View Single Post
Eski 14-07-2009, 08:50   #377
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Ayaş domatesi görücüye çıkıyor


Ayaşlı Grup’un 2007 Mart ayında başlattığı geleneksel tohumların yeniden yaşama geçirilmesi projesi kapsamında, uzun yıllardır ekilen Ayaş domatesi görücüye çıkıyor.

Doğal şartlarda üretilen Ayaş domatesleri dağ ağıllarından toplanan hayvan gübreleri ile destekleniyor ve temiz yeraltı sularıyla sulanıyor. Domateslerin ekili olduğu alana cep telefonu ile girilmiyor. Yetiştirilen ürünlerin böcek ve hastalık mücadelesinde, tamamen doğal bitkilerden yapılan karışımlar kullanılıyor. 13 yıldır çeyiz sandığında saklanan az miktarda tohumları özenle yetiştirip üç yıllık yoğun bir çalışmayla yeniden Anadolu’ya kazandırdıklarını ifade eden Ayaşlı Grup Genel Koordinatörü Selami Başer, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Geleneksel Beypazarı Festivali’nde olduğu gibi 28 Haziran’da düzenlenecek olan Ayaş Dut Festivali’nde de yetiştirilen ürünlerle ilgili bilgi verilecek ve domates tohumları ilk kez doğal ürün meraklılarına ulaştırılacak. Geçen yıl elde edilen 9 ton ürünün bir bölümü ambalajlanarak tanıtıldı, diğer bölümü 2009 sezonuna tohum olarak ayrıldı. Geçen yıl üretimimiz azdı. O kadar fazla talep geldi ki, bu talepleri sınırlı üretimimizle karşılamak mümkün olmadı. Ayaş domatesini tadan çok sayıda insan, domateslerimizden satın almak ve sevdiklerine de tattırmak istedi. Biz de, geçen yıl oluşan bu yoğun talepten sonra bu yıl doğal ürün meraklılarıyla buluşmaya karar verdik."

http://www.hurriyet.com.tr/ankara/11957759.asp

Ayaş domatesi deyip geçmeyin, çok ünlüdür.
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp...C5%9F+domatesi

Hafiften kalbe benziyen şekliyle, minyatür balkabağı gibi olan (teşbihte hata olmaz) diğer domateslerden ayrılan, tadıyla kokusuyla bambaşka domates. tuzlayıp ısıra ısıra yemesi pek zevklidir onu bilirim. ankara civarında anca bulunur herhalde...

Ankara civarında ve genelde ağustos civarında sadece 1 bilemedin 1.5 ay bulunan domates.. ekstra lezzetlidir ve bi miktarı yemekte çorbada kullanmak için buzluğa atılıp saklanmalıdır.. dünyanın en lezzetli domatesi olduğuna inanıyorum.

Yiyenlerin bildiği, son zamanlarda çok üretilmeyen, haliyle çok tüketilmeyen domates ırkıdır. tadı süperdir fakat kabuğu ince olduğundan hiç taşınmaya gelmez. ikinci üçüncü dokunuşta salça olabilir. bu yüzden satıcılar tarafından tercih edilmez, genelikle hane halkı kendi ihtiyacı için kullanır.
Pazada satılan domates ayaştan gelmiş olabilir, tabii ki ama ayaş domatesi değildir kanmayınız...
Midesinde sorun olanlara dokunan yiyecek ancak bu dokunma onun kalitesi, güzelligiyle ilgili.

--------------------------------
--------------------------------

Ayaş domatesi tohumu için:

http://www.ayasligrup.com/cms/

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön