![]() |
Siyah domateslerin yetistirme bakimindan bildigimiz kirmizi domateslerden hicbir farki yok. Don olan yerlerde kisin yestirmek de dogal olarak dondan korumadiginiz surece mumkun degil.
Ingilizce bilinen adlariyla Black Krim, Paul Robeson, Cherokee Purple, Black Prince, Black Sea Man siyah domates cesitlerinden bazilaridir. Bu cesitlerin icinde Cherokee Purple en verimlilerindendir. Siyah domateslerin renkleri siyah olmamakla birlikte genel olarak morun koyu tonlaridir. Bu domateslerin anavatanlarinin Rusya, Kirim ve Ukrayna cografyasi oldugu biliniyor. Ben Karadeniz Bolgesi'nde de uzun yillardir yetistirilegelen siyah domatesler olduguna adim gibi eminim cunku bolge Rusya'ya cok yakin, bir sekilde gelmis olmasi gerek. Bu domates cesitlerinin cok lezzetli oldugunu dusunuyorum. Bu seneki tohum takasinda Paul Robeson tohumundan paylasacagim. |
Forumu güzelce okudum ve hemen çarşıdan siyah domatesleri aldım.Tatları nefis ayrıca tohumlarınıda aldım hemen çimlendirme işine geçiyorum :)
|
Hemen mi ekeceksiniz.. Ben de ekmeyi düşünüyorum fakat soğuktan etkilenir diye korkuyorum..
|
bende bi siyah domates buldum, alıp ekmeyi düşünüyorum. şöyle bi bilgi yazıyor doğrumu sizlede paylaşmak istiyorum
,Ekim zamanı : Haziran, Temmuz, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs Hasat sezonu : Yaz aylarında hasat, Sonbaharda hasat Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe Türüne göre : Sebze Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum |
Geçen yaz ben de siyah domates yetiştirdim hatta tohumdan fide haline getirmek için geç kaldığımı da düşünmüştüm. Çünkü çimlendirme mayısta yapıldı fide olarak da sanırım haziran sonu veya temuz başı gibi ekim yapmıştım buna rağmen yüzümü güldürdüler. Ürün alamam derken hem sıcaktan etkilenip çiçek dökümü yapmadılar hem de ürünlerimi aralık ayı başına kadar hasat ettim (ilk sulu kar yağarken ben domates topluyordum) soğuk bir bölgede yetiştirmeme rağmen. Bu yıl ise 2 defa ekim yapmayı düşünüyorum biri erken ilk bahar ve diğeri de yaz ortası gibi zira mükkemmel bir tadı var ince kabuklu sulu ve zararlılara karşı daha dirençli. Diğer domateslerime yeşil kurtçuklar dadandı, çatladılar vs ama bunlarda hiç sorun yaşamadım üstelik çapa ve gübreyi de diğerlerine göre eksik yapmama rağmen. Uzun lafın kısası sıcağa da soğuğa da ve hatta hastalık ve zararlılara da diğer türlerden daha dayanıklı lezzeti de azımsanacak türden değil. Ama pazarda markette satılanlar için bunları söyleyemem 2 veya 3 sene önce tattığımda ben de sevmemiştim sanki fabrika üretimi gibi oldu zaten herşey.
|
Merhaba,
Ben bu domtesten şubat ortasında ektim. Fideler şu an için iyi durumdalar, Nisan başı gibi saksıya alıp balkona koymayı düşünüyorum. |
merhabalar , bende 4 gün önce siyah tula domates tohumlarımı ektim henüz çıkmadılar , diğer arkadaşlardan niye ses yok ne halde domatesleriniz ...
|
Siyah domates
1 Eklenti(ler)
Tohum takas şenliğinden gelen siyah domates tohumlarım çimlendiler.
