agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates Yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/domates/14832.htm)

qtrendy 10-06-2015 17:28

cins

1 Eklenti(ler)
bu domatesin türü nedir bilen var mı? koçtaştan küçük fideler halinde aldım bugünlere kadar geldik birlikte ancak çok küçük kaldılar daha büyümediler. biraz daha büyümelerini hayal ediyordum ancak çok bodurlar.

Esila09 10-06-2015 20:43

Domateslerime kirmizi ve beyaz bocekler gelmis iki gun once tarim ilaci alip - satici onerisi ile ilacladim dun iyi gibiydi ama bugun tekrar artmis yagmurun altinda yikanip durdular kuru yere cekmek sonra aklima geldi yapraklari burusmus nasil kurtarabilirim birde sardunyalarima bulasmis ayni ilaci kullansam ciceklerim burusurmu

rockchy 11-06-2015 19:14

Siz değerli forum üyelerine bir sorum var. Oturak çeri domatesim var neredeyse kiraz boyunda kızarmaya başladılar ikişer üçer. Ancak susuz bırakmama rağmen yeni çiçek vermiyor. Bitki çok sağlıklı dışarıdan görünen hiç bir sıkıntısı yok. Olgunlaşan domatesler çokta lezzetli ama çok uzun zamandır hiç çiçek görmedim. Bu konuda neler yapabilirim tavsiyeleriniz nelerdir?

asmalıtepe 11-06-2015 19:26

Saksıda uzayıp giden domateslerim ne diyorlar?

2 Eklenti(ler)
Tohumdan yetiştirdiğim Red Robinler, Totemler ve Çeriler 20 saksıdalar. Birnevi sera ortamı gibi camdan güneş alıyorlar. Gübreleri, suları iyi ama böyle uzayıp gidiyorlar ne bir çiçek ne de bir meyve hareketi yok. Dış ortama çıkardım direk güneşi ve rüzgarı sevmediklerini anladım çünki yapraklar uçtan uçtan kuruyup kıvrılıyor, uzun boyları ayakta kalamıyor diye geri içeriye alıyorum.

Acaba ne diyor ne istiyorlar, ne zaman çiçeklenirler yoksa hiç meyve vermeyecekler mi? Yardımlarınızı rica ederim.

djtunc 13-06-2015 15:22

arkadaşlar benimde çok sağlıklı 2 kök ayaş domatesim var. kökler çok büyüdüğü için saksısını ayırdım. ayırdığım yani yeni saksıya koydugum domates kök rengi biraz koyuldu. yani diğer kök daha açık renk yeşil , bu biraz daha koyu yeşil. bi sıkıntı varmıdır ?

Jelepano 13-06-2015 20:40

2 Eklenti(ler)
arkadaşlar merhaba

pazardan aldığım çeriden az daha büyük bir domatesten ürettiğim tohumları ektim, büyüttüm. yanında fide olarak aldığım patlıcan ve biberler de var. bir de satın aldığım çeri domates çimleri var.

bu domatesler çiçek açar mı? bu kadar emek verdikten sonra ya çiçek açmazlarsa diye korkuyorum.

Muda 13-06-2015 21:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jelepano (Mesaj 1387310)
arkadaşlar merhaba

pazardan aldığım çeriden az daha büyük bir domatesten ürettiğim tohumları ektim, büyüttüm. yanında fide olarak aldığım patlıcan ve biberler de var. bir de satın aldığım çeri domates çimleri var.

bu domatesler çiçek açar mı? bu kadar emek verdikten sonra ya çiçek açmazlarsa diye korkuyorum.

