agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)

Beğeni Düzeni451Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-06-2010, 09:14   #301
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-07-2009
Merhaba arkadaşlar,
Balkonumda yetiştirdiğim domateslerim gayet sağlıklı idi. http://www.agaclar.net/forum/showthr...=14832&page=21 bu linkte sadece alt dallarının aşağı doğru kıvrılma problemi vardı. (6 gün önce yazmıştım fotolara bakınca bu kısa sürede oldukça gelişmiş olduklarını gördüm bu arada) 8 domatesim var, hepside çiçeklendi ve sağlıklı gelişiyorlar, haftada 1 defa yanmış koyun gübresini su ile karıştırıyorum ve onunla suluyorum. Bu işlemi çiçeklenmeden sonra yapmaya başladım. Şu anda 2 domatesimin gövdesinin alt kısmı sanki soyulmaya başladı, ne olduğunu anlamadım. 2 domatesimin gövdesinde de kabartılar oluşuyor. Birde en üst yapraklarda içe doğru kıvrılmalar var. Ne olduğunu ve çözümünü yazarsanız çok sevinirim.

Eklenen Resimler

gülce78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2010, 09:16   #302
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-07-2009
Daha önce oluşan kıvrılma da daha belirgin ve fazla sayıda dallarda oluyor. Bunun nedeni nedir...

Eklenen Resimler

gülce78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2010, 11:37   #303
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fmt79 Mesajı Göster
ibra42,
resimlerin çok net değil. çiçekler de kahverengi-siyah oluyor mu? meyveler kahverengi, derimsi bir hale geliyor mu? gövdeyi kestiğinde içinde siyah çürüme var mı? gövdede çatlama oluyor mu?
belirtiler bir kaç bakteri (Pseudomonas corrugata, Clavibacter michiganense subsp. michiganensis) ve bir mantar (Phytophthora infestans) hastalığını anımsatıyor. Ama bu resimlerle kesin birşey söylemek zor...
syn
fmt76
çiçeklerin bazıları kuruyor bazıları domates oluyor olanlarda kararıyor hertarafı.
gövdenin içinde kararma yok sağlıklı. hafif yapraklarda kuruma var gibi ama susuzluktan değil, gövdede çatlama yok..

ilgilendiğiniz için teşekkürler.

ibra42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2010, 15:24   #304
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-07-2007
Galeri: 92
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ibra42 Mesajı Göster
resimler büyük oldu kusura bakmayın bu resimlerid link olarak veriyim zorluk çekmeyin..

http://img204.imageshack.us/img204/5...toraf0027m.jpg

http://img59.imageshack.us/img59/5440/fotoraf0026.jpg
Sayın ibra42 ve sayın verdoque, aslında fotoğraflarınızı foruma yükleyebilirsiniz ve yüklemelisiniz ki, daha sonra bulamama sorunu yaşamayın.

FORUM KULLANMA KILAVUZU

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2010, 15:34   #305
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2008
Benim söylediğim dosyalar resim değil Sn Sevilay, bu konunun başındaki domates hastalıklarıyla ilgili bilgi içeren sunumlar. Rapidshare'de uzun süre indirilmediğinde siliniyorlar. Mümkünse bunları foruma yükleyebilir miyiz? Tabi dosyaları Sn. izzeterisen'den istemek gerekecek. Ben de birçok arkadaş gibi dosyaları indiremedim.

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2010, 15:59   #306
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sevilay Mesajı Göster
Sayın ibra42 ve sayın verdoque, aslında fotoğraflarınızı foruma yükleyebilirsiniz ve yüklemelisiniz ki, daha sonra bulamama sorunu yaşamayın.

FORUM KULLANMA KILAVUZU
Tabi bundan sonra foruma yükleyeceğim ...
Teşekkürler.

Eski 14-06-2010, 21:29   #307
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

izzeterisen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-01-2007
Galeri: 66
Alıntı:
syn
fmt76
çiçeklerin bazıları kuruyor bazıları domates oluyor olanlarda kararıyor hertarafı.
gövdenin içinde kararma yok sağlıklı. hafif yapraklarda kuruma var gibi ama susuzluktan değil, gövdede çatlama yok..

