06-05-2010, 14:34 | #1 |
Ağaç Dostu.
|
Deşti Ürünler (susuz yetişen domates, karpuz, kavun)
Sevgili dostlar yıllardan beridir bölgemizde deşti domates denilen bir domates türü hakkında bilgilendirmek istedim.Su sorunu yaşıyan bahçe ve tarlalarda alternatif bir domate türü.Çocukluğumdan beridir bilirim.Fidanları toprağa ekip biraz yanmış hayvan gübresi ve can suyu yeterli.Ondan sonra kesinlikle sulama yapılmıyor.Bu yıl yaklaşık 20-30 fidan ektim.Resimleri en kısa zamanda yükleyeceğim. Saygılar ek bilgi:http://www.radikal.com.tr/Default.as...ticleID=903700 |
06-05-2010, 14:49 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Ne olur ne olmaz linkteki yazılar kaybolur diye yazıları da buraya aktardım. Teşekkürler Sn.Bahtiyar02. Deşti domatesi hakkında sonunda forum üyesi bir arkadaştan ayrıntılı haber ve görüntü alabileceğiz Daha önce Gaziantepli arkadaşlara bu konuda çağrı yapılmış ama ses veren olmamıştı Bu domatesin şimdiye kadar bir tek resminin bile nette olmaması çok ilginç. Kuraklıktan etkilenmeyen sebzeler Gaziantep'teki çiftçiler tarlalarını sulamak için su bulamayınca susuz yetişen 'deşti domates'i yetiştirip turşusunu, 'haylan kabağı'nın da dolmasını yapıyor Çiftçiler, sebze üretiminin genellikle sulu koşullarda yapıldığına dikkati çekerek, tarlalarını sulama olanağından yoksun olmaları nedeniyle sulama suyu kullanmadan domates ve kabak yetiştirdiklerini belirtti."Deşti domates" olarak bilinen domateslerin olgunlaşmış olanlarıyla sebze ihtiyaçlarını karşıladıklarını, olgunlaşmamış olanlarını ise turşu yaptıklarını ve turşu yapacak ailelere sattıklarını belirtti. Sulama suyu kullanmadan yetiştirdikleri kabağın ise "haylan kabağı" adıyla bilindiğini ifade eden çiftçiler, bu sebzeyi dolmalık olarak kuruttuklarını ve kışın tükettiklerini ifade etti. Çiftçi Yılmaz Bozkurt, "deşti domates" ve "haylan kabağı" üretimini para kazanmak için değil kendi ihtiyaçlarını karşılamak için yaptıklarına dikkati çekti. Bu ürünlerin "gerçek organik ürünler" olduğunu kaydeden Yılmaz Bozkurt, "sulama yapmadığımız için hastalık ve zararlılarla mücadele gereği de duymuyoruz. Domateslerimizin görünüşü seralarda ya da sulu koşullarda yetiştirilen domatesler kadar mükemmel olmasa da onlardan çok daha sağlıklı ve çok daha lezzetli" dedi. YÖRESEL TÜRLER KORUNMALI Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Faruk Demir, Gaziantep’te sulanamayan alanlarda karpuz, kavun, acur, domates ve kabak yetiştirildiğini bildirdi. Pek çok çiftçinin bu ürünleri arazisini boş bırakmamak için ektiğini ve hasat ettiği ürünlerle ailesinin ihtiyacına karşıladığını, yakınlarına dağıttığını kaydeden Ahmet Faruk Demir, şöyle konuştu: "Küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan ve gelecek yıllarda da şiddeti artarak devam edecek olan kuraklık nedeniyle susuz da yaşayabilen bu ürünlerin üzerinde önemle durmamız gerekiyor. Tarlamızı sulamak için su bulamadığımızda sebze ihtiyacımızı bu çeşitlerle karşılayabiliriz. Su kullanmadan yetiştirilen bu ürünlerin tohumları piyasada satılmıyor. Örneğin çifti her yıl ürettiği domatesten bir sonraki yıl sonra ekmek için tohum da alıyor. Bu türler günümüze böyle ulaştı, ama bu türleri bizden sonrakilere de taşımamız gerekiyor. Bizim önerimiz, sulama suyuna ihtiyaç duyulmadan yetiştirilebilen bu yöresel türler korunmalı. Bu bitkilerin tohumları ıslah edilmeli ve daha çok çiftçi tarafından ekonomik değeri yüksek olmasa da yetiştirilmesi sağlanmalı." Ahmet Faruk Demir, dünyada organik ürünlere ilginin arttığını, bu ürünlerin parasal değerinin hızla yükseldiğini vurgulayarak, "bu ürünler üretim miktarları artırılarak piyasalara da sunulabilir, hatta ihraç da edilebilir" diye konuştu.(aa) |
06-05-2010, 15:15 | #3 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 94
|
Bahtiyar Bey, Acaba bu domatesi saksıda yetiştirmeyi denediniz mi? Tohumunu veya fidesini yollayabilir misiniz? |
06-05-2010, 20:01 | #4 |
Ağaç Dostu.