F1 yani hibrit domateslerden elde edilen tohumlardan üretmiş iseniz verim almanız pek mümkün değil. Bir arkadaşımın abisi beğendiği domateslerden aldığı tohumlardan ürettiği domateslerden verim alamadığı için çok şikayetçi idi.
Geleneksel dediğimiz domates tohumlarından üretmiş iseniz problem olmadan domateslerini alırsınız. Ancak gördüğüm kadarı ile saksılar domates için çok küçük. Ne kadar büyütebilirsiniz bilemiyorum. Domates çok fazla yer ve toprak istiyor. Biber domatese göre çok daha az toprakta yetişebiliyor. Her bir kök için ayrı ve büyük saksılar hazırlarsanız verim almanız mümkün olur.

esginumut 16-06-2015 16:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi leooel (Mesaj 1385731)
http://s21.postimg.org/6rlsvn91j/domates.jpg

Fide olarak aldım dikeli 10 gün oldu çiçek açması normal miarkadaşlar boyu daha 10-15 cm civarında bir sorun mu var acaba

Domateslerin erken cicek acmis yesil aksamin biraz daha olgunlasmasi yani govdenin kalin olmasi gerekirdi yapilcak bir azotlu gübre uygulamasi yararli olabilir ama cok buyuk bir aorun degil yinede

Esila09 18-06-2015 07:45

Domateslerim çiçek açıyor fakat bir kaç gün sonra ucundan kopuyor acaba sulamayı mı fazla yapıyorum?

aydemiraydın 18-06-2015 13:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Esila09 (Mesaj 1388667)
Domateslerim çiçek açıyor fakat bir kaç gün sonra ucundan kopuyor acaba sulamayı mı fazla yapıyorum?

aşırı sulama ve kalsiyum noksanlığından olabilir.

Taşlıbahçe 18-06-2015 18:47

5 Eklenti(ler)
Sayın Birnefestoprak; size bahsettiğim "Heybetli"nin tohumlarından çıkıp farklı özellik gösteren üç bitkinin genel görünüşleri böyle.

Yaklaşık aynı boyda ve şekildeler. Patates yapraklı olan orijinal forma göre yarı boyda olup daha çok bodur saksı domateslerini andıran bir tıknaz halleri var ancak boyları uzamaya devam ediyor. Çiçekleri de diğer forma göre bir hayli geç açtı. Henüz iki gündür çiçeklendiler, hayırlısı :)

Patates yapraklı asıl formda olanları ise, isimlerini henüz meyveleriyle değilse de boylanmalarıyla hakedeceğe benziyorlar; hızlı ve sağlıklı gelişiyorlar. Alttaki henüz küçük görünüyor; tohumları ilk ektiğimde yedek olarak bırakıp sonradan ektiklerimden biri:

Eklenti 560148

İlk ekilenlere örnek:

Eklenti 560149

Ve ilk meyve

Eklenti 560150

birnefestoprak 19-06-2015 04:11

1 Eklenti(ler)
Normalde proje gonullulerine tohum gonderdigimde, hangi hasat mevsiminden tohum gonderdigimi etikette belirtmem gerekiyor fakat bunun yogunluktan mumkun olmadigi durumlar soz konusu. Yine de notlarima gore size tohumu Ocak 2015 sonu gibi gondermisim. Buna gore size cok buyuk ihtimalle 2014 baharindan hasat ettigim tohumlardan gondermis oluyorum.

Bahar 2014'te birkac kokten hasat edilen meyvelerden toplanan tohumlar karisik olarak arsivlendi. Eger ozel bir amacim yoksa, heterojeniteyi korumak adina seleksiyon yapmadan butun tohumlari tek batinda topluyorum. Seleksiyon yaparsam, benim yetistirme sartlarimdan farkli sartlara sahip bir yetistiricinin isine yarayacak bir geni es gecmis olurum; o yuzden tohumlar karisik hasat ediliyor. Neyse bu bir baska konu...

Dedigim gibi, tohumlarin tek batinda toplanmasi, zaten dusuk olan hibritlenme olasiligini daha da dusuruyor; hibritlenme soz konusu olsa bile bu sorun arada seyrelecektir. Burda iki nokta var:

1) Bir meyve hibritlense bile, o meyveden alinacak tohumlarin tamami hibritlenmis olmayabilir.

2) Normal yaprak geni patates yaprak genine gore dominant. Dolayisiyla, hibritlenme soz konusu olduysa, bunun sizdeki bodur fidelerde oldugu gibi normal yaprakli olmasi olasiligi cok daha yuksek. Yani elde ettiginiz patates yaprakli fide, Heybetli'nin ta kendisi diyebilirim.

