![]() |
Alıntı:
|
Balkonun gölge bir yerine koydum direk güneşte değil, sera etkisi yapsın diye üzerine naylon çekmiştim çok nem topluyor ama su kaybı olmuyor zannedersem.
|
Bu tohumlar kaç günde çimlenir acaba?
|
Alıntı:
|
Perşembe akşamı ekmiştim tohumları birgün içerde kaldı, bir buçuk gündürde balkonda nemini hergün kontrol ediyorum ,ozaman bir iki güne kadar çimlenirler herhalde :)
|
siyah domates tohumlarım çimlendi, şimdi ne yapmam gerekir su versem olur mu? balkonda güneşte bir zararı olurmu?
|
Resimdekiler Siyah tula domatesi ve pembe domates .. İkisi de geleneksel.
Tohumdan ektim ben, şu anda aralarında fide olarak bir fark göremiyorum. Gövde yapısı da yaprak yapısı da aynı gibi. Eklenti 210385 Eklenti 210386 |
Mustafa Bey,
Tohumdan ektiğiniz domatesleri çimlenene kadar nemli tutup, çimlendikten sonra fısfısla değil de doğrudan toprağına su verebilirsiniz. Yalnız çok sulamayın toprak nemli kalsın yeter. Benim bulunduğum şartlarda (Ankarada ev içinde) 2 günde bir suluyorum. Bu durum köklerin daha iyi gelişmesini sağlıyor. Antalyanın sıcaklığı, fidelerinizi dışarı koymak için artık uygundur diye düşünüyorum. Hatta siz bahçeye geçirebilirsiniz. Ama anladığım kadarıyla henüz küçükler. Benimkilerin fazla büyüdüğüne aldanmayın. Ankarada hava hala soğuk olduğu için bahçeye çıkmaya geciktiler. |
Siyah domates **** diğer domates çeşitlerinin yetiştirilmesi, neredeyse aynıdır.
Tohumlar son donlardan yaklaşık 1- 1.5 ay önce ya tek tek ekilir **** topluca ekilip, şaşırtılır. Son donlardan sonra (Ankarada Myısın ortalarına doğru, ılıman iklimlerde daha erken) asıl yerlerine en az 50 cm aralıklarla yerleştirilir. Sırık domateslerde fide sırıkla birlikte dikilmelidir. (tula ve pembe domates sırık türüdür) Toprak önceden derince çapalanmış (Neredeyse gövdes kadar kök yapmaktadır) ve yanmış çiftlik gübresi ile gübrelenmiş olmalıdır. ( Ek olarak demir için ben toprağa çiviler saplıyorum **** demir veriyorum) Ayrıca bol güneş alan yer tercih edilmelidir. Fide dikilirken gövde ilk gerçek yaprağa kadar toprak altında bırakılır. Sulama yaparken gövde ve yapraklara mümkün olduğunca su değmemesine gerekir. Fideler büyüdükçe asıl dalların altından gelen meyve vermeyecek küçük dallar budanmalıdır (koltuk alma) Bundan sonraki gelişimlerini buradan paylaşacağım. Sevgilerimle.. |
sayın nurguldk bilgileriniz için çok sağolun,, bir sorum daha olacak bu Black Krim Domatesi ile tula domatesi görünüş olarak birbirine çok benzemekte hangisi daha iyi acaba?şu anada ekdiğim tohumlar (Black Krim ve Black Prince Domatesi)
|
Sevgili hsivakci;
Tohumlar için çok teşekkür ederim.Size bahsettiğim bahçenin bir köşesine yaklaşık bir hafta önce ekmiştim.Bu gün Domatesler çimlenmişti.Diğerlerinide sabırsızlıkla bekliyorum. Saygılar |
Alıntı:
Yetiştirme ve bakımı aynıdır. Tadı farklı olabilir. Hangisi lezzetliyse seneye değiş tokuş yaparız :) |
ilginç bir domates çeşidi. ben de denemek istiyorum. Memnun kaldınız mı acaba rica etsem deneyimlerinizi paylaşır mısınız?
