürdan kullanmaya gerek olmayan bir düzenleme aklıma geldi. Pet şişeler de işe yaramış olur :)

some_at 20-09-2006 15:52

Çok hoş elinize sağlık

ova 23-09-2006 15:20

Öncelikle merhabalar

Ben de tesadüfen avakado yetiştiricisi oldum.Tam 2 sene önce meyvesini yediğim bir avakadonun çekirdeğini gelişigüzel balkonumda duran bir saksıya gömmüştüm.Aylardan kasımdı yanlış hatırlamıyorsam.Üzerinden geçen 2 kış ve 1 yaz boyunca da orada unuttuğumu söyleyebilirim.Hatta bu yaz başı çekirdeği saksı da bulduğumda çok şaşırmıştım.Ama nedense atmak yerine biraz daha durmasına karar verdim.İyiki de öyle yapmışım;çünkü şu an 15 cm boylarında bebek bir avakado ağacı sahibiyim.Kendi kendine verdiği mücadeleyi kazandı.Ancak ben bitkiler konusunda son derece bilgisiz hatta biraz beceriksizim.bu ağacın aşılanmasıyla ilgili detaylı bilgi verebilirseniz sevinirim.Umarım becerebilecğim bir şeydir.Öncelikle mevsimsel bir dönemi var mı aşılamanın?Yardımcı olursanız sevinirim.

arsakay 29-09-2006 11:41

Merhaba Ova,
geç de olsa hoşgeldiniz diyorum.
Umarım tekrar uğrarsınız.

Avokadonuz şimdilik çok bebek :))

ova 30-09-2006 02:28

Çok teşekkürler hoşbulduk

Sanırım 'bebek' avakadomun bu kışı atlatmasını yani ilk yazı bekliyeceğim.O halde bu konuyla ilgili sorularımı bahara bıraksam iyi olur.

oguzcen 09-10-2006 13:42

merhabalar arkadaşlar;

Aranıza yeni katıldım.Ben yaklaşık 7-8 yıldır avakado yetiştiriyorum.
avakado almak isteyenler bana forum yoluyla ulaşabilirler...

asli gündogar 09-10-2006 14:22

Yaaa arkadaslar bu avakado isi benim de cok ilgimi cekti bende esime telefonla siparis verdim aksama avkada getiriyor ve hemen bu aksam deniyorum.Bana sans dileyin.

asli gündogar 10-10-2006 01:16

Merhaba ben almanyadan asli
 
resimleri büyük bir hayranlikla inceledim bunu bende denemek istiyorum.Beni bu deneyiminizin püf noktalari hakkinda aydinlatirsaniz hemen uygulamaya gecmek istiyorum.Özellikle bulunmasi gereken ortam ve ne derecede isi ortamina ihtiyaci oldugunu belirtirseniz sevinirim.Tesekkürler

Mine Pakkaner 10-10-2006 01:26

Aslı bu başlığı tamamen okursan bütün ip uçlarını bulacaksın.

Konuya pek çok işin ehli arkadaşımız aydınlatıcı mesaj yazdı. Herhalde karanlık bir nokta kalmamıştır. Olsaydı bu konuda çok deneyimli olan üyelerimiz Skala ve Cycas bizi aydınlatırdı.

Skala 14-10-2006 23:09

Avokado Bitkimizin Kış Şartlarına Uyum sağlaması :
 
