agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)

Beğeni Düzeni2609Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-04-2009, 11:49   #121
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-05-2007
Kadir bey ben şöyle bir karışım yapmayı düşünüyorum. Bahçe toprağı (kırmız toprak) + koyun gübresi + hazır torf + perlit. İlaç olarak zirai ilaç kullanmayacağım. Perlit yerine talaşta kullanabilirim belki.

Torf fiyatları en uygun metroda var. 50 lt sini 10 tl civarı. Aklınızda bulunsun.

omeriyidogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2009, 19:14   #122
Yeni Üye

çayırçimen's Avatar

Giriş Tarihi: 17-04-2009
Keşke bana da yardım edecek biri olsaydı... Neyse,en azından bu işi deneme yanılma yöntemiyle yapmam gerektiğini anladım.

çayırçimen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2009, 09:35   #123
Ağaç Dostu

Birol Ketenci's Avatar

Giriş Tarihi: 01-06-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çayırçimen Mesajı Göster
Arkadaşlar torfla dolu saksıdaki, 1haftalık domates fidelerimde kahverengi benekler var,bazı alt yapraklar sarı. Fideler dik duruyor,kötü görünmüyorlar. Hastalık olmuş olabilir mi? Ne yapılır? Bir de şu haldeyken torfa nasıl toprak karıştırabilirim. Biri yardım etmezse fidelerim ölebilir ve ben buna çok üzülürüm.
1 haftalık dediğiniz fideler çimleneli bir hafta olmadı herhalde ki alt yapraklar sarı demişsiniz. Keşke resimlerinide ekleseydiniz. Kahverengi benekler hastalık olabilir **** fısfısla sulama yapıyorsunuz ve güneş görüyorlarsa damlacıklar mercek görevi görerek yanıklara sebeb oluyordur. Fideleri çok hırpalamadan söküp toprak ve torfu öyle karıştırın böylece şaşırtma yapmış olursunuz. Fideleriniz 5-6 yapraklı oldularsa çok daha dikkatli sökün zira fazla yaprak fazla soluma (buharlaşma ve su kaybı) demektir ve fazla zarar gören kökler ihtiyaç olan suyu karşılamakta yetersiz kalarak fidede strese ve gelişimin yavaşlamasına sebeb olabilir.

Birol Ketenci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2009, 23:20   #124
Yeni Üye

çayırçimen's Avatar

Giriş Tarihi: 17-04-2009
Pdabirol teşekkür ederim. Fide halinde alıp dikmiştim. Yani bir kere şaşırmışlardı zaten, bu ikinci olacak. Fısfısla sulamanın mercek gibi bir etki yapabileceği, kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi.

çayırçimen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2009, 00:01   #125
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Giriş Tarihi: 25-03-2009
Galeri: 131
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayferaksit Mesajı Göster
http://theoxbowgang.blogspot.com/

burada başaşağı domates yetiştirmeyi resimlerle anlatmışlar .
çevirisi olan arkadaşlar anlatımı paylaşabilirler mi acaba?
kardeş bu sayfada işlemlerin nasıl yapıldığı anlatılmıyor... Adamın biri kızları ile domates ekme serüvenine girişmiş... Kızları sadece televizyondan satışı yapılan bir ticari ürün görmüşler ve annelerine ONU istediklerini söylemişler.. bunu anlatıyor. Teknik bir bilgi yok...

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2009, 00:07   #126
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ibrahi Mesajı Göster
arkadaşlar domatesler hergün sulanmaz sadece su istedinde topraktaki nem oranı iyice düşene kadar bekleyin ama dikat edin bitkiler yapraklarını salmasın her suda organik gübre kulanmayı ihmal etmeyin cok sularsanız bitkiden verim alamasınız özeliklehergün sulamayın topagı hafifce eşeleyerek topragın nemine bakın ve bitkilerin başları cok acık yeşil sarıya dönük renk almasın koyu yeşil oldunda sulama yapılmalı her suyunda mutlak organik gübre kulanılmalı ben antalyada seracılık yapmaktayım sadece domates yetiştiricisiyim beşyada 4salkımda bitkinin entepesinde en üst seviyesindeki salkımın üstünde 3veya 4 yaprak bırakarak kesin size başarılar isteyen arkadaşlara yardımcı olurum
Kardeş, salkım budaması ile ilgili anlattıkların kafamda canlanamadı: mümkünse resimleyebilir misin?

saygılar.

Eski 24-04-2009, 00:15   #127
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kadiray27 Mesajı Göster
Ben bu firmanın ismini duydum müdürüm bağ evine yaptırmıştı ondan duymuştum. Buna mütakip sayın ashtead arkadaşımızın ifade ettiği gibi inorganik madde oluyor. Bu aşama 2.soru olarak tamamen organik yapmak için zirai ilaç kullanmamak gerekiyor. Eğer onları kullanacaksanız perlit almanızda bir sakınca yok dite düşünüyorum. Ben perlit yerine torf kullanacağım. Şimdi torf fiyatı araştırıyorum.
Arkadaşlar, toprak ne ise perlit de o diyebiliriz.. Bitkiye zarar verebilecek anlamda bir inorganik madde değil perlit. Volkanik bir kayaç. İşte tanımı:
" Perlit, doğal olarak oluşan silis esaslı volkanik kayaçlara verilen bir isimdir.
Ticari kullanımda ise perlit belirli bir tane iriliğinde ulaşması için özel formlarda 900-1100°C arasında ısıya tabi tutulur ve hacmi yaklaşık 20 kat genişler ve mısır gibi patlayarak yoğunluğu çok hafif bir hale gelir. Gözenekli yapısıyla perlit, bitkiye gerekli su, besin ve havayı absorbe eder ve bunu kökler aracılığıyla bitkiye iletir."

"Tarımda Perlit Kullanımı

1. Perlit % 90'ın üzerindeki toplam gözenekliliği ve %60 dolayındaki havalanma gözenekliliği ile toprağın havalanmasını sağlar, drenajını düzenler.
2. Perlit infiltrasyonu arttırır, buharlaşmayı azaltır. Sulamada ekonomi sağlar.
3. İnorgonik olmasından dolayı yabancı ot tohumu ve hastalık taşımaz.
4. Çözünebilir iyonların yok denecek kadar az olması nedeniyle tuzluluk ve alkalilik yönünden herhangi bir sorun yaratmaz.
5. Nötr (pH=6,5-7,5) oluşu ve düşük kimyasal tanponluğu ile ortam pH'ını kolayca düzenler.
6. Isı İletkenliği düşük olduğundan, bitkinin günlük sıcaklık değişimlerinden zarar görmesini en aza indirger.
7. Topraksız tarımda; sterilizasyondan sonra yapısının bozulmaması, üst üste 6 yıl kullanım şansı getirir. Erken ürün almayı sağlar.
8. Fide köklerinde zedelenme ve kayıpları önler.
Perlit sıralanan bu özellikleri ile seralarda toprak düzenleyici olarak, fide harçlarında katkı maddesi olarak ve topraksız tarımda yetiştirme ortamı olarak başarı İle kullanılır."

Tanımdan da anlaşılabileceği gibi, bir kimyasal değil, doğla madde. Toprağın nemini ve köklerin hava almasını sağlar. Bulursanız çekinmeden kullanabilirsiniz...

Saygılar.

Ayazkızı beğendi.
Eski 25-04-2009, 12:38   #128
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-06-2008
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çayırçimen Mesajı Göster
Kadiray27 teşekkür ederim.Ben bu işleri hiç bilmiyorum. Domateslerin türünü de bilmiyorum, aldığım yere sorarım. Benim saksılar 15cm derinliğinde. Fideleri kökünden söküp, kovaya diksem olur mu? 5tane kova balkonda pek iyi olmayabilir. Saksıdaki torfun üzerine mi toprak eklemem gerekiyor? Vaktiniz olur da yazarsanız memnun olurum.
Sayın Çayırçimen, çimlendirme işlemi için torf en iyi toprak türüdür o yüzden panik yapmayın. fideleriniz çimlenip biraz büyüdükten sonra normal topraga dikim yapabilirsiniz. domates Şaşırtmayı seven bir bitkidir.kolay gelsin...