Bir de bu linklerdeki belirtilere bakar mısınız. ?
Anlatımınız çift virüslü çizgi hastalığını düşündürüyor. Eğer tahmin doğru ise bitkileri sökerek imha ediniz.
Fotoğraflar da aynı şeyi düşündürüyor. Özellikle meyve görünüşü çok bariz.

http://vegetablemdonline.ppath.corne...otVirX_Tom.htm

http://www.google.com.tr/imgres?imgu...26tbs%3Disch:1

http://vegetablemdonline.ppath.corne...TomFrtKey.html (bu linkte her şey var)

Düzenleyen izzeterisen : 14-06-2010 saat 22:04
izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2010, 21:31   #308

izzeterisen's Avatar

Sunumları tekrar yükledim.

Düzenleyen izzeterisen : 14-06-2010 saat 22:10
Eski 14-06-2010, 23:45   #309
Yeni Üye

küstümçiçeği's Avatar

Giriş Tarihi: 27-05-2010
Thumbs up Domateslerimdeki sorun neden?

Bahçemdeki domateslerde, fotoğraflarda gösterdiğim sorunu yaşamaktayım. Sorunun ve çözümünün ne olduğunu söylerseniz minnettar olacağım. şimdiden teşekkürler

[attach][attach][attach][attach]Name:  14062010005.jpg
Views: 4989
Size:  49.8 KB[/attach][/attach][/attach][/attach]

Eklenen Resimler

küstümçiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2010, 06:49   #310
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen Mesajı Göster
Sunumları tekrar yükledim.

Teşekkürler, Sn izzeterisen. Çok faydalı bilgiler var.

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2010, 10:43   #311
Yeni Üye

Alıntı:
Bir de bu linklerdeki belirtilere bakar mısınız. ?
Anlatımınız çift virüslü çizgi hastalığını düşündürüyor. Eğer tahmin doğru ise bitkileri sökerek imha ediniz.
Fotoğraflar da aynı şeyi düşündürüyor. Özellikle meyve görünüşü çok bariz.

http://vegetablemdonline.ppath.corne...otVirX_Tom.htm

http://www.google.com.tr/imgres?imgu...26tbs%3Disch:1

http://vegetablemdonline.ppath.corne...TomFrtKey.html (bu linkte her şey var)
çok teşekkür ederim zaten bende korktum ve yoldum attım o domates i öbürlerinde şuan için yok acaba kükürt yapsam faydası olurmu (elimde mevcutta)

Düzenleyen ibra42 : 15-06-2010 saat 10:43 Neden: cümle hatası
Eski 15-06-2010, 12:01   #312

izzeterisen's Avatar

Virüslerin ilaçlı tedavileri yoktur. Kükürdü külleme ve akarlar için kullabilirsiniz.

Eski 15-06-2010, 15:42   #313
Yeni Üye

Alıntı:
Virüslerin ilaçlı tedavileri yoktur. Kükürdü külleme ve akarlar için kullabilirsiniz.
Çok Teşekkür ederim ..

Eski 15-06-2010, 16:12   #314
Yeni Üye

küstümçiçeği's Avatar

Daha önceki mesajımda resimlerini eklediğim domateslerim için ne yapabilirim.Cevap verirseniz sevinirim.

Eski 17-06-2010, 19:46   #315
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi küstümçiçeği Mesajı Göster
Daha önceki mesajımda resimlerini eklediğim domateslerim için ne yapabilirim.Cevap verirseniz sevinirim.
sizin sorunda aynı benimki gibi mücadelesi yokmuş sanırım.

Eski 18-06-2010, 21:44   #316

izzeterisen's Avatar

küstümçiçeğinin domateslerinde sanırım mildiyö hastalığı da olmuş, geçmiş.

