agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Mini (Cherry) Domates, Kiraz Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/2737.htm)

habibe 17-07-2007 08:49

Selahattin bey şimdi domates çekirdeğini eksem geç mi kalmış olacağım. Sizin verdiğiniz fideler yolda zayi olmuştu dikememiştim. Hazır tohum alsam da eksem diyorum. Ne dersiniz?

Tuba 17-07-2007 12:01

merhaba,

bu hafta cherry domatesi tohumunu eksem nasıl olur? tutarmı? mantıklı mı? onlardan turşu yapmak niyetindeyim de...

Selahattin Yılmaz 23-07-2007 12:11

Üzgünüm ama chery domatesler bahçe şartlarında artık biraz zor yetişir zira gelişme dönemi kırağılara yetişmeyebilir. Ancak saksıda balkonda serada veya kapalı ortamda yetiştirecekseniz mümkün. Ancak ben denemek istiyorum derseniz 1 ay fidenin yetişmesi sürer 2 ayda çiçeğe dönüşmesi 3. aydan sonra zaten artık kış aylarına gireceğiz soğuklar elverdiği ölçüde yetiştirebilirsiniz. Riske girmek isterseniz deneyebilirsiniz.

mirsat 23-07-2007 13:15

Benim fideler çok iyi durumda. Meyve sayısı tek dalda 12 ila 19 arası değişiyor. Çok gövdeli ve kalın değiller . Boylarıda en çok 80 cm var yok. Yerleri çok iyi bütün öğleden sonra gölgedeler. İyi bir sulama yapıyoruz. Kuyumuz sağolsun. Selamlar.

Tuba 23-07-2007 14:12

Teşekkür ederim Selahattin Bey. Özel mesajıma verdiğiniz cevap doğrultusunda kornişonları kağıt tabak içinde çimlendirme hazırlıkları yaparken dayanamadım 5 tane de cherry tohumu attım. 5 kornişonumdan 2 tanesi 2.günde çimlendi. 4.günde ikisini de pet bardakların içine aldım ama cherry'ler çimlenmedi. Kornişonlar çimlendiğine göre yanlış birşey yok gibi geliyor ama neyse artık bundan sonra mevsimini beklerim. Deniyorum sadece. Teşekkür ederim:)

limon 27-07-2007 21:18

Selahattin Hocam, minik domateslerim salkım halinde kızarmıyorlar da tek tek olgunlaşıp toplamazsam yere düşüyorlar. Ben de şu marketlerdeki gibi salkım salkım kızarmasını istiyorum. Eşe dosta verirken görüntüsü güzel olsun istiyorum :) Domatesimin türünden midir?

Selahattin Yılmaz 27-07-2007 21:24

Büyük ihtimalle bitkinin kendisiyle ilgili bir fizyolojik olaydır bu elimzde sadece bu var hayalleriniz için üzgünüm. Ancak meyve olgunlaştırcı gübrelre var eğer bayilerde ararsanız emelinize ulaşmanız suni koşullarla mümkün...

limon 27-07-2007 21:39

Suni koşullarla olmasın, tek tek olsun doğal olsun. Teşekkür ederim.

Selahattin Yılmaz 27-07-2007 21:55

Bitkiniz saksıda ise böyle olgunlaşacak domatesleriniz eğer saksıda değilde bahçede olsaydı özellikşle yaz sonuna doğru domateslerde hızlı bir çiçeklenme ve meyve bağlama ve hatta salkım salkım olgunlaşma elde edecektiniz.

Tuba 31-07-2007 09:43

Merhaba,

Cherry'ler çimlendi... Aslında yanlış yaptığım bişey var galiba: tohumları kağıt tabağa eliyorum sonra çimlenenleri pet bardağa alıyorum. Galiba direkt pet bardağa ekiliyor... Şimdi 10 cm boyunda cherrylerimin biraz daha ele gelir olmasını bekliyorum. Seneye erken davranırım artık...

omeriyidogan 02-08-2007 07:40

Merhaba
Balkonumda 4 adet saksıya dikilmiş sırık cherry domateslerim var.Boyları 1 m yi buldu. Yavaş yavaş meyve de verdiler.Geçen hafta yeni toprak ekledim.Ama bir gün içinde 3 tanesi çok kötü şekilde soldu.Yapraklar ve gövde yumuşadı.Bir tanesi baya iyi durumda.Bunun sebebini öğrenebilirmiyim?

Sulama: 2-3 günde bir (gaziantep şartlarında)
Gübreleme: ek gübreleme yapmadım.İlk toprak hazırlanırken karıştırmıştım.
Budama: koltuk budaması yaptım.Ama bir süre budama yapamadığım için ek dallar meydana gelmişti.Üzerlerinde çiçeklerde oluşunca dokunmamıştım.Sonra tekgövde üzerinde büyüsün diye büyük dallarıda kestim.Ayrıca çıkan domateslerin salkımlarını koparmıyorum.Sadece meyveyi koparıyorum.

Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler

Bekir S. 25-08-2007 13:18

Selahattin hocamın tavsiyesi ile fidelerin yanından çıkan kolları kestim. Bu kolları yıllanmış keçi gübresi içine koydum ve hepsi tuttu. Benim ilgincime giden bu kollardan aldığım fidelerin meyvesi daha iri rastlantımı başka bir faktör mü var? Bilemiyorum.

Selahattin Yılmaz 25-08-2007 16:55

Vallahi burada ben olsam hikmeti keçi gübresinin bereketinde arardım :D

cihan_as 25-08-2007 19:19

Selahatin hocom sizin fideleri cok sayıda üyelerimize dagıtımını yapmıştık.
Malesef cok az sayıda üyelerimiz sonucu buradan bizlerle paylaşıyor,
bu arda üye arkadaşlar sonucu bızlerle paylaşırsa Balkon Bahçeciliği
konusunda örnek çalışma olur. Ben şuanda günde 2 kg kadar domades topluyorum.

Selahattin Yılmaz 25-08-2007 23:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omeriyidogan (Mesaj 137104)
Merhaba
Balkonumda 4 adet saksıya dikilmiş sırık cherry domateslerim var.Boyları 1 m yi buldu. Yavaş yavaş meyve de verdiler.Geçen hafta yeni toprak ekledim.Ama bir gün içinde 3 tanesi çok kötü şekilde soldu.Yapraklar ve gövde yumuşadı.Bir tanesi baya iyi durumda.Bunun sebebini öğrenebilirmiyim?...

Muhtemelen mantari bir domates hastalığıdır ancak resim koyarsanız daha iyi yardımcı olabilirim.

Penelophe 26-08-2007 17:32

1 Eklenti(ler)
Selahattin bey, bugün Sevgili Cihan As'ın bahçesine gittik.
Sizin gönderdiğiniz fidelerden mükemmel domatesler yetiştirmiş.:)
Gittim, gördüm, test ettim, topladım, yetmedi Cihan abi 4-5 kg cheery domates verdi bana.:)
Size ve sevgili Cihan As'a çok teşekkürler.:)

Selahattin Yılmaz 26-08-2007 19:02

Ben teşekkür ediyorum, bu iş öğrencilerinizin iyi yerlere geldiğini görmek gibi bir şey ;)

Bekir S. 19-10-2007 11:30

Kıra düşme zamanı geldi. Cheery domateslerin koltuklarından aldım ve keçi gübresinin içine diktim. Bakalım hocam ev içinde yetiştire bilecek miyim? Yedi adet var. Gelişmeleri bildiririm.

Bekir S. 21-10-2007 16:35

Malesef 4 adetini hemen kaybettim. İki adeti tutabilir ama biraz nazlı. Bir tanesi gayet iyi durumda ondan baya umutluyum.

bekirdurmaz 21-11-2007 15:47

Acil yardıma ihtiyacım var. Arkadaşlar 2-3 hafta kadar önce çeri domates fidesi almıştım, üzerinde meyveleri vardı ve yeşildi, şimdi onların çoğu kızardı ve yedik. Bazıları tam kızaramadan buruştu. Bitkinin kökü ve dalları küçük yaprakları bile sertleşti. Fidem ölüyor mu? Nasıl bakılacağını aldığım yere sordum, sula abi bişey olmaz buna dediler. Bende kendi çapımdabakmaya çalışıyorum, sıcağı severler diye kalorifere 70cm uzaklıkta pencere kenarında duruyorlar. 2 güne bir sulamaya çalışıyor, fide yüksekliği 13 cm kadar. Ne yapmalıyım? nasıl kurtarabilirim? acil önlem almam gerekiyor. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

denizakvaryumu 21-11-2007 16:00

Bu mevsimde çeri domates fidelerini Ankara'da nereden aldınız ?

Selahattin Yılmaz 21-11-2007 17:28

Fideleriniz soğuk şoku yemiş olabilir bir miktar bekleyin kendini düzeltmeyi başarırsa yeşil kalıp uygun sıcaklıkta görürse yeniden meyve verecektir. Ancak soğuk şokunu atlatabilmesi lazım. Yine de cama fazla yaklaştırmayın ki (20-25cm) soğuk şoku devaöm etmesin. Zira gecelerin soğuğu camdan bitkiyi etkiler.

hassoman 21-11-2007 17:35

Bir de şuraya bir gözatın. Selahattin Bey'in başka önerileri de var burada.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6104

Kalorifere fazla yaklaştırmayın...
Güneş görecek..
Cereyanda kalmayacak...
Fazla sulamayın...
Bırakın saksının üstü azıcık kuru olsun...

