agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Mini (Cherry) Domates, Kiraz Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/2737.htm)

malina 21-06-2007 20:54

Domatesi yıkayın (nasıl olsa sonra yiyecekseniz) Dikey değil yatay kesin ki tüm çekirdek bölümlerini görebilin. Parmağınızda çekirdekleri bir tabağa çıkartın. Sonra hepsini tel süzgece koyup çeşmenin altında etli kısımları temizleyin. Suyunun biraz süzülmesini bekleyin. Sonra bir peçete ya da kağıt havlu üzerine tek sıra olacak gibi parmağınızla dağıtarak yayın.

Yerini unutmayacağınız bir yere koyun, orada 1 hafta kadar kurusun. Peçeteyi katlayarak, postadan gelen faturalardan birinin zarfına koyup, kitaplıkta (adını hatırlayacağınız) bir kitabın arasına sıkıştırın.

(Ertesi yıl peçeteyi su dolu bir tabağa koyup tohumların ayrılmasını sağlarsınız)

Bu da benim domates tohumu saklama yöntemim :)

limon 21-06-2007 21:22

Sevgili malina sizin yöntem tam benlikmiş ;)
Kitabın arasından domates fidesi çıkıp ta ben burdayım demedikçe hatırlayamam herhalde :)
Ne kitabın adını ne de o zarfın ne işe yarayacağını ;)

Ophrys 01-07-2007 16:56

2 Eklenti(ler)
Selahattin Bey işte benim domatesler.

Selahattin Yılmaz 01-07-2007 22:51

Yapraklara bir şey püskürtüldüğünden dolayı yanmış görünümü var...

ÇeteÇakal 01-07-2007 23:01

Hocam galiba kırmızı örümcek de var. Yaprakların görüntüsü çok benziyor...

Ferda Ülkümen 01-07-2007 23:06

2 Eklenti(ler)
Selahattin bey

Bu bir hastalık mı acaba?
Bu gün benim thunbergia fideme aynı şey oldu,birden bire kurudu.Yanındakiler sağlıklı görünüyor.
Kuruyan fide eriyen saksıyla toprağa gömülü idi,çıkarıp baktım kökleri sağlam görünüyor.

Penelophe 01-07-2007 23:14

Aynı kuruma benimde 3 faklı saksıdaki küpe çiçeklerime oldu.:(
Akşama kadar güneş altındalar fakat sürekli suluyorum.
Toprak hiç kuru kalmıyor.
Bir günün içinde tamamen kurudular.

Balıkcı 01-07-2007 23:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe (Mesaj 118400)
Selamlar Selahattin bey;

Dediğinizi dinleyip domateslerimi aradan birer tane azalttım.
Fakat gelişmiyorlar gibi geliyor bana.
Fotoğraflarını ekliyorum.
Acaba tırmanma çubuğu gibi bir şey mi dikmeliyim dibine, yoksa ip felan mı bağlamalıyım?
Büyüyünce nasıl tırmanacaklar?

Eklenti 13570

Eklenti 13571

Balkon demirleri var ya, tırmanma çubuğuna ne hacet?:p

Penelophe 01-07-2007 23:39

Hıhım.
Çubuk felan takmadım bende. :)
Balkon demirinin boyuna ulaştılar ama bol çiçek var, meyve yok.:(

Balıkcı 01-07-2007 23:41

Benim de bir sorum var.

Sırık domateslerde koltuk alıyoruz, yer domateslerinde de almak gerekir mi?
Bazı üreticiler, koltuklansın, daha çok ürün alınır diyorlar, doğru mudur?

Selahattin Yılmaz 02-07-2007 08:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BALIKCI (Mesaj 123927)
...
Bazı üreticiler, koltuklansın, daha çok ürün alınır diyorlar, doğru mudur?

Yer domatesleri için doğru bir kavram. Sırık çeşitlerde ise birim alanda daha fazla bitki olduğu için ana gövdeyi koltukların lüzumsuz besin tüketiminden korumak ve bitkiyi dikine güçlü tutmak vs. gibi ince düşünceleri için koltuk budama yapılır.

