agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)

Beğeni Düzeni2609Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 15-04-2009, 02:18   #11
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Giriş Tarihi: 25-03-2009
Galeri: 131
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
Domates hiçte nazlı bir bitki değildir aksine arsız bir bitkidir, hatta yeşil koltuklarından kolayca çoğalır, nem gördüğü yerden kök atar. Fidelerin tutmasındaki en büyük problemler:

1-Yanlış satın alınmış fide
2-Hastalıklı fide
3-Pişkinleşmemiş fide
4-Kök aksamı iyi gelişmemiş zayıf fide
5-Ehil ellerde yetişmemiş fidedir.

Fideler bahçeye dikilirken akşam saatleri veya sabah erken saatlerde dikilmelidir ki sıcak stresinden turgorunu kaybetmesin kaldı ki sağlıklı bir fide solsa bile sulama ile birlikte kolayca tutar.

Domates tarlada da arsızdır öyleki doğru sulama ve doğru bakımla oldukça yayılmacı toparlken kırlan dalarına rağmen kol budak atara ve gelişir ve onu engelleyen yegane şey hastalıklardır. Domateste çiçek dökülmesine neden olan aşırı sıcaklardır, domates 40 derece üzerindeki sıcaklıklarda çiçek döker bu nedenle gölgeleme yapmak **** serinletici etkiler sağlamaktır.

Sevgilis savassavas, sizin tecrübenizin farklı olmanızın nedeni standart domates yetiştiriciliği yerine bu işi balkonda yapğmaya zorlamanız veya olmayacak bir yerde domates yetiştirmye çalışmanızdır ve olurunu o şekilde bulmuşsunuzdur. Domatesin gölgede yetişmeyeceği doğrudur ancak domatesde dahil bir çok sebze aside çalan topraklarda daha iyi verim verir.
Selahattin Bey,

herşeyden önce benim tecrübelerim tabi ki balkon bahçeciliği üzerine, dediğiniz gibi profesyonel tarımda, tarla veya bahçede üretim başka... Ben Domatesin hâlâ nazlı olduğunu söylüyorum. Ama neyi kastettiğim önemli, nazlı derken sizin de saydığınız maddelerin hepsini ve daha benim tecrübe ettiğim, ki 4-5 yıldır didinir dururum, diğer nedenleri bünyesinde barındıran bir bitkiye ben nazlı derim. Bana göre arsız bitki en başta nanedir, badem ağacıdır, vs. Yoksa domates, çekirdeğini tükürdüğünüz yerde hemen bitiverir. Toprağın asitli olma konusu ise, domatesin Ph isteğinin 5,5-7 arasında olması ile ilgili... Nice topraklarda denedim ama istediğim verimi alamadım. Balkonda yetiştirirken domatesin bakımı değişiyor... Mekan dar, kök yaılımı sınırlı, güneş, gölge, ışık ve esinti sınırlı... Döllenmeyi sağlayacak böcek bulamayabilirsiniz.. Toprak verimi sınırlı.. Bu kadar şeye karşı domatese ben nazlı demekten başka bir şey diyemiyorum; ama düzeltelim, balkon bahçeciliği domatesi nazlıdır... İlgi ister... Büyümesine büyür ama, yeterli domates alamadıktan sonra bol yaprağın elbette kıymeti yoktur...

Saygı ve sevgilerimle...

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025