agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Deşti Ürünler (susuz yetişen domates, karpuz, kavun) (https://www.agaclar.net/forum/domates/20721.htm)

Kiraz 08-04-2011 14:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 781871)
Saksıda deşti olarak yetişmez.

Bu durumda iş yerine getireceğim.

bahtiyar02 08-04-2011 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 781538)
Bu sene İstanbul toplantısında dağıtılan deşti domatesleri saksıda deneyeceğim, çimlenmeye başladılar.

Sevgili Kiraz;Deşti domates tohumlarınız hangi bölgeye ait?

Kiraz 08-04-2011 17:25

Bahtiyar Bey, Ocak ayı İstanbul toplantısında Sn. İsmail Seyrek'in dağıttığı kurutulmuş domateslerdendi, nerenin olduğunu bilmiyorum, çok az miktarda almıştım.

acemifüsun 08-04-2011 17:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 (Mesaj 782024)
Deşti karpuzlarını direkt tarlaya veya bahçeye ekin ki o zaman toprağa daha hızlı adepte olsun.Bunda şaşırtma yöntemi uygulanmıyor. Tohum ekilip üstüne biraz yanmış küçük baş hayvan gübresi koyup can suyu vermeniz yeterli. Çimlendikten sonra çapalama ve etrafındaki otları almanız bitkinin suyuna ortak olanlarıda ortadan kaldırmış olursunuz. Şunuda belirtiyim deştiler ile sulanarak yetiştirilen türleri arasında kğ açısından azda olsa fark eder ama lezzet konusunda deştilere yetişemezler.;)
Saygılar

Sevgili bahtiyar02 siz daha önce de karpuz tohumunun direk tarlaya ekileceğini belirtmişsinizdir, ben bu konuyu maalesef atlamışım. Şimdi okudum. Ağabeyim , domateslerle biktikte, karpuz tohumlarını da ayrı kaplarda çimlendirip, şaşırtıp, bahçeye ekmeye çalıştı. Domateslerin çok güzel çimlenmelerine karşılık, karpuzda sonuç alamadı.

bahtiyar02 08-04-2011 18:43

Sevgili Kiraz; Çok teşekkür ederim inşallah yetiştirip domateslerinden yemek nasip olur sizlere.İnanaın çok güzel lezetli.
Saygılar

Sevgili acemifüsun; Şayet deşti karpuzları çimlendiremezseniz bu yıl yetiştireceklerimden size tohumlarından gönderirim.
Saygılar

athena -asena 08-04-2011 18:59

bahtiyar bey ben deşti karpuzları viyole ektim ordan daha sonra bahçeye aktaracaktım ama siz direk toprağa ekin dediniz burda mayısın 6 sından önce bahçeye bir şey ekilmez
şimdi biz bu karpuzlardan verim alamazmıyız

bahtiyar02 08-04-2011 21:57

Sevgili athena -asena; Nisanın sonunda ekseniz rahatlıkla ürün alabilirsiniz.İşin ilginç yanı biz dahi heniz tarlaya tohum ekemedik yağmurlardan. Deştiler yaklaşık 15-20cm boya ulaştılar yağmur izin verirse pazargünü dikmeye gideceğiz.
Saygılar

athena -asena 08-04-2011 22:15

bahtiyar bey , 7 adet adet deşti karpuz tohumunu 5 nisanda ıslak beze sarmıştım çimlenmesi için şimdi sizin yazını okuyunca baktım 4 tanesi çimlenmiş diğer 3 tanesini de çıkardım ordan dediğiniz gibi onları direk toprağa ekecem. saygılar.

bahtiyar02 09-04-2011 08:52

Sevgili athena -asena;
Sevgili Hocalarımın dediklerine göre direk toprağa ekmek doğrusu. Geçen yıl Mart ayı sonunda serpme usulü ile ektiğimiz deşti karpuzlardan tek damla yağmur yağmamasına rağmen gayet güzel bir kaçtanesi köklendi. http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=20721&page=4 Bu yıl daha çok ümitliyiz yağmurlar eksilmiyor.;)
Saygılar