Bir de onemli bir nokta daha var: Heybetli, modern bir domates cesidi degil. Ozellikle 20. yuzyilla birlikte, piyasaya donuk, hibrit olmayan domatesler (=modern domatesler) uretilirken, stigmanin petallerin icinde sakli kalacagi sekilde (ciftcilerin meyveden rahatca tohum alip ertesi sene ekebilmesi icin) domatesin capraz tozlasma ihtimalini dusurmeye donuk uretim yapilmaya baslandi (sonralari hibrit cesitlerin populerlik kazanmasiyla birlikte bu caba unutuldu). Heybetli, bu kategoriye girmedigi icin, stigma patelin disinda olmali; bu yuzden de baska cesitlerle hibritlenme olasiligi, modern domateslere gore daha yuksek (arilarin polenleri disari cikik stigmaya tasima ve capraz dollenmeyi saglama olasiligi daha yuksek). Asagidaki resim, bir Heybetli fidesinden gecen seneye ait bir cicegi gosteriyor.

Eklenti 560246

Sizdeki patates yaprakli fidenin birkac ciceciginin yakindan resmini cekip buraya eklerseniz cok yardimi olur. Ciceklerin stigmalari, yukardaki resimdeki gibi olmali.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1388823)
Sayın Birnefestoprak; size bahsettiğim "Heybetli"nin tohumlarından çıkıp farklı özellik gösteren üç bitkinin genel görünüşleri böyle.

Yaklaşık aynı boyda ve şekildeler. Patates yapraklı olan orijinal forma göre yarı boyda olup daha çok bodur saksı domateslerini andıran bir tıknaz halleri var ancak boyları uzamaya devam ediyor. Çiçekleri de diğer forma göre bir hayli geç açtı. Henüz iki gündür çiçeklendiler, hayırlısı :)

Patates yapraklı asıl formda olanları ise, isimlerini henüz meyveleriyle değilse de boylanmalarıyla hakedeceğe benziyorlar; hızlı ve sağlıklı gelişiyorlar. Alttaki henüz küçük görünüyor; tohumları ilk ektiğimde yedek olarak bırakıp sonradan ektiklerimden biri:

Emredurel 19-06-2015 18:10

Karışık manav market domatez'lerinden elde ettiğim tohum çimlendirmesi sonucu büyüyen domatezlerim daha çiçek açmadı :/ umarım boşa çabalamıyorumdur:/ satınaldıgım tohumları mı çimlendirsem acaba ne önerirsiniz?

http://imagizer.imageshack.us/v2/900...909/TvXtxS.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/900...909/6ULrCf.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/900...909/6ULrCf.jpg

GothiCat 19-06-2015 19:37

Benim Cherry domateslerim giderek yayıldılar.Korkarım meyve verdiğinde taşıyamaz hale gelecekler.İki saattir nasıl kırmadan dökmeden dik hale getiririm diye formül arıyorum,buradaki fotoğraflar sayesinde bir kaç fikir edindim :)

Bende şu linkte fotoğraflarını paylaşıp soru sormuştum ama sanırım o başlığa bakan yok.Tüm domatesçileri burada buldum :) Bir bakarsanız çok sevinirim.

http://www.agaclar.net/forum/domates/2737-39.htm

Taşlıbahçe 19-06-2015 20:17

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1388924)
Normalde proje gonullulerine tohum gonderdigimde, hangi hasat mevsiminden tohum gonderdigimi etikette belirtmem gerekiyor fakat bunun yogunluktan mumkun olmadigi durumlar soz konusu. Yine de notlarima gore size tohumu Ocak 2015 sonu gibi gondermisim. Buna gore size cok buyuk ihtimalle 2014 baharindan hasat ettigim tohumlardan gondermis oluyorum.

Bahar 2014'te birkac kokten hasat edilen meyvelerden toplanan tohumlar karisik olarak arsivlendi. Eger ozel bir amacim yoksa, heterojeniteyi korumak adina seleksiyon yapmadan butun tohumlari tek batinda topluyorum. Seleksiyon yaparsam, benim yetistirme sartlarimdan farkli sartlara sahip bir yetistiricinin isine yarayacak bir geni es gecmis olurum; o yuzden tohumlar karisik hasat ediliyor. Neyse bu bir baska konu...

