![]() |
|
|
![]() |
#4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-06-2010
|
Sayın İzzeterisen, Sunuları tekrar yüklemeniz mümkün mü ? Teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-07-2010
|
domatesimin yaprakların üst kısımları beyazlaştı ne yapmam lazım? ![]() Düzenleyen dünyam1 : 12-07-2010 saat 14:19 Neden: eksik yazmışım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-04-2010
|
Merhaba arkadaşlar, bahçedeki domateslerimizde fotoğraftaki gibi bir durum var. Bizimkiler yani anne ve babam bugün komşunun domates için aldığı 10 TL lik bir ilaç ile bir güzel ilaçladılar. Ben durun ne yapıyorsunuz derken hastalıklı bir domatesi getirdiler. Bu fotoğraftaki hastalığın adı nedir ne yapmak gerekir. Zehirli ilaç kullanmak istemiyorum gerçi artık çok geç diyebilirim. Bundan sonrası için ne yapmalı? İlgilenir ve yol gösterirseniz çok memnun kalacağım. Şimdiden teşekkürler. Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Bu zararın bir larva zararından kaynaklandığını sanıyorum. Yeşilkurt veya Tuta absoluta (http://www.agaclar.net/forum/showthr...highlight=tuta) zararı sanırım. Tuta absoluta.nın meyvedeki zararının bir resmi daha : ![]() Oralara geldi mi bu zararlı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-04-2010
|
Cevabınız için çok teşekkür ederim, Bu zararlı ile mücadele sanırım biraz zor, yani yapabileceğimiz pek birşey yok. İnternette kısa bir araştırma ile feromon tuzaklarını kullanmak gerektiği ve aşağıda isimlerini bulduğum ilaçların kullanılması önerilmiş. Sizin fikirleriniz ya da önerileriniz nelerdir. Bu konuda çok bilgisizim yanlış birşey yazdıysam kusura bakmayın. Bitkisel kökenli azadirachtin bakteri Bacillus thuringiensis Metarhizium anisopliae |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Bizim bahçede de bir iki domateste gördüm. Hatta tırtılı da buldum. 1,5 santim boyunda kahverengi bir tırtıl. Acilen BT uygulayacağım. Bu yıla kadar hiç karşılaşmadığım bir şeydi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-10-2007
|
sayın izzeterişen benim bahçemde bulunan saksı içerisindeki pembe domatesimin yaparakarı kıvrıldı neyin belirtisidie. çözüm olark ne önebilirsiniz ayrıca farklı bir kaç tür daha domates var onlarda da bu etki görülmeye başladı ![]() pembe domates ![]() ![]() ![]() ![]() yukarıdaki domatesimin yapraklarına ne olduğunu anlayamadım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
![]() Düzenleyen feyyazk : 15-07-2010 saat 10:25 Neden: hatalı tarif |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
|
Sn sibelozo, ben de bazı domateslerimde özellikle alt yapraklarda kıvrılma görüyordum. Aşağıdaki bağlantıda fizyolojik yaprak kıvrılmasından bahsedilmiş. Meyve kaybına sebep olmayacağı söylenmiş, o yüzden çok önemsemiyordum. http://www.bitkisagligi.net/Domates_..._Leaf_Roll.htm |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
|
Yapraklardaki kıvrılma hastalık değildir. Bir kitaptaki bilgileri aynen yazıyorum : Leaf roll = yaprak kıvrılması : Bu belirti bitkilerin alt kısımlarındaki yapraklar üzerinde görülür. Bitkilerin çok fazla meyve yüküne sahip olması veya bitkilerin su düzenini bozan özel ve olumsuz iklim ya da yetiştirme koşulları durumlarında (uzun süren kurak periyotlar, toprak neminin çok yüksek olması ve köklerde boğulma, şiddetli budama) ortaya çıkar. Yazılanlara göre, domateslerinizin durumu, hangi duruma uyuyor? En alttaki resimdeki durum, virüs hastalığını düşündürüyor. Patates Y Virüsü olma ihtimali var. Bunun dışında Karaleke (Erken yaprak yanıklığı) da var sanırım. Bu yaprakları temizleyin, aynı belirtiler (karaleke dışındaki) tekrar görülürse, bu bitkileri sökün, imha edin. Virüs hastalıklarının tedavisi böyle olr. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
