agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)

Beğeni Düzeni41Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-07-2009, 23:25   #361
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Bir salkımda 11 adet

Name:  pembeler.jpg
Views: 2119
Size:  57.2 KB

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2009, 15:58   #362
Ağaç Dostu

meraklı's Avatar

Giriş Tarihi: 09-04-2008
Düzenlemek için çoooook uğraştığım, çok emek verdiğim ve bundan dolayı hiç ama hiç sızlanmadığım bahçemi taşınma dolayısıyla bırakmak zorundayım.

Pembe domateslerim Sn. Meyvelitepenin ürünleri gibiler, emeğimin karşılığını fazlasıyla verdiler. Şu an üst mesajdaki resimde görüldüğü gibiler.

Ben bu üst resimdeki gibi gelişimde olan, büyümüş ama kızarmamış domatesleri toplasam ve güneşe koysam acaba kızarırlar mı? Yoksa yemek nasip olmayacak

meraklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2009, 16:02   #363
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Yazık olur. Ama başka hiç bir çare yoksa, gelişimini tamamlamış olanlar olabilir. Yanlız, yanlış hatırlamıyorsam güneşe değil.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2009, 16:10   #364
Ağaç Dostu

meraklı's Avatar

Gerçekten yazık olacak ama hesapta olmayan bir taşınma durumu söz konusu.

Sn. Meyvelitepe cevabınız için teşekkür ederim, uyarınız için de sağolun yoksa ben domatesleri güneşe koyardım.

Biberlerden bolca, 18 kök salatalıklardan günde 4 kg'a yakın (sabah akşam topluyorum, komşularıma bolca dağıtıyorum, turşusunu yapıyorum ) yedik ama domatesler her gün gidip gidip bakıyorum hala kızarmadılar

Eski 09-07-2009, 16:35   #365
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi meraklı Mesajı Göster
18 kök salatalıklardan günde 4 kg'a yakın (sabah akşam topluyorum,
Maşallah sevgili meraklı. Hasatın bereketliymiş. Ben bu sene yetiştiremedim. Hastalandı, sonra da bir daha fideler kendini toparlayamadı. Bir daha salatalık tohumunu en seçkin markadan seçeceğim. Ve ya hazır fide alacağım. Bu saatten sonra hazır fide alsam yetiştirebilir miyim? Ne dersiniz

aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2009, 18:18   #366
Ağaç Dostu

meraklı's Avatar

Söylediklerimin haricinde bir de yaklaşık 3 hafta kadar önce bende tohumdan 8 kök salatalık ekmiştim. Şu anda 6-7 yaprak oldular, çabuk büyüyorlar bence tohumundan bile ekseniz olur.

Yalnız salatalıkla ilgili sorunuzu ilgili konu başlığında sorarsanız sanırım daha iyi olurdu.

Düzenleyen meraklı : 09-07-2009 saat 18:19 Neden: cümle ekleme
Eski 10-07-2009, 13:30   #367
Yeni Üye

nimbus's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2009
pembe domates

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi meraklı Mesajı Göster
Düzenlemek için çoooook uğraştığım, çok emek verdiğim ve bundan dolayı hiç ama hiç sızlanmadığım bahçemi taşınma dolayısıyla bırakmak zorundayım.

Pembe domateslerim Sn. Meyvelitepenin ürünleri gibiler, emeğimin karşılığını fazlasıyla verdiler. Şu an üst mesajdaki resimde görüldüğü gibiler.

Ben bu üst resimdeki gibi gelişimde olan, büyümüş ama kızarmamış domatesleri toplasam ve güneşe koysam acaba kızarırlar mı? Yoksa yemek nasip olmayacak
pembe domatesin turşusu da nefis olur. tecrubeyle sabit halen hatırladığımda ağzımı sulandırır...

nimbus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2009, 20:50   #368
Ağaç Dostu

ayferaksit's Avatar

Giriş Tarihi: 05-03-2009
Galeri: 15
Taşınmak mı meraklı acaba emanet edeceğiniz biri yok mu? gerçekten de o kadar emek vermişsiniz? Belki buradan biri gönüllü olarak devam edebilir? Balkondamı bahçe de mi yetiştirmiştiniz? Saksıdaysalar taşınır ama

ayferaksit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2009, 21:25   #369
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2009
Tekin Bey'den temin edilen pembe domates tohumları sonunda meyveye dönüştü. (tohumlar 20 mart'ta ekilmişti)
Name:  DSCN0204.jpg
Views: 1505
Size:  58.8 KB

aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2009, 17:19   #370
Ağaç Dostu

meraklı's Avatar

Sn nimbus, öneriniz için teşekkür ederim. Salatalık ve biberlerden turşular yapıp 3-4 domatesi de (Yalnız pembeler çok büyük o yüzden kırmızı sırık domateslerden )içine ekleyivermiştim. Bence de güzel olacak