ayax Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2009, 10:43   #129
Ağaç Dostu

mandalina's Avatar

Giriş Tarihi: 12-03-2009
Arkadaşlar şu 2,5kg lık yoğurt kovaları domates yetiştirmek için uygunmudur.Domatesim türleri minik domateslerden.Her saksıya 1-2 fide diksem verim alabilirmiyim.Teşekkürler...

mandalina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2009, 13:12   #130
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-03-2009
Pembe domates fidesi

Merhaba..
Ben İstanbul'da oturuyorum, mart ayının başında Selahattin Bey'den aldığım pembe domates tohumlarını yumurta kartonlarının bölmelerine tek tek ektim ve hemen hepsi filizlendiler.. İki hafta kadar önce de, topraklarını az geldiğini düşünerek, onları altlarını bıçakla deldiğim plastik bardaklara geçirdim, toprak olarak da hazır torf kullandım.. Ama tohum ekiminden bu yana neredeyse iki ay geçti ve bana hala çok küçük gibi görünüyorlar, acaba nerede hata yapıyorum? Sizce fidelerim problemli mi? Yoksa zaten kuzey cepheli olan evimizde az güneş görmeleri mi onları kötü etkiliyordur?.. Aşağıda bir kaç fotoğraf ekledim, küçültünce kalitesi azaldı ama anlaşılır umarım...

Name:  2222100_0783.JPG
Views: 3288
Size:  34.6 KB
Name:  2222100_0785.JPG
Views: 3276
Size:  37.9 KB
Name:  2222100_0787.JPG
Views: 3249
Size:  55.0 KB
Name:  2222100_0789.JPG
Views: 3314
Size:  66.6 KB

zeynepseyma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2009, 17:30   #131
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-03-2009
Sayın mandalina

Formdan okuduklarıma göre en az 15-20 cm derinlik sağlamak gerekiryorki 5 kg kovalar derinliği 19 cm ama bu ebattakilerde oturak cinlerin yetiştirilebileceğini sırık cinslere biraz daha derin saksı kullanmak gerek diye belitmişlerdi. Ben oturak cinsler için 10 kg sırık cinsler içinse 20 kg kovalar düşünüyorum.

kadiray27 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2009, 18:37   #132
Ağaçsever

güneyerer's Avatar

Giriş Tarihi: 18-10-2008
selamlar,ben ilk kez bu yıl tohumdan domates ürettim.bir ay önce çimlendiler .Her biri derin ve geniş saksılarda tek başına duruyorlar.Bir aydır üçüncü ve dördüncü yaprakları minicik hiç büyümüyorlar.Hergün güneşleniyorlar..Bu normal bir süreçmi yardımcı olursanız sevinirim..

güneyerer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2009, 19:19   #133
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-04-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi güneyerer Mesajı Göster
selamlar,ben ilk kez bu yıl tohumdan domates ürettim.bir ay önce çimlendiler .Her biri derin ve geniş saksılarda tek başına duruyorlar.Bir aydır üçüncü ve dördüncü yaprakları minicik hiç büyümüyorlar.Hergün güneşleniyorlar..Bu normal bir süreçmi yardımcı olursanız sevinirim..
Forumda okuduğum kadarıyla;
bitki güneşi ne kadar bol görüyorsa boyu o kadar kısa kalıyor,ama güçleniyor.
Bendede sırık domateslerden var.50cm boy var.Şu an çiçek açmaya başladılar.

ugurtelefon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2009, 21:19   #134
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-04-2007
Galeri: 266
Domates tohumlarında çimlenme ve fide çıkışının iyileştirilmesi

--------------------------------------------------------------------------------

http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=8854

Düzenleyen k0900 : 28-04-2009 saat 09:04 Neden: ilave
k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2009, 08:34   #135
Ağaçsever

güneyerer's Avatar

Giriş Tarihi: 18-10-2008
Verdiğiniz bilgilere cok teşekkür ederim..Sağlıklı fakat cok yavaş büyüyen fidelerim var..Ağaçlar nete üye olmasaydım tohumdan sebze üretmek hayatta aklıma gelmezdi..Kendimi unuttuğum anlar, balık tuttuğum anlardı. Şimdide tohumdan fide yetiştirmek.. Bu fideler büyüyüp ekilince boşluğa düşeceğim herhalde....Neyse konuya dönersem engin tecrübelerim işiğında) bir daha ki sefere şubat ortasında ilk tohumları ekmeye başlayacagım...o zaman bu kadar panik olmam...