Sonra sularsınız...

kuzen38 24-11-2007 04:21

1 Eklenti(ler)
Her sene ekerim saksılara. Bir resimde ekleyeyim istedim. Ayrıca sarı ampul domateste yetistirdim gecen yaz, amma velakin balkondakinden fazla verim alamadim.

kuzen38 24-11-2007 04:42

sayin Selahattin bey kendi tecrübelerimin yani sira sizinde bu konu icerisinde verdiginiz bilgiler icin tesekkür ederim.

Bugune kadar tarladada, balkonda saksıdada, hatta su bardaginda bile yetistirdim cherry domatesi, asla fide kullnamadim, hep cekirdekten yetistirdim. Bildiginiz uzun dikdörtgen çicek saksisinda bile büyük normal domates yetistirdim, hemde yaklasik 100 tane koca domates aldim 2 fideden. kimbilir belkide kullandigim topragin eseriydi.

Tarla kismi degisik bir olay, yani tarlaya ekince nasil oluyorsa zaten çıkıyor. Ancak balkon işi biraz maharet gerektiriyor. Gecen yaz tecrübelerime cok daha yenileri ve lginc olanlari eklendi. Ancak Selahattin beyin yazdiklari aklimi karistirdi, belkide bugune kadar sansim yaver gitti sadece.

Bir arkadasim 4 tarafi çitli apartman bahcesinde denedi domates yetistirmeyi. ona kendi fidelerimden verdim. fideler 2 ay boyunca uzadıkca uzadı, sanki gölgede kaldiklari icin günesi görmek istediler. Ve en nihayetinde boylari 1 metreyi asti, günesi görmeye basladilar ve domates verdi, ama 3-4 adet. Evde yetistirdigim domateslerimin hepsini günese bilerek maruz biraktim bugune kadar. Geceleri güzelce suladim, ama özellikle günes görsün istedim. Çogu kez haslandiklarini bile hissettim. Neden günese maruz biraktigima gelince, icimden domates sicak seviyormus gibi geldi. gündüz 12den aksam 8 e kadar günes altinda kaldilar.

Sayin Selahattin beye sormak istedigim soru şu: balkonda yetistirdigimiz domateslere ne kadar güneş, ne kadar su takviyesi bize maksimum verimi saglar? sevgiler.

bekirdurmaz 28-11-2007 09:50

Dün domates fidemin kök kısmını şöyle bir yokladım, içi boşalmış, sanırım kurataramadık, yazık oldu. Kuzen38 veya selahattin bey bizim gibi evde yetiştirmek isteyenlere bir iyilik yapsanda adım adım anlatsan nasıl başardığını? Toprağın hazırlanmasından büyüme evrelerine kadar, kısa cümleler ve püf noktalar yeterli olur diyorum. Çok makbule geçecek, çok sevap kazanacaksınız garanti ediyorum :) Çünkü hep bilgiler bölük pörçük, toplu halde bulmak çok zor. Bilen varsa linkini versin.

Selahattin Yılmaz 28-11-2007 10:01

Alıntı:

balkonda yetistirdigimiz domateslere ne kadar güneş, ne kadar su takviyesi bize maksimum verimi saglar? sevgiler.
Ne kadar güneş o kadar verim. Yalnız yazın aşırı sıcaklarda saksıların aşırı ısınmasını engellemek için saksıları **** yetiştirme kaplarını ısınmaktan korkumak için beyaza boyamak veya saskılar gölgede kalacak şekilde yerleştirmek gerekir. Su vermeye gelince verim alabildiğinize göre demekki sulamada iyisiniz. Ancak yinede toprağı nemsiz bırakmayın yeterli az az ama devamlı su.

Sevgili bekirdurmaz'ın sorusuna gelince dergimizin Mart-Nisan-Mayıs ve haziran aylarında bahsettiğiniz konuya dair seri ve düze4nli bilgiler mevcuttur.

çiçeğim 07-12-2007 20:37

Bende, bu yaz bir köylüden aldığım biçimsiz ama çok lezzetli olan domateslerin içinden çıkardığım tohumlar var. Ne zaman ,hangi ayda ve nasıl ekmeliyim? Balkonda saksı içinde yetiştireceğim. nasıl saklamalıyım? teşekkürler

Selahattin Yılmaz 07-12-2007 20:44

Sevgili çiçeğim, dergimizin nisan ve takip eden sonraki aylardaki sayılarını okursanız bana ait istediğiniz bilgilere ulaşacaksınız.

Harun Parlak 17-12-2007 19:10

1 Eklenti(ler)
Yetiştirdiğim Fıransa menşeli çeri dometes tohumlarından elimde isteyenlere yetecek kadar tohum var. Bir ara tohumları tek veya bir kaç merkeze gönderme fikri vardı kayboldu gitdi umarım uygulamaya geçer.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025