Eski 11-07-2009, 17:25   #371
Ağaç Dostu

meraklı's Avatar

Ayfer Hanım bahçemi emanet edecek komşum hazırda bekliyor. Hatta oğlu bahçeden bahsederken henüz taşınmamış olmamıza rağmen "bizim bahçe" diye bahsetmeye başlamış
Bahçeye iyi bakacaklarına eminim, en azından bu yönden içim rahat. 17 lt lik tenekelerde 18 'e yakın biberim 3 pembe domatesim bir de upuzun bir börülce cinsinden bir kök var. Onlarla idare edeceğim artık.

Gideceğimiz yerde bana bahçeli bir ev şart artık, kısmet olur inşallah!

Eski 11-07-2009, 18:47   #372
Ağaç Dostu

Birol Ketenci's Avatar

Giriş Tarihi: 01-06-2007
Name:  neşeli pembeler.jpg
Views: 1441
Size:  39.8 KB Bunlar da benim 3 yıldır kendi tohumundan yetiştirdiğim pembelerim. Yabancı döllenme riskine karşı işyerinde tohumluk olarak büyüyorlar. Kahvaltılık pembeler evdeki bahçede diğer 2 cins domatesle yanyanalar.

Birol Ketenci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2009, 19:04   #373
Ağaç Dostu

Birol Ketenci's Avatar

Giriş Tarihi: 01-06-2007
Sayın Meyvelitepe, yanlış bilmiyorsam domateslerde henüz gelişmesini tamamlamayanların altındaki yaprakların alınması sakıncalı. Bu şekilde yaprak alımı domateslerin büyümeyi bırakıp kızarmaya başlamalarına sebeb oluyor.

Birol Ketenci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2009, 16:43   #374
Ağaç Dostu

ayazkentli's Avatar

Giriş Tarihi: 10-04-2009
Galeri: 1
Sırık domates diye ektiğim resimde'ki domatesler tip olarak, sizlerin pembe domatesine benziyorlar. Eğer öyle çıkarlar ise süpriz olacak. Gerçi arkadaşımdan aldığı tohumlardan, 3 adet pembe domates fidesi yetiştirip, diktim ama bunlardan çok sonraydı. Mayıs sonunda ancak çimlendirebildiğim için henüz yeni çiçek açmaya başladılar ama onlar, bunlar değil. Bunların tohumunu ise annemden almıştım, herhalde karışık tohum vermiş olmalı'ki (gerçi karışık değil diyor) ama domatesler farklı farklı, bazıları normal, simetrik yuvarlak salkım , bunlar ise simetrik tam yuvarlak değiller.

Eklenen Resimler

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2009, 17:55   #375
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-04-2009
benim pembe domkateslerin çiçekleri el değdiğinde hemen düşüyor hani bu çiçeğin sapının dibinde( yarım santim falan sap tarafında) ufak bir bombe varya(umarım betimlemem doğru olmuştur) işte oradan kırılıp düşüyor bir sorun mu var yoksa normal mi
direkt güneş alıyor dibi her daim nemli ondan olabilir mi sulamayı 2 günde bire düşürmeyi planlıyorum belki sudandır. teşekkur ederim

rapido34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2009, 18:04   #376
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Siz kaç günde bir sulama yapıyorsunuz merak ettim, ben bahçemdeki domateslerimi haftada bir defa sulama yapıyorum.
Fazla sulama çiçek ve meyve oluşumunu engeller ve kök çürüklüğü yapar haberiniz olsun.
Ayrıca ben domateslerin fazla sulandığında kendine özgü tad ve kokusunu kaybettiğine inanıyorum, kıraç(susuz veya çok az su ile)yetişen domatesler sulu tarımdakilerden çok daha lezzetli olurlar.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2009, 08:50   #377
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Ayaş domatesi görücüye çıkıyor

Ayaşlı Grup’un 2007 Mart ayında başlattığı geleneksel tohumların yeniden yaşama geçirilmesi projesi kapsamında, uzun yıllardır ekilen Ayaş domatesi görücüye çıkıyor.

