![]() |
avo yu budama
BUDAMA : İlk yıl 70-75 cm yükseklikten tepe budaması yapılarak genç ağacın kuvvetli bir çatı oluşturması sağlanır. Bu dönemde birbirinden 10-15 cm uzaklıkta ve farklı açıda bulunan 3-4 dal seçilerek diğerleri çıkarılır. Ağacın iskeleti bu dallar üzerinde oluşturulur.
(http://www.tarimgonulluleri.com/-fp6612.html ) nasıl yani kafasını mı kesicez? :( |
Aşıladıktan sonra mı?
|
2 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar ben foruma yeni katıldım edirne de oturuyorum.
benim elime bir avokado geçti topraktan yüksekliği 62 cm ancak bu tohumu suda değil toprakta filizlendirmişler ve ben toprağa ekene kadar 2 gün suda bekledi ve toprağa ektikten iki gün sonra yaprakları hala sörpmüş durumda ama kuruma yok |
Ben Birşey rica edecektim sizlerden. Bir arkdaşım istedi de. Avakado yaprağı bazı hastalıklara iyi geliyormuş bana bulabilir misin diye. Sizden ağaçlar yeşilken avakado yaprağı rica edecektim biraz. Gönderebilecek var mı acaba?
|
Arkadaşlar benim bir alışkanlığım var belki bu alışkanlık yuzunden bir gun kobay faresi misali ölecem ama ne ise :D Dicem o ki Taze Avakado Yaprağını kaynatıp,5 dakikada demledim içtim sonra farkettim ki yaprağın antidepresan özeliği ve Böbrekliri çalıştırdığını farkettim acaba doğrumu farketmişim :D?
|
Alıntı:
Hayır Yapacak bişe var.Ben Adana da yaşıyorum ve avakadoyu kışın sobalı odada ektim.aralık gibi hiç bir tepki vermediğini sanırken tohumu çektiğimde 12 cm lik kök oluşmuştu ve çekerken kırılmıştı.Çekirdek zaten kendiliğinden 2 ye ayrılmıştı ve çekirdeğin zilli tarafının işi bitmişti.ben takrardan yatay olarak diğer yarısını ektim ve 3 ay sonra çekirdekten çıkan filiz kendini gösterdi daha sonra 20 gün içinde 2 yapraklı bir fide haline geldi. Tabi Uzun bir Süreç Herkez Sabırlı olamıyabiliyor :D |
Uzun süredir sitenizi üye olmadan izliyordum. Yeni üye oldum, ben de ilgimi çeken konularda yazmak kafama takılanları sizler gibi ilgilenen kişilerle paylaşmak istiyorum. Avakado çekirdeğini suya koydum ve bekliyorum. Meyve alamayacağımı biliyorum ama merak ,
herkese kolay gelsin. |
Neden meyve alamayasınız sanırım istanbul da güney cephesinde yetişir ancak iki ağaca ihtiyacınız var biri A diğeri B tipi olacak şekilde sanırsam:)
|
Sevgili arkadaşlar !
Bende 5 sene evvel Antalya araştırmadan 2 avakado fidanı aldım . Hata olarak iki ayrı yere diktim . Erkek erken çiçek açıyor ,dişi yer konumundan geç çiçek açıyor . Bir turlu meyvaya yatmıyor . Bazen birkaç meyva tutuyor sonra dokuyor . Hata nerede acaba ? Birde ben hiç budamadım ,içdalları çıkarayımmı ? Bir arkadaşım .çelikle yetiştiriliyor dedi ,acaba yetişirmi ? Bilen bir arkadaş cevap verirse çok memnun olacagım . Selamlar . |
Sizleri sıklıkta takip ediyordum. Bardak içinde başlayan serüven 60 cm olduktan sonra toprağa taşındı, fakat kısa bir süre sonra öldü.
O günden sonra bu işi bıraktım. Geçen haftalarda tekrar kürdan ve bardak olayına girdim. İlerliyen günlerde tekrar saksı-toprak ikilisine geçmek istiyorum. Ne tür toprak ve saksı öneriniz var. Özellikle şurayı oku dediğiniz yazılar ve mesajlar varsa, yönlendirirseniz çok sevinirim. Teşekkürler |
merhaba arkadaşlar.