Selahattin Yılmaz 02-07-2007 08:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ferda Ülkümen (Mesaj 123896)
Selahattin bey

Bu bir hastalık mı acaba?
Bu gün benim thunbergia fideme aynı şey oldu,birden bire kurudu.Yanındakiler sağlıklı görünüyor.
Kuruyan fide eriyen saksıyla toprağa gömülü idi,çıkarıp baktım kökleri sağlam görünüyor.

Ferda hanım resimlerden pek bir şey anlamadım ama yaprakların görüntüsünden sanki mantari hastalık belirtisi gibi görünüyor. Yine de hastalık için sevgili Fmt79 görürse daha iyi olur düşüncesindeyim...

Balıkcı 02-07-2007 12:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 123965)
Yer domatesleri için doğru bir kavram. Sırık çeşitlerde ise birim alanda daha fazla bitki olduğu için ana gövdeyi koltukların lüzumsuz besin tüketiminden korumak ve bitkiyi dikine güçlü tutmak vs. gibi ince düşünceleri için koltuk budama yapılır.

Teşekkürler.

Ben de öyle yapıyordum, şimdi daha emin olarak yapmaya devam edeceğim inşallah.

Ophrys 02-07-2007 18:24

Güneş çekildikten sonra ara ara su püskürtüyorum sadece.

limon 03-07-2007 15:44

Domatese mi su püskürtüyorsunuz Ada? Gece bitkinin nemli kalması mantari hastalıkları tetiklermiş okuduklarıma göre.

ftogrul 04-07-2007 14:52

Arkadaşlar Şeri (Chery) Domatesim'de sorun var yardımcı olurmusunuz :'(

2 Eklenti(ler)
Merhaba Arkadaşlar yaklaşık 1 aydır Chery domates ile uğraşıyorum aslında 3 aydır ama 3 ay önce ektiğim tohumlar çıkmadığı için bende hazır chery domates fidesi aldım. Herşeyi çok güzel domatesler oldu bir kaç tanesini yedim neyse bunlar ıvır zıvır bilgiler :)

Asıl konu domates fidem solmaya başladı acaba neden üzülüyorum onun için yarın öbürgün komple ölmesinden korkuyorum.

Eklenti 15029

Bir de saksıyı değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım ?

Son olarak birşey soracağım

Domatesleri neresinden koparmam gerekiyor aşağıdaki fotoğrafta gösterdiğim yerlerden mi bunun içinde yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.

Eklenti 15030

malina 04-07-2007 16:08

Daha büyük saksıya taşımak için, önce saksının dibine biraz toprak koyun. Şimdiki saksıdan dikkatlice tüm toprağıyla, olduğu gibi çıkarıp yerleştirin. Kenarlarındaki boşlukları toprakla doldurun. Domates biraz saksının içinde kalsın, çünkü gövdesinin bir bölümünü de toprakla kapatacaksınız.

Her türlü bitki üzerinde bırakılan fazlalıklar, gereksiz yere besine ortak olur. Domates ya da biberin sapı, kurumuş çiçekler vb... Yani dipten koparın ama gövdeyi zedelemeyin.

sdcrmn 04-07-2007 16:35

Yani 1. işaretten mi koparılması lazım domatesin? Henüz koparacak domatesim yok ama lazım olacak yakında, öğreneyim:)

Selahattin Yılmaz 04-07-2007 17:49

Domateslerinin veya diğer sebzelerinin çiçeklerinin döküldüğünden şikayet eden forumdaşlarımız özellikle saksılarının aşırı ısınmalarını engelleyici tedbirler almalarını öneririm. Mesel beyaza boyamak, güneşten uzak alçak bir yere koymak gibi. Çiçek dökülmelerinin esas nedenini aşırı sıcak ortam oluşturuyor...

