agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)

Beğeni Düzeni451Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-06-2009, 16:14   #1
Yeni Üye

nimbus's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2009
mantar ve bit ilaçları

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ay-ışığı Mesajı Göster
Domateslerde havalar kurak gecince toprak sıcaklığından ve verimszliğinden domateslere mantar hastalığı vurur mantar hastalığı vurmaması icin mantar ve bit ilacı vurmak gerekir iki yıl önce gendi capımda domates ektim ğaliba iyi beceremedim matar hatalığı vurdu domates bahcem yarı yarıya ğiti gecensene yerdegişikliği yaptı tarıma gitim durumu anlatım bana mantar ve bit böcek ilaclarını verdiler ve kulanma şeklini ögrettiler aynı tarifi uyguladım çok güzel domates elde ettim
sn.ayışığı,

size verdikleri ilaçlar kimyasal ilaçlar mıydı ?

nimbus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2009, 15:58   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-06-2009
Bu senede daha faklı bir yere gecen senedenki domateslerin çok iyilerinden tohumluk ayırmıştım bu sene onları fideledim çok daha verimli ollacağını şimdiden hissediyorum kaliteli domates almak icin çok güzel hizmet vermek ve verimine çok dikkat etmek grekir diye düşünüyorum.

ay-ışığı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2009, 21:36   #3
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Bir-iki karış, etrafındaki alan. Üst tarafında sanırım fazla bir hacim söz konusu. Burada elbette fesleğenin ne kadar büyümüş olduğu da önemli bir parametre. İlginç olan, etrafta uçuşan yüzlerce küçük sinek fesleğenin alanına asla girmeyip yön değiştiriyorlar.

Her yastığa üçer fesleğen dikmiştim. Sanırım fesleğenin gücünden daha çok yararlanabilmek için domateslerin etrafına, hatta domates dallarının gölgesinde sağlı sollu daha fazla dikmek gerekecek.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2009, 09:53   #4
Yeni Üye

nimbus's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bir-iki karış, etrafındaki alan. Üst tarafında sanırım fazla bir hacim söz konusu. Burada elbette fesleğenin ne kadar büyümüş olduğu da önemli bir parametre. İlginç olan, etrafta uçuşan yüzlerce küçük sinek fesleğenin alanına asla girmeyip yön değiştiriyorlar.

Her yastığa üçer fesleğen dikmiştim. Sanırım fesleğenin gücünden daha çok yararlanabilmek için domateslerin etrafına, hatta domates dallarının gölgesinde sağlı sollu daha fazla dikmek gerekecek.
sevgili MeyveliTepe,

ben de aynen dediğiniz gibi neredeyse gölgesinde kalacak şekilde fesleğenleri pembelerin altına konuşlandırdım. sizin tavsiyenizle denedi, sonuçlar çapalama için köye gidildikçe iletilecek.

aynı yöntem - birbirine yardımcı bitkiler yöntemi - acaba fasulyeler için de işe yarar mı? fidelerin hemen tamamına yakınını siyah yaratıklar sarmış. gittiğimde çoğunu elle temizlemeye çalıştım. sis şeklinde püskürtme yapamadım ama yine de arap sabunu ve su uygulamaya çalıştım.

Eski 19-06-2009, 10:17   #5
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Fesleğen her tür sebze ile uyumlu. Uçan sinekleri yaklaştırmamak gibi bir özelliği var. Fasulyelerdeki siyah bitlere etkisini tam olarak bilmiyorum. bitlerin hoşlanmayacağı muhakkak olmakla birlikte engelleyebilir mi denemek lazım. Fasulyede değil ama baklalardaki siyah bitleri neemazal ile savuşturmuştum (birden fazla kez uygulama gerekli). Fesleğenlerin siyah bitlere olan etkisini deneyebilirseniz sizden öğreniriz.

Eski 19-06-2009, 10:28   #6
Yeni Üye

nimbus's Avatar

Alıntı:
Fesleğen her tür sebze ile uyumlu. Uçan sinekleri yaklaştırmamak gibi bir özelliği var. Fasulyelerdeki siyah bitlere etkisini tam olarak bilmiyorum. bitlerin hoşlanmayacağı muhakkak olmakla birlikte engelleyebilir mi denemek lazım. Fasulyede değil ama baklalardaki siyah bitleri neemazal ile savuşturmuştum (birden fazla kez uygulama gerekli). Fesleğenlerin siyah bitlere olan etkisini deneyebilirseniz sizden öğreniriz.
keşke daha fazla fesleğene el koyabilseydim. köyde bahçeye pembe domates fidelerini dikerken çaktırmadan İstanbul'a getirmek için köyden aldıkları fesleğenleri ektim domateslerin diplerine. ben ektikten sonra da çıkartamadılar bir dahaki gidişimde hazırlıklı olarak hem fesleğen götürmeli hem de sis halinde püskürtme yapan zımbırtılardan.