Dedigim gibi, tohumlarin tek batinda toplanmasi, zaten dusuk olan hibritlenme olasiligini daha da dusuruyor; hibritlenme soz konusu olsa bile bu sorun arada seyrelecektir. Burda iki nokta var:

1) Bir meyve hibritlense bile, o meyveden alinacak tohumlarin tamami hibritlenmis olmayabilir.

2) Normal yaprak geni patates yaprak genine gore dominant. Dolayisiyla, hibritlenme soz konusu olduysa, bunun sizdeki bodur fidelerde oldugu gibi normal yaprakli olmasi olasiligi cok daha yuksek. Yani elde ettiginiz patates yaprakli fide, Heybetli'nin ta kendisi diyebilirim.

Bir de onemli bir nokta daha var: Heybetli, modern bir domates cesidi degil. Ozellikle 20. yuzyilla birlikte, piyasaya donuk, hibrit olmayan domatesler (=modern domatesler) uretilirken, stigmanin petallerin icinde sakli kalacagi sekilde (ciftcilerin meyveden rahatca tohum alip ertesi sene ekebilmesi icin) domatesin capraz tozlasma ihtimalini dusurmeye donuk uretim yapilmaya baslandi (sonralari hibrit cesitlerin populerlik kazanmasiyla birlikte bu caba unutuldu). Heybetli, bu kategoriye girmedigi icin, stigma patelin disinda olmali; bu yuzden de baska cesitlerle hibritlenme olasiligi, modern domateslere gore daha yuksek (arilarin polenleri disari cikik stigmaya tasima ve capraz dollenmeyi saglama olasiligi daha yuksek). Asagidaki resim, bir Heybetli fidesinden gecen seneye ait bir cicegi gosteriyor.

Eklenti 560246

Sizdeki patates yaprakli fidenin birkac ciceciginin yakindan resmini cekip buraya eklerseniz cok yardimi olur. Ciceklerin stigmalari, yukardaki resimdeki gibi olmali.

Merak edip karanlıkta gittim baktım; evet stigmalar olması gerektiği gibi, yapraklar da doğru şekildeydi zaten.

Farklılık gösteren diğer bireylerin gelişmelerini özelden yazıştığımız gibi izlememi ve sizinle paylaşmaya devam etmemi ister misiniz?

Taşlıbahçe 20-06-2015 21:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asmalıtepe (Mesaj 1386785)
Tohumdan yetiştirdiğim Red Robinler, Totemler ve Çeriler 20 saksıdalar. Birnevi sera ortamı gibi camdan güneş alıyorlar. Gübreleri, suları iyi ama böyle uzayıp gidiyorlar ne bir çiçek ne de bir meyve hareketi yok. Dış ortama çıkardım direk güneşi ve rüzgarı sevmediklerini anladım çünki yapraklar uçtan uçtan kuruyup kıvrılıyor, uzun boyları ayakta kalamıyor diye geri içeriye alıyorum.

Acaba ne diyor ne istiyorlar, ne zaman çiçeklenirler yoksa hiç meyve vermeyecekler mi? Yardımlarınızı rica ederim.

Sayın Asmalıtepe;

Tüm sezon boyunca içeride bakmayı düşünüyorsanız daha az su vermenizi, camları açık tutmanızı, kimi zaman da bitkilerin daha güçlü bir yapı kazanmalarında etkili olan sitokin hormonu salgılamalarına yardımcı olmak için çocukların kafasını okşarken yaptığımız gibi üstlerinden hafifça sarsmanızı öneririm.

