agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Egzotik Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/)
-   -   Avokado (Persea americana) Yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/735.htm)

gmzkzm 02-01-2013 19:23

dün avakado aldım ve çekirdeğini kürdanla delip suya aldım. bakalım neler olacak? bu siteye hayran kaldım. aklıma gelmeyecek ne kadar güzel fikir varsa burda mevcut. düşünüp emek veren, paylaşmayı seven herkese saygılarımı sunarım..

Archer 27-01-2013 23:36

Ben de bir hafta kadar önce ayni yöntemi uyguladım .Bakalım takip ediyorum.Ayrıca mango çimlendirmeye çalışıyorum .daha önceki denemem başarısız oldu .umarım bu sefer başarılı olurum.

zuhaleyna 17-02-2013 21:07

Avakado dış mekan bitkisi güneyde 6-8 mt. büyüyor, bahçeye 1 dişi, 1 erkek ektik. Aşı yaparsanız meyve verir ancak.

cliepy 17-02-2013 21:36

Avokadoda erkek-dişi yoktur, erdişidir. Fakat her cinsin (yaklasik 8-10 cesit cinsleri mevcut) erkek ve dısı çiçeklerinin açma zamanları farklıdır. Önemli olan en az iki avokado ekip biri erkek cicekteyken digerinin dısı çiçek zamanında olmasıdır, böylelikle her ikisi de dollenip meyve verir.

cliepy 17-02-2013 21:37

Ve eğer doğru cinsleri secerseniz aşı yapmadan da meyve verir.

cliepy 17-02-2013 21:51

Şöyle:
Bu cinslerin yarısı çiçeklerde önce erkek tomurcuklari acar, sonra da bunu döküp dişiyi açar.
Diğer cinsler de önce dişiyi açıp döktükten sonra erkek tomurcuklar oluşur.
Siz buna göre cins secerseniz hem aşıya gerek kalmaz hemde bol ürüne kavuşursunuz.

cliepy 17-02-2013 22:09

Hass cinsi önce dişi sonra erkek iken
Bacon, fuerte, zutano, ettinger tam tersi.
Yani bu 4 çeşitten birini ekip yanına da hass cinsi ekilirse aşıya gerek yok verim yüksek olur.
Aslında çok kapsamlı bir konu ben gecenin bu vaktinde ancak bu kadar yazabildim ilerleyen zamanda bildiklerimi aktarmaya devam edicegim yaklaşık 6 yıldır avokado yetiştiriyorum cogunu dağıttım, bir kısmı esimin is yerinin terasinda, bir kısmı da köyümde..

cliepy 17-02-2013 23:17

Ayrıca!
Aşılı avokado aldım ürün verecek diye düşünürseniz yine yanilabilirsiniz. Eğer Aşılı aldıklarınız aynı cins grubuna aitse (zutano ve Bacon gibi bluemercana duyurulur) yine ürün alamazsınız. Neticede avokado yetiştirmek zor ama ben bile becerebildiysem siz de yapabilirsiniz yeter ki hevesinizi ve isteginizi kaybetmeyin.

gulaymutlu 18-02-2013 16:12

merhaba benım de rastgele aldıgım avokadolarımı çimlendirmiştim.. yaklaşık 4 yıl oldular nerdeyse 1.5 metreyı gectiler. Ancak kime danıştıysam nasıl aşı yapılacağını bilemediler. Sizlerin bir fikri, bilgisi var mı? teşekkürler..

gulaymutlu 18-02-2013 16:23

Tekrar Merhaba, :) biraz kendi kendime yazmış gibi hissetsemde şunu da eklemeden geçemedim..
Neredeyse ilk sayfadan beri arada atlaya atlaya yazılarınızı okudum..

Genelde avokadoyu tatlıyla, balla, pekmezle tarifler vererek afiyetle yemişsiniz ki bende bunları hiç denememiştim hemen denemeyi düşünüyorum..

Birde ben bir tarif vereyim gerçi klasik ve bilindiktir ama dediğim gibi benim top5 listemdeki mezelerdendir..

avokadonuzu bir güzel yaygan bir tabağa alıp çatalla ezin :) içine bolca karabiber tuz limon ekleyin en son olarak da bir güzel zeytinyağı dökün :)

mstfylcn 20-02-2013 16:12

Avokado (Persea americana) yetiştirme

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,

Çekirdekten çimlendirmeyi denedim, 3 hafta oldu hala bir hareket yok. Bekliyorum.

