agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Egzotik Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/)
-   -   Avokado (Persea americana) Yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/735.htm)

bitkisel yaşam 27-04-2007 00:16

Hiç normal değil..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ferhan (Mesaj 97574)
Eklenti 9699

Çok teşekkür ederim size, resim konusunda yardımcı olduğunuz için.. Artık bu avakadoyu saksıya dikebilirmiyim arkadaşlar ne dersiniz?

Sevgili ferhan.Banada avakadonda bir hile varmış gibi geldi.Yani çekirdeğin olduğu gibi duruyor.Çatlama falan hiçbirşey yok.:confused: Diğer taraflardanda fotoğraflarını çekip gönderebilirmisin:confused:

mirsat 27-04-2007 17:41

Benim avakadoda epey bir zaman çatlama patlama olmadı toprağa ektikten bir süre sonra altından kök saldığını görüp büyük saksıya aldım. TAbi görmek için sökmüştüm. Kökten bir süre sonrada çatlayıp filizi uzattı. Hergün biraz daha uzuyor. Avakado sabır ve şans işi bazıları 1 ayda netice almıştı. Belli olmuyor. Vazgeçmeyin. Ama yaz dönemi geldi daha hızlı olacaktır.

ferhan 28-04-2007 16:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bitkisel yaşam (Mesaj 98981)
Sevgili ferhan.Banada avakadonda bir hile varmış gibi geldi.Yani çekirdeğin olduğu gibi duruyor.Çatlama falan hiçbirşey yok.:confused: Diğer taraflardanda fotoğraflarını çekip gönderebilirmisin:confused:

Valla arkadaşlar söyleyiş tarzınız bana çok kaba geldi, işim gücüm yok bir avakado çekirdeği için sizlere yalan söyleyecek halim yok herhalde. Sizlerden bu konuda yardım istemek amacı ile buraya üye oldum sadece bir kişiden ses çıktı sağolsun oda daha sonra bana ithamda bulundu. Bu çok garip geldi bana. Ne diyeceğimi bilmiyorum inanın ki bu dünyada bir çekirdek için yalan söyleyecek insan olduğuna ben inanmıyorum ama inananlar varmış pes doğrusu..

ferhan 28-04-2007 16:43

2 Eklenti(ler)
[ATTACH]Eklenti 9911[/ATTACH]

Evet arkadaşlar artık dikmen lazım dendiği için saksıya aldım ama maalesef bu sabah baktığımda yapraklarını aşağıya bükmüştü. Tüm ev ahalisi çok üzüldük bugünde nete girerken sizlerden yardım almak amacı ile girmiştim ama beni hilebaz yaptığınızı görünce vallahi çok üzüldüm ne diyeceğimi bilemedim.:( Size yarın veya öbür gün saksıya aldıktan sonraki halinide göndereceğim.. Umarım düzelir. Nede olsa oda bir can.

Ophrys 28-04-2007 16:57

Gördüğüm kadarıyla tohum yapraklara çalışmış, benimki daha çok kök yapmıştı. Sizin bitkinin boyu kadar kökü vardı benimkinin.
Ne kadar suluyorsunuz?
Ekerken köklerin kırılmadığından emin misiniz?
Tohumun tamamını mı gömdünüz?
Bu tür destek bilgiler verirseniz elimden gelen şekilde yardım edebilirim.

MELİŞ 02-05-2007 15:48

Mucize çekirdek

2 Eklenti(ler)
Merhaba Ben Yeni Katildim Araniza. Yaklaşik 2 Ay önce Aldigim Avakadonunu Cekirdeğini Direk Saksiya Diktim Biraz Balkonda Durdu Arada Su Verdim.şimdi Fotograftaki Gibi Ve üçünçü Kat Apartmanin Merdiveninde Yaşiyor...sormak Istediğim Bahçeye Diksem ölürmü?...

Ophrys 02-05-2007 18:05

Bahçede öleceğini sanmıyorum. Zaten çok çabuk büyüyor. Yinede daha iyi bilen bir arkadaşımız cevaplarsa daha iyi olur.