Eğer nihai yerleri dışarısıysa önce yarı gölge olup sert rüzgar almayan bir yere, sonra da asıl yerlerine geçirmenizi veya zor olmayacaksa asıl yerlerine önce misal iki saat, ertesi gün dört saat derken birkaç günde aşamalı olarak alıştırmanızı, bunu yaparken de, bilhassa ilk gün, öğle saatlerinde veya rüzgarlı bir günde yapmamanızı öneririm.

sadrainman 20-06-2015 23:03

2 Eklenti(ler)
dev domates yapmak için ayırdığım fidemin son hali.ucunuda kırdım gelişim domatese olsun artık diye.büyüme gayet hızlı

pitircik 21-06-2015 20:53

Domatesler güzel görünüyor. Ancak neden üst kısmını kopardınız. Üst kısım gelişirken meyveler de büyümüz miydi?

sadrainman 22-06-2015 21:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pitircik (Mesaj 1389562)
Domatesler güzel görünüyor. Ancak neden üst kısmını kopardınız. Üst kısım gelişirken meyveler de büyümüz miydi?

büyür ****** ama tüm enerjisini meyve versin diye yaptım büyük seralarda belli biyere kadar büyüdükten sorna uçları kopartılıyor

furkangokmen 23-06-2015 18:26

merhaba. bu domatesin tohumuna nerden ulaşabiliriz acaba.

Emredurel 25-06-2015 00:08

İyi akşamlar. İnternette denk geldi evsera bitki şurubu diye bi ürün sitesinde inceledim dikkatimi çekti. Bu ürünü kullanan oldumu acaba?

oguz006 25-06-2015 10:27

Merhaba arkadaşlar, dün domateslerimde beyaz küçük sinek, yeşil bit ve kırmızı renkli bite benzer böcek gördüm organik ilaç bulamadığımdan ziraatcinin önerdiği bayer' in decis ve sp 20 ilacını 3 lt suya karışım yaparak yaklaşık 100 adet fideyi ilaçladım.fidelerin birazı çiçekte birazı yeni çiçeklenmeye başlamıştı.bu ilacın etkisi ne kadardır meyveye zararı olurmu? önerileriniz nelerdir ?

Birde ilk defa sırık domates yetiştirmek istedik ama benim işlerimden dolayı bahçeye fazla gidemedim babamda ipe almamış fideler çok büyümüş, bende sağdan soldan duyduğum kadarıyla koltuklarını aldım ama bir yanlış yaptım herhalde gövdenin en altında bulunan dallarıda aldım yani gövdeyi ipe bağlamak için seyrelttim ama yapraklar çok büyümüş ve içeriye doğru kıvrılmaya başlamıştı birde yapraklar çok gevrekti elimi dokunduğumda hemen kırıldılar bende toprağa yakın olanları kopardım. inşallah zararı olmaz haftaya kadar belli olur herhalde.

Resulgur 25-06-2015 17:16

Selam .. Domateslerimin dip yaprakları çok yakın toprağa değiyor bazı yapraklar sararmış o yapraklari kesersek bir sorun olur mu iyi mi kötü mü yapmış oluruz ? http://images.tapatalk-cdn.com/15/06...e28aa6c010.jpg

aydemiraydın 25-06-2015 17:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emredurel (Mesaj 1390439)
İyi akşamlar. İnternette denk geldi evsera bitki şurubu diye bi ürün sitesinde inceledim dikkatimi çekti. Bu ürünü kullanan oldumu acaba?

150 gr. gübreyi 37 liraya satsaydım bu paraları koyacak yer bulamazdım. ilaç bayilerinde gübrelerin litresi 10-20 lira arası sulandır sulandır kullan. 1 litre sıvı gübre sezon boyu 1 dekar araziye damlamadan idare eder.

İsmail Kuzucu 25-06-2015 17:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oguz006 (Mesaj 1390534)
Merhaba arkadaşlar, dün domateslerimde beyaz küçük sinek, yeşil bit ve kırmızı renkli bite benzer böcek gördüm organik ilaç bulamadığımdan ziraatcinin önerdiği bayer' in decis ve sp 20 ilacını 3 lt suya karışım yaparak yaklaşık 100 adet fideyi ilaçladım.fidelerin birazı çiçekte birazı yeni çiçeklenmeye başlamıştı.bu ilacın etkisi ne kadardır meyveye zararı olurmu? önerileriniz nelerdir ?