birkaç kez denediğim kürdan-bardak olayından sonra (el tutmadı herhalde) bodoslama olayına geçip, çekirdekleri yarıya kadar saksıya gömüp, minik torba-seralarda yetiştirmeyi başardım. şu an boyları 25 ile 60 cm arasında 4 fidem, 2 tane çatlayıp bana göz kırpmış bebeğim, 6-8 kadar da toprakta çekirdeğim var. 2 tanesini bonsai için ayırdım. kalanları da annemin bahçesine en az 1 yaşında iken ekmeyi planlıyorum (hain bir bahçevan ot diye daha önce sökmüştü de...) fotograf makinamda bu ara bir sorun olması nedeni ile resim ekleyemiyorum. yanlış yapmadığımı umarak, bonsai için ayırdıklarımın tepe filizlerini kırdım, diğer ikisini ise daha geniş saksılara alıp humik asit ekledim. kalorifere yakın, güneş alan bir yerdeler. dışarı yüzünü ise hava iyi olduğu günlerde pencere önünde görüyorlar. bu yakınlarda değilse bile bir ara resim eklemeyi umuyorum. herkese bol filizli tohumlar dilerim:D kolay gelsin... |
merhabalar,
20-09-2008 tarihinde 2 adet bir tanesini çimlendirmek için bardak düzeneğini kurduğum,diğerini de toprağa diktiğim avakado çekirdeklerimden bir tanesi -umudu kestikten sonra büyük saksıdaki çiçeklerin diplerine dikmiştim ikisini de- filiz vermiş:( nerdeyse 17 ay olmuş :) bir tanesi çimlendi diğerini de buldum, çekirdek sağlam ama hala bir gelişme yok... sanırım bir 17 aya daha ihtiyacı var:) ilk gün resimlerini çekmiştim:) http://img81.imageshack.us/img81/586...fffffffft0.jpg |
Üzeri beş cm. toprak olacak şekilde saksıya koyun (yan yatırın) ve unutun arasıra su koyun kurudukça. bir bakasınız bahar sonu çımışlar.
|
Teşekkür ederim deneyeceğim... zaten unutmuştum. büyük saksıyı bozarken farkettim:)
|
tohumu illa kürdan batırarakmı su da tutmak zorundayız kürdan batırmasak başka şekilde koyu kısmını suda tutsak olmazmı hem tohum zarar görmez die düşünüyorum :)
|
Bugün iki avakadoyu saksı değiştirdim. 10 litrelik tariş yağ tenekesinden çıkarıp daha geniş yarım zeytin tenekelerine diktim. Boyları yaklaşık 1 metre kadar. Henüz yan dal yok, tepe sürgün ucunu çimdik ettim. Tepe çatısı olsun diye. Diğer bir avakado yan dalları oluşmuş durumda yaklaşık 2 metre boyunda. Bu kış iki tohum daha diktim.
|
Venus-trap; dediğiniz gibi avokadoyu delmeden biçmeden de çimlendirebiliyorsunuz. Benim bu şekilde çimlendirdiğim 5-6 adet fidanım var. Küçük tohumları çay bardağına sivri tarafı üste bakacak şekilde ve 3'te biri su içinde kalacak şekilde bırakabilirsiniz. Daha büyük tohumları ise küçük pet su şişelerini üstten 3-4 parmak kalınlığında kesip keserek elde ettiğiniz birinci kısmı ters çevirip ikinci kısmın içine yerleştirebilirsiniz. Böylelikle avokadonuz büyüklüğü ne olursa olsun içine tam oturacaktır. Bu şekilde üstelik tohumlarınızın kökleri eğilip bükülmeden özgürce uzayabilecektir.
|
Alıntı:
|
avokadoyu marketten aldıktan sonra gazeteye sarıp en az 4-5 gün bekleyin. biraz yumuşadıktan sonra kabuğunu soyup içini soğan gibi dilimleyin. üzerine limon ve zeytin yağı gezdirin. ve biraz da maydanoz doğrayın. sabah kahvaltısında vazgeçemediğim bir lezzet. anavatanı meksika olup amerika kıtasında çok tüketilen bir meyve. oralarda guacomole denilen birçok çeşitte yemeği - salatası mevcut. isteyenlere eşsiz bir kaynak www.avocado.org öneririm.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
avakoda yetiştirecek arkadaşlar ; çekirdekten yetişmediği gibi -5 lere de dayanamayan bir ağaç. yetiştirmek isteyen arkadaşlar, aşılısını bulup -5 leri bulmayan şehirlerde yetiştirebilirler.
aşağıdaki avakoda 631 deki mesajdaki gibi idi maalesef dondu. ağacın üzerindeki karı dökebilirsiniz ama,soğuğa bir şey yapamassınız. |
Kızımın öğretmeni, öğrencilerden sorumluluk duymaları için sınıfa birer bitki getirmelerini ve gerekli bakımları kendilerinin yapmalarını istemişti. Yetişmiş bitki yerine bir avokado çekirdeği verdim, evdeki deneme çok hoşuna gitmişti. Şimdi sınıfta avokado "moda" olmuş, herkes yapmak istiyor, her yediğimizde sınıfa götürülmek üzere çekirdekler ayrılıyor. Çimlenme şartları ve kök ve yaprağın çıkışı gerçekten ilgi çekiyor.