Eski 19-06-2009, 10:23   #7
Ağaç Dostu

Balıkcı's Avatar

Giriş Tarihi: 23-01-2007
Galeri: 15
Desenize fesleğen tarlasında domates yetiştireceğiz.
Bunu daha önce okumuştum ama unutmuşum.
Teşekkürler.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2009, 10:31   #8
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Balıkcı Mesajı Göster
Desenize fesleğen tarlasında domates yetiştireceğiz.
Bunu daha önce okumuştum ama unutmuşum.
Teşekkürler.
sebze bahçesinde toprağın altı kadife çiçeklerine, üstü de fesleğenlere emanet. Üstelik de çok keyifli oluyor.

Eski 19-06-2009, 21:15   #9
Ağaç Dostu

ialp32's Avatar

Giriş Tarihi: 22-05-2009
Galeri: 8
Alıntı:
sebze bahçesinde toprağın altı kadife çiçeklerine, üstü de fesleğenlere emanet. Üstelik de çok keyifli oluyor.
Fesleğen aldım hemen bugün pazardan 6 tane,ve domateslerin aralarına diktim 1 tanesinide fasulye ye yakın diktik ,kadifenin faydasıda var mı hemen bahçenin diğer köşesinden söküp domateslerin arasına dikelim. Gerçi bu önerinizin benzerini forumun başka bir yerinde okumuştum galiba ama orda kadife,aynısefa ve civanperçemi yazıyordu ama ben o iki bitkiyi ne tanıyorumne de tohumlarını bulabildim bulsam hemen konuşlandıracam domateslerin yanına

ialp32 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2009, 11:29   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Fesleğenlerin türü nedir?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2009, 12:41   #11
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Açıkçası bilmiyorum. Fide olarak tanesi 20 kuruşa almıştım. Küçük yapraklı, büyüdüğünde top gibi olanlardan. Kokuları çok keskin, yakınından geçerken bile alınıyor.

Eski 19-06-2009, 13:37   #12
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

izzeterisen's Avatar

Galeri: 66
Tüm sunuları yeniden yükledim. İsteyen arkadaşlara duyurulur.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2009, 13:09   #13
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-09-2008
Galeri: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen Mesajı Göster
Tüm sunuları yeniden yükledim. İsteyen arkadaşlara duyurulur.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767

Sn izzeterisen,

Dosyaları indirdim. Teşekkür ederim.

Hepsini dikkatlice kontrol ettim ama sebzelerimdeki sorunu dosyalardaki hiç bir hastalığa benzetmedim. Domates, bamya, kavun yapraklarında buruşma başlığındaki resimlere ve girdiğim bilgilere tekrar bakabilirseniz çok memnun olurum

N.Hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2009, 15:34   #14
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-02-2009
Galeri: 9
Herkese Merhaba,

Şubat ayından beri tohumdan sebzeler yetiştirme gayreti içindeyim. Acı tatlı epey deneyimim oldu Site içeriklerini incelemeden sorular sormamaya gayret ediyorum. Fakat malum bilgiler ve yazışmalar çok geniş ola ki atlamış olabilirim. Resimlerini eklediğim domateslerimin meyvelerinin uç kısımlarında kahverengi lekeler oluştu. Meyvenin dış kabuğunda meydana gelen lekeler tırnakladığımda çıkıyor. Etli bölüme işlemiş bir oluşum tespit etmedim.

Sorunumun ne olduğunu öğrenebilirsem çok mutlu olacağım. Yeni çıkan miniklerde de aynı durum söz konusu.

Işığımız eksilmesin...

Eklenen Resimler

fizikçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2009, 12:18   #15

izzeterisen's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fizikçi Mesajı Göster
Herkese Merhaba,

Şubat ayından beri tohumdan sebzeler yetiştirme gayreti içindeyim. Acı tatlı epey deneyimim oldu Site içeriklerini incelemeden sorular sormamaya gayret ediyorum. Fakat malum bilgiler ve yazışmalar çok geniş ola ki atlamış olabilirim. Resimlerini eklediğim domateslerimin meyvelerinin uç kısımlarında kahverengi lekeler oluştu. Meyvenin dış kabuğunda meydana gelen lekeler tırnakladığımda çıkıyor. Etli bölüme işlemiş bir oluşum tespit etmedim.

Sorunumun ne olduğunu öğrenebilirsem çok mutlu olacağım. Yeni çıkan miniklerde de aynı durum söz konusu.

