agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates Yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/domates/14832.htm)

Suna 04-08-2011 12:08

1 Eklenti(ler)
değişik.

sebnem&mircan 07-08-2011 06:00

Uzun aradan sonra tekrar selam arkadaslar. Bi sey ogrenmek istiyorum acaba domatesler gec mi kizarir yoksa benimkilerde bi sorun mu var? Nerdeyse yapraklar sararip solmus ama hala kizariklik yok :(

no_lina 12-08-2011 17:20

domateslerim çiçek açtı:)

3 Eklenti(ler)
Domateslerimin bir çoğu çiçek açtı ama birkaç çiçek solmuş gibi geldi bana:( Fotoğraflarda solan çiçekler de var. Acaba neden solmuş olabilir. Şu an sulama ve bakım nasıl yapılmalı? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Eklenti 239971

Eklenti 239972

Eklenti 239973

aydın 12-08-2011 17:28

Solmaları gayet doğal. Çiçeklerin altından yeşil yeşil küçük misketler görünecek. :o

zafersu 20-08-2011 01:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi no_lina (Mesaj 846582)
Domateslerimin bir çoğu çiçek açtı ama birkaç çiçek solmuş gibi geldi bana:( Fotoğraflarda solan çiçekler de var. Acaba neden solmuş olabilir. Şu an sulama ve bakım nasıl yapılmalı? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Eklenti 239971

Eklenti 239972

Eklenti 239973

Merhaba!
Sanırım epey geç ama sorunuza cevap verilmediğini görünce dayanamayıp yazdım. Çiçek zamanı su verilmez, çünkü bitki suyu alınca büyümek isteği ile çiçeğini döker. Bu sebepten ilk domayes yumrusunu görene kadar çiçeği olan bitkiye su vermeyin, ölür gibi olacak, solgunlaşacak, korkmayın çiçeğin döle dönüşmesi ile su verin. Kolay gelsin, bereketli olsun.

Viji 20-08-2011 10:34

1 Eklenti(ler)
Eklenti 241818

Domateslerim ilk çıkmaya başladıklarında böyle canlı ve güzeldiler.

Viji 20-08-2011 10:38

1 Eklenti(ler)
Eklenti 241820

Yaz başında böyle güzel olan domatesler 2 ay aradan sonra böyle oldular.Sararan yapraklarını topladım şimdi alttan yeşil fideler çıkmaya başladı.Büyük dallar bu hale geldi.Yoksa domateslerim hastalandılar mı? yardım istiyorum... :(

no_lina 20-08-2011 16:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zafersu (Mesaj 850312)
Merhaba!
Sanırım epey geç ama sorunuza cevap verilmediğini görünce dayanamayıp yazdım. Çiçek zamanı su verilmez, çünkü bitki suyu alınca büyümek isteği ile çiçeğini döker. Bu sebepten ilk domayes yumrusunu görene kadar çiçeği olan bitkiye su vermeyin, ölür gibi olacak, solgunlaşacak, korkmayın çiçeğin döle dönüşmesi ile su verin. Kolay gelsin, bereketli olsun.

Teşekkür ederim sayın zafersu;) Ben her akşam suluyordum, bundan sonra daha az sularım.

umutyolcusu 22-08-2011 09:57

Sayın viji,domatesinize kırmızı örümcek musallat olmuş gibi geldi bana.Yapraklara dikkatlice bakınca minicik canlılar varsa, ezince kırmızı renk bulaşıyorsa elinize odur.Kimyasal ilaç kullanmanız gerekiyor o zaman.Başka çaresi yok.

mojito 25-08-2011 22:28

selamlar..domates yetiştiriciliği konusunda uzman arkadaşlar sorularımı cevaplarsa çok sevnirim..
önümüzdeki ay kuracağım ve organik tarım yapcağım sera için hangi tür domates dikmem gerekir..ayrıca seranın ısıtmalı olması gerekirmi?teşekkürler

h.ışık 28-08-2011 12:35

5 Eklenti(ler)
Merhaba,
yetiştirdiğim domates fidem 60-70 cm boya ve yaklaşık 50 cm capta bir bitki olmasına ragmen çicek açıyor ama bir türlü meyveye dönemiyor. nasıl bir yol izlemeliyim?
Birkaç resim ekliyorum

Viji 29-08-2011 07:04

Sevgili umutyolcusu çok dikkatli bakmama rağmen kırmızı hiçbir canlı **** elime bulaşan birşey olmadı.Zannedersem ben çok su verdim formu okudukça buna kanaat getirdim.Bilmiyorum ne yapmam lazım.....

Halil Önen 29-08-2011 14:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 853425)
Merhaba,
yetiştirdiğim domates fidem 60-70 cm boya ve yaklaşık 50 cm capta bir bitki olmasına ragmen çicek açıyor ama bir türlü meyveye dönemiyor. nasıl bir yol izlemeliyim?
Birkaç resim ekliyorum

Bir kaç sebebi olabilir.

Fazla sulama çiçek tutumunu engeller. Döker.

