agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Egzotik Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/)
-   -   Pepino (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/5358.htm)

nevsune 15-03-2008 12:25

Toz şeklinde satılıyor. Sulandırarak kullanılır.

Bulamazsanız haber verin, ben size gönderirim.

Oğuzhan 15-03-2008 13:52

Teşekkür ederim.Bakayım.İnşallah bulurum.

izzeterisen 15-03-2008 19:02

pepino

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan (Mesaj 214707)
Sevgili Nihat Abi evde çiçek açıyor.Malesef dökülüyor.Bir türlü meyve tutmadı.Bu ara yapraklarda dökülüyor.Küçük akarlar var.Yaprakları benekli ve üzerlirde ağ olumuş.Kırmızı örümcek istilası var. Çoğu yaprağı koparıp attım .Yeni aldığım Chrysamed marka bir ilaçla ilaçladım.
Bakalım pek iyi görünmüyor.Sanırım ilaç iyi değil.Siz ne ilacı kullanıyorsunuz.?
http://www.chrysamed.de/tr/index/urnlerimiz.ran.aspx

Pepino nötr gün bitkisi olarak bilinmekle birlikte, gün uzunluğunun artması çiçek sayısını olumlu yönde etkilemektedir.ç Deniz seviyesinde 800-2700 m. yüksekliklere kadar yetiştirilebildiği halde, düşük sıcaklıklardan olumsuz etkilenmekte, en iyi sonuçlar, yıl boyunca sıcaklıkların değişmediği ekolojilerden alınmaktadır.yetiştirme periyodu boyunca 12ºC’nin altında ve 25 ºC’nin üstündeki sıcaklıklar, bitki için uygun olmayıp verim düşüklüklerine neden olmaktadır. Düşük ışık yoğunluğu, olgun meyvenin krem-sarı rengini almasını engellemekte ve meyvedeki şeker miktarının da düşmesine neden olmaktadır.
Ticari anlamda pepino üretimi tek yıllık olarak, anaçlık bitkilerden alınan ve köklendirilen çelikler ile yapılır ve 0,5-1 m.sıra arası ve 0,5 m.sıra üzeri mesafeler verilmek suretiyle üretim yerlerine dikilirler. Doğal olarak bırakıldığında çalı formunu alan pepino bitkilerinden randımanlı bir üretim sonucu almak için budama yapmak şarttır. Pepino bitkilerinde budama, uygun sayıda ana gövde bırakılması ve bunlar üzerindeki yan dalların fazla büyümeden periyodik olarak alınması şeklinde uygulanmaktadır. Ekonomik anlamda sonuç almak için 2-3 adet ana gövde bırakmak idealdir. Böylece daha fazla ışıklanma ile meyve tutumu sayısında artışlar sağlanmış olur. Bu amaçla zaman zaman yaprak budaması yapmak daha faydalı olacaktır. Dördüncü çiçek salkımından sonra ana dllarda tepe alma işleminin yapılması da meyve kalitesini olumlu yönde etkileyen diğer bir uygulamadır.

Kaliteli meyve ve ekonomik bir üretim için bir salkımda bulunması gereken meyve sayısı 2-3 olmalıdır. İlk salkımdaki meyvelerin kalitesi iyi olmadığından ihracata yönelik üretimlerde bu salkımdan sonraki salkımların meyveleri kullanılmakta, diğerleri yerel pazarlarda tüketilmektedir.

Erken ilkbaharda çiçeklenme gecikebilir. Her nasılsa meyve kalitesi,* yazın yüksek sıcaklıkta meyve olgunlaşınca olumsuz etkilenir. Sonbahar-kış üretiminde orta sıcaklıklarda kabul edilebilir meyve elde etmek mümkündür, meyve olgunlaşması zaman alabilir. Böylece yüksek meyve kalitesi elde edilir.

Bu bilgiler 4-5 yıl önce derlediğim mbilgiler.(BEŞİRLİ,G.,SÜRMELİ N, Atatürk Bahçe kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü-Yalova, TARIM VE KÖY Sayı.119, Sayfa.40,41)
-Kapalı ortamda (ev-sera gibi) döllenme için arı faaliyetine ihtiyacı var.
-Akdeniz Bölgesinde Mayıs ayından sonra sıcaklık nedeniyle meyve tutmuyor.
-Serada yetiştirdim,iki gövdeli bitkiler olarak, her salkımda da 2-3 meyve bıraktım. Her bir meyve yarım kilo kadar idi.
-Yetiştiriciliğinin sırık domatesten hiçbir farkı yok. Ancak 2 gövde bırakır ve yandan çıkan filizlerin hepsini 4-5 cm olmadan kırarsanız çok harika meyveler elde edersiniz. Tabii salkımda meyve seyreltme de yapmanız gerekir. 2-3 meyveden fazla bırakmayın.
kolay gelsin.

