agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates Hastalık ve Zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/domates/8767.htm)

ene 29-07-2010 14:32

inşallah öle olmuştur. 1 hafta bekleyeyim eğer bir gelişme olmazsa yine burdan sizi rahatsız ederim. teşekkürler.

izzeterisen 29-07-2010 19:38

Sn.hsivakcı.
Çok uzun yıllar domateste çalıştım, hem de yoğun olarak, böyle bir belirti sürtünme izine benziyor.
Ama böyle geniş alanda sürtünme izi de oluşmaz.
Örtüaltında yetiştirilen domateslerde bazan hiç açıklama getirilemeyen sorunlar çıkabiliyor. domatesleriniz örtüaltında mıdır?
Başka arkadaşlar ne diyor acaba? Bir de onların bilgilerini alabilseydik.

MeyveliTepe 29-07-2010 19:45

Bu izler ve kabuk bağlamış gibi görüntü, tek bir domateste mi var, yoksa aynı kökteki bir çok domateste mi?

hsivakci 30-07-2010 01:04

Domatesler örtü altı değil İzzet Bey. Açıkta yetiştiriyorum.
Meyvelitepe;
55 kadar kök var 16 farklı çeşit. Bu belirtileri hep aynı bögedeki birden fazla kökte ve 3 farklı domates çeşidinde görebiliyorum. Aynı kök üzerinde birden fazla domateste görülebiliyor.
Acaba olgunlaşana kadar devam edecekler mi merak ediyorum. Bekleyip göreceğiz.

sibelbozo 30-07-2010 14:12

4 Eklenti(ler)
aşağıdaki resimler ildı cinsi sarı salkım domateslerimin resmi üzerinde bir sürü çiçek olmasına rağmen meyve tutmuyor
nedenini sizlere sormak istiyorum . fideleri interneten aldığım tohumlardan çimlendirmiştim. iki kök var biri daha küçük onun üzerinde 2 adet meyve var büyük olanda 1 adet ben çiçekleri ilk gördüğümde nasılda sevinmiştim üzüm salkımı gibi domateslerim olacak diye ama :( dahalık pek sebze gibi değilde mevsimlik çiçek gibi duruyor.
diğer cins domateslerimde az meyve tutuyor

Eklenti 163414
Eklenti 163415
Eklenti 163416
Eklenti 163417

sibelbozo 30-07-2010 14:19

1 Eklenti(ler)
Eklenti 163419

izzeterisen 30-07-2010 20:29

Sn.sibelbozo,
Domateste döllenme ile ilgili bilgi :

Domates,sağlıklı çiçek oluşumu, tozlanma ve döllenme için 20-25°C civarında gündüz, 15°C civarında gece sıcaklığına, % 60-70 nispi neme ihtiyaç gösterir. 10-12°C' nin altında, 35°C'nin üstündeki sıcaklıklarda tozlanma ve meyve tutumu aksar, polen oluşumu olsa bile çimlenme olmaz. Polenlerin çimlenme koşulları en iyi 18-26°C ve % 70 nispi nemdedir.

İstanbul sıcak ise ve rüzgar etkisinde yetiştiricilik yapıyorsanız, dişicik tepelerinde nem kaybından kaynaklanan dölenmeme sorunu yaşıyor olabilirsiniz.
Bitkinin istediği şartlara sahip değilseniz hormon kullanmanız gerekir.
Şartlarınızı değerlendirirseniz birlikte bilgi sahibi olacağız.

ladybird 30-07-2010 20:33

Sayın İzzeterisen merhabalar,
Yeni üyenizim ve hızlı bir şekilde forumdaki konuları okumaya çalışıyorum. Domates hastalık ve zararlıları ile ilgili geniş bir çalışma yapmışsınız, ancak eski tarihli olduğundan yükleme yapamadım. Pembe domateslerim yeşilken oldukça sağlıklı görünüyorlarken kızarmaya başladıklarında geniş kahverengi çürükler oluştu. Büyük ihtimalle konu dosyalarda bahsettiğiniz bir hastalıktır. Rica etsem dosyaları yeniden yükler **** özelime yollarmısınız? İlginize şimdiden teşekkürler..

