agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Egzotik Meyveler
(https)

Beğeni Düzeni46Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-08-2008, 10:58   #241
Ağaç Dostu

Süha Şendoğan's Avatar

Giriş Tarihi: 01-06-2007
Galeri: 38
Sevgili Lonicera,
Bende sizin gibi bazı fideleri balkonda, bazılarını içerde tutup gelişmeleri incelemeye devam edeceğim neticeleri burada paylaşırız.Kışın İstanbul'da değil Bursa'da olacağım.Güneye bakan balkonda saksıları samanla örteceğim.Tavsiyelerinize teşekkürler..

Düzenleyen Süha Şendoğan : 20-08-2008 saat 11:32
Süha Şendoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2008, 22:18   #242
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-08-2008
pepinolarıma mozaik virüsü bulaşmış, nasıl oldu anlayamadım. yapraklar içe doğru kıvrılmaya başladı. önceleri sıcaktan kaynaklandığını sandım, fakat yaprakların alt yüzeylerinde sarı lekeleri görünce biraz araştırma yaptım. mozaik virüsü olduklarını sanıyorum, yarın resimlerini ekleyeceğim, mekanik olarak yani hastalıklı yapraklara temas ile birbirlerine bulaşıyormuş, ilk önce nereden bulaştı bilemiyorum ama zoru başardım galiba

ismailkaymaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2008, 09:38   #243
Yeni Üye

farmer59's Avatar

Giriş Tarihi: 17-09-2008
pepino yetiştiriciliği

PEPINO
Özellikleri ve Tarihçesi:
Türkiye' de üretimine yeni başlanılan PEPİNO Peru menşeyli olup, G.Amerika' nın diğer ülkelerinde de yetişmektedir. Patlıcangiller familyasından olan bu ürünün üretimi doğal ekolojisinde çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde , ekonomik anlamda bir üretim olduğunda tek yıllık üretim şekli tercih edilmektedir.

Yetiştirildiği Yerler:
Güney Amerika dan Uzakdoğu’ya kadar geniş bir coğrafya da yetiştirilmektedir. Fide ile üretilip, meyvelerin belli bir büyüklüğe ulaşıncaya kadar bol su verilir. Olgunlaşma döneminde su verme azaltılır. Bol güneş ve temiz havayı sever. Kapalı ortamlarda bitki büyür ancak meyve vermez. Güneşe bakan açık balkonlarda 7-10 numaralı saksılarda yetişip meyve verebilir. Pepino meyvelerinin büyüklükleri çeşitlerine ve uygulanan kültürel işlemlere göre farklılık göstermektedir.
Örneğin: Meyve seyretmesinin yapılmadığı koşullarda meyve ağırlığı 40-50 grama kadar düşerken salkımda tek meyve bırakılan uygulamalarda 1300 gr kadar çıkabilmektedir. Ancak pazara sunulan meyve büyüklüğü 250-500 gr olmalıdır. Kaliteli meyve ve ekonomik bir üretim için 1 salkımda 2 veya 3 meyve olmalıdır. Meyve seyretmesi meyveler ceviz büyüklüğüne ulaşınca yapılır. Bir fidede 3 ana gövde bırakır, diğer yan dallar ve meyveler fazla büyümeden periyodik olarak budanır. Böylece daha fazla ışıklama ile meyve tutumu sayısında artışlar sağlanır.

Faydaları:
İçerdiği A ve C vitaminleri sayesinde idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırır. Ayrıca yara ve diş iltihaplarına karşı etkilidir. Kan damarlarının kuvvetli olmasını sağlar.