|
Black krim domatesini iki yıl yeme fırsatım oldu. İlk yıl pek lezzetli gelmedi hatta sn lilinin bahsettiği gibi tiksinme hissi uyandırmıştı. Geçen yıl ise tadı tamamen farklıydı bahçeye yaklaşık 21 çeşit domates dikmiştim 2 domates türünde değişme oldu çeriler neredeyse çerilikten çıktı, ve black krim domatesinin tadı tamamen değişti. Bu yıl balck krimim daha fazla diktim. En beğenilen heirloom domateslerin hepsini bahçemde yetiştirdim sonuç olarak yerli domatesin tadını hiçbirinde bulamadığım için yerli tohumlardan devam etme kararı aldım. Az veriyor ama lezzeti dünyanın en iyi 10 domatesinden daha iyi.
|
sayın nesecik siyah domatesi manav'dan alıp yemekten başka bir deneyimim olmadı ilk defa yetiştiriyorum meyvesinin tadı hoşuma gitmişti.
|
Bir saatliğine balkonda güneşe koyduğum fidelerim döndüğümde yarısından fazlasının yere yatmış ve çok halsiz halde buldum.sanki güneşte erimiş gibilerde hemen suladım .acaba tekrar canlanırlarmı?
|
mustafa bey, resimlei koyarsanız daha iyi anlaşılır
|
Yarısına yakını kurudu ama sağlam kalanlar sağlıklı gibi.
|
Merhabalar arkadaşlar. Sayın Meyveli Tepe'nin gönderdiği siyah domateslerimin yarısını ektim. Maşallah hepsi çimlendi. Çimlenme için alman torfu, biraz bahçe toprağı, biraz kum kullandım.
2-4 yapraklı olduklarında küçük viyollerden alarak biraz daha büyük viyollere aktardım. Sulama suyuna da hazırlamış olduğum enzimlerden ve EMa verdim. ****** biraz da yanmış keçi ve hayvan gübresinden hazırlanmış şerbetten kattım. (Bunlar suda çözelti halinde ******, fazlası fidana zarar verebilirdi) Fideler birden bire boy attılar. Bu arada eğitim amaçlı 1 haftalık bir erzurum gezim oldu. Geldiğimde bitkilerin boyu yaklaşık 20 cm olmuştu. Ancak kök daha tam gelişememiş. 1 hafta daha beklettim ve suyunu eksik etmedim. 2 gün önce yağmurun güzelce ıslamış olduğu bahçeme fidelerimi diktim. Şimdi hereklerini hazırlamaya başlıyorum. Bu hafta sonuda damlama sistemini kuracağım. Söylemeden geçemiycem. Bahçeme hiç bir şekilde ne hayvan gübresi, ne de başka bir şey kullanmadım. Bahçem daha yeni. Resimlerini mutlaka eklerim. 12 yıldır işlenmemiş, içinde bol yonca, karınca vs. bir çok böceğin bulunduğu bir yerdi. İçerisinde ayrık otu ve diken pek görmedim. Mahalleli hayvanları her gün burada otlatırmış. burayı bir güzel sürdürüp otunu toprağa karıştırttım. Yeşil gübre olsun diye. Domateslerim büyüdüğünde sadece yanmış koyun ve keçi gübresinden şerbet yaparak vermeyi düşünüyorum Black Cherry, Black Russian, Black Plum, Black Giant, Santini, OX Hearth, Turuncu gibi .. En çok bizim köy domatesimizden ekdim. Toplamda 160 kök. |
Alıntı:
|
domatesler ne durumda acaba. Birde tadını hiç seven yok mu?
|
Benim ektiğim siyah domatesler henüz çiçekte,daha en az 1 aydan fazla bekleyeceğim sanırım tadına bakmak için.