Halil Önen 30-07-2010 21:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ene (Mesaj 677745)
merhabalar. benim de balkonda 4 adet rr ve 2 adet sırık cherry domatesim var. dün sularken çiceklerinin kuruduğunu ve bir kısmının da döküldüğünü fark ettim. sulama biçimi ve yerleri ile ilgili herhangi bir değişiklik yapmamıştım ve fazladan bir gübre ya da takviye de yapmamıştım. bu çicek kurumasının nedeni ne olabilir ve nasıl çözerim. yardımcı olursanız sevinirim

Domateste çiçek tripsi var.

Domates yetiştiriyorsanız mutlaka elinizin altında;

spnosat 48/sc. 20 ml. olmalı. Kesin çözümdür.

ene 31-07-2010 12:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 678259)
Domateste çiçek tripsi var.

Domates yetiştiriyorsanız mutlaka elinizin altında;

spnosat 48/sc. 20 ml. olmalı. Kesin çözümdür.

yardımınız için teşekkür ederim. inşallah spnosat 48/sc yi bulabilirim.

izzeterisen 31-07-2010 13:09

Herkese domates yetiştiriciliğinde başarılar diliyorum.

sadopolo 31-07-2010 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ene (Mesaj 678451)
yardımınız için teşekkür ederim. inşallah spnosat 48/sc yi bulabilirim.

Spinosad 48 SC

Ticari adı: Laser veya Spintor,ikiside aynı ilaç.

Laser: 100 lt ye 25 ml dozunda kullanılır.
Spintor:100 lt ye 50 ml dozunda kullanılır.

Oranlama yaparsanız kaç litreye ne kadar kullacağınızı bulabilirsiniz.

Ayrıca çiçeklerde trips olacağınıda düşünmüyorum..

sadopolo 31-07-2010 21:19

Düzeltme...

sadopolo 31-07-2010 21:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sibelbozo (Mesaj 678127)

Evet, bu sıcaklarda malesef domateste döl tutturma da yetiştiriciler güçlük çekebiliyor.Benim size tavsiyem aminoasitli ve fosforlu yaprak gübreleri kullanmanız ve bitkiyi sıcağa karşı dirençli hale getirmeniz.Ayrıca suyuda gereğinden fazla vermemenizi öneririm.
BNOA etkili maddeli bitki gelişim düzenleyicide bulabilirseniz,fısfıs yardımıyla çiçeklere 1 lt ye 1 ml gelecek şekilde uygulayınız.Unutmayın sadece çiçeklere gelecek şekilde uygulayınız.Uygulamaları serin saatte yaparsanız daha olumlu sonuçlar alırsınız.
Bunun yanında bitkinizi yakıcı güneş ışınlarından korumaya çalışınız.

bonzai_32 10-08-2010 00:10

selam

4 Eklenti(ler)
benim örtü altı domates seram var seramda gövdenin kökle birleştiği yerde çürüme var ben Domates öz nekrozundan şüpheleniyorum çünkü daha yeni yaprak budaması yaptım fakat kurşuni küftende şüpheleniyorum kurşuni küf için %50 captan uyguladım var resimini yolluyorum 2 hastalık arasında kararsız kaldım bitkilerin resimlerini yolluyorum forum dostları yorumlarınızı bekliyorum

bonzai_32 10-08-2010 21:27

merbalar

ağaçlar.net forum sakinleri bir konu yollamıştım yorumlarınızı bekliyorum

adnankaraer 12-08-2010 14:38

En baştaki bağlantıları tazeler misiniz? Ya da domates hastalıkları konusundaki sunumları adnankaraer@gmail.com adresine gönderir misiniz?

Saygılarımla

sadopolo 13-08-2010 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonzai_32 (Mesaj 681939)
benim örtü altı domates seram var seramda gövdenin kökle birleştiği yerde çürüme var ben Domates öz nekrozundan şüpheleniyorum çünkü daha yeni yaprak budaması yaptım fakat kurşuni küftende şüpheleniyorum kurşuni küf için %50 captan uyguladım var resimini yolluyorum 2 hastalık arasında kararsız kaldım bitkilerin resimlerini yolluyorum forum dostları yorumlarınızı bekliyorum

1.uygulama

Damlamadan

Dönüme 1 lt Huwa-san (Başka bir dezenfektan olmamalı)
Dönüme 1 lt Mastercop veya Tri-Miltox

2.uygulama (1 Hafta sonra)

Damlamadan

Dönüme yarım litre Maxim
Dönüme 1 lt Huwa-san
Dönüme 800 gr Pomarsol Forte

Bu uygulamaları yaptıktan sonra bitkileriniz sağlığına kavuşacaktır.