Avokado bitkisi tohum ve çelik daldırma yöntemiyle çoğaltılır. Tohumdan yetiştirdiğimiz Avokado bitkimiz kış şartları ve bulunduğu yerin ısı kayıpları ve saksıdaki topragının zengin içeriginin azalması sonucu bazı yaprak kısmı ve yapragın üst yüzey tabakasında minaral eksikliginden kaynaklanan sarı veya kahverengi ura benzer lekeler göz ile belirgin şekilde görülür. Birde buna bitkimizin soguk bir ortamda kalması bitkimizin gövdesindeki 1 nci koruyucu katmanın catlamasına neden olur. bitkimizin kış şarlarına hazırlamak gerekir. oda ortamında bulunacaksa ısının insan vücut ısısıyla dengeli bir şekilde olması gerekir yani siz odada belli bir sıcaklıkta kendinizi rahat hissediyorsanız avokadonuza güzel ılımlı bir ortam hazırlamışsınızdır birde granür vitamin icerikli cubuklar ve bazı sıvı besinlerle bitkinizin kış şartlarından fizyolojik olarak etkileşimini en az seviyeye indirmiş olursunuz. Birde balkonunuzda bırakmak istiyorsanız bitkinizin saksısına sıvı besin ve göz kararı bir veya iki avuç yanmış çiflik gübresi verip bir temiz bir torba bitkinizin üstüne geçirin ve saksıya paket lastigi ile sabitleyin su verme işine gelince su kışın cok vermeyin. su vereceginiz zaman poşeti çıkarın burda önemli bir bilmeniz gereken birşey hatırlatacagım. ( 9 ) sayfada yazdıgım bir yazı sizin için önemlidir ( Avokado Bitkisinde Terleme. ) konusu okumanız gerekiyor dedim çünkü boşetin bir iki yerinde delik acın bitkiniz boşete delik acmazsanız aşırı terler bunun sonucuda bitkiniz terlerken birde soguk alırsa gövdede ve yapraklarda belirgin buzlanma oulşur ve bitkiniz sağlıgını kaybeder gündüz ve geçe oksijen miktarını ayarlayamaz ve saglıksız bir bitki tüm emeginizi bir mevsimde kaybedersiniz.

Kaynak : Deneyimlerim ve Uygulamalarım.

Skala 14-10-2006 23:25

Kış Mevsimi Yaklaştı Ve Avokado Tohumu Temin Ettim Çimlendireceğim :
 
Bu konuda kendi yorumumu ve sizlere ne yapabilirsiniz bunu aktaracagım

Avokado tohumu temin ettiniz suda çimlendirmeyi denediniz tohumunuz çürümedi ama hiç bir hareket yok belki içinizde haydi çık işin içinde diyenlerimiz var tohumumuz cimlenmede uyuşuk ve tembel bir öğrenci olabilir yahu bizim tohum bu sene üşeniyor filizlenmeye bir torpil yaptırıp hazır Avokado alalım diyenlerde vardır. Bunları siz doğa ve bitki severler fazla düşünmeyin ben ne yapabilirim bunun düşünüp uygulamaya geçmeliyiz.

İlk bu siteye üye oldugumda bir yazı yazmıştım ve demiştim ki avokado tohumunuzu 1 - 2 hafta gasteye sarıp kurutup dikin demiştim.

İki uygulamamız var tohumumuzu gasteye sarıp kuru bir ortamda ilkbahar mevsimine kadar saklamak suda çimlendirme teknigiyle çimlendirmek veya suda uzun vadeli birakmak tohumumuzu kontrollü bir şekilde sabırla uyanmasını ve sağlıllı çimlenmesini beklemek burda demek istediğim benim başıma geldi 2000 senesinde kışın çimlendirme tekniklerini tohumumu uyguladım ama bir türlü uyanmadı sabırla bekledim ve 2001 senesi mart 8 zinde filizlendi sabır taşı olsaydım catlardım.
Demem oki çimlendirmeyi deneyin çimlenirse tohumunuz kışın sanmayın zeki tahsilli bir tohumunuz var kaderinizde çimlendiğini görmeniz varmış herkese başarılar. Umarım bu sitede herkes amacına ulaşır bilinmesi gereken doğamıza yeni türler ve dünyamızda yetişen binlerce bitkinin insan emegiyle çogalmasını saglamak hedefiniz evinizin bir köşesini süslemek değil doğaya katkıda bulunmak olsun cocuklarınızı oyuncak aldığınız kadar küçük bir fidan veya bir tohum alın büyük bir hevesle yetiştirmesini cocugunuza sevdirerek nesiller boyu doğamızı koruyan bilinçli insanlar yetişsin.