Muhafaza Koşulları:
Gece gündüz sıcaklık farkı fazla olmayan ılıman bölgelerimizde (Karadeniz , Ege , Marmara , Akdeniz ) bahçe üretimi yapılabilir.
Pepino soğuğa karşı duyarlı olup, +5º de bitki gövdesi zarar görür, 0ºde tamamen kurur.Bu nedenle gece ayazlarına karşı korunmalıdır.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Pepinoyu dolapta soğutarak ve ince kabuğunu soyarak kavun gibi tüketebileceğiniz gibi meze olarak dondurmalara katarak da kullanabilirsiniz. Ayrıca yine karışık meyve salatalarında garnitür olarak da kullanabilirsiniz.

Besin Değerleri:
1 kg. meyvede 56 gr. suda eriyebilir kuru madde verir. 57 gr. suda eriyebilir şeker, 1 gr. Protein, 480 mg. C vitamini, 107 mg. P, 1150 mg. K vitamini bulunmaktadır.
aşağıdaki resimlerde çalışmalarımın bir parçası...

Eklenen Resimler

farmer59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2008, 10:51   #244
Ağaç Dostu

Süha Şendoğan's Avatar

Tüm saksılardaki pepinoları budadım çıkan sürgünleri tekrar daldırdım % 90 köklenmeğe başladı ama esas problem bu aralar geceler çok soğuk olmağa başladı balkonda naylon örtme zamanı geldi herhalde.
Arkadaşlar sizin fikriniz nedir?

Eski 28-09-2008, 21:43   #245
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2008
Galeri: 236
Sayın cankizabla, önce yeni gelenlerin kendini tanıttığı başlıkta kendinizi tanıtın, sonra da forum kurallarına göz gezdirin. Türkçe'yi kullanma konusuna hepimiz özen gösteriyoruz.

Pepino konusunda başarılı olamamış olabilirsiniz ama başka birçok bitkiyi eminim rahatlıkla yetiştirirsiniz Ya da yılmayıp tekrar pepino deneyebilirsiniz, balkonunuza korkuluk koyarak kuşların gelmesini engelleyebilirsiniz. Bir köşeye yem koyarsanız belki kuşların ilgisi fidelerinizden başka yere kayar.

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2008, 20:18   #246
Ağaç Dostu

nazlı06's Avatar

Giriş Tarihi: 27-05-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ismailkaymaz Mesajı Göster
pepinolarıma mozaik virüsü bulaşmış, nasıl oldu anlayamadım. yapraklar içe doğru kıvrılmaya başladı. önceleri sıcaktan kaynaklandığını sandım, fakat yaprakların alt yüzeylerinde sarı lekeleri görünce biraz araştırma yaptım. mozaik virüsü olduklarını sanıyorum, yarın resimlerini ekleyeceğim, mekanik olarak yani hastalıklı yapraklara temas ile birbirlerine bulaşıyormuş, ilk önce nereden bulaştı bilemiyorum ama zoru başardım galiba

peki nasıl çözüm buldunuz?

nazlı06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2008, 22:50   #247
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-04-2008
Kırmızı Örümcek ve Mozaik virüsü için en iyi ilaç, MOSPLAN **** GOLDPLAN dır.

Kemal Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2008, 16:15   #248
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-08-2008
Pepinolarıma kırmızı örümcek ve beyaz sineklerde bulaştı. bende bunlar için bir ilaç aldım, fakat pek fayda göremedim. zaten bu virüs için yapalabilecek pek birşey yokmuş. Birde TropikSera'nın söylediği ilaçları deneyeceğim, fayda görebilirsem sizleride haberdar ederim.

ismailkaymaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2008, 16:52   #249
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TropikSera Mesajı Göster
Kırmızı Örümcek ve Mozaik virüsü için en iyi ilaç, MOSPLAN **** GOLDPLAN dır.
Bir yanlışlık olmaması açısından şu açıklamayı yapmamda fayda var. Mospilan Confidor, Goldplan, Ferplan gibi bir dizi jenerik ilaç ki bunlar iki ana aktif madde içerir ve sistemik insectisidlerdir. Acetamiprid veya Imidacloprid ana içerikleridir.
Her iki aktif maddede sadece böceklere etkilidir ve mosaik virüslerine etkisi yoktur.
Herhangi antiviral bir ilaç zaten şu ana kadar mevcut değildir. Mosaik virüsü bulaşmış bir bitkiyi yakarak imha etmek en uygunu olur. Asla kompostlamıya almayın. Zira bu tarz özsuyu emen böceklerce diğer bitkilere de bulaşması çok kolay olur.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2008, 17:59   #250
Ağaç Dostu