Avokado çelikten üretilebilir mi? Çeliğin boyu ve özellikleri nasıl olmalıdır? Köklendirmek için su da mı bekletilmeli yoksa direkt toprağa mı ekilmelidir?

Bu fotoğraftaki avokado ağacı mıdır?

Eklenti 371481

16makkrgz16 21-02-2013 18:47

sayın cliepy sizden aldıgım tohumları çimlendirmeye aldım.umarım iyi sonuç alırım.hangi cins bana gönderdiklerin.eger tutarsa tohumlar meyve vermede sorun olur mu acaba

cliepy 21-02-2013 19:02

Sayın 16makkrgz16,
Yanılmıyorsam size 6 tane tohum göndermiştim, içlerinden biri böyle yumurta gibi oval-uzunumsu değil de daha basık tam yuvarlak gibi. İşte onu çimlendirmeyi başarırsanız diğer hepsi ile döllenir ve meyve alırsınız ama çiçeklenmesi için de 3-4 yıl büyütmeniz lazım, çok iyi bakarsanız 3. yılında bile size sürpriz yapabilir.Bu arada avokado 4-5C nin altında kendini kitler, 0C de tamamen ölür en azından genç fidan iken, ilerleyen zamanda soğuk töleransı da artar.

16makkrgz16 21-02-2013 19:37

insallah dediginiz gibi olur.tarif ettiginiz tohum ikiye bölünmüş henüz ona bir işlem uygulamadım

cliepy 21-02-2013 20:00

Bölünmüş olsa da hafif birleştirip nemli topraga gömün bence. Ben öyle bir tane ekmiştim 2 yıl önce şimdi çok sağlıklı bir bitki. Onlar topraktan besin alabildikten sonra gerisi kolay.

16makkrgz16 21-02-2013 20:08

digerlerini kürdan yardımıyla suya koydum.onuda topraga ekeyim insallah olumlu sonuçlanır

cliepy 21-02-2013 20:43

Ben hiç kürdana batirmadım, ilklerini 2-3 gün suda bekletip ektim sonrakileri ise direk topraga.

16makkrgz16 21-02-2013 20:49

sizin dediginiz gibi yapayım.siz sanırım meyve alıyorsunuz fidanlarınızdan

rencberdede 27-02-2013 16:24

Sn.cliepy,

Önce erkek çiçek açan türün polenlerini dondursak, sonra açacak olan dişi çiçekleri bu polenle döllemek mümkün mü?

h_dogan 27-02-2013 17:15

Bu avokadoyu hocamız anlatırken hayret etmiştim.
Bitki hermafrodit(erkek ve dişi organlar aynı çiçekte) olmasına rağmen organların reseptif (aktif) olma zamanları farklı oluyor. Tabi çeşitler de ona göre seçiliyor yetiştiricilik yapılacaksa. A ve B çeşitleri var. Bir çeşidin erkek organları öğleye kadar aktif dişi çiçekler öğleden sonra aktif olurken; diğer çeşidin dişi organları öğleden önce aktif erkek organları öğleden sonra aktif oluyor. Tek bitkiden meyve alma ihtimali her bitki için var olumsuz hava koşullarında kısmen aktif olma süreleri uzayıp kısalabildiği için az da olsa meyve alabilirsiniz.
Hala hayret ediyorum bu bitkiye nasıl böyle davranıyor vardır yaradanın bir bildiği diyorum. ;)

Archer 28-02-2013 15:18

Yaklaşık bir ay kadar önce suya daldırdığım avakado çekirdeğinin son hali.şu anda ortasından hafif çatlama ve alt tarafta köklenme belirtisi var gibi. Sabırla başında bekliyoruz. bakalım ne zaman gülümseyecek.

http://imageshack.us/a/img856/4972/p1030316t.jpg

SahraSahil 28-03-2013 21:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Archer (Mesaj 1111026)
Yaklaşık bir ay kadar önce suya daldırdığım avakado çekirdeğinin son hali.şu anda ortasından hafif çatlama ve alt tarafta köklenme belirtisi var gibi. Sabırla başında bekliyoruz. bakalım ne zaman gülümseyecek.