Birde ilk defa sırık domates yetiştirmek istedik ama benim işlerimden dolayı bahçeye fazla gidemedim babamda ipe almamış fideler çok büyümüş, bende sağdan soldan duyduğum kadarıyla koltuklarını aldım ama bir yanlış yaptım herhalde gövdenin en altında bulunan dallarıda aldım yani gövdeyi ipe bağlamak için seyrelttim ama yapraklar çok büyümüş ve içeriye doğru kıvrılmaya başlamıştı birde yapraklar çok gevrekti elimi dokunduğumda hemen kırıldılar bende toprağa yakın olanları kopardım. inşallah zararı olmaz haftaya kadar belli olur herhalde.

Kalıntı surelerı 3 gundur, genelde kullanılan ılac markalarıdır.

Bıtkınız sırık cesıt ıse yandan cıkan tum dalları alıp tek dal olarak buyutmenız gereklı.

Salkıma kadar olan yaprakları koparmanızda bır sorun yok. Salkımın ustundekı ılk yapragı domateslerın boyu ıstedıgınız boyuta geldıgınde koparabılırsınız. Erken koparmada domatesler cabuk erken olur ve gunes yanıgı olusabılır.

Bereketlı urunler..

TCM 25-06-2015 22:11

Bir koltuk alma örneği;

http://www.agaclar.net/forum/1390574-post435.htm

oguz006 26-06-2015 07:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1390674)
Kalıntı surelerı 3 gundur, genelde kullanılan ılac markalarıdır.

Bıtkınız sırık cesıt ıse yandan cıkan tum dalları alıp tek dal olarak buyutmenız gereklı.

Salkıma kadar olan yaprakları koparmanızda bır sorun yok. Salkımın ustundekı ılk yapragı domateslerın boyu ıstedıgınız boyuta geldıgınde koparabılırsınız. Erken koparmada domatesler cabuk erken olur ve gunes yanıgı olusabılır.

Bereketlı urunler..

İsmail bey çok teşekkür ederim, içimi rahatlattınız, peki bu yaprağın içeri doğru kıvrılmasının sebebi yaprak bitlerimi, yoksa herhangi bir besin eksikliğimi var.

basric 26-06-2015 12:09

yardım :(

1 Eklenti(ler)
Merhabalar ben de ilk defa domates yetiştirmeye başlayanlardanım yalnız domateslerimle ilgili bir sorunum var. Yaprakları (özellikle alt yaprakları) önce uçlarında kararmalar görülüyor sonrasında yapraklar sararak kuruyorlar. Üst dallar ise gayet yeşil ve canlılar. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler...

MeyveliTepe 03-07-2015 00:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi basric (Mesaj 1390891)
Merhabalar ben de ilk defa domates yetiştirmeye başlayanlardanım yalnız domateslerimle ilgili bir sorunum var. Yaprakları (özellikle alt yaprakları) önce uçlarında kararmalar görülüyor sonrasında yapraklar sararak kuruyorlar. Üst dallar ise gayet yeşil ve canlılar. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler...

Domates Hastalık ve Zararlıları başlığında sorunuz.

sadrainman 04-07-2015 18:01

1 Eklenti(ler)
Büyümeye devam ...

Laleci_03 07-07-2015 17:04

2 Eklenti(ler)
Benim minikler :D :D

modelci 07-07-2015 18:33

5 Eklenti(ler)
Eklenti 564664
Eklenti 564665
Eklenti 564666
Eklenti 564667
Eklenti 564668

Kimisi iyi kimisi keyifsiz. Bakalim hangisi daha lezzetli olacak

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Dr - beyazzz 07-07-2015 21:13

Benimkiler de ciceklendi ,meyve tutsun fotolayacagim

Serpilcik 09-07-2015 08:36

Domateslerim Soldu

Merhabalar,

balkonumda saksıda yetiştirdiğim domateslerime azot ver daha güçlü olur dediler.Bende elimle diplerine biraz serpiştirdim,Fakat bi iki gün sonra hepsi boynunu bükmeye başladı ve şimdi tamamen tüm yaprak ve dallar boynu bükük durumda.Panikledim ve gübre akıp gitsin diye bolca suladım ama dahada ilerledi.Domates maceram acaba burda sonmu buldu?
Yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