Oğuzhan 28-03-2008 17:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 214772)
Toz şeklinde satılıyor. Sulandırarak kullanılır.

Bulamazsanız haber verin, ben size gönderirim.

Sevgili Nevsune Hnm.
Kükürt aldım.Fakat suda bir türlü eritemedim.Suyun üstünde kalıyor.Sizinki eriyen cinsi mi?

nevsune 28-03-2008 17:52

Zaten toz halinde Oğuzhan. Eriyince de açık sarı renkli bir sıvı oluşuyor. Kokusu var değil mi?

Çok kolay suya karışıyor, neden erimedi sizinki acaba? Açık mı aldınız? Benimki kutu içerisindeydi.

Oğuzhan 28-03-2008 18:09

Açık aldım.Acaba iki cinsi mi var. Toz halinde kullanılan.Birde eriyen.Kokusu var. Ev hep kükürt kokuyor.Evdekiler beni atacak yakında ..:)

nevsune 29-03-2008 09:29

Tamam o koku varsa mesele yok bence.

Balkonu biraz havalandırmakla kokusu bir iki günde geçiyor zaten. Kırmızı örümceklere birebir (haa, mantar için de iyi bir koruma ilacı). 15 gün sonra bir kez daha yapılırsa hiç sorun kalmayacak. Geçmiş olsun:)

nihatdurgut03 30-03-2008 13:07

pepinolar

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan (Mesaj 214707)
Sevgili Nihat Abi evde çiçek açıyor.Malesef dökülüyor.Bir türlü meyve tutmadı.Bu ara yapraklarda dökülüyor.Küçük akarlar var.Yaprakları benekli ve üzerlirde ağ olumuş.Kırmızı örümcek istilası var. Çoğu yaprağı koparıp attım .Yeni aldığım Chrysamed marka bir ilaçla ilaçladım.
Bakalım pek iyi görünmüyor.Sanırım ilaç iyi değil.Siz ne ilacı kullanıyorsunuz.?
http://www.chrysamed.de/tr/index/urnlerimiz.ran.aspx

oguzhan pepinolar nasıl oldular kırmızı örümcege care bulabildinmikolay gelsin

MSaygin 08-04-2008 13:57

Önceki gün Adana'da bir markette gördüm pepinoları, 2 tane aldım.
İlk olarak ağızda kavun tadı bırakıyor, ancak ham, tamamen reyhasız bir kavun, yuttuktan sonra da salatalık tadı kalıyor ağızda.O da yine, reyhasız, su gibi bir salatalık :) Ham kavun, salatalık seven birisi olmama, meyvede pek reyha aramamama rağmen bana pek hitap etmedi.Masadaki diğer arkadaşlardan da, 8 kişiydik, tadını beğenen olmadı."Su yemiş gibi olduk" yorumlarını da ekleyeyim :)

Oğuzhan 08-04-2008 17:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nihatdurgut03 (Mesaj 220408)
oguzhan pepinolar nasıl oldular kırmızı örümcege care bulabildinmikolay gelsin

Kükürt uyguluyorum.Yapraklarını komple koparttım.Üzerlerinde örümcekler vardı.Yeni çıkacakları bekliyorum.Bakalım.Beklemedeyim.

Oğuzhan 08-04-2008 17:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 219907)
Tamam o koku varsa mesele yok bence.

Balkonu biraz havalandırmakla kokusu bir iki günde geçiyor zaten. Kırmızı örümceklere birebir (haa, mantar için de iyi bir koruma ilacı). 15 gün sonra bir kez daha yapılırsa hiç sorun kalmayacak. Geçmiş olsun:)

Teşekkür ederim.Bütün çiçeklere ve bitkilere püskürtüyorum.Birazda topraklarına karıştırdım.

igidu 09-04-2008 16:33

Kükürtü İstanbul Bakırköyde Tarım İlaçları satan bi yerde sordum toz halinde suda eriyen cinsten kilosu 8 liraydı.

bluecrop 12-04-2008 09:52

pepino

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 222832)
Önceki gün Adana'da bir markette gördüm pepinoları, 2 tane aldım.
İlk olarak ağızda kavun tadı bırakıyor, ancak ham, tamamen reyhasız bir kavun, yuttuktan sonra da salatalık tadı kalıyor ağızda.O da yine, reyhasız, su gibi bir salatalık :) Ham kavun, salatalık seven birisi olmama, meyvede pek reyha aramamama rağmen bana pek hitap etmedi.Masadaki diğer arkadaşlardan da, 8 kişiydik, tadını beğenen olmadı."Su yemiş gibi olduk" yorumlarını da ekleyeyim :)

Pepino meyvesinin armutla kavun arasında aromatik tadı vardır. meyvesinin yeme olgunluğuna geldiği briks değerinden anlaşılır. Hasattan önce pepino meyvelerin briks değeri refraktometre yardımıyla ölçülmelidir . Bu bilgiler meyvenin üretici yanıyla ilgili olmakla beraber , tüketicileri ilgilendiren kısmı tüketicinin yanında refraktometre bulunduramayacağı gerçeğinden hareketle meyvenin görsel albenisi ile bu ölçüm sağlanabilir.