Kaynak : Deneyimlerim ve Uygulamalarım.

Skala 14-10-2006 23:39

Avokado Bitkisi Nezaman Meyveye Yatar ve Hasat Zamanı :
 
Burda iki noktaya temas edicem bilinmesi gereken her meyve veren ağaç bir denge ile meyva verir bunu dememdeki neden

Örnek : İnce bir dal bulun ve bu dalın üzerine bir iki tane mandalina bağlayın edindiğiniz ince dalın meyveleri taşımadıgını göreceksiniz burda maksadım anlatmak istediğim bitkiniz 1 yaşına ve gövdesi serce parmagınızın enine genişligi oluşmadan meyvaya yatmaz bir de aşılamanız gerekir Mart 21- Ve 28 arası tarihlerde bir ikinciside çif fidana sahip olmalısınız ki iyi bir tozlaşma sağlanmalı birde rüzgarlı ve çok aşırı nemli bir ortama bırakılmamalı veya dikilmemeli az nemli ve aşırı güneş almayan bir ortamda olması gerekir. Anlıycagınız bitkiniz meyva verene kadar market reonlarında nefsimizi köreltip güzel mezeler yapıcaz .
Avokado Mart ayında çiçek sürgünü başlar ve yaz ayına doğru meyve tomurcuları olgunlaşır. meyve şişerek meyve oluşumunu tamamlar eğer hasat yapılmassa dalda meyva cürür ve yere düşen çürük etki avokadoların dış etli kısım bozulur simsiyah ve kokan bir meyva halini alır eğer tohum itinalı güzel bir topraga denk gelmişse toprak elverişliyse çimlenir.

Önemli Not : Avokado bitkiniz 1 yaşında ve biraz fazla dallar meyva yüklü seyretmek gerekir bir kaç meyveden ilk sene mahrum olacaksınız veya seyretmeyip fidanınızın yüklü dallarının kırılmasını seyrediceksiniz.

Kaynak : Deneyimlerim ve Uygulamalarım.

Skala 14-10-2006 23:49

Avokado Bitkinizin Saksı Değişim Ve Saksıya Fidan Dikiminde Önemli Bilgi :
 
Avokado bitkinizi tohumdan çimlendirdiniz saksıya dikerken bulursanız beyaz eşya kutularında çıkan beyaz sıtrofor köpükler vardır bitkinizi dikerken saksının içine alt kısma ve temin ettiginiz toprak torfun içine bu köpükten küçük küçük parçalayıp bu harmanlı torfla bitkinizi dikin burda köpügün amacı bitkinizin kökünün hava alması ve kök gelişiminde fayda sağlayıp verdiğiniz suyun saksıdan daha iyi süzülüp bitkinizin kök çürümelerine karşı bir pratik önlemdir.


Kaynak : Deneyimlerim ve Uygulamalarım.

Skala 14-10-2006 23:58

Avokado Tohumunu Islak Araba Yıkama Süngerinde Çimlendirme :
 
1 Eklenti(ler)
Yapılcak işlem Tohum temin edin birde kalıp araba yıkama süngeri ;



Eklenti 4381



Süngerin ortasını fazla delmeden maket bıcagı veya elinizle yuvarlak bir delik acın süngerin ortasında oyuk oluşturun ama süngerin ortasını kompile delmeyin süngerin ortasına actıgınız çukurun köklendiginde köklerin rahat hareket edebilecegi gibi bir oyuk yapın bu oyugun içine tohumu yerleştirmeden önce iyice süngeri ıslatıp bir tabaga süngeri ıslak bırakın. Birde evin tüm halılarına su damlatmamak için önce mutfakta bu teknige başlayın eğer evi batırırsanız eşleriniz ve anneleriniz beni antalyada ikamet ettiğim yeri baskına gelip evi başıma geçirirler aman deyim.
Daha sonra temin ettiginiz tohumu süngerdeki oyuga yerleştirin ıslak tabaktaki süngerde tohumunuz cimlendigini göreceksiniz daha sonra köklerini kırmadan tohumun gövdesinden tohumumu güzelce tutup süngerin oyugundan çıkarıp saksıya dikin.