Oğuzhan 04-07-2007 18:07

Benimki tüm gün güneşte .Garibim ne yapsın.:)
Herşeye rağmen direniyor.İki dometesim olacak ..Süper bir durgu...:))

rahsanbaran 05-07-2007 13:41

Bana fikir verir misiniz?

Merhabalar, Benim cherry domates fidem çok fazla uzadı. Suyu da çok vermiyorum halbu ki (haftada bir kere). Yaprakları seyrek gövdeside kalınlaşmadı. Anlamadım niye böyle oldu.Boyu 1 metreye ulaştı.

Selahattin Yılmaz 05-07-2007 13:58

Muhtemelen saksınız çok küçüktür veya saksıdaki toprağınızdan kaynaklanan bir problem vardır. Mümkünse bir resim yerleştirin görelim...

çiçeğim 05-07-2007 15:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rahsanbaran (Mesaj 125423)
Merhabalar, Benim cherry domates fidem çok fazla uzadı. Suyu da çok vermiyorum halbu ki (haftada bir kere). Yaprakları seyrek gövdeside kalınlaşmadı. Anlamadım niye böyle oldu.Boyu 1 metreye ulaştı.

Sayın Rahsanbaran,arkadaşımın çiftliğinde yetiştirdiği cherry domatesler de çok uzundu ve muhteşem lezzetli ve bir o kadar da çok domates veren bir cinsti,Bahaus dan almıştı fidelerini ,ben hiç o fidelerden bir daha görmedim ve benim aldıklarım üzerlerinde domates olan kısa fidelerdi. Onlar da bazısı yemeden döküldü bazısı da tatsız domatese benzemeyen bişeylerdi.Sizinki muhtemelen o cins .Toprağını fazlalaştırırsanız belki çok lezzetli cherry domateslere kavuşursunuz.Afiyet olsun.

rahsanbaran 11-07-2007 19:46

3 Eklenti(ler)
Tekrar merhabalar. Hem soru soruyor hemde cevaplarınıza cevap vermiyor gibi bir durum oldu. İş yoğunluğundan ancak bu akşam vakit buldum cevap yazmaya. Selahattin Bey işte resimleri ekliyorum, bu arada çiçeğimin dediği gibi toprağını fazlalaştırdım. Fideyi tohumdan yetiştirdim. Tohumları Koçtaştan almıştım. Gübreli bahçe toprağı kullanmıştım birkaç gün önce de torf karışımı toprak ekledim.

Selahattin Yılmaz 11-07-2007 20:53

Sanki ışığı az alan bir yerde gibi görünüyor. Özellikle fide döneminde ışığı az gören bir yerde bulundurduysanız böyle uzun boylu olma ihtimalleri yüksek, bunun dışında şimdiye akda kadece torfta yetiştirdiyseniz onunda etkisi olmuş olabilir...

rahsanbaran 11-07-2007 21:26

Aslında çok güneş alır balkonum. Bu resimleri bu akşam saat sekiz gibi çektim. Daha önceki mesajımda da belirttiğim gibi gübreli bahçe toprağı kullanmıştım. Üç gün önce torflu toprak takviyesi yaptım.

Selahattin Yılmaz 11-07-2007 21:43

Çok mu fazla suluyorsunuz?

Selahattin Yılmaz 11-07-2007 21:51

Eğer bu şıkta normalse o zaman bahçe toprağınız oldukça verimsiz diye aklıma geliyor söyleyeyim...

ÇeteÇakal 11-07-2007 23:47

Bence gübre yeterli ancak ışık yok. Boy ışığı bulmak için çok ince ve fazla uzamış...

rahsanbaran 12-07-2007 07:13

Balkonum kapalı bir balkon. Ama sabah işe giderken camı ve perdeleri açıyorum. Yani güneş hep alıyor. Ama evdeyken çok güneşte kavrulmasın diye perdeyi çekiyorum. Belki yanlış yapıyorum.... ama bende topraktan şüphe ediyorum. Toprağı biraz iri taneliydi, dikerken çok ufalamadım içinde solucan ve böcekler de vardı.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025