Eklenti 34460

4 yıldır meyve üretimi (hobi) yaptığımız pepinonun yeme olgunluğuna gelmiş meyvesinde aramamız gereken özellikleri şöyle sıralayabiliriz;
1- meyve olgunlaşma döneminde bol güneş aldığına dair kanıtlar taşıyan koyu krem, sarıya yakın bir ton
2- Gölgesiz açık bir alanda yetiştirildiğine dair , üzerindeki mor çizgilerin bolluğu
3- meyve büyüme döneminde yeterli su verildiğini gösteren pürüzsüz parlak bir kabuk kısmı
4- 400 gramın üzerindeki meyvelerde aşırı sulamadan dolayı aroma ve tad kaybı meydana gelir.

Kemal Kutlu 12-04-2008 20:50

Pepino İçin Önemli Bilgiler!

Ben 6-7 senedir Profesyonel olarak Pepino yetiştiriyorum ayrıca hem üretip hemde satıyorum.Şimdi Bi Bilinç ile üretmek var bide bilinçsizce üretmek var pepino hormon ve arı istemez iyi bakıldıgında 500gr -1000 gr arası meyve alabilirsiniz.Gelelim tadına şimdi pepinoyu tatlandırmak için Amonyum Nitrat %33n Ve tavuk Gübresini ilaçlama makinasına **** el ile litre olarak verebilirsiniz (Not İlaclama hortumunun agzındaki murc'u cıkarıp verin) yalnız Pepino'un üstündeki mor çizgiler çıkmadan veriniz yani yeşil iken ve sizde göreceksiniz morc çizgiler koyu mor tadı deseniz Baldan tatlı olacak.
Virus:Yaprak Biti, Kırmızı Örümcek ( Yaprak Bitini Karınca Cıkarır Pepinoya Ona Göre :) )

NOT:İLACI VERİRKEN DİREK GÖVDEYE DEĞİL KÖKÜN ETRAFINDA GEZDİRİN

Kemal Kutlu 12-04-2008 21:02

1 Eklenti(ler)
Eklenti 34520

Oğuzhan 15-04-2008 11:37

Çok güzeller.Çok istiyorum ama başarılı olurmuyum bilemiyorum. .Kırmızı örümceklerden kurtulursam.
Bakalım sanki kendine geliyor gibi.

Oyaman 29-04-2008 20:04

Pepinoyu tohumdan üretmek zormuş , acaba aramızda tohumunu çimlendirebilen varmı ?

sakızcı ciftlik 05-05-2008 12:14

var o bahsettiniz bitki pepino ise o bir çiçek değil kavun türü meyvesi vardır vede patlıcan familyasın geliyor...

Özhan 05-05-2008 18:17

Bitki Konusunda Tecrübelilere...

3 Eklenti(ler)
Yaklaşık 40 gün önce edindiğim pepino fidelerim ilk başta sağlıklıyken durumları biraz içimi sıkmaya başladı.
İki ayrı fidenin resimleri aşağıdaki gibidir. Bunların birine 15-15-15 npk gübre verdim ikincisinede hümik asit verdim.

1 nolu pepinoya Npk 15-15-15 için 5 lt suya 1 kola kapağı kompoze
2 nolu pepinoya Hümik asit için ise 1 lt suya 2 cc hümik asit

1 nolu pepinonun yaprakları yukarı doğru kıvrılmış.
2 nolu peino yaprakları yukarı doğru kıvrılmış hepde uçlardan kurumuş.

Sizce bunların sebebi nedir. Yorumlarınızı bekliyorum.

Not: balkonum hayli güneş almakta. 2-3 günde bir sulama yapıyorum fide başına yarım çay bardğı kadar. Bir ara 2 günde bir akşamları yapraklarına su püskürtüyordum

egome 05-05-2008 18:37

Sanki gübre yanığına benziyor bence. Bunun nedeni az sulama olabilir. Toprak çok kuru gözüküyor. Yarım çay bardağı su çok az. Bol sulayın. Fazla gübre vermeyin. Kuruyan yaprakları koparın. Pepino çok sürgün veren bir bitkidir. En kısa zamanda toparlayacaktır.

Todor 05-05-2008 18:42

Herhangi bir fungisit ilacı kullandınız mı hiç? İlk rsimdeki alt yapraklardan görebildiğim, pepinonuzda mantar olduğu.