güneyerer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2009, 08:49   #136
Yeni Üye

gülgül's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2009
*** bu hafta sonu bahçeme domates fidesi alıp dikeceğim fideleri alırken ve dikeren nelere dikkat etmeliyim ve yetiştirirken ne yapmalıyımki iyi ürün alayım yardımcı olursanız sevinirim ilk kez deneyeceğim şimdiden ilginize *** ayrıca hangi tür domates fidesi almalıyım

gülgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2009, 09:25   #137
Ağaç Dostu

eylems's Avatar

Giriş Tarihi: 02-04-2008
Galeri: 58
Bu bebek domates te benden. Aşılı domatesim de bir adet domates var.

Eklenen Resimler

dryad beğendi.
eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2009, 10:59   #138
Ağaç Dostu

Sayın gülgül

http://www.agaclar.net/dergi/mayis07.html sayısında 47. sayfadan itibaren okursanız size yardımcı olacaktır.

Eski 28-04-2009, 15:46   #139
Ağaç Dostu

mandalina's Avatar

Giriş Tarihi: 12-03-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eylems Mesajı Göster
Bu bebek domates te benden. Aşılı domatesim de bir adet domates var.
Domates nasıl aşılanıyor...

mandalina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2009, 07:55   #140
Ağaç Dostu

Sayın mandalina

Toprak Tv var uyduda gerçi hoş 1-2 haftadan beri kapalı. Orada direk görsel olarak gösteriyorlar. Aşı işi biraz bizi aşar.

Eski 29-04-2009, 10:34   #141
IMP
Ağaçsever

IMP's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2009
Benim de danışmak istediğim bişi var arkadaşlar,
bende biraz meraklıyım bu ufak bahçe işlerine,
elimde tohumlar vardı, bunların hepsini ektim uzun saksılara
sanırım 150-200 tane arası, biliyorum biraz fazla tarla için gibi, ama dağıtırım yarısını en az, ama en az yarısına bakmak istiyorum, şehir içinde yer sıkıntısı malum,
apartmanın arka bahçesinde olabilir mi acaba ne dersiniz,
günde sadece 1-2 saat direk güneş ışığı alabilir, terasa koysam diyorum terasa fazla koyamam ama en azından yarım gün güneş alır.

bi de bzim arka bahçe beton, bunları fide olduktan sonra nelere dikicem, ben geniş fide poşetlerinden almayı düşündüm herbirine ama, size de bi danışmak isterim

IMP Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2009, 10:47   #142
Ağaç Dostu

Harun Parlak's Avatar

Giriş Tarihi: 19-01-2007
Galeri: 22
Domates güneşi ve sıcağı sever. Olmasına olur ama güneşi fazla alan yerde olsa çok daha iyi verim alırsınız.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2009, 10:54   #143
Yeni Üye

Selamlarr...
Beni domates fideleri sizlere ömür..malesef % 90 ı yokoldu.dediginiz herseyi yaptım ama malesef sonu husran.Artık seneye tekrar deneyecegim.
Simdi gidip biraz domates fidesi alıp bahceme ekmeyi dusunuyorum.(bu arada bana seyreltme islemi yapmamı soylemistiniz, yaptım, hatta bircogu icin kucuk saksılar alıp tek tek saksılara koydum.Ama ilk olarak onlar olduler.
sonuc olarak ben burda sunu cıkarttım.Herkes kendi isini yapacak. domates tohumundan koskoca domates yetistirmek benim neyime.

kkardes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2009, 10:58   #144
Ağaç Dostu

Harun Parlak's Avatar

Denilen her şeyi yaptığınızı söylemiş siniz. Belkide söylenen her şeyin çok fazlasını yapmış olabilirmisiniz. Bence söylene lerle yaptıklarınızı gözden geçirin. Bir yerlerde eksiklik var.
Söylenen her şeyi yaptıysanız ya bizler her şeyi yanlış aktardık **** sizi yanlış yaptınız. Bu durumda eksiklerimizi öğrenip düzeltmeliyiz.

