agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Deşti Ürünler (susuz yetişen domates, karpuz, kavun) (https://www.agaclar.net/forum/domates/20721.htm)

bahtiyar02 17-03-2011 21:39

Bence izmir Bu taraflar kadar sıcak değildir.Oraya rahatlıkla adapte olur. Tohumların türünü ne kadar çok toplarsak o kadar geleceğimize sahip çıkmış oluruz.En azından bu elimizden gelir değilmi.Bence gelir.
Saygılar

Mete Tiren 17-03-2011 21:48

Bahtiyar hocama tamamiyle katılıyorum arada sırada köylere gidip genleriyle oynanmamış saf tohumlardan nesil alıp koruma altına almak lazım diye düşünüyorum.Elimden geldiğincede bu uygulamayı yapmaya çalışıyorum

serkanhoca 17-03-2011 22:22

Bahtiyar hocam metern'e verdiğin söz benim için de geçerli olabilir mi acaba?
Listende bana da yer açar mısın lütfen?

bahtiyar02 18-03-2011 12:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkanhoca (Mesaj 769955)
Bahtiyar hocam metern'e verdiğin söz benim için de geçerli olabilir mi acaba?
Listende bana da yer açar mısın lütfen?

Sevgili serkanhoca;
Allahtan birşey olmazsa ****** neden olmasın.
Saygılar

limon_sever 18-03-2011 13:13

Bahtiyar Bey, beni de listeye ekleyebilir misiniz:confused: :)

Murat Uysal 18-03-2011 18:42

geçenlerde yakın bir köyden kabak geldi elime.. kestik yedik.. ama ne tat.. Şekere gerek bile yok. Helva gibi.. Hemen çekirdeklerini aldım.. Köylü kabağı

bahtiyar02 18-03-2011 21:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 770158)
Bahtiyar Bey, beni de listeye ekleyebilir misiniz:confused: :)

Sevgili limon_sever ****** eklerim ancak diğer arkadaşların benim liste yaptığımı düşünebilirler.;) Umarım bu güzel bir ürün yılı olur.
Saygılar

Emre İlhan 19-03-2011 09:03

3 Eklenti(ler)
Deşti domatesler çimleniyor; :)

Eklenti 197359

Eklenti 197360

Eklenti 197361

bahtiyar02 19-03-2011 21:42

Maşallah. Çok sevindim.İlk çimletip resimleri ekleyen kişi olduğunuz için çok sevindim.Yanlız ektiğin toprak türünü ve uyguladığın yöntemi paylaşırsan diğer dostlardan en iyi çimlendirme yöntemini bulmuş olacağız.Tebrikler.
Saygılar

hatıpüzümü 19-03-2011 22:48

Bahtiyar Bey, deştiler bu sene Konya'ya uğramayacak herhalde. Sağlık olsun, hayırlı çalışmalar ve saygılar.

Emre İlhan 19-03-2011 22:56

;)Teşekkür ederim Bahtiyar abicim. Ektiğim toprak türü şu; %70 kırmızı iyi vasıflı bahçe toprağına %30 iyi vasıflı, humus açısından zengin torf karışımı. Burada ki eklediğim fotoğrafta da görüldüğü gibi; tohumları asla fazla derine ekmedim. Sadece üzerleri kapanacak şekilde toprağın ince tarafıyla örttüm. Akşama doğru saksıların üzerlerine poşet geçirdim ve bu sayede hem gece-gündüz arası sıcaklık farkını olabildiğince minimum seviyede tuttum hemde nem oranını korudum. Toprağın yüzeyi kurumaya yüz tuttukça el fısfısıyla spreyleyip nemlendirdim. Ve tüm bunları Adana'da açık balkonda yaptım. 7-8 günde çimlenmeye başladılar. Bu arada balkonum Günaybatı cephe. Yani öğlenden saat sabah 11 sularından tutunda gün batımına kadar güneş alıyor. Saksıları koyacak doğrudan güneş görmeyen fakat bol ışıklı bir yer olmadığı için çimlenmeyi doğrudan güneş ışığının olduğu alanda yapmak zorunda kaldım. Güneşin yakıcı sıcağından korumak için de; balkonun demirine büyük bir sofra bezi gerdim ve tohum ekili saksıları gölgeledim. Bu sayede bol ışık aldılar ve doğrudan güneşe çok az maruz kaldılar.:)

bahtiyar02 20-03-2011 08:35

Sevgili dostum ellerine sağlık çok güzel bir uygulama ve bir o kadarda güzel ayrıntılı anlatım.Çok teşekkür ederim.
Saygılar