Emre İlhan 16-04-2011 12:30

2 Eklenti(ler)
Deştiler geçen hafta şaşırtıldılar. Çünkü; bulundukları saksıdaki toprakta aşırı alkalileşme vardı ve fideler susuz kalmaya başladılar. Bende durum böyle olunca temiz-gübreli torfa fideleri şaşırttım. Ve çok şükür hiç fire vermedim. Bugün odadan balkona çıkarttım ve bol güneş alıp, az sulayıp iyice pişkinleştiricem fideleri. Dikim Mayıs ayı gibi görünüyor. :)

Deşti fidelerin son durumları; :)

Eklenti 203538
Eklenti 203539

bahtiyar02 16-04-2011 17:55

Sevgili Emre İlhan:
Maşallah. Fidanlara balkondamı yoksa içerdemi tutuyorsun? Şayet balkonda ise çok güzel. Neden dersen Adana Adıyaman'a göre nem oranı fazla.Buda bitkilerin çoğunun istediği bir ortam.yaklaşık bir karış( 20cm) oluncaya kadar bahçeye dikme derim. Güneşte yanmasınlar. Bu arada bahçelerin en büyük derdi danaburnu umarım senin bahçende yoktur. Olursa fidanları dipten kesip zayii eder.
Saygılar

Emre İlhan 16-04-2011 18:32

;)Bahtiyar abicim. Fideler 1 haftadır şaşırtma yaptığım için içerideydiler. Ama bugün balkona alındı ve kendilerine geldiler, bol güneş alıyorlar, nem oranlarıda çok iyi senin de dediğin gibi. Fideleri dikeceğim bahçe apartmanın bahçesi, toprak biraz bakımsız. Bakımını yapıp dikeceğim. Zaten o zamanda Mayıs 20 civarlarını bulur. Danabununa bizim buralarda hiç rastlamıyoruz fakat bahçede karıncalar var. Onların çaresine bakmam lazım.:)

Bu arada Bahtiyar abicim. Çay tortuları hakkında bazı bilgiler edindim internetten. Çay tortusunun bitkilere iyi gelmesinin sebebi, bünyesinde bulundurduğu doğal hümik asitmiş. Yani zirai ilaç satan yerlerden alacağımız hümik asit türeviyle de aynı sonucu elde edebiliriz. Ben bu sene bahçede ki asma fidanlarımda deneyeceğim. Eğer gözle görülür derecede gelişim hızlanırsa saksılara da uygularım.:)

h.ışık 16-04-2011 19:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 786951)
Deştiler geçen hafta şaşırtıldılar. Çünkü; bulundukları saksıdaki toprakta aşırı alkalileşme vardı ve fideler susuz kalmaya başladılar. Bende durum böyle olunca temiz-gübreli torfa fideleri şaşırttım. Ve çok şükür hiç fire vermedim. Bugün odadan balkona çıkarttım ve bol güneş alıp, az sulayıp iyice pişkinleştiricem fideleri. Dikim Mayıs ayı gibi görünüyor. :)

Deşti fidelerin son durumları; :)

Eklenti 203538
Eklenti 203539

Sevgili Emre , fideler çok güzel görünüyor, maşalah diyeyim. Benim çimlendirdiklerim ya kapugunu atamıyor ya da boya gidiyor. Ama deştileri daha ekmedim. Son parti için Deşti domatesi, salatalık ve biber tohumlarını bu gece ıslatıp yarın ekmeyi planlıyorum. Ankara'da havalar halen ısınmış sayılmaz ama daha fazla gecikmek istemiyorum.

uzman16 16-04-2011 21:20

Benim deşti karpuz tohumlarından biri 3 gün önce çimlendi. İşyerinde pencere önünde. Mutluyum.:)

bahtiyar02 20-04-2011 12:14

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 787188)
Benim deşti karpuz tohumlarından biri 3 gün önce çimlendi. İşyerinde pencere önünde. Mutluyum.:)

Umarım sağlıkla büyütürsünüz.Bizde pazar günü tarlada açtığımız çukurlara ilk deşti karpuzların çekirdeklerini ektik.Sanırım 10 günde çimlenir.
Saygılar

Turgut Eren 20-04-2011 23:48

bahtiyar bey bu deşti ürün tohumlarından satıyormusunuz acaba? ben amatör olarak bi kaç senedir ufak bi yer ekip biçiyorum da.

bahtiyar02 21-04-2011 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Turgut Eren (Mesaj 789564)
bahtiyar bey bu deşti ürün tohumlarından satıyormusunuz acaba? ben amatör olarak bi kaç senedir ufak bi yer ekip biçiyorum da.