Çimlenme bilgileri: Batı karadeniz iklim şartlarında kapalı balkon ortamında 15 nisanda ekim yapıldı. Yaklaşık 11 günde çimlenip topraktan çıkmaya başladılar. Büyüsünler daha güzel fotolarda eklerim umarım. |
Balkonda Siyah Domates
İyi Günler,
Ben bu yaz balkonda kırmızı salkım ve siyah domates birlikte yetiştirdim. Topraksız ortamda, cocopeat ortamında yetiştirdim. http://www.agaclar.net/forum/evde-to...lari/31718.htm Tohumunu ağabeyim göndermişti. Pazardan alıp yediği ve tadını çok beğendiği domatesten aldığı çekirdekler. Ben de ilk kez ürettim ve yedim. Bence tadı eski doğal domatesler tadında ve kokusunda. Kişisel gözlemim, direk güneş ışığını pek sevmediği. En azından meyveler için öyle. Bitkiler çok güzel büyüdü, çok çiçek verdi, çok da meyve verdi, sorun yok. Ancak güneşte kalan meyveler gittkçe beyazlaştı, yumuşadı. Gölgede kalanlar kızardı (yani karardı) ve gayet güzel tatlı meyve verdi. Buradan çıkardığım sonuç, kışın ev ortamında, pek de fazla güneş istemeden rahatlıkla, hatta daha iyi yetiştiliebileceği. Tabii açıkta, dondurucu soğukta değil, kapalı - ılık balkonda. Bu nedenle bu kış üç kök kadar yetiştirmeyi düşünüyorum. Bugünlerde yeni nesil tohumlardan çimlendirmeye başlayacağım, Kasım sonu gibi ilk meyveleri alırım diye umuyorum. |
Merhaba arkadaşlar.
Ben yaklaşık 3 yıldır Kırım domatesi yetiştiriyorum. Tohumları yurtdışından organik ürün/tohum satan bir internet sitesinden almıştım. Ata tohum (heirloom dedikleri.) Son 2 yıldır da aldığım tohumlardan üretim yapıyorum. Genel olarak çok kuvvetli bir kök/gövde yapısına sahip olan bir domates. Mutlaka bakım yapılması gerekiyor yoksa ağaç gibi oluyor. Domatesler tam olarak siyah değil, hafif kahverengimsi bir rengi oluyor. İncecik kabuklu koparıldıktan sonra en fazla 2 gün dayanıyor. Lezzet olarak hayatımda yediğim en lezzetli domates sıralamasında ilk 3 tedir. Yaklaşık olarak 20-25 tane heirloom cins yetiştiririm. Türk damak tadına çok uygun. Black from tula daki ekşilik yok. Salata için mükemmel bir seçim. Bol çekirdekli ve sulu. Yakın zamanda balkonumdaki 20-25 taneden fotoğraflar da göndereceğim merak edenlere. |
Ben ektim simsiyah ve çikolatalı domates dediklerinden domatesleri var ama henüz olgunlaşmadı
|
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
Bunlar da benimkiler...
|
Konu eski olmasına rağmen paylaşımda bulunmakta yarar var. 2021 yılında 7-8 tür siyah domates türünü tohumdan yetiştirdim. Damak zevki görece olmasına rağmen sofralık olarak tadını beğenmedim. Sosluk olaraksa kıvam güzel fakat aroması bana göre değil. Siyah domateslerin meyve dokuları çok yumuşak, olmadan bile olmuş hissi uyandırıyor. Erkenci türleride var geç olanlarıda ...meyve verimi orta. Ektiğim tüm çeşitlerde susuzluğa dayanım az. İyi yönlerine gelince rus dometesinde bu yıl neredeyse hiç hastalık olmadı, tuta bile sezonun sonlarına doğru kısa bir süre saldırdı. Kalsiyum vermeme rağmen burun çürüğü çok az oldu. Mantari hastalık olmadı. 1 tür hariç çatlama yapmadı.Kesinlikle sırık kullanmak gerek toprakla temastan hoşlanmıyor. Birde birbirleri ile tozlaşma miktarı çok yüksek. Olmadığı kadar çok tozlaşma oldu aynı dalın üstünde bile farklı meyveler oluştu. Yerli domateslerle rus domatesleri arasında tozlaşma olmadı ama sezon ortalarında 2. mahsulde pembe domateslerle olan tozlaşma inanılmazdı, o noktadan sonra her 2 türde farklı türlere dönüştü. Sezonun sonunda havalar soğumaya başlayınca diğer türler verimden kesildi hatta ölmeler başladı, ruslar 1 ay kadar daha ürün büyütüp çiçek açtılar.
|
Ben bu sene Fahrenheit ve Black Beuty yetiştirdim. Hem lezzetleri yoğun hem de verimli domatesler. Fahrenheit tam olgun halde çok dayanıklı değil ancak bb aynı zamanda dayanıklı da bir tür.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:32. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025