Emre İlhan 20-03-2011 09:54

Rica ederim, ne demek Bahtiyar abicim. Arkadaşlara ışık tutabilmişsem ne mutlu bana. Bu arada toprağın içerisine bir miktar da hazır(işlenmiş) organik hayvansal gübre karıştırmıştım geçen sene. Ama pekte yararının olduğunu düşünmüyorum. Zaten toprakta çözünmedi gitti. Hala aynı şekilde duruyorlar.:)

toruga 20-03-2011 16:38

iyi bir yıl dilerim insallah bursa'**** tohum düşer.beklememek için deşti domates tohumu satın alabileceğim bir yer var mı??

bahtiyar02 20-03-2011 17:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 770995)
Rica ederim, ne demek Bahtiyar abicim. Arkadaşlara ışık tutabilmişsem ne mutlu bana. Bu arada toprağın içerisine bir miktar da hazır(işlenmiş) organik hayvansal gübre karıştırmıştım geçen sene. Ama pekte yararının olduğunu düşünmüyorum. Zaten toprakta çözünmedi gitti. Hala aynı şekilde duruyorlar.:)

Sevgili dostum bende heryıl gübrelediğim toprakları saksılarından çıkarıp ovalayarak keseleri ufalatıp içine hayvan gübresi koyupsonra güneşe bırakırım.Aynı toprağı tekrar kullanırım.
İlk kez sitede birisinden gördüğüm yöntem çok dikkatimi çekti. Yanmış hayvan gübresi ve bildiğimiz çayın atıklarını karıştırıp bu karışıma sebze tohumları ekmiş çok ilginç geldi bana. Benim deştilerde Torf,dere kumu ve yanmış hayvan gübresine ekildi. Çok güzel çimlendi.Nerde çimlendirdin dersen ****** yine banyoda. Daha sonra balkon serada gayet güzel çinleniyor.
Saygılar

Emre İlhan 20-03-2011 20:16

;)Balkonunu ve bahçeni yakından takip ediyorum Bahtiyar abicim. Alttan ısıtma tavaları başarı oranını artırmış olmalı. Hayırlı, uğurlu olsun fidelerin. Umarım bol hasatlı bir sezon olur. Aman ışığa ve sulamaya dikkat, olabildiğince pişkin olmalı fideler. Çay artıkları burada da pek yaygın. Asitik ortamı seven bitkilere çok güzel gübre olduğu söyleniyor. Çay artıkları asitikmiş, bildiğin üzere sebze fideleri biraz asitik ortamlarda daha iyi gelişiyorlar. Birde asmaların kök kısımlarına hep çay posalarını koyuyorlar burada. Gerçektende gelişimi hızlandırıyor. Ama sebze fideleri konusuna hiç gözümle şahit olmadım. Sadece söylenti. Birde zamanla toprağı iyileştiriyor, yumuşatıyor. Tabi ki tüm bu bahsettiklerim bahçe ortamında, şahsen saksıya uygulamaya cesaret edemem.:)

bahtiyar02 21-03-2011 08:56

Sevgili Emre İlhan;
Çok teşekkür ederim. Balkonda alttan ısıtma sistemi bana göre sadece kapalı ortamın ısısını yükseltiyor.Bunun dışında üzerindeki saksıların nemini kurutuyor. Şayet nemi sürekli sağlıyabilirseniz problem yok ama bu seferde bitkiler zayıf kalıyor.İlaçlarla bir insanı ayakta tutmak gibi. Bence oda sıcaklığını belli bir derecede sabitlerseniz daha sağlıklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Altan ısıtma sistemi olmadan balon seramı yaklaşık 250-300 litrelik akvaryumumla hem ısısını hemde doğal nem ortamını sağlıyordum.Sonuçta çok güzel. Çay tortusunu Ablam saksılarda çoğunlukla çiçeklerde kullanırdı ki halen kullanıyor. Önümüzdeki yıl bu uygulamayı deneyip sonuçlarını hep birlikte görüp değerlendiririz.
Saygılar
Saygılar

Baki Berk Kayalar 21-03-2011 14:51

Çalışmanızı keyifle takip ettim. Güneydoğu sıcaklarında hiç su yüzü görmeden bu kadar iyi bir verim alınması beni oldukça etkiledi.