Özetle : Burda suda çimlendirme tekniginde olduğu gibi tohumun su ve nemin sayesine güzel çimlenmesi.

Kaynak : Deneyimlerim ve Uygulamalarım.

Skala 15-10-2006 01:59

Avokado Aşılama Teknigi Resimli Anlatım
 
3 Eklenti(ler)
Avokado Aşılama Teknigiyle İlgili Yazımı Avokado bölümü 7 Sayfada bulabilirsiniz.
Kendinizde benim aşı uygulamam gibi aşı işlemini yapmanız için yardımcı olacak resimler ekledim buraya.
Sadece sizden istedigim eme saygı duyup kendi sitenize kopya almamanızdır. Aşının nasıl yapıldıgını ögrenmeniz için kendi arşivimden kendim aşı yaptıgım resimlerden örnektir. Emegime saygı duyacagınıza inancım tamdır.

Özel Not :Aşı Zamanı Mart 21 ve 28 tarihleri arasındadır.

Eklenti 4383


Eklenti 4384



Eklenti 4385

Aşı yapmak göz estetik ve el becerisine dayalı bir sanattır. Aşının fidana birebir denk gelmesi ve hijenik bıcak ve aletlerle yapılması gerekir.

Kaynak : Kendi Aşımı fidanıma uygularken çektigim fotograf Resimler.

Skala 15-10-2006 02:21

Aşı Zaman Takvimi :
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 4386

Bu Aşı takvimi kendi siteme ait yer alan bir takvimdir izinsiz yayınlanması kopyalanması ve çoğaltılması yasak ve emege aykırı dır. sadece takvime bakıp bilgi edininiz. Bu takvimde bitkilerin uyanış zamanları açıkça belirtilmiştir.

Mevsimlerin bitkiler üzerinde etkisi aşı uygulama zamanının 21 Mart ve 28 Marta uygulanması gerekmektedir.


Kaynak : Kendi Sitemin Temasıdır.

ova 15-10-2006 22:47

Skala verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.Oldukça faydalı ve özellikle resimler anlamayı kolaylaştırmış.
Nediyelim ki elinize sağlık:)

Skala 15-10-2006 23:47

Avokado Bitkisi Ve Diğer bitkilerimizi Karınca Ordusundan Korumak
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 4394Eklenti 4394Eklenti 4394
Konu başlıgında belirtigim gibi küçük ama ordu haline gelmiş karıncalar en güzel bitkilerimizin saksılarına yuva kurup gitmemekte ısrarcıdırlar. Nitekim günümüzde geliştirilen kimyasal ilaçların etkisi tam oldugu ispatlanmış ve kimyasal ilaçların bitkiler üzerinde kalıtım olarak kimyevi maddeleri bıraktıgı saptanmıştır. Bitkimize karıncaların dadanması suretiyle evin içine alınan saksılar aracılıgıyla karıncalar evin içindede hakimeyetini kurmuştur.
Karıncalar iki sebepten dolayı saksıyı mesken tutar.

1 rinci sebep :

Bitkimizde istemediğimiz ama varlıgıyla bizim mücadele verdiğimiz yeşil gül bitleridir. Gül bitleri bitkinin yaprak üzerinde ve yeni sürgünlerde tahribat yaparak bitkinin öz suyunu emer emdiği öz suyla karnını doyuran gül bitinin mahalle arkadaşı karıncalar en samimi komşusudur. Karınca gil bitinin arka kısmından gül bitinin emdiği öz sudan emerek bir döngü içerisinde birbirlerine yardımcı olurlar. karınca karının doyurur. ve bu döngü sürüp gider.