Su miktarını arttırabilisiniz. Pepino suyu seven bir bikidir.

Özhan 05-05-2008 19:02

Hayır herhangi bir fungisit kullanmadım. Gübrelemeyi fidelerimin ekiminden 20 gün sonra yaptım. Bugün 40. günleri başka bişey yapmadım. Yukarıda 2 fide resmi var . İlk resim 1. fideye diğer 2 resim öbür aynı bitkiye ait. Yapraklarının yukarı doğru kıvrılması az suya uçlarının kurumasıda hümik asitten mi acaba.

izzeterisen 05-05-2008 19:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Karaçalı (Mesaj 232698)
Hayır herhangi bir fungisit kullanmadım. Gübrelemeyi fidelerimin ekiminden 20 gün sonra yaptım. Bugün 40. günleri başka bişey yapmadım. Yukarıda 2 fide resmi var . İlk resim 1. fideye diğer 2 resim öbür aynı bitkiye ait. Yapraklarının yukarı doğru kıvrılması az suya uçlarının kurumasıda hümik asitten mi acaba.

Yapraklarının yukarı doğru kıvrılması ışık şiddetinin birden artışından kaynaklanabilir. Yapraklardaki sararmanın nedenini çözemiyorum. sulama, susuzluk, soğuk etkisi gibi durumları anlatırsanız sanırım yardımcı olabilirim.
Gübrelemeyi kesin, ilk meyveler oluşuncaya kadar gübre vermeyin. İlle de vereceğim derseniz iyi yanmış hayvah gübresi ile hazırlayacağınız şerbet verebilirsiniz.
Suyu ölçülü olarak vermeye devam edin. Bir de bir bitkide en fazla 2 yaprak bırakın, tüm filizleri birkaç cm. olunca koparın. Mümkünse sürekli güneş altında yetiştirin.

Yaprakları yakın plan çekme imkanınız varsa daha yakından çekerek buraya ekler misiniz?

Oğuzhan 05-05-2008 19:29

Pepino akarların saldırısına uğramış.Kırmızı örümcek bence.

izzeterisen 05-05-2008 19:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan (Mesaj 232717)
Pepino akarların saldırısına uğramış.Kırmızı örümcek bence.

Yapraklar üzerinde parıltılar var. Bunun sebebini anlayabilmek için fotoğraf eklenmesini istedim ama, büyük bir ihtimalle thrips var. Belki de virütük bir sorun var.

Özhan 06-05-2008 09:08

Pepinomdaki sorunu buldum sanırım. Fotoğraf eklicem dedim ama daha net görüntüye ulaşabilecek kapasitede fotoğraf makinem yok. Ama bu sabah bitkilerin en üst bölümünde 3-4 dalın çıkdığı gövde etrafında ağ gördüm. Vede çok çok dikkatle bakılınca ancak görülen örümcekler vardı. Ama sadece kırmızı değillerdi , beyaz olanalarıda vardı sanırım. Neyse sorunu bulduk şimdi halletmesi kaldı. Bakalım başarabilcekmiyiz. Çünkü Oguzhanın birçok mesajını okumuştum kırmızı örümceklerle başının dertte olduğuna dair.

Oğuzhan 06-05-2008 17:06

Aynı sorunu bende yaşadım. Sevgili Nevsune ablam sayesinde kükürtle sorunumu çözdüm.Ama bendeki toz olanından.Suda eriyeni bulamadım.Suda eriyen kükürt bulursan sorunu çözersen.Yalnız kükürtlemeden bitkiyi güzelce temizle.Yaprakları komple kopart.Toprağınada biraz kükürt karıştır.Sonradan yeni yaprak veriyor.Başarılar.Umarım sorunu çözersin.

Özhan 06-05-2008 23:15

Ziraatçı bir arkadaşım DDVP adlı bir ilaç kullanmamı söyledi.Sen denedinmi bu ilacı

Oğuzhan 08-05-2008 11:21

Yok denemedim.Kimyasal mı?
Kükürt doğal olduğu için onu tercih ettim.Bahçede kullanılabilir.Benim ki balkonda o yüzden kimyasal kullanmak istemedim.Artık son çare olacak.

izzeterisen 08-05-2008 12:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan (Mesaj 233716)
Yok denemedim.Kimyasal mı?
Kükürt doğal olduğu için onu tercih ettim.Bahçede kullanılabilir.Benim ki balkonda o yüzden kimyasal kullanmak istemedim.Artık son çare olacak.

Kükürt WP'yi küllemede, pas akarında, kırmızı örümcek mücadelesinde kullanabilirsin. Öncelikle bunu kullanmanı öneririm.
DDVP zehirli ilaç, kükürt ise gıda sayılır.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025