Elinizde tohum kalırsa, Sicilya' da çiftlikte yaşayan dost bir aile ile paylaşmak amacıyla sizden deşti türünden meyve ve sebze tohumları rica edebilirim.

bahtiyar02 22-03-2011 10:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Baki Berk Kayalar (Mesaj 771696)
Çalışmanızı keyifle takip ettim. Güneydoğu sıcaklarında hiç su yüzü görmeden bu kadar iyi bir verim alınması beni oldukça etkiledi.

Elinizde tohum kalırsa, Sicilya' da çiftlikte yaşayan dost bir aile ile paylaşmak amacıyla sizden deşti türünden meyve ve sebze tohumları rica edebilirim.

Sevgili Baki Berk Kayalar;Ne yazık elimdeki tüm tohumları paylaştım.Umarım bir dahaki sefere.
Saygılar

h.ışık 25-03-2011 16:09

Herkese Merhaba,
Sayın emre ilhan, Gördüğüm kadarıyla deştileri çimlendirmişsiniz, maşallah diyorum. Bana ulaşan deştileri çimlendirmek için biraz fazla mı temkinli davranyorum? buralarad hava soğuk olduğu için henüz deştileri çimlendirmedim. Hafta sonu çimlendirme işlemlerine başlayıp biran önce fidelemek lazım. Ben bir kaç kökü balkonda yetiştirmeye çalışacğım kalanların ise Kayseri'de büyümelerini izleyeceğiz. Tüm deşti dostlarına selamlar.

Emre İlhan 25-03-2011 20:29

Bence en iyi sınır 20 derece, ortamın ısısı 20 derece ise ve gece gündüz arası sıcaklık farkı azsa, sorun yok. Tohumlar kısa sürede çimlenirler. Çimlenmeden sonra toprağın nemine ve ışığa dikkat ederseniz sorun olmaz. Birde gerek doğal, gerekse yapay olarak rüzgar almalı fideler. Mesela ben arada bir kartonla fideleri yelliyorum ki; gövdeleri kalınlaşsın ve sağlamlaşsınlar diye. Birde suyu olabildiğince az tutup güneşi olabildiğince fazla görmelerini sağlıyorum ki; fidelerin gövdeleri morarsın, pişkinleşsin ve verimli olsunlar.:)

Murat Uysal 27-03-2011 00:29

Sonunda deşti tohumlar buldum. Domates, kavun, karpuz ve biber. Anneme güzelce tembihledim. Senin bahçeye dikecez. Sakın ha sulama diye..

Hadi hayırlısı.. Bu hafta çimlendirmeye başlıycam. Bu sefer evde yaparım. Malum değerli tohumlar. Okulda kazan dairesinde 4 kez biber ve patlıcan ektim. Her seferinde fareler yedi.
Bende yüksek bir yer yaptım tohum tarhlarıma. Artık rahatlar. Sıcaklıklar 20-25 derece civarı gündüzleri Gündüzleri güneş alıyor. Akşamları içerde..