Işığımız eksilmesin...
Çiçek burnu çürüklüğüne benzettim ama başka arkadaşlar ne der bilmem?

Eski 20-06-2009, 22:51   #16
Ağaç Dostu

Alıntı:
Çiçek burnu çürüklüğüne benzettim ama başka arkadaşlar ne der bilmem?
Cevabınız için teşekkür ederim. Evet benziyor ama bu durum biraz daha farklı. Çünkü çiçek burnu çürüğünde siyahlaşma ve meyvenin etli bölümünde deformasyon oluyor. Fakat benimkilerde sorun sadece kabuklarındaki kahverengi lekeler. Besin eksikliği olduğunu düşünüyorum fakat bu bitkiler alemi gerçekten bir muamma imiş.

Bu arada tüm çiftçilerin ellerinden hürmetle öpmek istiyorum. Meğer ne zor işmiş ziraatçılık.

aslipilin beğendi.
Eski 20-06-2009, 11:54   #17
Ağaç Dostu

Acarextt03's Avatar

Giriş Tarihi: 28-01-2009
Galeri: 7
Daha önce bahsi geçen domatese yapışan ve uçamadan öldürebilen siyeh böcek fotoğrafı bende var.. Hemde bahçemde bolca var... Artı olarak nft sistemimde beyaz uçuşan hele hele akşam saatlerinde direkt insanın yüzüne saldıran gıcık sinekler var.. Ayrıca nft de domates yapraklarımız beyaz lekeler, bahçalerdekinde ise hafif sarıya kaçan renklerde alt yapraklarda bolca leke var... SİZDEN RİCAM NASIL MÜCADELE EDEBİLECEĞİM...
TEŞEKKÜRLER...

Eklenen Resimler

Acarextt03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2009, 12:14   #18

izzeterisen's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Acarextt03 Mesajı Göster
Daha önce bahsi geçen domatese yapışan ve uçamadan öldürebilen siyeh böcek fotoğrafı bende var.. Hemde bahçemde bolca var... Artı olarak nft sistemimde beyaz uçuşan hele hele akşam saatlerinde direkt insanın yüzüne saldıran gıcık sinekler var.. Ayrıca nft de domates yapraklarımız beyaz lekeler, bahçalerdekinde ise hafif sarıya kaçan renklerde alt yapraklarda bolca leke var... SİZDEN RİCAM NASIL MÜCADELE EDEBİLECEĞİM...
TEŞEKKÜRLER...
Üst resimdeki belirtiler alt yapraklarda bol bol var sanırım. Thrips zararı olması lazım. Alt yaprakları temizlerseniz sorun kalmayacağını düşünüyorum.
Yaprakların altından bir resim koyabilir misiniz.
Alt resimde görülenler ise yaprak bitinin kanatlı erginleri.

Eski 02-06-2011, 11:08   #19
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-06-2011
Alıntı:
Üst resimdeki belirtiler alt yapraklarda bol bol var sanırım. Thrips zararı olması lazım. Alt yaprakları temizlerseniz sorun kalmayacağını düşünüyorum.
Yaprakların altından bir resim koyabilir misiniz.
Alt resimde görülenler ise yaprak bitinin kanatlı erginleri.
izzet bey,
arkadaşın resimlerini gönderdiği, yaprak bitinin kanatlı erginleri diye tanımladığınız problem aynı şekilde benim balkondaki dometeslerde de var.. nasıl bir ilaç **** ne önerirsiniz.
teşekkürler.

celika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2009, 13:55   #20
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-06-2009
Ben izzet beyin dosyalarını bir türlü açamadım.

simavi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2009, 21:39   #21

izzeterisen's Avatar

Şimdi acaba bir sorun mu var diye kök ur nematodları sunusunu indirdim baktım, hiç bir sorun yok. Açan proğramın adı powerpoint.

Eski 11-07-2009, 11:33   #22
Ağaçsever

gorkicagi's Avatar

Giriş Tarihi: 01-08-2008
Galeri: 44
yapraklar neden kuruyor?

merhabalar;
terasımda iki tür domates yetiştiriyorum. bir tanesi pembe domates, bir diğeri de karınca25'ten tohumunu aldığım sarı ampül şeklinde cherry domates. her ikisinde de som günlerde hızla yayılan bir hastalık var. forumda konuyla ilgili tüm açıklamalara baktım ama net bilgi bulamadım. önce mantardan şüphelendim. fakat bazılarının toprağı farklı, kullandığım gübreler farklı, yerleri farklı olduğu halde hastalık belirtileri aynı. problem sadece yapraklarda. önce kuruyup sararıyor, sonra iyice kahverengi hal alıyor. ilgiç tarafı ise kurumaya yüz tutmuş dallara dokunduğum anda hemen dallar gövdeden düşüyor. bir ilgiç taraf ise resimlerde de göreceğiniz gibi meyveler çok sağlıklı durumda. hatta bu hafta bir kaç tanesini toplayıp yedik. sayın izzetirsen özellikle yardımlarınızı bekliyorum.