Eski 18-06-2010, 22:54   #317
Yeni Üye

küstümçiçeği's Avatar

Sayın İzzeterisen bu hastalık için yapabileceğim birşey var mı? Yoksa domatesleri sökmem mi gerekiyor. Teşekkürler.

bykafkas beğendi.
Eski 19-06-2010, 11:25   #318

izzeterisen's Avatar

Virüslü ya da virüs şüphesi olan bitkiler sökülerek imha edilmelidir. Yaprak biti, beyaz sinek gibi zararlıların ve yabancı otların, diğer bitkilerin olduğu yerlerde yetiştiricilik yapmamaya çalışın ya da bu zararlılarla sürekli mücadele yapın, ya da çok ince tül içerisinde yetiştiricilik yapın. Virüs tehlikesi böyle şartlarda her zaman vardır.

Eski 24-06-2010, 22:53   #319
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 26-04-2008
Merhaba İzzet Bey,aşağıdaki eklemiş olduğum resimlerdeki domates yapraklarında görülen hastalık sanırım bu yıl bizim buralardaki üreticilerin vede amatör yetiştircilerin sorunu hale geldi.Gerek seralarda gereksede açık bahçelerde görülen bu hastalık önce galeri sineği gibi yaprak içerisine girmekte(farkı damar şeklinde değilde daha geniş)yaprağı bitirdikten sonra **** bitirmeden meyveye geçmekte sonundada bitkiyi kurutmaktadır.Bu hastalıkla mücadelemizde,yapacak olduğunuz yardımlarınız için şahsım vede yöre üreticileri olarak şimdiden teşekkür ederim,saygılarımla

Name:  SANY0231.jpg
Views: 5474
Size:  44.7 KB

Name:  SANY0226.jpg
Views: 5534
Size:  68.5 KB

Name:  SANY0246.jpg
Views: 5477
Size:  43.9 KB

Name:  SANY0232.jpg
Views: 5171
Size:  52.0 KBCH]

mesut5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2010, 23:09   #320
Ağaç Dostu

Cumhur Tonba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-07-2008
Galeri: 80
Alıntı:
Çok Teşekkür ederim ..
Sadece şunu hatırlatmak isterim.
Virusların yayılmasına yardımcı oldukları için, yaprak bitleri-diğer emicilere karşı ilaçlama yaparsnız iyi olur.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2010, 10:42   #321
Yeni Üye

gesen's Avatar

Giriş Tarihi: 20-06-2007
merhaba,
kdzereğli'de yaşıyor ve yaklaşık 200 m2 alan ayırdığım sebze bahçemde domates, biber, patlıcan, fasulye, salatalık, kabak, bal kabağı, kavun ve hatta bu yıl pepino ve cennet narı da yetiştiriyor, gübre olarak ise şerbet haline getirilmiş koyun gübresi kullanıyorum.
bahçecilikle uğraşmaya başladığım son birkaç yılda şöyle bir zirai mücadele yöntemi uyguluyorum.
böcek, sinek türü zararlılara karşı DDVP, mantar türü hastalıklara karşı ise CAPTAN uyguluyorum ve sorun yaşamıyorum.
siz değerli üyelere üç sorum olacak ;
bir - kullandığım ilaçlarla ilgili görüşünüz nedir ?
iki- demir eksikliği nasıl giderilir ?
üç- geçen yıl sonbaharda artık domates fidelerini söktüğümde köklerde birden fazla küçük beyaz yumrular görmüştüm, bunun anlamı ne olabilir ?
teşekkür ediyor, herkese bereketli bir yetiştirme sezonu diliyorum.

gesen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2010, 20:38   #322

izzeterisen's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mesut5 Mesajı Göster
Merhaba İzzet Bey,aşağıdaki eklemiş olduğum resimlerdeki domates yapraklarında görülen hastalık sanırım bu yıl bizim buralardaki üreticilerin vede amatör yetiştircilerin sorunu hale geldi.Gerek seralarda gereksede açık bahçelerde görülen bu hastalık önce galeri sineği gibi yaprak içerisine girmekte(farkı damar şeklinde değilde daha geniş)yaprağı bitirdikten sonra ................
Eklenti 155741

Eklenti 155742

Eklenti 155743

Eklenti 155744CH]
Bu zararlı milletin balına bela oldu. Açıkta domateste ihracaatı durdurdu. Latince adı : Tuta absoluta . bir zararlı. Ergini bir kelebek. Larvaları (yumurtadan çıkan yavruları) yaprak, meyve, gövdede besleniyor.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...highlight=tuta

İlaç önermeyeyim. İl tarım müdürlüğü bitki koruma Şube müdürlüğüne giderseniz reçetenizi alabilirsiniz
Benim domateslerimde de yoğun olarak var. Ben Avaunt diye bir ilaç kullandım. Önerilen ilaçlardan. Epey etkili oldu. ama bundan sonra herhalde domates dikmem. Bu sizin gözünüzü korkutmasın. Bacillus thuringiensis bakterisi kullanırsanız gönül rahatlığı ile domatesinizin meyvelerini yiyebilirsiniz.