Emre İlhan 30-03-2011 14:06

2 Eklenti(ler)
;)Sayfaya biraz renk katayım. Deşti domateslerin son durumu; :)

Eklenti 199439
Eklenti 199440

umutyolcusu 30-03-2011 20:13

1 Eklenti(ler)
Ben en son deştileri ektiğim için daha iki yapraklılar.

kturkol 30-03-2011 23:00

Çok ilginç bir türü tanıdım, merakla takip edeceğim hadi bakalım herkese kolay gelsin.

bahtiyar02 31-03-2011 13:16

Ellerinize sağlık hepside umarım sağlıklı bir şekilde büyürde domateslerinden yemek nasip olur.
Saygılar

bahtiyar02 31-03-2011 19:35

benim deştiler
 
3 Eklenti(ler)
Bunlarda benim deşti domatesler;)

Emre İlhan 31-03-2011 20:39

Maşallah, haydi hayırlı uğurlu olsun.:)

bahtiyar02 31-03-2011 21:14

Sevgili Emre İlhan;
Sen bizlerden daha çok şanslısın. İklim sayesinde ürünü ilk göreceğimiz seninkiler olacak.
Saygılar

h.ışık 31-03-2011 21:54

Bu deştilerin arasında bir tane de üzüm asması mı var? Sayın Bahtiyar02

bahtiyar02 01-04-2011 06:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 777539)
Bu deştilerin arasında bir tane de üzüm asması mı var? Sayın Bahtiyar02

Evet. Yöremize ait erkenci bir tür üzüm.Saksıda köklendirip nasipse sonbaharda bağa dikeceğiz.

Emre İlhan 02-04-2011 06:43

Asmanın gözleri uyanıyor. Tutuyor, desenize.:)

bahtiyar02 02-04-2011 18:54

Evet bugün tam netleşti gözleri. Çok merak ettiğim erkenci bir tür.
Burada http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20737 Adıyaman'da erkenci üzüm

Saygılar

Mete Tiren 02-04-2011 19:04

Bahtiyar abi bu sene bir felaket olmazsa ürünler bol olacak heralde :)

bahtiyar02 03-04-2011 17:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi metetrn (Mesaj 778494)
Bahtiyar abi bu sene bir felaket olmazsa ürünler bol olacak heralde :)

Allah izin verirse çok güzel olacak.Hep birlikte göreceğiz.
Saygılar

uzman16 07-04-2011 16:26

Bahtiyar Bey,
Ben bugün deşti karpuzlarımdan 6 tanesini plastik bardaklara ektim.
2 tane tohumu yedek ayırdım.
Bakalım nasıl olacak, kaç günde çimlenecek?
Domateslerimi haftasonu ekeceğim.
Tadını merak ediyorum.
Tekrar teşekkürler.

Kiraz 07-04-2011 16:33

Bahçem küçük olduğu için domateslerimin bir kısmını büyük saksılara dikiyordum ama bahçeye diktiklerime göre verimi çok düşük oluyordu, sulasam da çabuk susuz kalıyorlardı. Bu sene İstanbul toplantısında dağıtılan deşti domatesleri saksıda deneyeceğim, çimlenmeye başladılar.

denizakvaryumu 08-04-2011 07:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 781538)
... dağıtılan deşti domatesleri saksıda deneyeceğim, çimlenmeye başladılar.

Saksıda deşti olarak yetişmez.

bahtiyar02 08-04-2011 13:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 781871)
Saksıda deşti olarak yetişmez.

Sevgili denizakvaryumu'na katılıyorum.Deşti olarak değilde normal domates olarak saksıda yetiştirebilirsiniz. Bu durumda sulamanız gerekecek.
Saygılar

bahtiyar02 08-04-2011 13:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 781532)
Bahtiyar Bey,
Ben bugün deşti karpuzlarımdan 6 tanesini plastik bardaklara ektim.
2 tane tohumu yedek ayırdım.
Bakalım nasıl olacak, kaç günde çimlenecek?
Domateslerimi haftasonu ekeceğim.
Tadını merak ediyorum.
Tekrar teşekkürler.

Deşti karpuzlarını direkt tarlaya veya bahçeye ekin ki o zaman toprağa daha hızlı adepte olsun.Bunda şaşırtma yöntemi uygulanmıyor. Tohum ekilip üstüne biraz yanmış küçük baş hayvan gübresi koyup can suyu vermeniz yeterli. Çimlendikten sonra çapalama ve etrafındaki otları almanız bitkinin suyuna ortak olanlarıda ortadan kaldırmış olursunuz. Şunuda belirtiyim deştiler ile sulanarak yetiştirilen türleri arasında kğ açısından azda olsa fark eder ama lezzet konusunda deştilere yetişemezler.;)
Saygılar


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025