http://imageshack.us/a/img856/4972/p1030316t.jpg

Eğer kalorifer peteğinin üzerine koyup suyun ılık olmasını sağlarsanız tabii ki bir de güneş lazım o zaman keyifleri çok yerinde oluyor ve gelişimleri daha hızlı oluyor ;)

SahraSahil 28-03-2013 22:00

1 Eklenti(ler)
Bunlar da benim 2,5 haftalık yavrularım gelişimlerinden çok memnunum :) bardakları kalorifer peteğinin üzerine gün içinde 4-5 saat güneş alabilecekleri bir noktaya koydum. Sularına hergün takviye yapıyorum, ilk beyaz kökler görünmeye başlayınca sularına deneme amaçlı birer damla kaktüs besini damlattım ve köklerin büyümesi inanılmaz hızlandı :) sonraki aşamalarda ne gibi sonuçları olur bilmiyorum, bekleyip göreceğim ama şuanlık çok memnunum :D

Archer 28-03-2013 23:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SahraSahil (Mesaj 1129018)
Bunlar da benim 2,5 haftalık yavrularım gelişimlerinden çok memnunum :) bardakları kalorifer peteğinin üzerine gün içinde 4-5 saat güneş alabilecekleri bir noktaya koydum. Sularına hergün takviye yapıyorum, ilk beyaz kökler görünmeye başlayınca sularına deneme amaçlı birer damla kaktüs besini damlattım ve köklerin büyümesi inanılmaz hızlandı :) sonraki aşamalarda ne gibi sonuçları olur bilmiyorum, bekleyip göreceğim ama şuanlık çok memnunum :D

Merhaba. Sizi kutluyorum çok şanslı ve beceriklisiniz. Benimki bozulmaya başladı ben de onu saksıya aldım. şimdilik duruyor ama hiçbir gelişme de yok. Sizinki herhalde çay bardağında olduğundan mıdır yoksa Angara havasından mıdır ama tebrik ediyorum. Saygılar.

SahraSahil 29-03-2013 11:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Archer (Mesaj 1129086)
Merhaba. Sizi kutluyorum çok şanslı ve beceriklisiniz. Benimki bozulmaya başladı ben de onu saksıya aldım. şimdilik duruyor ama hiçbir gelişme de yok. Sizinki herhalde çay bardağında olduğundan mıdır yoksa Angara havasından mıdır ama tebrik ediyorum. Saygılar.

Angara havası iyi gelmiş olabilir onlara :) çok teşekkür ederim eğer yeniden denemeyi düşünürseniz benim yaptıklarımı yapmanızı tavsiye ederim çünkü ortadaki çekirdekte bu sabah yaprak hazırlıkları olduğunu gördüm.

SahraSahil 29-03-2013 12:11

2 Eklenti(ler)
Dünden bugüne çekirdeklerimin gelişimi;) Ortadaki çekirdekte yaprak hazırlıkları başlamış çok heyecanlıyımm :)

Archer 01-04-2013 23:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SahraSahil (Mesaj 1129303)
Angara havası iyi gelmiş olabilir onlara :) çok teşekkür ederim eğer yeniden denemeyi düşünürseniz benim yaptıklarımı yapmanızı tavsiye ederim çünkü ortadaki çekirdekte bu sabah yaprak hazırlıkları olduğunu gördüm.

Şimdilik saksıda camın önünde duruyor. Oldu oldu olmadı deneme şansım yok zira Şimdi kalk Angara'ya git hava al gel uzun iş.

İşin aslı iki defa denedim olmadı. sanırım çekirdekte bir problem var. Neyse sağlık olsun. Saygılarımla.

mstfylcn 04-04-2013 13:51

Avokado (Persea americana) Yetiştirme

1 Eklenti(ler)
Avokadom boy atmaya devam ediyor :)

gmzkzm 13-04-2013 07:42

avakado

ocakta diktiğim iki çekirdek şuan gayet iyi duruöda. yağrakları büyüdüğünde o kadar güzel oluyor ki. ancak ben geçen ay budadım, kenarlardan yine fışkırdı. evim çok aydınlık olmamasına rağmen gayet iyi gidiyorlar.

gulcingiller 08-05-2013 14:43

filizlenen cekirdeklerinizi buyukce bir saksiya dikmenizi tavsiye ederim cunku cok cabuk buyuyor :) bende denedim cekirdek filizlendi yakinda toprakla bulusacak

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025