hastalıklı bitkiye de dediğinizi uygulayacağım bakalım sonuçları göreceğiz. bilgiler için herkese teşekkür ederim |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
agaclar.net
|
Yaprakların bu şekilde bükülmesi azot fazlalığının da belirtileri arasındaymış. Su miktarını azaltmak, dibine malç yapmak önerilenler arasında. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Bizimkinin sebebi Temmuz ayında bile devam eden sürekli yağmurlar olabilir. Sulama düzeni tutturamadık bir türlü. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Yeni Üye
|
![]() Arkadaşlar aşağıda eklemiş olduğum dometes resimlerinde hastalık mevcut.Bu hastalığın tanımı,sebebi ve çaresi nedir? bu işin uzmanları tarafından cevaplandırılırsa memnun olurum.saygılarımla. 1.Resimde gri küf mevcud bu yapraktaki bitki birkaç gün sonra altan yaprakları çürümeye başladı.2.Resim bir dalında çürükler kuruma diğer dalında normal ama çiçek açmıyor.3.Resimde üstü şimdilik normal ,alt tarafı kuruma oldu büyüme ve çiçek açma olmamaktadır.4.Resimde Bunda meyveler normal ama onu taşıyan sap ve yapraklarda kuruma olmuştur.5.Resimde Meyvanın diğer çiçekleri yok olmuştur,meyve yok.Bu resimler çok kısa sürede bu duruma gelmişlerdir yani tedbir alacak vakit kalmamıştır ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
1. resim hariç diğer resimlerde; domateslerde nemotot var sanki. Çünkü meyvede hiç hastalık görülmüyor, sadece bitki iyi beslenemiyor. Bu da nematot belirtisidir. Muhtemelen domatesleri kaybettiniz. Köklerine baktığınızda irili ufaklı urlar görürsünüz. Topraktan gelir. Aynı yere üst üste aynı bitkiyi diktiğimizde çok sık olur. Fidede ve onun toprağında da _ olur_ gelir. Dikimden önce toprak ve fideyi nematotlara karşı ilaçlanmak gerekiyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
|
Alıntı:
![]() Eğer ki bitkilerin yaprak saplarını, gövdesini kestiğiniz zaman iletim demetlerinde kahverengileşme görür iseniz domates Bakteriyel kanser ve Solgunluğu Hastalığı (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis ) vardır. Bunun dorulamanız durumunda bubitkilerden asla tohum almayınız, bitkileri sökerek imha edin. Elinizi de sabunla iyice yıkamadan diğer bitkilere dokunmayın. Bundan sonra da güvenilir yerlerden tohum veya fide alın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Uzman değilim ama ilk resimdeki küllemeye benziyor. Bir mantari hastalık, ilacı da kükürt, ama uzmanlardan onay almak lazım. Aşağıdaki bağlantıda pek çok hastalığın resimli açıklaması var. Bir göz atın isterseniz: http://www.bitkisagligi.net/Domates_Hastaliklari.htm Düzenleyen verdoque : 15-07-2010 saat 10:05 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
agaclar.net
|
Sanırım kastedilen kök boğulması köklerin fazla nem ve su içinde kalması ile ilgili bir durum. Fazla nem toprakta hava keseciklerini doldurur ve kökleri boğar. Sizin söz konusu bitkiniz saksıda olduğuna göre drenaj ve suyun aşırı nem ile saksıda bulunması durumu olmadığını düşünüyorum. Gübreyi fazla verdiyseniz azot fazlası durumu ortaya çıkabilir. Benim domateslerde de benzeri bir durum var. Her adanın toprağına yüz kiloluk bir çuval sığır gübresi, üstüne de bir el arabası keçi gübresinden yapılmış kompost gelince böyle