Hayır kendim ve dostlarım için şimdilik üretiyorum. Gönderdiğimiz dostlarda yeni dostlara paylaşıyorlar. Böylelikle özümüze tabiyata dönmeyi sağlıklı ürünler yetiştirmeyi amaçlıyoruz.
Saygılar

uzman16 22-04-2011 08:31

1 Eklenti(ler)
Deşti karpuzu takdimimdir. :)

Eklenti 205029

Bahçeye ne zaman aktarayım? Havalar serin, zamana karar veremedim.

bahtiyar02 22-04-2011 09:02

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 790241)
Deşti karpuzu takdimimdir. :)

Eklenti 205029

Bahçeye ne zaman aktarayım? Havalar serin, zamana karar veremedim.

Boyuna fazla vermemesi için fazla sulamayın. Bence kabaklar 20 gün önce ben diktim havalar serin olmasına rağmen problem çıkmadı. Resimde belirtilen yere dikin. En kısa zamanda güneş gören bir yere dikin derim.
Saygılar

uzman16 22-04-2011 09:10

Kırmızı çizgiye kadar toprağa mı gömeyim?
O zaman gövde çürümez mi?
Yarın dikeceğim.

bahtiyar02 22-04-2011 09:32

1 Eklenti(ler)
hayır çürümez.Bu şekilde diktiğinizde fidan rüzgardan ve güneşin fidan boyun kısmının etkilenmesinden korur. Benim kabakların boylarıda aynı uzunluklarda iken tarif ettiğim şekilde hepsini saksılarıdan çıkarıp diktim.Gayette sağlıklılar.

Emre İlhan 22-04-2011 16:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 790260)

Kırmızı çizgiye kadar toprağa mı gömeyim?
O zaman gövde çürümez mi?
Yarın dikeceğim.

Aksine, toprağa gömdüğünüz kısımlardan hep kök salar ve haliyle çürümez.:)

sinasi6 29-04-2011 19:57

Sayın Bahtiyar02,

Çalışmalarınız ve paylaşımlarınızdan dolayı sizi candan kutlarım. umarım uluslararası tekellerin akimiyetine geçen tohum konusu, en azından bu paylaşımlarla, geleneksel üretim tarzlarınını koruyarak, bir nebze de olsa aşılır.

Sizi kutluyorum. Umarım yetiştirdiğiniz ve paylaştığınız tohumları alan arkadaşlar da bu yıl bol bol paylaşarak devamı sağlar.

Kutlarım sizi tekrar.

bahtiyar02 29-04-2011 20:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinasi6 (Mesaj 794711)
Sayın Bahtiyar02,

Çalışmalarınız ve paylaşımlarınızdan dolayı sizi candan kutlarım. umarım uluslararası tekellerin akimiyetine geçen tohum konusu, en azından bu paylaşımlarla, geleneksel üretim tarzlarınını koruyarak, bir nebze de olsa aşılır.

Sizi kutluyorum. Umarım yetiştirdiğiniz ve paylaştığınız tohumları alan arkadaşlar da bu yıl bol bol paylaşarak devamı sağlar.

Kutlarım sizi tekrar.