Doğal şartlarda üretilen Ayaş domatesleri dağ ağıllarından toplanan hayvan gübreleri ile destekleniyor ve temiz yeraltı sularıyla sulanıyor. Domateslerin ekili olduğu alana cep telefonu ile girilmiyor. Yetiştirilen ürünlerin böcek ve hastalık mücadelesinde, tamamen doğal bitkilerden yapılan karışımlar kullanılıyor. 13 yıldır çeyiz sandığında saklanan az miktarda tohumları özenle yetiştirip üç yıllık yoğun bir çalışmayla yeniden Anadolu’ya kazandırdıklarını ifade eden Ayaşlı Grup Genel Koordinatörü Selami Başer, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Geleneksel Beypazarı Festivali’nde olduğu gibi 28 Haziran’da düzenlenecek olan Ayaş Dut Festivali’nde de yetiştirilen ürünlerle ilgili bilgi verilecek ve domates tohumları ilk kez doğal ürün meraklılarına ulaştırılacak. Geçen yıl elde edilen 9 ton ürünün bir bölümü ambalajlanarak tanıtıldı, diğer bölümü 2009 sezonuna tohum olarak ayrıldı. Geçen yıl üretimimiz azdı. O kadar fazla talep geldi ki, bu talepleri sınırlı üretimimizle karşılamak mümkün olmadı. Ayaş domatesini tadan çok sayıda insan, domateslerimizden satın almak ve sevdiklerine de tattırmak istedi. Biz de, geçen yıl oluşan bu yoğun talepten sonra bu yıl doğal ürün meraklılarıyla buluşmaya karar verdik."

http://www.hurriyet.com.tr/ankara/11957759.asp

Ayaş domatesi deyip geçmeyin, çok ünlüdür.
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp...C5%9F+domatesi

Hafiften kalbe benziyen şekliyle, minyatür balkabağı gibi olan (teşbihte hata olmaz) diğer domateslerden ayrılan, tadıyla kokusuyla bambaşka domates. tuzlayıp ısıra ısıra yemesi pek zevklidir onu bilirim. ankara civarında anca bulunur herhalde...

Ankara civarında ve genelde ağustos civarında sadece 1 bilemedin 1.5 ay bulunan domates.. ekstra lezzetlidir ve bi miktarı yemekte çorbada kullanmak için buzluğa atılıp saklanmalıdır.. dünyanın en lezzetli domatesi olduğuna inanıyorum.

Yiyenlerin bildiği, son zamanlarda çok üretilmeyen, haliyle çok tüketilmeyen domates ırkıdır. tadı süperdir fakat kabuğu ince olduğundan hiç taşınmaya gelmez. ikinci üçüncü dokunuşta salça olabilir. bu yüzden satıcılar tarafından tercih edilmez, genelikle hane halkı kendi ihtiyacı için kullanır.
Pazada satılan domates ayaştan gelmiş olabilir, tabii ki ama ayaş domatesi değildir kanmayınız...
Midesinde sorun olanlara dokunan yiyecek ancak bu dokunma onun kalitesi, güzelligiyle ilgili.

--------------------------------
--------------------------------

Ayaş domatesi tohumu için:

http://www.ayasligrup.com/cms/

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2009, 08:50   #378
Ağaç Dostu

ben genelde her akşam suluyorum domateslerimi 2 gn önce saksılarını değiştirdim daha büyük bir saksıya aldım. 2 normal fidem var onlar meyve verdi ancak pembe domateslerde tık yok haftada bir mi sulasam acaba ne dersiniz

Eski 14-07-2009, 16:10   #379
Ağaç Dostu

efe-can's Avatar

Giriş Tarihi: 21-11-2008
Olgunlaşmış Pembeler

Tekin den aldığım domateslerin bir kısmını sera'ya, bir kısmını da bahçenin bir köşesine sırık dikerek, bir kısmınıda diğer domatların bulunduğu alana bir sıra diktim.

Sera'ya diktiklerimden ve yer domatesi gibi budamadan diktiğim yerden çok güzel verim aldım. Ancak tel öğgünün kenarına diktiğim domatlar direk güneş'e maruz kaldığından meyveler ayndı. Çok yaprak almakla hata yaptım.

Resimleri ve ağırlıklarını arz ediyorum..
Bu arada tel örgünün dışına sarkan domatlarıma tavuklarım ortak çıktı.