|
Sevgili dostum fskandemir; Bu domates türü saksıya ekerseniz aynı ürün özelliklerini verez.Neden derseniz geniş alan ister.Topraktaki suyu çeker.Ama saksıdaki su oranı çok az ve sık sık sulamanız gerekir.Domatesin özelliği su ihtiyacını topraktan karşılaması.Bu demek değil saksıda yetişmez. Sadece tarlaya veya bahçedeki gibi aynı tat ve ürünü vermeyeceği. Fidan bulunur ancak bu aylarda çok zor.Çevreme bakmam lazım. Saygılar |
06-05-2010, 20:12 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
Sevgili Bahtiyar02, Merakla takip etmeye başladım. Tez zaman da olaya el koyup tohumlarını bizimle paylaşmanızı bekliyorum)) Çeşme Domatesi ve Çeşme Kavunu gibi sadece can suyu verip bir daha unutulan ve su verilmeden büyüyen bu çeşidi ısrarla istiyorum. |
06-05-2010, 20:33 | #6 |
Ağaç Dostu.
|
Sevgili balbay; Aslında bu gün konudan Sevgili dostum Denizakvaryumuna açtığımda o da sağolsun sizin gibi konu hakkında siteye yazmamı önerdi.Tohum olarak belki temin etmek şu an zor.Ama fidan olarak derseniz araştırayım.Banada kayın peder köyden göndermişti.Şayet bulursam size dönerim saygılar. |
06-05-2010, 20:40 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
Siz bir şekilde fide, ürün, tohum edinebilirseniz diye umut ediyorum. İlginizi esirgemeyeceğinizi umarak selamlar. |
06-05-2010, 22:32 | #9 |
Ağaç Dostu.
|
Sevgili malbman; Kendi yetiştireceklerimden kesinlikle ayıracağım. Bu yıl fidanları başka yerden alınca problem oldu Kısıtlı sayıda fidan gelmişti..Ama bu hafta sonu kesinlikle araştıracağıma emin olun. Saygılar |
06-05-2010, 22:39 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Sayin Bahtiyar, Mahalli,özel türlerin yaşatılması için ne gerekiyorsa yapılmasından yanayım.Öncelikle sizi kutlarım,umarım fideleriniz gelişir bol ürün alırsınız,bu arada gelişimi ve ürün fotoğrafları ile bizleri bilgilendirirseniz,bu domatesi tanır,ve daha geniş bölgelere yayılmasını sağlayabiliriz. Kolay gelsin. |
07-05-2010, 07:28 | #11 |
Ağaç Dostu.
|
Sevgili Müjgan Yılmaz; Bilmem farkındamıyız bilerek veya bilmeyerekte olsa geçmişteki bitki,meyve ve hayvan ürünlerine dönüş oluyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşam özlemi körüklüyor.Yerli tohumlar büyüklerimiz sayesinde el değiştirip yeni nesillere aktarılıyordu.Çok az kişi kaldı bunu devam eden.Örnek vermek gerekirse Adana bölgesine has ince kabuk siyah karpuz piyasada yok.Şimdilerde büyük marketlerde halep karpuzu diye satılıyor.Geçen yıl bu karpuzu tekrar üretebildim.Hatta tohumlarından bir kaç dostumla paylaştım.Umarım bu karpuz tekrar piyasaya çıkar.Yoksa kabağa aşılanmış karpuzlar yemeğe mecbur kalacağız.Ülkemiz ne yazık ki tarım ülkesi olmasına rağmen artık bir çok ürünümüz üretilmediği gibi dışarıdan ithal edilmekte.Son örnek canlı hayvanlar. Domates, kabak,karpuz, kavun ve hatta bamya dahi deşti olarak bölgemizde halen ekilmekte ve hiç bir ilaç veya suni gübre dahi kullanılmamakta tamamen doğal bir şekilde üretimi yapılıyor. Tabi bu uygulama ticari boyutta değil sadece ailelerin ihtiyacını karşılamakta. Domateslerin gelişimleri hakında resimlerini sizlerle paylaşacağım.Ürün aldığım zamanda geçen yıl olduğu gibi bu yılda nasip olursa ürettiğim ürünlerin tohumlarını agaclar.net üyeleriyle paylaşacağım. Saygılarımla |
07-05-2010, 07:49 | #13 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 94
|
Bahtiyar Bey (Tahminim heralde doğrudur), eski ve değişik türlere çok büyük bir ilgimiz var. El kadar balkonumda onu aşkın değişik türden domatesim var, hepsini de tohumdan kendim yetiştirdim. Bu arzumuzu en iyi bilenlerde değişik türlerde tohumları bizlere tedarik eden arkadaşlarımız, inşallah kendi yerel türlerimizde yabancı türlerin popüleritesini tez zamanda geçer. Bu sene olmasada önümüzdeki yıl için tohumları bekliyorum, bol ürünler... |
07-05-2010, 08:39 | #14 |
Ağaç Dostu.