|
Hala siyah domatesin tadına bakan yok mu ??
|
Douglas Fir'den aldığım 2 siyah domates çeşidinden iri olanın tadı enfesti. Tohumlarını aldım. Seneye ekeceğim. Normal pembe domatese göre daha kokulu ve lezzetli olduğunu düşünüyorum.
|
Biz bu sene Sivas'ta serada siyah domatesi yetiştirdik , kabuğu çok ince lezzetli bir domates ;fakat çok dayanıksız, ticarete pek uygun değil gibi. Seneye tohumundan tekrar ekeceğiz.
Tohumunu internetten almıştık. |
gordugum domatesler ile tohumdan yetistirdiklerim arasinda o kadar fark varki yetistirdiklerime siyah domates demek icin kendimi cik zorladim.sanirim zaman icinde siyah domatesler melezlenmis fakat tohumunu alanlar buna dikkat etmemisler.sizinkiler gercekten siyah dometesmi sayin siyahdomates severler
|
Benimkiler tohumlar.netten gelmişti.Gerçekten siyah domates oldular.Tadı ve kokusu süper ama dayanıksız bir çeşit.Bahçede olacakta ger zaman taze taze koparacak insan...
|
''Purple calabash heirloom'' tohumu aldım, sırık tipi. Balkonda olmadı, köydeki arkadaşıma verdim, meyvede iken çürütmüş oda. Pembe domateslerimizden üretilen söğüşlük bir çeşit imiş. Bahara, betondan yeteri kadar yükseltip, büyük saksıda tekrar deneyeceğim. Şekli bile eski domatesleri hatırlatıyor.
|
2 gün önce kadıköyde bir manavda gördüm bu siyah domateslerden. ama almadım. kaldıysa bugün alıp tadına bakmak istiyorum.....
|
Selamlar,
biz de öğrencilerimle okula uygulama bahçesi yapmayı düşünüyoruz. Douglas Fir arkadaştan tohum alabilirsek tohumların yaygınlaşması amaçlı sadece domates üretimi yapıcaz. başka tohum yollamak isteyen olursa özele yazabilir. |
siyah domateslerin kanser önleyici olduğunu duymuştum.
bu domatesleri kırşehirde termal su ile yetitiren yiğit akü gurubunuda duymuştum .googleden aratılabilir |
Alıntı:
|
Genelde herkes geleneksel tohumlardan uretilen domateslerin dayaniksizligindan yakiniyor. Aslinda bu domatesin dogal bir ozelligi. Ancak biz uzun suredir markette pazarda kalin kabuklu kaya gibi sanayi domatesi gormeye ve bunlari tuketmeye alistigimiz icin bunlari unuttuk. Geleneksel domatesler ince kabuklu ve narin olurlar. Tam zamaninda hasat yapmak ve fazla oynamadan tuketmek gerekir. Ama tadi ve kokusu butun bu zahmete deger.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sayın limon,
İşin sırrı her sebze meyveyi mevsiminde yemek. Bu mevsimde domates değil, ona benzeyen birşey yiyebiliriz ancak. Sayın limon sever, Ben de işler niye bu aralar kesat diyordum. Meğer sizin yüzünüzdenmiş. :(( Şaka bir yana bu geleneksel tohumları yayın ki yaşasınlar. Çünkü gitgide nesilleri azalıyor. Sevgiler.... |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
nurguldk hanım ayrıntılı verdiğiniz bilgilerden ötürü teşşekkür ederim oldukça faydalı oldular benim için. bende gittigidiyordan SİYAH BRANDYWINE DOMATESİ isimli tohumları aldım çimlendirmek ardında bahçeye ve saksılara şaşırtacağım. sormak isteğim brandywine domates çeşidi sırık bir domates çeşidimidir ? fide şekline geldiğinde sırıkla birliktemi ekilmelidir?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:27. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025