Saphire 12-07-2015 10:47

Merhaba arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım. Bu yıl balkonda deneme amaçlı köyden getirdiğim hazır fideyi balkonda yetiştireyim ve bir deneme yapayım dedim. Altta resimli ilk hali ve son hallerini ekledim gayet sağlıklı büyüyen domates neden bu hale geldi hiç anlamadım.
Balkon Kuzey doğu konumunda, sabahları 11 e kadar güneş görüyor az da akşam 6 dan sonra batıdan güneş geliyor.
Yer ankara.
Balkon Cam balkon ve camlar akşama kadar aralıklı açık durumda havalandırıyorumda yani.
Sulamayı günlük sabahları 10 da **** akşamları 7-8 arası yapıyorum.
Ama daha çiçek bile açmadan yaprakları sararıp hatta beyazlayıp kuruyan bile oldu.
ilk başlarda toprak az idi saksıyı biraz daha derinleştirip toprak ekledim ama sanırım geç kaldım (asıl sebep de bu mu onu da bilmiyorum)

değerli yorumlarınızı bekliyorum. teşekkürler.

İlk hali

Son hali:

beyazlaşan yapraklar

uçları siyahlaşıp kurumaya başlayan yaprakları

uzman_görüşü_32 20-07-2015 18:21

cevap

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi basric (Mesaj 1390891)

bitkilerinizde sarı nokta gibi olan yerlerde mildiyö sporları var mildiyö yaprakları kurutuyor sararma şeklinde olan ise kloroz bitkide demir eksikliği mevcut

uzman_görüşü_32 20-07-2015 18:25

çözüm

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Serpilcik (Mesaj 1394560)
Merhabalar,

balkonumda saksıda yetiştirdiğim domateslerime azot ver daha güçlü olur dediler.Bende elimle diplerine biraz serpiştirdim,Fakat bi iki gün sonra hepsi boynunu bükmeye başladı ve şimdi tamamen tüm yaprak ve dallar boynu bükük durumda.Panikledim ve gübre akıp gitsin diye bolca suladım ama dahada ilerledi.Domates maceram acaba burda sonmu buldu?
Yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

bitkiyi azot verip şişirmişsiniz bitki kendini bırakıp sterese girmiş yapmanız gereken sıvı halde humik fulvik asitle ( köklendirici ) ve bunun yanında deniz yosunu verseydiz bitkiniz düzelirdi bir insan midesinin alamayacağı kadar çok şey yerse sizin azot vermeniz gibi bayılır siz çok yiyen bir kimseye maden suyu vererek rahatlatırsınız humik fulvik asit ve deniz yosununu maden suyu olarak düşünün

uzman_görüşü_32 20-07-2015 18:29

çözüm

bitkinizin genelde uçlarında başlıyor gördüğüm kadarıyla damga şeklinde iç içe geçmiş bu bir mantari hastalık bitkinin her döneminde fidededen ölüme kadar görülür alterneria solani ( erken yaprak yanıklığı mevcut ) sararma ise mikro besin element eksikliğine işaret herhangibi bir izlement gübresi işinizi görür dibine suyla karıştırıp verin

Saphire 20-07-2015 20:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman_görüşü_32 (Mesaj 1396932)
bitkinizin genelde uçlarında başlıyor gördüğüm kadarıyla damga şeklinde iç içe geçmiş bu bir mantari hastalık bitkinin her döneminde fidededen ölüme kadar görülür alterneria solani ( erken yaprak yanıklığı mevcut ) sararma ise mikro besin element eksikliğine işaret herhangibi bir izlement gübresi işinizi görür dibine suyla karıştırıp verin

yanıtınız için teşekkür ederim.
peki bu "izlement gübresi" tam olarak nedir nereden bulurum. forumda başka bir arkadaş fazla sulamaktan olabilir demişti bir de..

uzman_görüşü_32 23-07-2015 13:39

cevap

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Saphire (Mesaj 1396958)
yanıtınız için teşekkür ederim.
peki bu "izlement gübresi" tam olarak nedir nereden bulurum. forumda başka bir arkadaş fazla sulamaktan olabilir demişti bir de..

Mikro elementlerin olduğu demir bakir mangan bor çinko gibi elementlerin karışım olduğu gubredir iz element gübresi dediğin vakit 15 TL sen başlar 55-60 TL ye kadar fiyatı var zirai bayi size verir

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025