snoopy's Avatar

Giriş Tarihi: 23-08-2008
Merhaba,
Yazın bir pepino fidesi almıştım, üzerinde meyvaları da vardı, olgunlaştılar, yedik. Şimdi yaprakları dökülmeye başladı. Herhangi bir hastalık veya böcek görünmüyor.
Bu mevsimde pepinonun yaprak dökmesi normal midir?
Budama yapmak gerekir mi?

snoopy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2008, 11:01   #251
Ağaç Dostu

Süha Şendoğan's Avatar

Yaprak dökmeleri mevsimsel olabilir bu soruya konusunda uzman olanlar cevap verebilir.
Bence budama yapmanın zamanı gelmiş kışa hazırlık yapmak lazım.Ben 15-20 gün önceden yaptım ufak fideler tekrar canlandı.Havalar da uygun gidiyor.

Eski 18-10-2008, 11:44   #252
Ağaç Dostu

snoopy's Avatar

Giriş Tarihi: 23-08-2008
Budamayı ne boyda yapmak gerekir? Yani toprak üstünde kaç cm kalmalı?

snoopy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2008, 21:35   #253
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Galeri: 215
Sayın Snoopy birkaç hafta önce istanbul dan bir pepino fidesi aldım. Daha önce toprağın 3-4 cm üzerinde budanmış. Şu anda yanlardan üç adet sağlıklı filizi var.

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2008, 18:34   #254
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Bayram tatilinde İstanbul dan aldığım pepino fidesi. Şu an Bayburtta soğuk olduğu için içeri aldım ama baharda hemen balkona alacam.

Name:  orkun-pepino.jpg
Views: 3734
Size:  43.7 KB

Eski 25-10-2008, 19:16   #255
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-08-2008
Merhaba,

Bir pepino fidesinden meyva alındıktan sonra o fide her sene aynı verimi vermez meyva olarak. Birinci yılında meyvalar büyük ve lezzetli olduğu gibi ikinci yılında bu o kadarda verimli olmayabiliyor. Sebebi ise fidenin ömrünü tamamlasıdır.İyi bir verim alabilmek için fidenin her yıl yenilenmesi gerekir buda yan dallardan çıkan yeni filizlerle olacaktır.

saygılar
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi snoopy Mesajı Göster
Merhaba,
Yazın bir pepino fidesi almıştım, üzerinde meyvaları da vardı, olgunlaştılar, yedik. Şimdi yaprakları dökülmeye başladı. Herhangi bir hastalık veya böcek görünmüyor.
Bu mevsimde pepinonun yaprak dökmesi normal midir?
Budama yapmak gerekir mi?

tropikana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2008, 21:35   #256
Ağaç Dostu

kürşad's Avatar

Giriş Tarihi: 27-10-2006
Galeri: 25
alttan yapraklar sararıp dökülüyorsa azot takviyesi yapmanız lazım. Kola şişelerinde yaz başında çıkan fideler 50 cm kadar oldu ve alttan yaprakları azot noksanlığından dolayı sararıp dökülmeye başladı. Azot bitki bünyesinde mobil bir elementtir. Yeni filizler sürebilmek için bitki alttaki eski yapraklardaki azotu çekerek üsttekli yaprak ve sürgünlerde kullanır. İyi bir bakımla ileriki yıllarda da verim almamanız için hiçbir neden yok.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2008, 21:33   #257
Ağaç Dostu

Özhan's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Galeri: 3
Ben bu pepinoyu kırmızı örümceklerden yetiştirmeyi beceremedim. Bu sitede ne ilaç tavsiye edildiyse yararı olmadı. Maalesef

Özhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2008, 09:14   #258
Ağaç Dostu

Süha Şendoğan's Avatar

Sevgili Özhan,
Bu sene balkonda uyguladığım ev yapımı ilaçlar (bilhassa tesbih ağacı tohumu ve karışımları) bende bayağı işe yaradı denemeni tavsiye ederim.Belki çok pis kokuyor ama beyaz sinek ve yaprak bitlerini uzaklaştırıyor.