Eski 29-04-2009, 11:14   #145
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-06-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mandalina Mesajı Göster
Arkadaşlar şu 2,5kg lık yoğurt kovaları domates yetiştirmek için uygunmudur.Domatesim türleri minik domateslerden.Her saksıya 1-2 fide diksem verim alabilirmiyim.Teşekkürler...
Sayın mandalina, her bir kovaya bir fide dikin. bende şu an 4 fide var yetişen gayet sağlıklı yetiştiler. saygılar

ayax Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2009, 15:29   #146
Yeni Üye

Hata benimdir..

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tekin Mesajı Göster
Denilen her şeyi yaptığınızı söylemiş siniz. Belkide söylenen her şeyin çok fazlasını yapmış olabilirmisiniz. Bence söylene lerle yaptıklarınızı gözden geçirin. Bir yerlerde eksiklik var.
Söylenen her şeyi yaptıysanız ya bizler her şeyi yanlış aktardık **** sizi yanlış yaptınız. Bu durumda eksiklerimizi öğrenip düzeltmeliyiz.
Sevgili tekin, ****** yanlısları ben yaptım.Bunda bir sorun yok.Kısa anlatayım o halde.Ilk once kucuk plastik pardaklara 4 er tane tohum atmıstım.onlar cimlendi, sonra bana onların seyreltilmesi gerektigi soylendi. bende onları kucuk saksılara tek tek aktardım.Aktardıklarım hepsi yokoldu. bardaklarda kalanlar hala savas veriyorlar yasamak icin.ama oldukca kucukler.Tahminim onlarda fazla yasamaz.
Sonuc olarak bu benim ilk denememdi.Basarısız oldum.Artık birdahaki sefere..

İlgine tesekkurler.

Eski 29-04-2009, 15:34   #147
Yeni Üye

kalanlar

Hala yesil gorunen birkac fidecigin resimleride bunlar.bunlar icin yapılabilecek birsey varsa ve bilgi verirsen memnun olurum.

Eklenen Resimler

Eski 29-04-2009, 15:40   #148
Ağaç Dostu

eylems's Avatar

Giriş Tarihi: 02-04-2008
Galeri: 58
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mandalina Mesajı Göster
Domates nasıl aşılanıyor...
Aşılamayı görsel olarak toprak tv de izleyebilirsiniz. Anaç ve verimli fideyi 45 derecelik açı ile kesip birbiri ne yapıştırıp sıkıca sarıyorlar. Mantık olarak kök vb. hastalıklara dirençli türe verimi yüksek türler aşılanarak daha sağlıklı ve verimli bir bitki elde ediliyor. Yalnız dikkat edin kırmızı örümceğe karşı dirençsiz. Hem aşılı domates te hem de aşılı patlıcanımda ( patlıcan ağacımda) bu örümcek bela.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2009, 16:15   #149
Ağaç Dostu

Geçmiş olsun Kkardes

Benimkileride şaşırtma zamanı geldi ama daha saksı toprağının adını koyamadım. Pazar günü peyzajçcıları gezdim. kendi torf üreten yok hepsi hazırcı. Bunun içindeki karışım miktarı ne diyorum bunda herşey var herşey diyor. Bana sadece tord lazım diyorum. Onuda bulamadım. Toprağım hazır hayvan gubresini alacağım ama toğrağı yumuşak tutacak serleşmesini önleyecek birşey bulamadım hala. Kara kara düşünüyorum şimdi bu gidişle yumuşak tutması için perlit alacağım. **** Allaha tevekkul edip hazır torflardan alacam gübre perlit toprak karışık. Bu konuda fikirlerinizi alabilirmiyim?

Eski 29-04-2009, 16:28   #150
Ağaç Dostu

Harun Parlak's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kkardes Mesajı Göster
Hala yesil gorunen birkac fidecigin resimleride bunlar.bunlar icin yapılabilecek birsey varsa ve bilgi verirsen memnun olurum.
Bardakların altında delik yoksa delik aç şimdilik başka bişe yapma arada su ver. Üç yaprak oluca bardakdan çıkar esas yerine dik. Sonra besin ilavesine **** hayvan gübreli toprağa dik. 3-4 günde bir sula. Okdar.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025