oldu sanırım. Organik gübre kullanmak iyi ama, bu şekilde dozajı tam ayarlayamamak sorunu olabiliyor. Bitki, gövde yapraklar ve uzunluk bakımından da fazla gelişti ise ve sürekli bir yerlerden sürgün verme eğiliminde, açtığı çiçekleri de yarıdan fazla atıyor ise, başkaca bir deformasyon, çürüme vb. mevcut değil ise durum büyük olasılık budur. Öyle ise sulamayı minimuma indirip beklemekten başka çare yoktur. Esasında büyük bir problem de değil. Sn.izzeterisen'İn söylediği gibi yoluna girecektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaçsever
|
sayın meyvelitepe yanıtınız için teşekkürler ''açtığı çiçekleri de yarıdan fazla atıyor ise, '' ibaresini anlayamadım açıklayabilirmisniz haırlısıyla yoluna girmesini bekliyorum hastalıklı olan dallarıda budadım sonucu zamanla göreceğiz . gerçi bir hafta tatile çıkacam gelince farkı daha iyi algılarım diye düşünüyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
agaclar.net
|
Yani, çiçekler meyve tutmayıp bir süre sonra dökülüyorsa demek istedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaçsever
|
sayın meyvelitepe açıklamanıza teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-05-2010
|
merhaba yeni üyeyim günlerdir araştırıyorum, balkonumdaki dometesimde beyaz sinekler var kimse beyaz sinekler hakkında yazı yazmamış, dometesimin yaprakları yanmış gibi kıvrıldı hepsi ve yapraklarında siyah noktalar var üstelik sararmaya başladı sarımsaklı arap sabunlu ilaçtan yapıp sildim fayda etmedi. o kadar üzgünümki anlatamam çileklerimi kökünden söktüm yıkadım bitleri temizledim yine olduğunu gördüm ne yapacağımı bilemez oldum lütfen bana bu konuyu yenen arkadaslar yardımcı olurmusunuz , cevabınızı dört gözle bekliyorum.simdiden teşekkür ederim.saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-05-2008
|
Arkadaşlar merhaba ; evde saksıda pembe domates yetiştiriyorum , geçen sene pazardan aldığım pembe domates tohumlarından ektim ve şuan balkonumda 6 adet pembe domates bitkim ve gelişmekte olan 25-30 adet domatesim bulunmakta , son zamanlarda iki bitkimde gövdede kızarma meydana geldi , sulama işlemini evde icat ettiğim damla sulama sistemimle yapıyorum , bitkileri soldurmadan bugüne getirmeyi başardım , sadece sigara izmariti , sirke , zeytinyağı ve çok az da sabundan oluşan ilaçla bugüne geldim , ilacı da daha çok biberlerimde kullanıyorum , domateslerim için ne yapabilirim acil yardım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-01-2010
|
Yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba, yeni oluşan meyvelerde resimlerde görülen kahverengi lekeler var. Lekesiz meyveler aynı bitki üzerinde mevcut. Gövde ve yapraklarda herhangi bir anormallik göremedim. Sanki kalsiyum eksikliğini andırıyor ama tam emin olamadım lekelerin oluştuğu bölgelere bakınca. Bu bilinen bir sorun mudur ? yoksa normal gelişme midir ? Meyveler misket büyüklüğüne gelince toprağı susuz bırakmayacak şekilde sulama yapmaya başlamıştım. yetiştirdiğim 2 türde (Brandywine pink ve Caspian Pink ) ilk olarak gördüm. Yetiştirdiğim yer Londra. Burada şu anda mevsim, sürekli parçalı bulutlu hafif yağmurlu bir şekilde devam ediyor. diğer yetiştirdiğim 12 türde henüz rastlamadım ama yapabileceğim birşey varsa erken önlem almak isterim. İlginize şimdiden teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
balkon, balkon bahceciligi, domates, domates hastalığı, kuruma, yaprak biti, yaprak kıvrılması, zararlı, zararlılar |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|