Eski 29-10-2008, 11:02   #259
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-06-2008
Arkadaşlar öncelikle hepininizin CUMHURİYET BAYRAMI kutlu olsun.
benım pepinolarda ne yazıkkı beyaz kucuk kelebekcıkler olustu ve ılacta fayda etmedı.bu konuda tecrubelı ve tavsıyelerde bulunabılecek arkadaslardan acil yardım beklıyorum.
şimdiden tesekkurler

yakutlu61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2008, 11:11   #260
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-06-2008
Bu arada aradıgım sorunun cevabını buldum ve sızlerlede paylasmak ıstedım umarım faydalı olur:
BEYAZ SİNEKLER

[Bemisia tabaci Genn., Trialeurodes vaporariorum (Westw.)(Hom.:Aleyrodidae)]

Boyları nadiren 2 mm'yi aşan ve erginleri ilk bakışta küçük kelebekleri andıran böceklerdir. Genellikle yetişkinleri 1 mm boyutlarında olup beyaz görünümlüdür. Yakından bakıldığında vücudunun açık sarı olduğu gözlenir. Ergin dişi ve erkek bireyler kanatlıdır. Kanatlarının üzeri beyaz mumsu tozlarla kaplıdır.

Gözle görülebilecek boyutta olan yumurtalarını yaprağın alt yüzeyine dik olarak bırakır. Yumurtaları kısa bir sap ile yaprağın alt epidermisine tutturulur. İlk bırakıldığında beyaz olan yumurtalar olgunlaştıkça kahverengi bir renk alır.
Yumurtadan yeni çıkan larvalar şeffaf beyazımsı sarı renkte, oval yapılı ve hareketlidir. Üç çift bacağı olup, soluk sarı bir renge sahiptir. Larvalar, kısa bir süre sonra kendini yaprağa sabitleştirir ve hareketsiz duruma geçer. 3 Larva dönemi bulunur, larvanın renginin koyulaştığı (koyu sarı) ve şişkinleştiği son dönem pupa dönemi olarak kabul edilir.

Zarar Şekli:
Beyazsinek erginleri gerek beslenme ve yumurta bırakma, gerekse dinlenme için yaprakların alt yüzeyini ve bitkilerin alt kısımlarını tercih ederler. Larva ve erginler bitki özsuyunu emerek yaprakta küçük lekeler halinde sararma meydana getirirler. Popülasyonun yoğun olduğu dönemlerde gelişme durabilir. Zararlı tarafından özsuyu emilen yerlerde yaprağın kendine özgü rengi kaybolur ve kuruma meydana gelir. Bitki zayıflar, meyve verimi azalır, zamanla kurur.

Ayrıca beslenme esnasında hem erginleri hem de larvaları tatlı ve yapışkan bir madde salgılarlar. Bu madde üzerinde fumajin mantarları gelişerek siyah bir tabaka oluşmasına neden olurlar. Bu salgı stomaları kapatarak bitkinin solunum ve fizyolojisini olumsuz etkiler, fotosentez düzeninin bozulmasına neden olur. Bu durumun uzun süreli olması bitki de ölümü getirir.

Beyazsinek erginleri bazı virüs hastalıklarının taşınmasında da önemli rol oynarlar.
MÜCADELESİ:

d) Kimyasal mücadele

Yaprak başına 1-2 ergin veya 5 taneden fazla larva görülmesi durumunda, ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır. İlaçlama çalışmalarında ilacın yaprak alt yüzeyine ulaşmasına özen gösterilmelidir.