İnternetten alınmış br kaç zarar örneği :

Name:  Enlarging gallery of T. absoluta with a larva and frass inside..jpg
Views: 5162
Size:  22.3 KB
Name:  pests_Insects_Tuta_absoluta__GNORAB__GNORAB_40_resize.jpg
Views: 5045
Size:  43.4 KB
Name:  Young tomato plant infested by T. absoluta.jpg
Views: 4388
Size:  21.2 KB

Eski 01-07-2010, 20:45   #323

izzeterisen's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gesen Mesajı Göster
merhaba,
kdzereğli'de yaşıyor ve yaklaşık 200 m2 alan ayırdığım sebze bahçemde domates, biber, patlıcan, fasulye, salatalık, kabak, bal kabağı, kavun ve hatta bu yıl pepino ve cennet narı da yetiştiriyor, gübre olarak ise şerbet haline getirilmiş koyun gübresi kullanıyorum.
bahçecilikle uğraşmaya başladığım son birkaç yılda şöyle bir zirai mücadele yöntemi uyguluyorum.
böcek, sinek türü zararlılara karşı DDVP, mantar türü hastalıklara karşı ise CAPTAN uyguluyorum ve sorun yaşamıyorum.
siz değerli üyelere üç sorum olacak ;
bir - kullandığım ilaçlarla ilgili görüşünüz nedir ?
iki- demir eksikliği nasıl giderilir ?
üç- geçen yıl sonbaharda artık domates fidelerini söktüğümde köklerde birden fazla küçük beyaz yumrular görmüştüm, bunun anlamı ne olabilir ?
teşekkür ediyor, herkese bereketli bir yetiştirme sezonu diliyorum.
-DDVP yi hiç bir ürününüzde kullanmayın. Zaten stokları bitince yasak.
Captan terkipli ilaçların da ilaçlama-hasat arası geçmesi gerekn süre 7 gündür. buna dikkat etmeniz gerekir.
-Demir eksikliği için Sequestrene 138 Fe kullanın .
-Bahsettiğiniz yumrular kök ur nematodlarının köklerde oluşturduğu yumrulardır. Sürekli mücadele yaparak üretimi sürdürebilirsiniz. Bu konunun ilk mesajına bakar mısınız. oradaki bu zararlı ile ilgili gösteriyi alırsanız detaylı bilgiye sahip olursunuz.

Eski 01-07-2010, 22:25   #324
Ağaçsever

Teşekkür ederim İzzet bey hemşerim,dikmesek olmuyor işte,şu an ismini tam olarak yazamasamda nevazantel diye bir ilaç önerdiler 130 TL ama faydası olurmu bilmiyorum .Herkes şaşkın seralar söndü,kimi toz ilaç kullanıyor.İşimiz oldukça zor hayırlısı ne diyelim,

Eski 02-07-2010, 06:39   #325
Yeni Üye

gesen's Avatar

Giriş Tarihi: 20-06-2007
İzzet Bey,
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
yanlışın neresinden dönsek kârdır.
ayrıca teşekkürler "ağaçlar.net"

gesen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2010, 20:47   #326

izzeterisen's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mesut5 Mesajı Göster
Teşekkür ederim İzzet bey hemşerim,dikmesek olmuyor işte,şu an ismini tam olarak yazamasamda nevazantel diye bir ilaç önerdiler 130 TL ama faydası olurmu bilmiyorum .Herkes şaşkın seralar söndü,kimi toz ilaç kullanıyor.İşimiz oldukça zor hayırlısı ne diyelim,
Yazdığınız ilacın aramasını yaptım. Ne google de ne de ruhsatlı ilaçlar listesinde yok. Su tuzakları ile birlikte bacillus thuringiensis bana göre en iyisi. Bu bakteri Bağda salkım güvesine, Prodenia'ya , yeşilkurta (kelebek larvalarına) etkili . Siz sanırım kendiniz için yetiştiricilik yapıyorsunuz. açıkta su tuzağı ne derece etkili onu bilmiyorum ama serada dekara 2 tane konuluyor.