Eğer sırık domates ise ki_ öğle görünüyor_ koltuk alma yapılmadıysa fazla çiçek bağlamaz ama hepsini dökmez.

Gizli düşman tripsi olabilir. Çiçek açar ama meyve bağlamaz. Çiçek sap kısmından kesilmiş gibidir, düşer. Eğer yoğun ise tüm çiçekleri kırar.

Sanki bir çiçekte tripsi var gibi ve bazı yapraklar da sararır.

Tripsiyi anlamanın yolu,

çiçeğin altına beyaz bir kağıt yerleştirip parmağınız ile _ baş ve orta parmak yaya gibi gerilir_ sertçe vurmaktır. Bu durumda hastalıklı çiçekler düşerken;

beyaz kağıt üzerinde küçük sarı sinek benzeri şeyler _ bir az zor görülür ve hareket eder_ tripsi varlığıdır.

Bu üç ihtimal dışında ne olabilir, bilemiyorum.

Saygılar.

h.ışık 05-09-2011 11:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 853812)
Bir kaç sebebi olabilir.

Eğer sırık domates ise ki_ öğle görünüyor_ koltuk alma yapılmadıysa fazla çiçek bağlamaz ama hepsini dökmez.

Gizli düşman tripsi olabilir. Çiçek açar ama meyve bağlamaz. Çiçek sap kısmından kesilmiş gibidir, düşer. Eğer yoğun ise tüm çiçekleri kırar.

Tripsiyi anlamanın yolu,

çiçeğin altına beyaz bir kağıt yerleştirip parmağınız ile _ baş ve orta parmak yaya gibi gerilir_ sertçe vurmaktır. Bu durumda hastalıklı çiçekler düşerken;

beyaz kağıt üzerinde küçük sarı sinek benzeri şeyler _ bir az zor görülür ve hareket eder_ tripsi varlığıdır.

Saygılar.

Sayın Halil Önen, cevabınız için teşekür ederim.

Sulama konusunda dikkat etmeye çelışıyorum özellikle fazla sulamamak için elimle toprağı eşeleyip 1-2 cm kadar derinleride kurumuş ise suluyorum.

Türünü bilmiyordum. sırık domates olduğunu söylediniz. tekrar teşekür ederim. Bilmediğim halde 1 koltuk haricinde diğer tüm koltukları almaya çalıştım. (unuttuğum/görmediğim yoksa) Bu da değil diye düşünüyorum.

Daha önce de tripsi hastalığının teşhis metodunu anlatmıştınız onu okuduktan sonra test etmiştim. ancak çiçek yaprakları kurumaya başlamıştı. sarı sinek benzeri birşey değilde toz aramıştım. bu uygulamayı taze çiçekte tekrar deneyeceğim.

Uygulama hakkında bilgi veririm.
saygılar.

cihat cgezen 07-09-2011 08:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ashtead (Mesaj 394302)
DOMATES YETİŞTİRMEK

9- Düzenli ve kök kısmına yeterli su gidecek kadar sulama yapmalısınız. Düzensiz sulama ( bir hafta sulamama gibi..) çiçeklenme döneminde çiçeğin çürümesine yol açar. Meyve olgunlaşmaya başladığında su vermeyi azaltırsanız meyve daha lezzetli olur. fazla su meyvelerin veya çiçeklerin çürümesine yol açtığı gibi bitkiyi stresede sokar. yeterli miktarda sulama sağlılı meyveler için çok önemlidir. E iyi sulama güneş doğmadan ve ya battıktan sonra yapılan sulamadır. su ile bitkinin govdesinden meyvelere kalsiyum taşınır. sulama düzenli yapılmazsa oluşan meyveye yeterli kalsiyum gitmeyecektir. küflenmiş- çürümüş domates meyvesini dalında tutmanın bir anlamı yoktur. biran önce meyveyi kopartmak lazım.

domateslerim cürüdü aynı fidede hem saglam hem cürürk var ilaclama için gec kaldımmı eger kalmadıysam ne kullanmam lazım

no_lina 07-09-2011 15:38

Domatesler bu vakitten sonra olur mu?

Merhaba,
Domateslerim çiçek açtı ve bir kısmı meyve verdi ama henüz toplu iğne başı kadar. Bu tarihten sonra onların büyüme ve kızarma şansları var mı acaba? Ne yapabilirim? Sera gibi bi ortam mı hazırlamak gerekir acaba? :(

Halil Önen 07-09-2011 22:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cihat cgezen (Mesaj 856292)
domateslerim cürüdü aynı fidede hem saglam hem cürürk var ilaclama için gec kaldımmı eger kalmadıysam ne kullanmam lazım

Çürüme sebebi ne? Domates yeşil kur mu yaptı. İlaçlarsanız sağlam olanlar kurtulur.

Halil Önen 07-09-2011 22:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi no_lina (Mesaj 856490)
Merhaba,
Domateslerim çiçek açtı ve bir kısmı meyve verdi ama henüz toplu iğne başı kadar. Bu tarihten sonra onların büyüme ve kızarma şansları var mı acaba? Ne yapabilirim? Sera gibi bi ortam mı hazırlamak gerekir acaba? :(

Daha havalar iyi gidiyor. Gece soğukları başlamadı. Bol güneş gören yerde irileşir ve kızarırlar.

buloboy 23-09-2011 16:39

Garlic & Pepper Spray

Protect your garden (bahcenizi zararli haserelerden koruyun)plants from (Zararli hasereler )cabbageworms, caterpillars, hornworms, aphids, flea beetles and other chewing/sucking insects by routinely using a natural spray that you can make at home. The spray must be applied regularly, especially after a rainfall. Brew up a batch as follows: evde basit sekilde hazirlayacaginiz karisim ile duzenli spreyleyebilrisiniz ozellikle yagmurdan sonra

6 cloves of garlic =6 dis sarimsak
1 Tbsp dried hot pepper=1 yemek kasigi kurutulmus aci biber
1 minced onion =bir bas sogan
tsp pure soap (not detergent)=1 yemek kasigi saf sabun (Deterjan olmayacak )
1 gallon hot water -bir surahi sicak su
bunlari ezerek karistirarak suya ekliyoruz ve sivi kvam hale getiriyoruz bir spray kutuya koyup gerktigi zaman ozellikle yagmur sonrasi yapraklarina spreyleyerk skiyoruz basit ve etkili AYRICA ORGANIK

h.ışık 27-09-2011 23:02

Merhaba, Çiçekler kuruyunca bende domatesleri kopartıyormuşum. :( ne kadar üzücü. bir kaç tane çiçeğe kurumalarına rağmen dokunmadığım için gelişen dometesi bu akşam karanlığında gördüm. Sanırım fındıktan büyük cevizden küçük bir boya gelmiş. inşallah hava soğumadan kızarmaya başlar.

karamanliali 08-12-2011 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 853812)
Bir kaç sebebi olabilir.

Tripsiyi anlamanın yolu,

Saygılar.

Bu koltuk alma meselesi nedir anlatirmisiniz lutfen?

Ekrem Uslu 08-12-2011 23:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 853425)
Merhaba,
Birkaç resim ekliyorum

Bitkinizdeki çiçekler döllenemiyor.Meyve tutmama sebebi bu.Gündüz sıcaklığın 15-20 derece olduğu saattlerde bitkinizi gövdesinden bir kaç defa hafif sert darbelerle sallarsanız tozlanmaya yardımcı olacak çiçek tutumunu sağlayacaksınız.Bitkide çiçek gördüğünüz sürece 3-4 günde bir tekrarlamanız yeterli.

Halil Önen 09-12-2011 00:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karamanliali (Mesaj 886290)
Bu koltuk alma meselesi nedir anlatirmisiniz lutfen?

Sırık domateste uygulanır. Daha doğrusu sırık yetişenlerde...

Ana dal ( gövde) ile yaprak arasındaki sürgünün 10-15cm olduğunda kırılmasıdır. Bu sürgün ana dalın gücüne emer ve ana gövde üzerinde olaması gereken salkımın beslenmesine engel olur. Bu yan sürgünde oluşan salkım da iyi beslenemez.

karamanliali 09-12-2011 16:49

Sayin Halil Onen cevabiniz icin tesekkur ederim ama hala anlamadim.
Soylemi? Ana govde ile yan dallarin arasinda cikan ucuncu bir dal mi kirdiginiz?
Degilse bunun resimli bir anlatimi varmi?

üzüm 09-12-2011 22:11

Sayın karamanliali,

E-dergi Haziran/2007 sayısında koltuk budaması ile ilgili güzel bir yazı var.

Halil Önen 09-12-2011 22:35

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karamanliali (Mesaj 886452)
sayin halil onen cevabiniz icin tesekkur ederim ama hala anlamadim.
Soylemi? Ana govde ile yan dallarin arasinda cikan ucuncu bir dal mi kirdiginiz?
Degilse bunun resimli bir anlatimi varmi?

Koltuk alma;
Ana dal ile yaprak arsındaki sürgün( dal) kesilir.

Eklenti 258991

Altın çilek de aynı...

karamanliali 10-12-2011 16:56

E dergi bana cok yardimci oldu, cok tesekkurler.
Gelsin su bahar artik da domateslerimi ekeyim.

hk50 12-12-2011 19:26

4 Eklenti(ler)
Domatesin iyileri kötüleri.

Mustafa Abdal 13-12-2011 22:04

İstanbul için çimlendirme - bahçe ekim zamanı

Selam;
Sn. Douglas Fir'den domates tohumları aldım. Bazıları soğuğa dayanaklı , bazılarıda standart türler. Bunlar için uygun çimlendirme ve bahçeye ekim zamanları için önerilerinizi rica edecektim.
kolay gelsin;

hk50 14-12-2011 20:05

Daha çok erken.Bençe Şubat ayı sonlarına doğru olabilir.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025