Öncelikli olarak tavsiye edilen ilaçlar:
Pymetrozine
Pyridaphenthion
Buprofezin
Acetamiprid
Amitraz

İkinci derecede tavsiye edilen ilaçlar:
Thiamethoxam
Formothion
Primiphos-methyl
İmidacloprid
Pyridaben

yakutlu61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2008, 06:19   #261
Ağaç Dostu

fellez's Avatar

Giriş Tarihi: 12-01-2008
Galeri: 125
Yaz ortasında daldırdığım fideleri ana gövdeden geçen hafta ayırdım .Tutmuşlar. İki yeni fide daha elde etmiş oldum.Bu arada esas bitkim hala daha meyva vermeye devam ediyor.Benim bitkilerde örümcek sinek vs gibi zararlı olmadı. Yalnız yana doğru hızla genişliyor. Heralde yanlardan çıkan sürgünleri budamak gerek diye düşünüyorum.

fellez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2008, 07:49   #262
Ağaç Dostu

Süha Şendoğan's Avatar

Sevgili Fellez,
İzmirin iklim şartları bence pepinoya çok uygun kışları çok soğuk olmadığından sanırım saksılarını örtülemek kaydıyla balkonda tutabilirsin.Sn.Lonicera bu konuda uzman önceki yazılarında pepinoları kış şartlarında nasıl muhafaza edeceğinin bilgilerini vermişti.Sürgünleri fazla soğukta tutma bence **** soğuk akşamları saksıların üstüne naylon gibi korunak yap bende o şekilde balkonda tutuyorum.

Eski 01-11-2008, 11:40   #263
Ağaç Dostu

fellez's Avatar

Asıl gövde bahçede ama onu nasıl koruyabilirim sizce onu da naylona sarmalı mıyım?

Eski 01-11-2008, 12:46   #264
Ağaç Dostu

Süha Şendoğan's Avatar

Bahçedeki pepinolar hakkında bu konuda uzman tropiksera veya pepino61'den gerekli bilgileri alabilirsiniz.Size yol göstereceklerinden eminim.

Eski 01-11-2008, 15:11   #265
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Bayburtt ta olduğum için kışın mutlaka içeri almam gerekir malum eksilerde yaşıyoruz kışın. Acaba pepinomu ne zaman tekrar dışarı çıkarmalıyım.

Eski 01-11-2008, 15:17   #266
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-11-2007
Pepinonun yapraklarını mühendis tırtılı sarmıştı. İlaçlama ile kurtuldum ama bu sefer de yapraklarında aşağıda görüldüğü gibi bozulmalar başladı. Acaba bu ne tür bir hastalıktır.

Eklenen Resimler

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2008, 11:21   #267
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Çeliğimi torfa değil de doğrudan gübreli bahçe toprağına diktim. Köklenir mi acaba yoksa hemen çıkarıp torfa mı alayım. Ne dersiniz.

Eski 02-11-2008, 15:16   #268
Ağaç Dostu

fellez's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yolcatılı Mesajı Göster
PEPİNO FİDESİNİ BENDE almak istiyorum nereden alabilirim
Ben çiçek satan seralardan almıştım. Bursada bu olanağınızın olduğunu düşünüyorum ama eğer temin edemezseniz benim daldırdıklarım tuttu gibi tuttuğu kesinleşince paylaşırım sizinle de .

Eski 02-11-2008, 19:21   #269
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-04-2007
Bendeki pepino hiç meyve tutmadı. Çiçeklerini döktü.

zooteknist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2008, 21:34   #270
Ağaç Dostu

Balıkcı's Avatar

Giriş Tarihi: 23-01-2007
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zooteknist Mesajı Göster
Bendeki pepino hiç meyve tutmadı. Çiçeklerini döktü.
Evdeyse öyle oluyor, açık hava istiyor.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025