Benim bahçe olanağım olsa ben kesinlikle ekerdim.

selenn 02-05-2007 20:26

geçenlerde komşum kapımın önüne bir benjamin koymuş süs olması maksadıyla.
Fakat anlayamadığımız bir sebepten benjamin kurudu. Sordum evde de aynı sorun varmış .Kuruyor diye loş olması için kapıya koydum demişti. Şimdi burada okuyunca benim avakado köklenirse eğer ki pek ümidim yok apartman içinde yaşar mı acaba? Hoş bir görüntü olur herhalde. Burada okuyunca aklıma geldi.

mirsat 03-05-2007 12:21

Benim avakado 20 cm i buldu kalın bir sap olarak yapraksız bir biçimde uygun adım ilerliyor.

MELİŞ 03-05-2007 15:31

teşekkürler.. aşı yapılacak ürünü nerden bulurum .kendim gösterdiğiniz gibi aşılasam meyva alırmıyım.işin bir zevkli kısmıda o bence.....

bitkisel yaşam 07-05-2007 18:03

Selam,

Arkadaşlar benim avakadom büyük bir saksıda.Ama dün saksının alttaki hava deliklerinden kökünün uzadığını gördüm.Henüz avakadomda okadar büyük değil.
Acaba daha büyük büyük bir saksıyamı eksem:confused: Yoksa bahçeyemi:confused: Bahçeye ekmeyede yazın kavurucu sıcaklarından korkuyorum.

ferhan 07-05-2007 19:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adabayrakoglu (Mesaj 99459)
Gördüğüm kadarıyla tohum yapraklara çalışmış, benimki daha çok kök yapmıştı. Sizin bitkinin boyu kadar kökü vardı benimkinin.
Ne kadar suluyorsunuz?
Ekerken köklerin kırılmadığından emin misiniz?
Tohumun tamamını mı gömdünüz?
Bu tür destek bilgiler verirseniz elimden gelen şekilde yardım edebilirim.

Avakadom düzelmeye başladı ben onu küçücük bir likör bardağında köklendirdim o yüzdende çekirdekte herhangibir çatlama olmadı çekirdek tamamen toprak altında kalacak şekilde saksıya diktim ve güneş alan bir odada kurudukça su vererek bakıyorum bayağı toparladı kendini şu an umarım tekrar yapraklarını indirmez.

Ophrys 08-05-2007 14:05

Toparlanmasına sevindim. Güle güle büyütün.

asl 21-05-2007 13:54

Aşilama

Yaklaşik Bir Yil Once Cekirdekten Avakado Agaci Elde Ettim
Su Anda Duzenli Olarak Buyuyor Fakat Benim Sorum Nasil Asilama Yapacagim Asilama Hakkinda Hicbir Bilgim Yok Bu Konuda Bana Detayli Bilgi Verirseniz Cok Sevinirim

ooni 29-05-2007 10:36

avakadomu acaba

merhaba arkadaşlar bende avakado ağacını araştırırken, bu siteyi buldum. Bendeki ağacın avakado olduğundan da emin değilim. Bir sene önce tropikal bir meyvenin çekirdeğini ekmiştim, fakat ne olduğunu unuttum. Yumurtadan biraz büyük beyaz olduğunu, saksı değiştirirken farkettim, lütfen bana yardımcı olunuz. Çünki çok merak ediyorum, şimdiden teşekkür ediyorum.

Mine Pakkaner 29-05-2007 11:21

Ooni hoşgeldiniz aşağıdaki başlığa uğramanızı rica ederim.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2126

bitkisel yaşam 29-05-2007 15:47

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar selam...
Avakadomun son halleri.Artık bitkimi bahçeye ekicem..Çünkü köklere hakim olamıyorum.Saksının altından dışarı uzuyor...

ooni 29-05-2007 23:23

Meraktan kurtuldum ,benim ağacım,da resimdekinin aynısı.

bitkisel yaşam 30-05-2007 18:38

;) ne güzel.Faydalı olmuş fotolar...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ooni (Mesaj 110929)
Meraktan kurtuldum ,benim ağacım,da resimdekinin aynısı.