Eklenen Resimler

gorkicagi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2009, 11:34   #23
Ağaçsever

gorkicagi's Avatar

Giriş Tarihi: 01-08-2008
Galeri: 44
resimlerin devamı

bahçemde domates harici bir çok bitki var ama onlarda benzer problem yok

Eklenen Resimler

gorkicagi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2009, 02:03   #24

izzeterisen's Avatar

O lekeli meyeleri koparmadan birkaç tanesini bekletir misiniz. O zaman ne olduğu iyice anlaşılır.

Eski 21-06-2009, 09:22   #25
Ağaç Dostu

Alıntı:
O lekeli meyeleri koparmadan birkaç tanesini bekletir misiniz. O zaman ne olduğu iyice anlaşılır.

Ben de merak ettiğim için inanın bekletiyorum. Tecrübemi de mutlaka paylaşacağım. Teşekkür ederim...

Eski 27-06-2009, 23:38   #26
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-02-2008
Yaklaşık 10 gün önce hasta fidemin fotosunu çekip bu başlığa gönderdiğimde. Fidelerimde "çökerten" hastalığı olduğu ve sırayla diğerlerine de bulaşabileceği ve bu fideleri toprağa şaşırtmamam gerektiği söylenmişti.
Ben sayın meyveli tepe'nin söylediği gibi fidelerin diplerini doldurup su vermeyi kestim. (sadece gece yaprakları buruştuğunda su veriyorum)O gün bugündür hastalanan başka fidem olmadı. İyi durumdalar gayet güzel gelişiyorlar.
Bu bilgiler ışığında, fidelerimin aslında fazla sulamadan bu şekilde hasta olduğu ve aslında "çökerten" hastalığına yakalanmadıkları söylenebilir mi?
Fidelerimi toprağa şaşırtayımmı? Ne dersiniz...

Saygılar....

Düzenleyen enek : 27-06-2009 saat 23:39 Neden: ekleme
enek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2009, 23:16   #27

izzeterisen's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi enek Mesajı Göster
Yaklaşık 10 gün önce hasta fidemin fotosunu çekip bu başlığa gönderdiğimde. Fidelerimde "çökerten" hastalığı olduğu ve sırayla diğerlerine de bulaşabileceği ve bu fideleri toprağa şaşırtmamam gerektiği söylenmişti.
Ben sayın meyveli tepe'nin söylediği gibi fidelerin diplerini doldurup su vermeyi kestim. (sadece gece yaprakları buruştuğunda su veriyorum)O gün bugündür hastalanan başka fidem olmadı. İyi durumdalar gayet güzel gelişiyorlar.
Bu bilgiler ışığında, fidelerimin aslında fazla sulamadan bu şekilde hasta olduğu ve aslında "çökerten" hastalığına yakalanmadıkları söylenebilir mi?

Saygılar....
Kökboğazından bitki kök atmış kendini kurtarmıştır. bitkilerinizi 40-50 cm boylanınca da görmek isteriz

Eski 29-06-2009, 00:32   #28
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi enek Mesajı Göster

Saygılar....
Sn.Enek,
Su verdiğinizde de direk köke değil, ilk başta 10 santim, bitki büyüdükçe daha açığından daire şeklinde su verin. Yeni oluşan kılcal kökler neme doğru gitmek için kendilerini geliştirsinler.

Eski 28-06-2009, 08:59   #29
Yeni Üye

akopliman's Avatar

Giriş Tarihi: 10-02-2008
Merhabalar, balkonumda yetiştirmeye çalıştığım domateslerin toprağa yakın olan yapraklarında sorun var. İnanın buna benzer sorunları ve cevaplarını iyice araştırdım. Benzer bazı konular site içinde var fakat ne yapabileceğimi bilemiyorum. Ayrıca çiçekleride dökülüyor. Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılar.

Eklenen Resimler

Düzenleyen akopliman : 28-06-2009 saat 09:05 Neden: imla
akopliman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2009, 09:03   #30
Yeni Üye

akopliman's Avatar

Giriş Tarihi: 10-02-2008
Çiçek dökümü ve genel görünüm.

Eklenen Resimler

akopliman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
balkon, balkon bahceciligi, domates, domates hastalığı, kuruma, yaprak biti, yaprak kıvrılması, zararlı, zararlılar

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025