|
Sevgili fskandemir; Kendi ürettiğiniz domateslerin tohumlarını başkalarıyla paylaşmak türün devamını sağlar. Tohum ticareti yapan kişiler bu işin sadece ekonomik getirisine bakar.Oysa halen Ülkemizde karşılıksız paylaşım söz konusu.Bırakın tohumu fidanları dahi severek paylaşıyorlar.Burda bizlerede çok büyük sorumluluk düşüyor.Ülkemiz gibi bir iklime çok az ülkede rastlanmakta.Bölgelerimizin iklimleri bir birine hemen hemen hiç uymadığı gibi yetişen bitkiler,meyveler ve hayvanlarda değişik türlerde. Bölgelerimizde bulunan ürünleri kendi aramızda paylaşa bilsek inanın dışa bağımlılığımız azalır düşüncesindeyim. İsrail küçük bir ülke olmasına rağmen tarımda teknolojik olarak bir çok ülkenin ilerisinde.Ülkemizde dahi tahıllar,bostan türleri ve hatta meyveler bir kez üretilip ikinci ürünü alamadığımız tohumlarla doldu.Örnek vermek gerekirse Diyarbakır’ımızın ve Adıyaman iline bağlı Şambayat kasabasının karpuzlarının nesli neredeyse tükendi.Şimdilerde üretilmiyor. Ülke dışından alınan karpuz tohumları ile kendimize has ürünlerimizi yok edecek düzeye getirdik.Aslında bir söz var " Ne ararsan kendinde ara" bu söz tam bizlere göre. Dışarıya özentimiz yüzünden kendimizi yok ettiğimizin farkında değiliz.Yıllar önce bağlar çoğaltılırken diğer bağlarda bulunan asmalardan çelik alınarak çoğaltılırdı.Şimdilerde ise topraklarda kanser var diğip ,Amerikan asması ülkemize getirtildi.Öncelikle bu asmalar dikilip 1-2 yıl sonunda yerli asmalar aşılanıp çoğaltılmakta. Bu tohum ve meyveleri ithal eden ülkelerde bu tür hastalık ve zararlı hiçmi yok. Bizde tahılda tek tehlike kımıldı. Kımıl böceğiyle mücadele edelim derken diğer canlı türlerini yok ettik.Adıyamanda köstebek, tarla faresi bu kadar çok olduğunu görmemiştim. Tabi düşmanı olan yılanlarla şimdilerde hiç karşılaşmıyoruz.Çünkü onları bizler yok ettik.Gördüğümüz yerde öldürdük,kullandığımız zehirli ilaçlar sayesinde yaşamlarını kısıtlı bir alana çevirdik. Dilerim tohum paylaşımı konusunda ticari boyut düşünülse dahi sağlıklı yerli tohumların piyasaya sürülmesi. Ne olursa olsun kimyasal ürünleri kullanmamak. Saygılar |
09-05-2010, 21:43 | #15 |
Ağaç Dostu.
|
Uygulamalı deşti domates dikimi.
Nadasa bıraktığımız tarlaya ilk kez deşti olarak(susuz ekim) Karpuz,kavun,salatalık,acur,kabak ve bamya ektik.Tüm tohumları bir kaba koyup içine toprak koyup karıştırdı Abdul kadir usta.Sonra elle toprağın üstüne serpti.Sonra traktörle sürüp tohumları toprağa karıştırdı.(eski yöntem uygulandı) |
09-05-2010, 21:54 | #16 |
Ağaç Dostu.
|
Uygulamalı deşti domates dikimi.