Kolay gelsin.

antalyayavu 16-08-2010 14:24

teşekürler güzel bilgi

SAGNOPE 18-08-2010 12:41

Dometeslerim hastalandı

2 Eklenti(ler)
Sevgili arkadaşlar,
Domateslerimin bir kısmında, kızardıktan sonra diplerinde kararma oluyor, acaba diğerlerine de bulaşırmı? ,bu fideleri sökmelimiyim? .
Konu ile ilgili tüm yazılanları okumaya çalıştım, bir yerde kalsiyum eksikliği olabilir deniyor, öyle ise nasıl giderebilirim, teşekkürler, sevgiler...

verdoque 18-08-2010 13:10

Kalsiyum eksikliğine benziyor. Eğer öyleyse sökmeniz gerekmez. Benim de bu sene bir çeşit domatesin ilk iki meyvesinde oldu, sonraki meyvelerinde olmadı. İzlemeye devam edin.

http://www.bitkisagligi.net/Domates_...om_End_Rot.htm

Mücadelesi:
Kültürel Mücadele:
Kalsiyum noksanlığı direkt olarak topraktaki su ile ilgilidir, bu nedenden dolayı sulama suyunun iyi ve kontrollü bir şekilde bitkilere verilmelidir. Toprak iyi olarak drene edilmeli, iyi havalandırımalı, ve kuru geçen sezonlarda toprakta suyu yeterince tutabilmesi için humusca zengin olmasına dikkat edilmelidir. Toprak pH' sı 5.5 ' in üzerinde terçihen 6.5 olmasına özen gösterilmelidir.
Kimyasal Mücadele:
Eksiklik durumlarında Kalsiyumca (kalsiyum nitrat, kasiyum klorid gibi) zengin gübrelemeye özen göstermelidir.

SAGNOPE 18-08-2010 13:16

Çok teşekkür ederim, sağlıklı günler..

bonzai_32 21-08-2010 16:57

çiçek burnu çürüklüğü (kalsiyum eksikliği)

bu çürümeye bağlı görünüm bitki hastalık ve zararlı litaratüründe çiçek burnu çürüklüğü (kalsiyum eksikliği) olarak tanımlanır.Nedeni toprağın kalsiyumca fakir olması bitkinin bu elementten yeterince faydalanamaması hücre bölünmesi sırasında hücre duvarının kalsiyum alamaması nedeniyle deforme olması ve bitkinin çiçek döken uç kısmının çürümeye yüz tutmasıdır.Bitki kesinlikle sökülmez ama çiçek burnu çürüklüğü olan meyveler ilerde burda mantari bir rahatsızlık yaratma durumu olacağından uzaklaştırılmalıdır.Çiçek burnu çürüklüğünün en iyi tedavisi kalsiyum nitralı gübre verilmesidir fakat bu gübre verilirken sabah erken akşam geç saatlerde verilmelidir çünkü bitki nitrat formunu 27-35 C arasında çalıştığı ve kullandığı için bu saatler idaeldir.topraktan uygulanan kalsiyum nitratlı gübrelere yardımcı olarak kalsiyumlu yaprak gübrelerini tavsiye ederim

bonzai_32 21-08-2010 17:01

sorunu buldum bitki yaprak alımı esnasında yara alması yüzünden 6-7 tane bitkide bu sorunu gördüm %50 captanı sorunlu olan bitki yüzeylerine püskürttüm mantar ortadan kayboldu

bonzai_32 21-08-2010 17:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sibelbozo (Mesaj 678126)
aşağıdaki resimler ildı cinsi sarı salkım domateslerimin resmi üzerinde bir sürü çiçek olmasına rağmen meyve tutmuyor
nedenini sizlere sormak istiyorum . fideleri interneten aldığım tohumlardan çimlendirmiştim. iki kök var biri daha küçük onun üzerinde 2 adet meyve var büyük olanda 1 adet ben çiçekleri ilk gördüğümde nasılda sevinmiştim üzüm salkımı gibi domateslerim olacak diye ama :( dahalık pek sebze gibi değilde mevsimlik çiçek gibi duruyor.
diğer cins domateslerimde az meyve tutuyor