Eski 02-07-2010, 22:19   #327
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
BT bakterisinin kelebek larvalarına olan etkisinin akdeniz bölgesinde bilinmiyor olduğunu sanmam. Acaba bu tırtıla etkisi yetersiz mi kalıyor ki bu kadar panik ve çaresizlik var?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2010, 23:01   #328
Ağaçsever

İzzet bey dediğiniz gibi ben kendi ihtiyacım için ekiyorum hem açık hemde sera,seramda bi sorun görünmüyo ama açıkta çok var,serada sadece mildiyö hastalığı var sanırım,üzüldüğüm konu açıktaki domateslerim bu siteden sipariş ettiğim tohumlardan oluşuyordu,yemekten vazgeçtim tohumlarını alabilsem bari.

Meyveli Tepe,Sorun sadece kelebek değilki,yeşil kurtlada başımız dertte,kelebek lavraları bi dönem oldu ama bu kurt artık onun lavralarındanmı oluşuyor bilmem ama her meyvenin içerisinde var,dışarıdan kimyasal olarak ilaçlarda etki etmiyor,etkilese bile zaten o meyveden hayır gelmez artık sanırım..!Yani temiz ve sağlıklı bir domates yiyemicez bundan sonra

Eski 02-07-2010, 23:12   #329
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
BT bakterisinin kelebek larvalarına olan etkisinin akdeniz bölgesinde bilinmiyor olduğunu sanmam. Acaba bu tırtıla etkisi yetersiz mi kalıyor ki bu kadar panik ve çaresizlik var?
Hayır Sn. Meyveliepe, yetersiz kalmasından değil.

BT bakterisi üzümde salkım güvesi (kelebek lavrası), domateste yeşil kurt (larva) ve elma iç kurdunda zaten ruhsatlı ve çok etkili.

BT bakterisinin domates yeşil kurdunda kullanılmamasının sebebi pahalı olması.

Yarım kilosu kargo üçreti ile 50 tl yi buluyor. Halbuki diğer ilaçlar! son derece ucuz.

Burada devlet zehirsiz ilaç kullanımını desteklemezse domateslerimiz gümrük kapılarından çok geri gelecektir.(yediklerimizi saymıyorum.)

İkinci ve en önemli sebeb;
BT bakterisini kullandıktan sonra başka hastalıklara karşı toksit etkili _zehirli, bakırlı_ ilaç kulanamamaktır.

Örnek vereyim; bir arkadaşın domateslerinde yeşil kurt zararlısı var ve etkin. Bunun için BT bakterisi (delfin WG) kulanması gerek.

Ama aynı zamanda ibra42' nin domateslerinde görülen bakteriyel bir hastalık da var. ( domates hastalıkları o kadar çok ve birbirine o kadar çok benziyor ki)

Kısacası, BT bakterisini kullansa, diğer hastalık için _organik ilacını bulamadık, belki var_ zehirli ilaç kullanacak ve bakteriyi öldürecek. Zaten pahalı.

Bunun için kullanmak istemiyorlar.

Sorun aynı zamanda çözümü de içeriyor.
Organik ilaç kullanacaksan; üretimin başından sonuna kadar kullanman gerektiğidir.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2010, 22:42   #330
Ağaçsever

Sn.İzzet Bey bu arada ilk mesajımda elirttiğim ilacın adı Nemazal TT buralarda etkili olduğu söyleniyor,bende kullandım ama sanırım biraz geç kaldım ilk meyveleri kaybettim,derdim sonra oluşan meyveleri kurtarabilmek.

Etiketler
balkon, balkon bahceciligi, domates, domates hastalığı, kuruma, yaprak biti, yaprak kıvrılması, zararlı, zararlılar

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025