2 nci Sebep :

Saksının içinde yumuşak topragı kolay işlemesi ve bitkinin kök sisteminde bulunan kök boğum bölgelerine rahatca oyup koloniler kurmasıdır. bu sayede karınca kendini diğer tehlikeli komşularına karşı kendini ve yeni koloniyi korur.

Çözüm : Karıncalardan kurtulmak. ?


Yapılcak pratik işlem türk kahvesi güzelce kısık ateşte pişirilip eş dostla güzelce keyifle içilir ardından içilen kahvenin telvesi saksıda bulunan karınca yuvasına ılık olmak suretiyle dökülür. Karınca kahve telvesinden kaçar ve saksınızdan gider ama bu teknigi evin içinde uygularsanız karıncalar diğer bitkilerinizin saksılarına yeni yuvalar kurar saksınızı bahçenizin dışında bir yerde kahve telvesini saksıdaki yuvaya döküp tüm karıncaların saksıyı terkettiğini kontrollü bir şekilde görün ve içiniz rahat bir şekilde saksınızı evinizin güzel bir köşesine ait olduğu yere koyun. Karınca ordusunun istilasından bitkinizi kurtarmış olacaksınız.

Kaynak : Kendi başıma geldi karıncalar saksılarıma yuva yaptılar. Cycas dostumun önerisiyle karıncalardan kurtuldum.

Skala 16-10-2006 00:05

Avokado Bitkisi Ve Diğer Bitkilerin Gerek Duyduğu Isı Değerleri :
 
Avokado Bitkisi Ve Diğer Bitkilerin Gerek Duyduğu Isı Değerleri :

27–28°C (80°F) Yüksek hava nem de salon bitkileri için maksimum sıcaklık değeridir.


22–23°C (72°F) Salon bitkilerinin büyük çoğunluğu için maksimum sıcaklık. değeridir.

15–16°C (60°F) Tropikal salon bitkiler için en düşük sıcaklık. değeridir.


12–13°C (45°F) Bilinen salon bitkileri için minimum sıcaklık. değeridir.


5–10°C(36°F–42°F) Dayanıklı salon bitkileri için kış sıcaklığı. değeridir.

Bitkilerin Sağlıklı bir ortamda yaşamaları için sıcaklık değerlerini yukarıda belirtim.

Kaynak : Kendime ait sitemde bu konuya yer vermem ve ısı değerlerini araştırmamdır. Amacım tüm dostlarımızın ısı değişikliklerini iyi ayarlamaları bitkinin aşırı ısı ve aşırı soğuk bir ortama maruz kalmasını önlemektir.

Skala 16-10-2006 23:21

Avokado Bitkisi Ve Diğer Bitkiler Neden Yaprak Döker :
 
1 Eklenti(ler)
Avokado bitkisi ve diğer bitkiler bir sistem içerisinde yaprak dökerler.

Ağaç türlerinin tamamı yaprak dökümü gözlenir.

Eklenti 4404

Ağaçlar yaprak dökmesinin sebepleri şunlardır.

Bitkiler ve ağaçlar kökleri aracılıgıyla topraktan besin emerler. Bitkilerin ve ağaçların kökünde bulunan her kök uzvun bir amacı vardır kökü oluşturan sacak ve boğumlar belli bir amaca hizmet eder yani kök yumru kökçüklerle suyu emip şişer bazı köklerin yan kollarıda topragı parçalama görevini üslenirler konunnun başlıgına dönersek bitki topraktan değerli çevherleri alıp gövdeye besin dokusuna sıvı bir şekilde depo eder gövdeden yukarı dogru mineral maddeler yapraklara yönelir burda bitki gereksiz madde yapı taşlarını insana benzetirsek vücuttan atma ihtiyacı duyar ve mevsim şartlarına uyarak yapragın bitkinin dal iskeletlerinden atılması sonucu gereksiz yıl boyunca edindiği kimyasal ziraat ilaçları ve bitkinin bünyesinde gereksiz yer işgal eden besin sıvılarından kurtulur.