zelig 06-06-2007 00:55

avokado

yediğim avokadoların çekirdeklerini ekme gibi bir alışkanlığım vardı. fakat hepsi boyu 30 cm'ye eriştikten sonra ölüyordu. bir gün bir tanesi 30 cm'yi geçti. durmadı, 50 cm oldu. 1 m oldu, yaprakları el ayası kadar büyüdü. boyu uzamaya devam ettikçe üstten yaprak döküp alttan çıkarmaya başladı. şu anda sanırım 2,5 m civarı. ama esas mesele boydan gelişmesine rağmen gövdesi süper ince kaldı. ancak çubuklarla tutturabiliyorum yoksa yere kadar eğiliyor. gövdenin en kalın yeri 1 cm çapında. şimdi yaprakları da kalmadı. neyse ki eski yaprakların yerinden yeni yapraklar çıkarmaya çalışıyor, hatta bir tanesi dal bile oldu. ama yapraklar fazla dayanmıyor. bir arkadaşımda daha rastladım,onunki tipik ağaç formuna gelmişti. benimki 15 cmlik küçük bir saksıda uzun zaman kaldı ondan mı acaba? şimdi saksıyı büyüttüm biraz, umutla bekliyorum.bir de budamam gerektiğini söylemişlerdi, tabi yanlış bir yerden keserim korkusuyla kıyamadım. acaba bana önerebileceğiniz bir yol var mı?

hfz 06-06-2007 01:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zelig (Mesaj 113899)
Yediğim avokadoların çekirdeklerini ekme gibi bir alışkanlığım vardı. Fakat hepsi boyu 30 cm'ye eriştikten sonra ölüyordu. Bir gün bir tanesi 30 cm'yi geçti. Durmadı, 50 cm oldu. 1 m oldu, yaprakları el ayası kadar büyüdü. Boyu uzamaya devam ettikçe üstten yaprak döküp alttan çıkarmaya başladı. Şu anda sanırım 2,5 m civarı.

Ama esas mesele boydan gelişmesine rağmen gövdesi süper ince kaldı. Ancak çubuklarla tutturabiliyorum yoksa yere kadar eğiliyor. Gövdenin en kalın yeri 1 cm çapında. Şimdi yaprakları da kalmadı. Neyse ki eski yaprakların yerinden yeni yapraklar çıkarmaya çalışıyor, hatta bir tanesi dal bile oldu. Ama yapraklar fazla dayanmıyor. Bir arkadaşımda daha rastladım,onunki tipik ağaç formuna gelmişti.

Benimki 15 cmlik küçük bir saksıda uzun zaman kaldı ondan mı acaba? Şimdi saksıyı büyüttüm biraz, umutla bekliyorum. Bir de budamam gerektiğini söylemişlerdi, tabi yanlış bir yerden keserim korkusuyla kıyamadım.

Acaba bana önerebileceğiniz bir yol var mı?

Hoşgeldiniz..

Sanırım bu başlık ilginizi çeker.;)

http://www.agaclar.net/forum/showthr...hlight=avokado

BenBen1967 06-06-2007 02:41

Hımmm bunca ilginç deneyimi okuyupta denememem ayıp olacak.En kısa zamanda sevmesemde sadece tohumu için birkaç tane avakado almam lazım .Denemeye başlıyorum hadi hayırlısı.Ananası yetiştirdim herhalde bunuda başarırım gibi geliyor. ;)