Geçen yaz çimlendirdiğimiz bahçede saksıdaydı, dondan etkilendi ama ölmedi. |
Sevgili Gurbik67'
Ben yediğim her avakado çekirdeğini neredeyse çimlendirmeyi ve fidan haline getirmeyi başardım. Belki 50 de 2-3 adet çimlenmemiştir. Avakado çimlendirmek için çok basit ama uzun süren bir bekleme süresi olan yöntem var. Benim sorunumsa fidanlarımı bir bir eşe dosta kaptırmam)) Çok şikayetimde yok aslında. Birde aşılama ve meyve vermesi için ne yapmalı soruları olduğunu gördüm. Ege, Akdeniz ikliminde ve 3-4 avakado ağacı 5 m2 alan içerisinde olunca meyve bağlamaya başlıyor. Avakado nun da bir kaç cinsi var. Bizim gibi iklimlere uyumlu cinslerden yetiştirmemiz daha uygun olacaktır. Yediğimiz meyveler genelde ham toplanıp pazara sunuluyor. En azından meyve çok yumuşayana kadar çekirdeği içerisinde bekletilenlerin daha fazla gelişme şansı var. Bu bölgeler dışında kalan, hele ki kar gören yerlerin şansının çok olmadığını söyleyebilirim. |
sayın balbay dediğiniz gibi fazla kar yağan bölgelerde avakado yetişmiyor .
yukarıdaki ağaç her halde 6.5 yaşlarında idi ve iki adettiler.çiçekte açmadı en son artık şubat ayı -5 e dayanamadı .sizin oralarda kesin yetişir, niçin yazdım -5 lere kadar düşebilen soğuklarda en azından yetiştirebilirim umuduna kapılmasınlar. kaç çeşit var bilmiyorum, tropik iklim bitkilerini yetiştirmek isteyenler,sera ortamında bodurlaştırıp meyve alabilirler. |
arkadaşlar mango ve avokado gibi bitkilerin meyva çekirdeklerini aslında çimlendirmek çok kolay. şöyle ki büyük bir saksıya direk olarak hiç suda vesair bekletmeden çekirdeginizi gömün. saksınızı dışarıda bırakın ki siz sulamayı unutursanız bile yagmur yagsın üstüne. örnegin şubat ayında veya yaz sonu gibi dönemlerde.
bende bu işi şansa kesfettim. unuttugum çekirdeklerin hepsi çimlenmiş neredeyse. oraya buraya ektim ne olurlar ileriki dönemde bilmiyorum, ama çimlendiler. |
Elimde bir adet avakado çekirdeği var suya mı koysam yoksa toprağa mı eksem karar veremedim valla... kuzen38'in yazdığı bana daha kolay geldi ama işi şansa bırakmasam mı acaba... Bu arada çekirdeği bir arkadaştan aldım ve dış kısmının kuruduğunu, hatta yer yer açılmaların olduğunu gördüm. Sanırım çok taze değil. Acaba bu durum çimlenme açısında bir sorun oluşturur mu?
|
benim de artık avakadom var : )
4 Eklenti(ler)
Merhaba,
Mutluluğumu paylaşmadan önce, bu sayfayı oluşturan ve katkıda bulunan herkese teşekkür etmek istiyorum. Çünkü buradan aldığım ilham ve öğrendiklerim sayesinde benim de artık, henüz pet şişe içinde de olsa, çok sevdiğim bir avakadom var! : ) Sanırım ben şanslıydım, Mart başında su bardağına yerleştirdiğim iri çekirdeğim, 15 gün içinde önce kök verdi, sonra çatlayıp ilk yaprağını gösterdi, şimdi ise tam 3 dalı var : ) Ne zaman ve nasıl saksıya yerleştirmem gerektiği ve ona zarar vermemek için ne gibi teknikler uygulamam gerektiğini anlatırsanız, çok sevinirim. Benim Mart ayındaki durumum gibi, ilk kez avakado yetiştirmek isteyen herkesle de deneyimlerimi paylaşmaktan mutluluk duyarım. Sevgiler |
benim de artık avakadom var : )
Merhaba,
Mutluluğumu paylaşmadan önce, bu sayfayı oluşturan ve katkıda bulunan herkese teşekkür etmek istiyorum. Çünkü buradan aldığım ilham ve öğrendiklerim sayesinde benim de artık, henüz pet şişe içinde de olsa, çok sevdiğim bir avakadom var! : ) Sanırım ben şanslıydım, Mart başında su bardağına yerleştirdiğim iri çekirdeğim, 15 gün içinde önce kök verdi, sonra çatlayıp ilk yaprağını gösterdi, şimdi ise tam 3 dalı var : ) Ne zaman ve nasıl saksıya yerleştirmem gerektiği ve ona zarar vermemek için ne gibi teknikler uygulamam gerektiğini anlatırsanız, çok sevinirim. Benim Mart ayındaki durumum gibi, ilk kez avakado yetiştirmek isteyen herkesle de deneyimlerimi paylaşmaktan mutluluk duyarım. Sevgiler |
Benim deneyimlerin, zaten tam da böyle, yani kabuğu kurumuş, yer yer çatlamış çekirdeklerin çimlendiği yönünde. Nemli olanları suya koyan arkadaşlarım, çürüdüklerini söylediler.