Kayın validemin gönderdiği yaklaşık 50-60 adet deşti domates fidanını Ben bel kürği ile çukur kazıyor, Eşim çukurlara can suyu koyuyor ve ablamda fidanları dikiyor. Yaptığımız uygulamada sadece su sullandık.Her hangi bir gübre ve başka ilaç kesinlikle kullanmadık. İki hafta önce diktiğimiz deşti domatesleri sulamadık maşallahı vardı . Hiç biri kurumamıştı Umarım bunlarda diğerleri gibi tutarlar. İnsan severek bir iş yaptığında inanın gözü doymuyor. 6-7 çeşit domates ve 10-15 çeşit biber olmasına rağmen halen az diktik gibi geliyor bana. Hafta içi Abdul kadir ustaya susam tohumu göndereceğim ki deşti olarak tarlanın kalan kısmına eksin. Görüşmek dileğiyle. Saygılar |
10-05-2010, 07:57 | #18 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Hayvan gübresi konuyor. Ancak bu seferkilerine hocamız koydurtmadı.Nedeni tarla nadasa bırakıldığı için yakabilir dedi.İlk diktiklerimize koydurtma sebebi ise sürekli toprak işlendiği için gübre eksikliğini gidermek için kullandırdı. Saygılar |
|
10-05-2010, 08:37 | #19 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 94
|
Alıntı:
|
|
10-05-2010, 10:43 | #20 |
Ağaç Dostu.
|
Genelde deşti ekilecek bitkiler çok az sayıdadır.Domates, patlıcan,susam,bamya,kabak,karpuz kavun gibi.Ben ilk kez deneme mahiyetinde değişik deşti domates haricinde salatalı,acur kabak,karpuz'u bamya bunları deneme mahiyetinde ektim.Tohumlar susuz olarak hiç yetiştirilmeyen türler.Domates hariç. Saygılar |
14-05-2010, 22:19 | #21 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: TEKİRDAĞ
Mesajlar: 59
|
benimde çorbada tuzum bulunsun diye bir iki satır karalamak istedim amacım belki bi ihtimal çıkan meyvelerden bir kaç tane tohum düşer diye umud ediyorum saygılarımla... |
15-05-2010, 17:36 | #23 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: TEKİRDAĞ
Mesajlar: 59
|
inşallah tutması için dua edeceğim ... böyle ender bulunan tohumları paylaşıp bizden sonraki nesillere aktaralım bundan büyük mutluluk olamaz diye düşünüyorum saygılarımla |
15-05-2010, 20:52 | #24 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: TEKİRDAĞ
Mesajlar: 59
|
Alıntı:
söylediklerinizin hemen hepsine katılıyorum eksik kalan noktalardan birisinede ilave yapmak isterim nedir... ? hükümet tarafından izlenen yanlış tarım politikası hayvancılık alanında yaşananları hepimiz biliyoruz et fiyatları nerelere geldi ithalat yapılma aşamasındayız tarımdada aynı hayvancılık ve tarım ülşkemin olmassa olmaz ekonomisi geçim kaynağı bunu izlenen yanlış politikalar sebebiyle bu hale geldik mesela süt fiyatları 1 litre benzin 3.5 lira bir kilo süt üreticiden alınan fiyatı 650-750 kuruş üretici bu fiyata satıyor sütü alan paketleyip 2 liraya market vitrinine koyup satıyor bi yerlerde bi yanlışlık olmalı |
|
20-05-2010, 08:36 | #25 |
Ağaç Dostu.
|
Deşti domatesler
Sevgili dostlar deşti domatesler ile sulu domateslerin son gelişmeleri başa baş gidiyor. Deştilerde halen su uygulaması yapılmadı.Diğer taraftan her hafta sulu domatesleri sulamaya devam ettik.Bu hafta sonra her iki türüde çapalamaya gideceğiz. Saygılar |
20-05-2010, 09:44 | #29 |
Ağaç Dostu.
|
Sevgili dostum tadı diğerine oranan daha ekşimtrak, bol çekirdekli, sulu ve ince kabuklu.Yerini sevmesi durumunda çok verimli.Bir çok aile domates salçasını bu türden yapmakta ve kışın kurutmalığıda gayet güzel oluyor. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|