Eklenen Resimler

efe-can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2009, 16:17   #380
Ağaç Dostu

Maşallah,

Tekin beyden alınan fidelerden böyle bir sonuç bekleniyordu zaten.

Gübre olarak ne verdiniz?Zirai ilaç kullandınız mı?

Eski 14-07-2009, 17:38   #381
Ağaç Dostu

ayferaksit's Avatar

pembe domatesler büyüyorlar

pembelerim büyümeye devam ediyorlar Ne zaman pembeleşir ki?

Eklenen Resimler

Eski 14-07-2009, 17:40   #382
Ağaç Dostu

ayferaksit's Avatar

Maşallah efe-can ne güzel pembeleşmişler pek havalılar. Darısı bizlere

Eski 15-07-2009, 18:56   #383
Ağaç Dostu

efe-can's Avatar

Giriş Tarihi: 21-11-2008
pembeleri nasıl büyüttüm

1. Şubat ayında sera ortamında tohumları ekmiştim.
2. Nisan sonu-mayıs başı fideleri yerlerinde diktim
3. Domat dikeceğim alanı Sonbahar da yanmış keçi ve birazda kendi kümesimden elde ettiğim tavuk gübresini ve çürüttüğüm ot çöpleri (kompost'u ) toprağa yaydım ve çapa makinesi ile karıştırmıştım.
3. Kimyasal gübre ve ilaç kullanmadım. Sadece ilaç olarak sulu/kuru kükürt uyguladım (2 defa )
4. Açıkta yetiştirdiğim pembeler daha lezaetli oldu. Serada olgunlaşanlar biraz daha lezzetsiz.
5. Bu yıl ilk defa pembe domates diktim.

Sonuç çok güzel oldu. Tahminen 1 kğ üstünde gelebilecek ham domatesler var.
Herkese selam

not: Bu yıl Diyarbakır'da getirdiğim yerli tohumları denedim. Sonuç güzel oldu. Tohumları alacağım. İsteyen dostlara gönderebilirim.

efe-can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 07:49   #384
Ağaç Dostu

Pembe domateste sırıkla -çubukla uğraşmak istemeyenler için oturak pembe domates var mıdır?

Ben sadece Ayaş domatesi var diye biliyorum.

Eski 16-07-2009, 09:14   #385
Ağaç Dostu

eeeeee bu sayfada ki domates çiçeği problemime bir çözüm gelmedi hala değerli fikirlerinizi bekliyorum

Eski 16-07-2009, 10:32   #386
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Bir kaç yıllık basit bir bitki ıslahı ile olmayacak şey değil.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 10:34   #387
Ağaç Dostu

Sevgili rapido34, domateslerinizdeki sorun aşırı ısınmaya bağlı çiçek dökülme problemi lütfen saksınızın aşırı ısınmasını engelleyecek tedbirleri alın sorununuz hallolacaktır ve ayrıca bu günler yağmur nedeniyle serin geçiyor çiçekleri gözlemleyin daha iyi döllenme ve çiçek dökülmeme olayı oluyor mu?.

Eski 16-07-2009, 11:31   #388
Ağaç Dostu

idris şenol's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2009
PEMBE DOMETESLERE YAKIN BAŞKA IRK DOMETES YETİŞTİRMEYİN

Daha önce belki yazılmıştır ama bilgiyi paylaşmak istedeim

pembe dometeslere yakın başka ırk dometes varsa döllenme neticesinde pembe ırkın genetiği bozuluyor dikkat edin

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 11:35   #389
Ağaç Dostu

Sevgili idris şenol, o şekilde genetik bozulmaz, değişir yabancı döllenme ile melezlenme olur kaldı ki iki domates arası mesafe 1 metre olsa bile yabancı döllenme olmuyor.

Eski 16-07-2009, 13:24   #390
Ağaç Dostu

ayazkentli's Avatar

Giriş Tarihi: 10-04-2009
Galeri: 1
Sayın Selahattin hocam, öncelikle iyi günler.

Benim yukarıda'ki eklediğim resim'in olduğu bölgede, hepsi'de birbirine çok yakın olan 4 değişik domates türü var. SIRIK, CHERRY, PEMBE ve yerde bir ucu gözüken, SOFRALIK (salçalık) tabir ettiğimiz türler. Bu kadar yakın tutmak ile hata yapmış olabilirmiyim?.

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025