|
İlk ağaçlar nette girişimi hatırladım .Avakodo çekirdeği elimde nette bilgi araken en güzel anlatımlar sitemizdeydi :)
Ama benim Avakado maceram da malesef kısa sürdü .Çok güzel geliştiği halde kışın içeri almayarak malesef onu kaybettim . |
Açık alanda üçdört m2 lik bir emanet sera yapsanız kurtulurdu. Benimkiler öyle korunuyor. 2-3 metre boya ulaşanlar var.
|
Benimki köklendikten sonra saksıya ekmiştim ama kökleri kurudu yine suya alınca yeniden çıktı inşallah büyür.60cm boyunda olan -17derecelerde balkon kapısını açık bıraktığım için dondu kötü olan hurmanın donmadığı sıcaklıkta dondu:(
|
Arkadaşlar bugün büyük avakadomu saksı değişikliği için bulunduğu tenekeden çıkarayım dedim. Biraz zorlayınca kök ortasından koptu. gövde tarafında az bir yan kökler kaldı esas kökler ve çoğunluğu-kök uçları heder oldu. Ben de avakadoyu mevcut kökleri ile yeniden diktim. Aksi gibi hava da rüzgarlı iki taraftan dikili ağaca ve sabit kazığa bağladım. Tepe çatısında bazı dalları aşağıdan yukarıya doğru budadım. :(
Sabaha kadar merakla bekleyeceğim, bakalım solmuş durumda mı yaksa canlı olarak mı karşılaşacağım! |
ben bunları okumadan benjamin saksısına gömdüm ve unuttum. 2 hafta önce çıkan filizin de ne olduğunu dibini kurcalayıp çekirdeği görene kadar anlamamıştım. 2 haftada 6-7 yapraklı 50 cm boyunda fidan oldu. seneye bahçeye dikeceğim bakalım meyva verecek mi?
|
avakado çok tatsız meyve ama salatasını yaparsanız vazgeçemezsiniz. ince rende soğan, limon suyu, küçük doğranmış domates, tuz ve zeytinyağı ile deneyin lütfen.
|
çekirdekten avakado
1 Eklenti(ler)
Ben saksıda adını bilmediğim başka bir bitkiyi çelikten tutturmaya çalışırken, avakado çok
aceleci davrandı. Ötekini geçti. Bir süre sonra ayrı bir saksıya almam gerekiyor. |
Saksısını değiştirdiğim avakadoda ümit yok. Saksı değiştirirken kökü koptu, demkki bunların kökü çok hassas-zayıf.
Öbür avakadolar büyüyor 1,5 metredeler. bir yede yeni çimlenen var üç çatal olarak toraktan çıktı. |
2 Eklenti(ler)
Üç avakado çekirdeğinden ikisini saksılara diktim bir tanesini suda denedim. Yaklaşık ikibuçuk ay sonra saksılardakiler filizlendiler. Suya koyduğum çekirdeğe çok sabırlı davranmayıp içindeki gelişmeyi merak edip parçaladım. Benim merak ettiğim aşı yapılmadan meyva verip vermeyeceği.
Eklenti 155524 Eklenti 155525 |
yeniyim yardım istiyorum
arkadaşlar biyoloji 3.sınıf öğrencisiyim.avakadoya merak saldım..tohumunu bi türlü bulamıyorum.bana yardımcı olabilecek üyelerle tanışmak istiyorum.
|
arkadaşlar 2 senelik 7-8 kök aynı saksıda olan avakodoyu ayrı ayrı saksıya dikmek istiyorum hangi ayda ayrı saksıya dikeyim,şimdi yapsam olurmu?bir okulda avakado agacı meyve veriyor ,ondan aşı yapmak için nasıl alınır bilgi verirmisiniz?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:18. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025