![]() |
|
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
1- Çapalama işlemi Deşti Domateslerde ilk dikimden sonra 1 hafta en fazla 10 gün sonra çapalanır. Çapalama bölgelerin toprak ve sıcaklık oranlarına göre değişe bilir. Bizde sıcaklar fazla olduğundan ilk haftada çapa yapılır. Eğitmenlerim olan Sevgili Annem ve Ablam’ın tavsiyesi 3 çapa bir suya bedeldir uygulamasını yapmaya çalışıyoruz. İşim gereği 5 günde bir bahçeye gidebildiğimizden uygulamayı mecburen haftada bir yapıyoruz. Mevsim boyunca değişiklik gösterebilir. Yağmur yağarsa çapa yapmanız 15 gün arayla yapılabilir. Genel yargı ne kadar çapa o kadar bitkinin rahatlığı ve bol ürün. 2- Genelde hasata yakın hiç yağmur yağmaz dersem yeridir. Bahçemizde bulunan küçük dere ve ATATÜRK Barajı gölüne 8km yakın olmasından nemlenme çok azda olsa etkilediği kanısındayım. Deşti Domateslerin saksıda yetiştirilmesi mümkün değildir.Neden derseniz deştiler toprağın neminden su ihtiyaçlarını giderirler. Ayrıca ürünlerin kızarması için güneşe ihtiyaç duyarlar. Saksıda deşti domates yetiştirirseniz onun su ihtiyacını sizin karşılamanız gerekir. Deştileri sulamanız halinde normal domates tadı verir. Doğal aroması ve tadı gider. Bitki oturak cinsinden çıkar dallı budaklı bir görüntüye bürünür. Deşti domateslerin sulanıp yetiştirilmiş ve hiç sulanmamış halini gösteren resimleri bu başlıkta paylaştım. 3- Bölgemizde Deşti veya Bej adı ile nitelendirilen susuz yetiştirilme yöntemine denir. Domates dışında karpuz,kavun, hıta, bamya , Susam(küncü) ve benim ilk kez geçen yıl denediğim yemeklik kabak türü yetiştirilmektedir. Bölgemizde su sıkıntısı çok olduğundan atalarımız bu yöntemi uygulamış ancak üzülerek belirteyim ki seracılık, hormonlu ürünler bu yöntemi artık yok denecek kadar az uygulamakta. Özellikle Deşti domates ilk baharda ya tütün tarlasının kenarına **** küçük bir alana dikilirdi. Halen uygulayanlar azda olsa var. Masrafsız ve bereketli olduğundan tercih edilir. Ne yazık günümüzde benim çeri domatesin atası diye nitendirdiğim deşti domateslere ekşi bol çekirdekli , ince kabuklu verimli olması artık kimsenin ilgisini çekmediği gibi işin ilginç yanı ise çeri domatesleri marketlerde pahlı bir şekilde almaları düşündürücü. Aynı durum deşti yerli siyah karpuzlarda da geçerli.İlginçtir onda da bahane iri ve çok çekirdekli olmaları. Yorumu size bırakıyorum. Benim amacım ise her ne olursa olsun deşti ürünleri ben severek tüketiyor ve üretiyorum. Tohumlarınıda elimden geldiğince paylaşıyorum. Umarım Yardımcı olmuşumdur. Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
|
|