zelig 06-06-2007 13:39

sevgili benben1967,
avokado yetiştirmek için iki yöntem var. biri çekirdeği şişko kısmı altta kalacak şekilde yarısına kadar saksıdaki toprağa gömüp düzenli sulamaya başlıyorsunuz. ortalama 2-3 hafta sonra ortadan ikiye ayıracak bir sınır oluşuyor ve bu sınırdan ayrılmaya başlıyor. ve bu ayrılan yarıktan size bir bebek filiz veriyor. bir diğer yöntem ise çimlendirmek. üç tane kürdanı eşit aralıklarla çekirdeğe batırıp dibinin yerle temasını kesiyor ve bu kürdanların üzerinde durabilecek hale getiriyorsunuz.(bununla ilgili daha ayrıntılı ve doğru bilgiyi ingilizce biliyorsanız internette kolaylıkla bulabilirsiniz). ve çekirdeği yarısına kadar suya koyuyorsunuz. bir süre sonra köklenmeye başlıyor. köklenme olduktan sonra saksıya ekebilirsiniz. ben filiz verdikten sonra pörsümeye başlayan çekirdek parçalarını olduğu gibi bıraktım, zira köklere bağlı kalıyor bu parçalar. ilk denemede tutmazsa hayalkırıklığına uğramayın. bol bol avokado yemeye devam edin derim :) hem kansere karşı korur, hem de kendisinden harika dip soslar yapılır.

BenBen1967 06-06-2007 16:13

zelig ilgin için teşekkür ederim ,yazdıklarınız işime yarayacak ,zira forumda ordan oraya bakacağıma hepsi tek bir yazı içinde oldu.Tekrar teşekkür ederim;)

Her iki yöntemide denemeyi düşünüyorum ,şöyle 4-5 tane avakado alıp hepsini değişik yöntemlerde ekeyim .Bakalım ilk hangisi çıkacak.Ama öncelikli olarak benim gidip avakado almam gerekiyor;)

nevsune 06-06-2007 17:12

1 Eklenti(ler)
Benim avokado çekirdeğim suya yatalı yakında 1 ay olacak, tıs yok. Hadi kızım diye gayret de veriyorum ama boşuna. Artık beklemeyeceğim, 1 saate kadar saksıya geçiriyorum. Belki orayı daha çok sever.
Toprağa geçirdikten sonra güneşli bir yere mi koysam acaba?

COYOTE 07-06-2007 20:46

1 Eklenti(ler)
Avokado fidanım 1 yaşında.Alttaki yaprakları aşağıya doğru.Filizlerde ve yakın yapraklarda birşey yok.6.sayfada okudum ama emin olamadım bir türlü acaba avokadomda solgunluk hastalığı mı var?:confused:

apo9816 02-07-2007 16:55

Arkadaşlar Ben Avakadoyu çimlendirdim Fakat Böyle Yapmamiştim. Bunda 4 Sene önce Avakado çekirdeğini Direk Saksiya Toprağin Içine Diktim. Ve çimlendi Bayada Büyüdü Neredeyse 40 Cm Cicari Oldu Fakat Bulunduğumuz Bölge Soğuk Olduğu Için Don Vurdu. Ve Kurudu.

A.Şahin 17-07-2007 00:18

Arkadaşlar bende aynı burada gördüğüm gibi kürdanla tutturma modelini denedim, ancak tam üç ay durmasına ragmen hiç hareketlenmedi. Bende beklemekten sıkılıp toprağa gömdüm bir hafta kadar önce iki gündür ayrılmaya başladı galiba canlanıyor :) iyi ki atmamışım...

spring 17-07-2007 14:10

iki üç ay önce kökü kırılan avakado çekirdeğimin şimdiki hali :)

3 Eklenti(ler)
2-3 ay önce bardak içinde kürdan yöntemi ile avakado çekirdeğimi yetiştirmeye başlamıştım, birgün suyunu değiştirirken elimden düştü ve kök kırıldı :( Atmaya kıyamadım ve bahçemde bir saksıya ektim, havaların ısınması ile bir baktımki iyice yeşermeye, dallanmaya budaklanmaya başlamış :cool: Nasıl heyecanlı bir duygu anlatamam:D
Hergün bir iki santim uzuyor gibi. Sormak istediğim sorular şöyle;
1.Böceklerin kemirmemesi için ne önerilir?
2.Şimdiden daha büyük bir saksıya geçmelimiyim?
3.Kış geldiğinde ne olacak? Ev ortamında nasıl yetişiyor?

Saygılar
Teşekkürler

Ophrys 18-07-2007 13:12

Evde sürekli uzamaya başaladığından benim avakadoyu Ege Üniversitesi Botanik Bahçesine verdim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025