Çok teşekkür ederim.Bu güzelim ülkemizin her bölgesinin kendisine has ürünlerini her köşe bucağındaki geleceğimize ulaştırmak için birşeyler yapabiliyorsak ne mutlu bizlere.
Saygılar

bahtiyar02 18-05-2011 12:38

Deşti ürünler

Merhaba tüm arkadaşlar;
Bu yıl yine deşti ürünlerden domates,karpuz ve kavun fidanlarını diktik ve tohum ektik. Bu yıl Sevgili Annem ve Ablam iki çeşit iri tür deşti domates fidanı temin edip getirmişler. Tarlaya diktik özellikle bu türlerin üzerinde duracağım.Çeri türü deştilerle aynı özellik ve tattalarmı hep birlikte göreceğiz. Deşti tohum paylaştığımız dostlardan bir ricam kendi yetiştirme şekillerini ve gelişmeleri bizlerle paylaşırlarsa çok sevinirim. Hangi bölgede nasıl bir gelişim gösterdiğini öğrenmemiz bilgi amcıyla çok güzel olacağı kanısındayım.
Saygılar sevgiler

h.ışık 18-05-2011 13:03

Merhaba,
bana gelen deşti domates tohumlarından 6 tanesinden 2 rtanesini çimlendirebildim. ilk yaprakları yeni çıkmaya başladılar. balkonda yetiştirmeyi deneyeceğim. Ancak tohumların geri kalan kısmını Kayseri'de yetiştirmek üzere babama gönderdim. Oradan oluşacak fideleri de en az sizin kadar merak etmekteyim.

bahtiyar02 18-05-2011 13:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 805907)
Merhaba,
bana gelen deşti domates tohumlarından 6 tanesinden 2 rtanesini çimlendirebildim. ilk yaprakları yeni çıkmaya başladılar. balkonda yetiştirmeyi deneyeceğim. Ancak tohumların geri kalan kısmını Kayseri'de yetiştirmek üzere babama gönderdim. Oradan oluşacak fideleri de en az sizin kadar merak etmekteyim.

Sevgili h.ışık; Deşti domateslerin çimlendirilmesinde nasıl bir uygulama yaptınız? Tohumları babanıza göndermenize sevindim.Şimdiden merak etmeye başladım.Saygılar

h.ışık 18-05-2011 13:30

Torfa ektim. Diğer türlerde olduğu gibi bunları da nemli tutmaya özen gösterdim. Balkonda deşti olarak yetiştiremeyeceğim için Kayseri'de bağda yetiştirilmeye çalışılıyor. Benimde asıl merakım Kayseri'dekiler.
Son durumunun fotografı ise 2 resimdedir.

bahtiyar02 19-05-2011 19:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 805915)
Torfa ektim. Diğer türlerde olduğu gibi bunları da nemli tutmaya özen gösterdim. Balkonda deşti olarak yetiştiremeyeceğim için Kayseri'de bağda yetiştirilmeye çalışılıyor. Benimde asıl merakım Kayseri'dekiler.
Son durumunun fotografı ise 2 resimdedir.

Sevgili h.ışık; Deştileri kayseride bağın kenarlarına dikerseniz çok güzel yetişir. Sizde çimlenen deştileri ise balkonda saksıda yetiştirirseniz çok güzel bir görüntüsüde olur.Sulamanız sonucu domatesleri biraz daha iri olur.Tadı Deştiye benzemesede ama çok güzel olacağından eminim.Deştiler direkt güneş gören yerlerde yetiştirildiği için domatesleride daha çabuk kızarıyor.
Saygılar

bahtiyar02 11-06-2011 14:01

Deşti ürrünlerden haber yokmu? Kurudularmı yoksa çimlenmedilermi?

üzüm 11-06-2011 18:26

Sayın bahtiyar02,

Deştiler %100 oranında çimlendiler; diğer domates türlerine göre ilk çimlenenler de onlardı.

Gövde kalınlıkları çok iyi olmasına rağmen çok bodurlar. (Daha önce yetiştirdiğim oturak cinsiyle karşılaştırıyorum)

Daha önceki senelere göre bu sene çok yağmurlu geçiyor; neredeyse hiç susuz kalmadılar.