Bu işlemin sonucunda daldan dökülen yapraklar bitkinin sistemini dengeler dalın düştügü boğum yani yapragın bağlı olduğu dal kısım kendini körelterek yapragın düştügü boğumdan yeni filiz tomurcugu meydana getirerek ilkbaharda ve belli aralıklarla bitki kendi yapraklarını dengeli bir şekilde döker.

Bitki ve ağaç dal iskeletinde belli aralıklarla tomurcuk gözleri bulunur tomurcugu dış etkenlerden koruyan bir pul yapısı vardır. Bitki gelişim evresinde yeni tomurcuklarını patlatırken bu zarı delip dünyaya merhaba der bazı çalı ve çam tipi ağaçların sonbahar ve kışın yaprak dökmedikleri gözlenir ama bitkinin mekanik sisteminde aslında belli aralıklarla kendini yenilediği anlaşılmıştır.

Avokado bitkisi dalında oluşan insan zararlarıyla olsun ister zararlı böcekler tarafından gövde ve dallarda oluşan kabuk deformlarını kendiliginden onarma ve gövdede yer alan hasarı kapatma özelliğine sahiptir.

Bitkinin gövdesinde gereksiz deyip budadıgınız dalların bitkinin gövdesini bozmakta ve biliçsiz kişiler tarafından budanan bitkinin gelişimi azalmaktadır. Dengeli ve iyi bir gözlemle dal budamaları yapılmalı kesilen dalın pürüssüz bir şekilde ve gövdeye hasar vermeyecek şekilde olması gerekmektedir.

Bir süre sonra budanan dalın oldugu iskelet bogumu şişerek kendini köreltip belli bir katman oluşturur. Bir de bitkinin kuru yapraklarının gövde dibine düşerek yaptıgı bir amacıda vardır bu amaç ise kuruyan yapraklar ağacın dibinde birikerek kuru yapraklar çürümeye ve topraga doğal gübre olarak besin sağlarlar.

malina 17-10-2006 10:08

Başka yerden kopyaladığınız yazılar için kaynak göstermeniz gerekir, kendi yazdıklarınız için bunu ayrıca belirtmenize gerek yok...

Skala 18-10-2006 00:00

Avokado Bitkisini Çelik Alma Yönetimiyle Üretme :
 
3 Eklenti(ler)
Eklenti 4435 Eklenti 4436 Eklenti 4437



Avokado bitkisi ve diğer çalı ve ağaçlardan alınan temiz virüssüz 30 cm. boyundaki dal çeligin en alt bölgesi yanlamasına maket bıcagıyla kesilir daha sonra en alt kısmından biraz yukarısından gövdede V şellinde maket bıcagı yardımıyla kesit alınır. Burda amaç çeligi iki yerinden sağlıklı köklenmesini sağlamak gövdeden V şeklinde kesilen kısım ve çeligin en alt kısmından yanlamasına alınan kesitle V kesit ve en alt kesit topraga güzelce daldırılmasıyla belli bir zaman sonra her iki kesitten köklenme başlar. Bu teknigi yapmamızın amacı çeligin topragın içinde daha iyi bir şekilde köklenmesini ve köklenirken daha fazla çeligin gövdesine su ve minerallerin daha hızlı emilmesini sağlamaktır. Bu işlem İlkbahar mevsiminde ve Mart ayında çelik bu sistemle hazırlanıp topraga daldırılır.

Hatırlatma : Avokado bitkisi ve diğer hazırladıgınız çeliklerin yaprakları budama makasıyla alınır kontrollü bir şekilde çeligin filizlenmesi gözlenir daha sonra çelik saksıya veya bahçede tuttugu ve filizlenme işlemi bittikten sonra Avokado çeliği biraz yukarıdan aşılanır. Birde dikkat edilecek husus fidanın aşı bölgesinin yopragın altında kalmamsına dikkat edilmeli dikkat edilmediği takdirde aşı toprak seviyesinin altında kalıp aşı bölgesi köklenerek fidanımızın aşısı bozulmaktadır. Herkese kolay gelsin başarılar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025