Eklenti 163414
Eklenti 163415
Eklenti 163416
Eklenti 163417

sibelbozo sizin domateslerinizde yeterince döllenememe ve bunun sonucu meyve bağlamama sorunu var BNOA etkili Reflex isimli bitki gelişim düzenleyiciyi bir püskürtme aletiyle ilaçta belirtilen dozlarda hazırlayarak bitkilerinizin çiçeklerine püskürtmenizi tavsiye ederim netice alacağınıza eminim

Antaios 22-08-2010 16:38

İlk sayfada verilen linkler hata veriyor :( İlgilenirseniz çok sevinirim.

sibelbozo 23-08-2010 07:07

sayın bonzai bu ilacı nerden alabilirim internedden satış yapan bir yer varmı
biliginz varsa paylaşırmısınız

Adalet Yağcı 23-08-2010 12:03

Domates hastalığı

5 Eklenti(ler)
Sayın Sadopolo;

Her yıl Temmuz ayının ortalarına doğru domateslerim yanıyor.
Damlama ile normal zamanlarda haftada bir, sıcak günlerde iki ve ya üç günde bir sulama yapıyorum.

Bu bir hastalık mıdır, yoksa aşırı sıcaklardan bitkiler yanıyor mu?
Aslında aynı yerdeki bazı bitkiler sağlıklı iken, hemen yanındakinin kurumasını anlayamıyorum.

Kaolin kili başlığında, güneşten korumak için bitkilerin yüzeyine kaolin kili ve ya sönmüş kireç uygulanması gerektiği yazıyor.

Bu hastalığa neyin sebep olduğunu bilirsem, ona göre mücadele edebilirim.
Fotoğrafları az önce çektim, burası 950 rakımlı bir yayla köyü, Mersin'e 30 km. uzakta.
Gündüzleri 40 °C olan sıcaklık geceleri 25 °C kadar düşüyor.

onurekrem 27-08-2010 09:05

herkese ***.inşallah soru sormayı başarabilirim.çünkü daha önce hiç resim ekleyip soru sormamıştım.resimlerde gördügünüz domateslerimde ve patlıcanda ki hastalık sizce ne olabilir.ilk önce domateste uçlarda kuruma başladı.daha sonra bu kurumalar çoğalarak tüm gövdeyi sardı.gördügünüz gibi meyveler hep üstünde kaldı nasip değilmiş.ama gelecek yıl yine domates ekimi yapacagım için doğrusu korkuyorum.ya yine seneyede aynı hastalık olursa diye.lütfen bilgisi olanlar ne yapmam gerektigi hakkında bilgi ve hangi ilacı kullanmam gerektigini söylerlerse minnettar kalırım.şimdiden teşekkürler

http://img836.imageshack.us/i/dscf0783u.jpg/
http://img826.imageshack.us/i/dscf0762.jpg/
http://img831.imageshack.us/i/dscf0764.jpg/
http://img844.imageshack.us/i/dscf0765.jpg/
http://img833.imageshack.us/i/dscf0775.jpg/
http://img832.imageshack.us/i/dscf0782p.jpg/
http://img830.imageshack.us/i/dscf0773m.jpg/
http://img834.imageshack.us/i/dscf0787a.jpg/

celalsungur 05-09-2010 17:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 687236)
Sayın Sadopolo;

Her yıl Temmuz ayının ortalarına doğru domateslerim yanıyor.
Damlama ile normal zamanlarda haftada bir, sıcak günlerde iki ve ya üç günde bir sulama yapıyorum.
Gündüzleri 40 °C olan sıcaklık geceleri 25 °C kadar düşüyor.

Adalet Hanım, haftada bir sulama bence az. Ben, domatesleri Temmuz, Ağustos aylarında İzmir Dikili'de haftada 2-3 kere sulamazsam aynı şey benim başıma geliyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025