Şimdilik çiçeklenme belirtisi yok. Merakla domateslerini bekliyorum.

bahtiyar02 13-06-2011 13:46

1 Eklenti(ler)
Çok sevindim.Sebzelerini de hep birlikte görürüz.Havalar burda da çok yağışlı serin geçiyor.Hatta bir çok yere abartısız söylüyorum ceviz büyüklüğünde dolu yağdı.Tüm ürünümüz,meyveleriz,buğdayım telef oldu. Üçüncü kez fidan ektik.Umarım bunlarda aynı gazaba uğramaz.:(

denizakvaryumu 13-06-2011 14:18

Geçmiş olsun...

Nazar değdi :)

MeyveliTepe 13-06-2011 14:40

Çok iyi gidiyorlar. Dikeli üç hafta oldu, hiç su verilmedi ama geçen hafta sonu yağmur yağdı. Yatık dikmiştim, dipleri iki kere dolduruldu. Toprak altında yatık vaziyette 40'ar santim kökleri var. Her biri dipten 3-4 sürgün verdi. Bir çoğu çiçekte.

bahtiyar02 13-06-2011 21:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 821876)
Geçmiş olsun...

Nazar değdi :)

Sevgili dostum çok haklısınız. Mart- Nisan ayı içinde Adıyamanda sebze ve meyve fidanı ekersen gayet normaldir nazar değmeleri:rolleyes:

bahtiyar02 13-06-2011 21:45

QUOTE=MeyveliTepe;821883]Çok iyi gidiyorlar. Dikeli üç hafta oldu, hiç su verilmedi ama geçen hafta sonu yağmur yağdı. Yatık dikmiştim, dipleri iki kere dolduruldu. Toprak altında yatık vaziyette 40'ar santim kökleri var. Her biri dipten 3-4 sürgün verdi. Bir çoğu çiçekte.[/QUOTE]

Sevgili MeyveliTepe;
Adınıza çok sevindim.İnanın domateslerini çok beğeneceksiniz.Yağmur yağması avantajları doğal bir su;) Tamamen doğal bir şekilde su ihtiyacını karşılıyor.
Saygılar

h.ışık 14-06-2011 19:27

Babam seçimlerde oy kullanmak için geldi Kayseri'den. Detaylıca konuşma imkanına kavuştuk. Ancak benim en çok merak ettiğim deşti domatesler ve gojiler le ilgili duyduklarım moralimi bozdu. Verdiğim bir çok çeşitteki tohumlardan çıkanlar 3-5 taneymiş.
Gojinin çıkıp çıkmadığını Kayseri'ye gidince anlarım ancak deşti domatesler için ayrım yapabilmem mümkün değil ya da ben bilmiyorum.
Ayrım yapabilmek için bir belirteç varmı acep.

yarenimex 15-06-2011 00:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 (Mesaj 820751)
Deşti ürrünlerden haber yokmu? Kurudularmı yoksa çimlenmedilermi?

Dolu hasarı nedeniyle emeklerinizin heba olmasına üzüldüm, geçmiş olsun sevgili Bahtiyar02. Hepimiz zaman zaman bu gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz, özellikle bu günler tam dolu zamanı.

Deşti domateslerde çimlenme, hava sıcaklığındaki dalgalanmalar nedeniyle düzensiz de olsa son derece yüksek oldu. Fideler büyüdü ve yerlerine dikildi.Şimdi çiçekteler, boyları da ortalama 20 / 25 cm civarında. Karpuzlardan iki adet fide elde edebildim ve onlar da yerlerine ekildiler ve gelişmelerini bekliyorum. Yani şimdilik iyi gidiyoruz, sonu da iyi gelir inşallah..

bahtiyar02 16-06-2011 14:23

Sevgili yarenimex;
Çok teşekkür ederim. Adınıza çok sevindim. Denizli deştilerinin tadı ve görüntüsünü bende şimdiden merak ediyorum.
Genel mahiyette ortak özellik;Deşti domateslerin hızlı çimlendikleri ve çimlenme oranının yüksek olması. Diğer özellikleri eklemeye devam edeceğiiz.
Saygılar.

Sonul 16-06-2011 16:47

Sevgili Dostum,
Geçmiş olsun, daha kötülerinden korusun yaradan.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025